Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ -Α'-

Ολο και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια διάφορα προγράμματα, δήθεν εκπαιδευτικά (ψευτοσεμινάρια στην ουσία τους), από "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις", από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από άλλους ...παράγοντες, που διοργανωτές τους τα βαφτίζουν "πανεπιστήμια", "ακαδημίες", έως και "μεταπτυχιακά".

Πρόσφατα, εξαλου κυκλοφορησε μια διαφήμιση ενός τέτοιου προγράμματος στη Λιβαδειά, που οργανώνεται από μια ιδιωτική εταιρεία και από το Επιμελητήριο Βοιωτίας και φέρει τον τίτλο "Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων". Οι ίδιοι οι διοργανωτές, βέβαια, παραδέχτηκαν ότι δεν πρόκειται για πραγματικό "μεταπτυχιακό" αφού πουθενά δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο και δεν εκπονείται από κανένα πανεπιστήμιο.

Ακάθεκτοι, όμως, κοτσάρουν την ταμπέλα του "μεταπτυχιακού" στον τίτλο του προγράμματος.Πριν από λίγο καιρό, επίσης, ορισμένοι πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασαν με τυμπανοκρουσίες τη δημιουργία του ..."Πανεπιστημίου των Ορέων", που, όπως παραδέχτηκαν, θα είναι μια ΜΚΟ που θα δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως στα ορεινά χωριά της Κρήτης. Βάφτισαν, λοιπόν, τη ΜΚΟ που φτιάχνουν «πανεπιστήμιο» (εκμεταλλευόμενοι προφανώς ότι μέλη της είναι μια σειρά πανεπιστημιακοί) και είπαν ότι στο μέλλον φιλοδοξούν ενδεχομένως ακόμα και να τη μετατρέψουν σε κανονικό πανεπιστήμιο!

Θυμόμαστε, ακόμα, αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως τους κύκλους διαλέξεων που οργανώνει στη Στοά του Βιβλίου ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης ονομάζοντάς τους "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο", τα "θερινά" ή "οικολογικά πανεπιστήμια" διαφόρων ΜΚΟ, καθώς και τα λεγόμενα Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια σε καμιά δεκαριά δήμους της χώρας.
Στο σύνολό τους τα προγράμματα αυτά αποτελούν κύκλους διαλέξεων (συχνά ασύνδετων μεταξύ τους) και κάποιων εκδηλώσεων, ενώ στο τέλος του προγράμματος διανέμονται "βεβαιώσεις παρακολούθησης".

Διαλέξεις κι εκδηλώσεις βαφτίζονται "πανεπιστήμια"!...

Μέσα από όλα αυτά γεννιέται το ερώτημα: Μπορεί ο καθένας να φτιάχνει ένα πρόγραμμα διαλέξεων ή εκδηλώσεων, να το βαφτίζει παραπειστικά "πανεπιστήμιο" ή "ακαδημία" και να κάνει τη «μπίζνα του;
Και πού στοχεύει όλη αυτή η πανσπερμία τέτοιων προγραμμάτων;

Είναι φανερό ότι ο όρος "πανεπιστήμιο" προσδίδει κύρος σε ένα πρόγραμμα που ούτε καν εκπαιδευτικό χαρακτήρα δεν έχει. Ακόμα κι αν κάποιες από τις διαλέξεις τους είναι επιστημονικού επιπέδου, αυτό δε συνιστά σε καμιά περίπτωση "πρόγραμμα σπουδών". Ασε που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι διαλέξεις τους έχουν, καθαρά, χαρακτήρα ζύμωσης και προβολής της κυρίαρχης πολιτικής σε μια σειρά θεμάτων (εκπαίδευση, περιβάλλον, κοινωνική πολιτική, κ.ά.).

Βαφτίζοντάς τα όμως "πανεπιστήμια" προσελκύουν πιο εύκολα ακροατές, ειδικά σε μια χώρα σαν τη δική μας που η αξία της μόρφωσης στέκεται ακόμα ψηλά στη συνείδηση του λαού και που, παράλληλα, είναι πολύ μεγάλα τα τμήματα εκείνα του πληθυσμού (νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία) που αναγκάζονται να διακόπτουν τις σπουδές τους.Μεγάλα βέβαια είναι και τα ποσοστά ανεργίας, που οδηγούν έναν κόσμο να αναζητάει διαρκώς ένα "χαρτί" παραπάνω, το οποίο, "πού ξέρεις, κάπου μπορεί να χρειαστεί...", μπας και αποκτήσει καλύτερες προοπτικές στην αναζήτηση εργασίας.

Μπολιάζεται εξάλλου εδώ και χρόνια η αντίληψη στο νέο ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την ανεργία ή ότι μπορεί να βελτιώσει τη θέση του μέσα από τις εκπαιδευτικές του επιλογές. Ετσι, ακόμα και μια βεβαίωση που τυπικά δεν αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών, φαντάζει στα μάτια ενός κόσμου ως ...ένα κομμάτι ελπίδας, το οποίο συχνά το χρυσοπληρώνει κιόλας.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com