Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ!

Νέα τροπολογία - έκτρωμα, που κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση, εντείνει το κλίμα της τρομο-λαγνείας και επιχειρεί, στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν του κοινού εγκλήματος, να διευρύνει το κατασταλτικό της οπλοστάσιο σε βάρος των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου "Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας" και έρχεται να νομιμοποιήσει την προληπτική παρακολούθηση και την επεξεργασία του υλικού των καμερών από την Αστυνομία, αλλά και από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή. Ταυτόχρονα προβλέπει τη δημιουργία αρχείου DNA στο αρχηγείο της Αστυνομίας, ενώ στο εξής θα φακελώνονται πολίτες που κατηγορούνται ακόμα και για ένα απλό πλημμέλημα!

Με πρόσχημα την αύξηση της λεγόμενης εγκληματικότητας και εφαρμόζοντας οδηγίες της ΕΕ, το κράτος, με τις χιλιάδες κάμερες που έχει εγκαταστήσει η Αστυνομία στους δρόμους, θα μπορεί στο εξής και με το γράμμα του νόμου να παρακολουθεί "προληπτικά" τους πολίτες, επικαλούμενο κατά περίπτωση λόγους άμυνας και δημόσιας ασφάλειας. Ενώ η δημιουργία βάσης DNA ενισχύει τους μηχανισμούς φακελώματος και αποτελεί πιστή αναπαραγωγή αντιδραστικών πρακτικών και συμμόρφωση με αποφάσεις της ΕΕ και διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Η τροπολογία αφορά στο νόμο 2472/1997 (ο οποίος ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική Οδηγία 95/46/ΕΚ) που είχε αντικείμενο τη θέσπιση των προϋποθέσεων για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μέχρι σήμερα, η καταγραφή εικόνας και ήχου από τις κάμερες προβλεπόταν μόνο κατόπιν εντολής της εισαγγελικής αρχής και εφόσον υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Οπως όριζε ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 1997 από το ΠΑΣΟΚ και άνοιξε επί της ουσίας το δρόμο για τις σημερινές εξελίξεις, σκοπός της καταγραφής ήταν μόνο η χρησιμοποίηση του υλικού αυτού σε ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com