Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ! (Β')

Οι αιτίες του πραξικοπήματος

Ας δούμε όμως τις πραγματικές αιτίες του πραξικοπήματος της αντίδρασης. Είναι η στροφή που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Σελάγια μετά την εκλογή του ως υποψήφιος του Φιλελευθέρου Κόμματος (PLH), ενός από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία την τελευταία τουλάχιστον 20ετία.

Ενώ αρχικά τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Αμερικής (CAFTA), σταδιακά μετατοπίστηκε προσεγγίζοντας άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ξάφνιασε δε την πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και όλης της περιοχής, όταν ανακοίνωσε ότι η Ονδούρα προσχωρεί στην ALBA, τότε Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική και μερικές ημέρες πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος Μπολιβαριανή Συμμαχία των Λαών για την Αμερική.

Δε σταμάτησε εκεί και οι σταδιακές πολιτικές μετατοπίσεις του προκάλεσαν την μήνιν της ολιγαρχίας: Αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 60% από 157 σε 280 δολάρια, εξαιρουμένων των ειδικών εξαγωγικών ζωνών. Η νέα οικονομική τάξη της Ονδούρας (επιχειρηματίες με, κατά κύριο λόγο, εργοστάσια συναρμολόγησης (maquiladoras)) αντέδρασε με οργή.

Το ποτήρι για την ολιγαρχία ξεχείλισε όταν στις 17 Φλεβάρη ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη διενέργεια του επίμαχου δημοψηφίσματος, καθώς και για σύνταξη ενός νέου Συντάγματος που θα αντικαθιστούσε αυτό του 1982, που συντάχθηκε από μία ακόμη πραξικοπηματική κυβέρνηση με στόχο την "προετοιμασία για την επιστροφή στη δημοκρατία", υπό την καθοδήγηση του γνωστού ως "χασάπη της Ονδούρας", τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε.

Πρόθεση του Σελάγια ήταν η κατοχύρωση ορισμένων αλλαγών υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών και των ιθαγενών, αυτής της "θάλασσας των φτωχών" που αποτελούν και το 70% του πληθυσμού των 7,5 εκατομμυρίων.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com