Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ!

Ξημερώματα Κυριακής 28 Ιούνη. Περίπου 100 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ονδούρας περικυκλώνουν την προεδρική κατοικία στα περίχωρα της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, απάγουν τον πρόεδρο Χοσέ Μανουέλ ("Μελ") Σελάγια Ροσάλες, τον μεταφέρουν σε βάση της πολεμικής αεροπορίας και με στρατιωτικό αεροσκάφος τον ''αφήνουν" στην Κόστα Ρίκα.

Η στιγμή εκδήλωσης του πραξικοπήματος είναι αποκαλυπτική καθώς έγινε ελάχιστη ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Σελάγια με το ερώτημα: "Συμφωνείτε να υπάρξει μία τέταρτη κάλπη ώστε ο λαός να αποφασίσει εάν θα συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση. Ναι ή Οχι;".

Η τέταρτη κάλπη αφορούσε τις επερχόμενες γενικές και προεδρικές εκλογές της 29ης Νοέμβρη.

Συνεπώς, οι αιτιάσεις περί "παράτασης" ή "ανανέωσης" της προεδρικής θητείας εκ μέρους του Σελάγια (που ήταν υποτίθεται ο στόχος της σύγκλησης της Συντακτικής Συνέλευσης και θα αποτελούσε "σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος", την οποία επικαλέστηκαν οι πραξικοπηματίες αρχικά για να σταματήσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και κατόπιν για να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα) είναι ψευδεπίγραφες. Εξάλλου, γνωρίζοντας ότι νομικά δεν μπορούσαν να σταματήσουν τη διεξαγωγή του, σε έκτακτη συνεδρίαση του Κογκρέσου την Τετάρτη 24 Ιούνη εγκρίθηκε νόμος όπου απαγόρευε αυστηρά τη διεξαγωγή οποιουδήποτε είδους δημοψηφίσματος 180 ημέρες πριν ή μετά τις εκλογές.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Σελάγια καθαιρούσε τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ρομέο Βάσκες Βελάσκες (απόφοιτο της διαβόητης Σχολής της Αμερική) και τον υπουργό Αμυνας Εδμούντο Ορεγιάνα Μερκάδο καθώς αρνήθηκαν να παρέχουν λογιστική υποστήριξη. Ο νόμος ήταν η κερκόπορτα του πραξικοπήματος. Μέχρι την ώρα πάντως που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Ονδούρα ήταν εν μέσω λαϊκών διαδηλώσεων, παρά τη σκληρή καταστολή και τις συγκρούσεις που δεν ήταν γνωστό αν υπήρχαν θύματα και εν αναμονή της επιστροφής του νόμιμου προέδρου Μανουέλ Σελάγια.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com