Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ -'Γ-

Σε άλλες πολιτείες όπου οι αρχές δε χαρακτηρίζονται από την... εφευρετικότητα του δημάρχου της Νέας Υόρκης, προσπαθούν να θεσπίσουν νόμους που θα ποινικοποιούν τους αστέγους και θα συντρίβουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με έκθεση του Νομικού Κέντρου για τους Αστέγους και τη Φτώχεια (NLCP), βάσει των στοιχείων που συνέλεξε για το 2007 και το 2008, η αντιμετώπιση των αστέγων από τις πολιτειακές αρχές περιλαμβάνει:

* Τη θέσπιση και την επιβολή νομοθεσίας όπου καθίσταται παράνομη η διαμονή επί ώρα και ο ύπνος σε ανοικτούς και δημόσιους χώρους ή η αποθήκευση προσωπικών αντικειμένων...

* Επιλεκτική επιβολή μερικών "ουδέτερων νόμων", όπως για παράδειγμα της άσκοπης περιφοράς, της άσκοπης περιπλάνησης, της μεταφοράς ανοικτών κιβωτίων, ειδικά για τους αστέγους.

* Η εκκαθάριση ολόκληρων περιοχών όπου συνήθως βρίσκουν κατάλυμα άστεγοι και η εκδίωξή τους, τακτική που συχνά καταλήγει σε τραυματισμούς αστέγων και απώλεια των σημαντικών προσωπικών τους εγγράφων, όπως ταυτότητες, βιβλιάρια κλπ.

* Τη θέσπιση και την επιβολή νόμων που καθιστούν αδίκημα την επαιτεία και την αναζήτηση τροφής, ώστε να τους εκδιώξουν από τις πόλεις.

* Τη θέσπιση διαταγμάτων που αφορούν ένα ευρύ φάσμα της αποκαλούμενης «ποιότητας ζωής», όπως για παράδειγμα της δημόσιας ούρησης καθώς οι άστεγοι δεν έχουν τη δυνατότητα τις περισσότερες φορές να κάνουν χρήση των δημόσιων χώρων υγιεινής.

Είναι προφανές ότι πολλά έχουν αλλάξει από τη δεκαετία του '80 όπου οι δρόμοι των αμερικανικών πόλεων είχαν γεμίσει αστέγους εξαιτίας του κλεισίματος των δημόσιων ψυχιατρικών ιδρυμάτων κατά τα χρόνια της προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν.

Οι άστεγοι της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας είναι καθημερινή μαρτυρία της παταγώδους αποτυχίας του "αμερικανικού ονείρου", είναι τα θύματα της κρίσης. Και όταν δεν μπορούν να εξαχθούν, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξαφανιστούν. Είτε δολοφονώντας τους, είτε μέσα στις φυλακές να δουλεύουν προφανώς "αφιλοκερδώς" για κάποια πολυεθνική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com