Εκπρόσωποι από τις 192 χώρες μέλη του ΟΗΕ ξεκίνησαν τη Δευτέρα στο Πόζναν της Πολωνίας δύσκολες συνομιλίες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, με την οικονομική κρίση να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω στα σχέδια για την επίτευξη νέας συμφωνίας.
Η Διάσκεψη του Πόζναν, που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, φιλοδοξεί να ενώσει τόσο τις πλούσιες όσο και τις φτωχότερες χώρες κάτω από την ίδια ομπρέλα, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, την οποία θα επικυρώσουν οι ηγέτες των κρατών τον Δεκέμβριο του 2009 στη Δανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της συνόδου κορυφής των «27» που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στο Πόζναν, όπου ξεκίνησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι συνομιλίες για μια συνθήκη που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Η Πολωνία, η οποία εξαρτά σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές της ανάγκες από τον άνθρακα, επιδιώκει μία συναινετική διαδικασία ενόψει της συνόδου κορυφής, κατά την οποία οι «27» φιλοδοξούν να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου για τη μείωση, ως το 2020, των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Τουσκ όταν ερωτήθηκε για την πορεία των συνομιλιών που διεξάγονται στην πόλη αυτή της δυτικής Πολωνίας.
Ύστερα από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, έχει αναπτερωθεί το ηθικό των περιβαλλοντολόγων και αρκετών κυβερνήσεων για μία μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Ουάσινγκτον στις συνομιλίες για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, όμως η κατάσταση έχει περιπλεχθεί, ύστερα από τη διαφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την κατανομή των νέων περικοπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Παράλληλα, η βραζιλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο για τις κλιματικές αλλαγές και έθεσε ως στόχο της, για πρώτη φορά, το να μειώσει κατά 70% την αποψίλωση των δασών από τώρα και έως το 2018, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντε Σίλβα, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κάρλος Μιντς στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Πόζναν.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Βραζιλίας, στις οποίες ανήκουν τα μεγαλύτερα τροπικά δάση του κόσμου, γι'Α αυτό και ονομάζεται «ο πνεύμονας της Γης», αποδέχεται να καθορίσει πολύ συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών της.
«Εκτός της μείωσης της αποψίλωσης του Αμαζονίου το σχέδιο της κυβέρνησης της Βραζιλίας προβλέπει μια μείωση κατά 4,8 δισεκατομμύρια τόνους του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2018, κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ακολουθήσουν ως παράδειγμα όλες οι πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στον Τύπο.
Επίσης, ο κ. Μιντς ανέφερε ότι η χώρα του έχει και ένα ακόμα σχέδιο, αυτό της ενίσχυσης του αριθμού των συνεισφορών απ'Α ολον τον κόσμο στο Ταμείο για τη σωτηρία του Αμαζόνιου που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο της Βραζιλίας τον περασμένο Αύγουστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου