Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ! (Δ')

Στόχος η κατάπνιξη των λαϊκών διεκδικήσεων.

Η κυβέρνηση των "μικρών Πινοτσέτ", όπως τους αποκάλεσε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, κλείνει ακόμη περισσότερο τη στρόφιγγα της ενημέρωσης και ανακοινώνει την αναστολή πέντε βασικών άρθρων του Συντάγματος που αφορούν συνταγματικά δικαιώματα με βάση απόφαση του Κοινοβουλίου την οποία συνυπέγραψαν 4 από τα 5 κόμματά του, με εξαίρεση το PUD.

Πρόκειται για τα άρθρα 69, 71, 78, 79 και 81 που αφορούν το δικαίωμα της δημόσιας συνεύρεσης (δηλαδή των διαδηλώσεων) το δικαίωμα του "συνεταιρίζεσθαι", το ατομικό και οικιακό άσυλο όσον αφορά την έρευνα, κατάσχεση και σύλληψη χωρίς την έκδοση εντάλματος, τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης, καθώς και τα εγγυημένα δικαιώματα της διαδικασίας σύλληψης και κράτησης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι σύμβουλος του πραξικοπηματία Προέδρου Ρομπέρτο Μιτσελέτι είναι ο διαβόητος πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, Μπίλι Φερνάντο Χόγια Αμέντολα, ιδρυτής των ταγμάτων θανάτου, που έδρασαν ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Απορρίπτουν το τελεσίγραφο του ΟΑΚ, ο γενικός εισαγγελέας Λουίς Αλμπέρτο Ρουμπί ζητά από την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης του Σελάγια, ενώ ο Μιτσελέτι δήλωνε ότι θα θεωρεί υπεύθυνους για την "αιματοχυσία" και για ό,τι θα συνέβαινε το Σάββατο (όποτε είχε ανακοινωθεί ότι θα επιστρέψει ο Σελάγια) τους ...προέδρους της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα που έχουν ανακοινώσει ότι θα συνοδεύσουν τον Σελάγια.

Την Παρασκευή πήγε στην Ονδούρα ο ΓΓ του ΟΑΚ Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, όπως ισχυρίζεται "όχι για να διαπραγματευτεί", αλλά για να "ζητήσει από τους πραξικοπηματίες να εγκαταλείψουν την εξουσία", ενώ τεράστιες διαδηλώσεις προγραμματίζονταν για το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ, ακόμα και εάν δεν ενορχήστρωσαν άμεσα το πραξικόπημα (θα αποκαλυφθεί εν καιρώ) φέρουν την ευθύνη για ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Η επιφανειακή ολιγωρία του Λευκού Οίκου έδωσε τον αναγκαίο χρόνο στους πραξικοπηματίες να προχωρήσουν σε σειρά μέτρων εναντίον του Ονδουριανικού λαού. Ενα κίνημα που άρχισε να δείχνει δείγματα γραφής, και πέρα από τη στήριξη προς τον πρόεδρο Σελάγια συγκροτείται Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων, οργανώσεων αγροτών και νέων, που διεκδικεί κοινωνικά δημοκρατικά δικαιώματα και καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς, καθημερινές απαντώνται οι προβοκάτσιες που στήνει η αντίδραση, ενώ ο αγώνας του λαού της Ονδούρας συναντά την αλληλεγγύη των λαών σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και πολλά είναι τα μηνύματα συμπαράστασης που φτάνουν από όλο τον κόσμο, αλλά όχι και από την επίσημη Ελληνική πολιτεία!

Τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com