Οι καταγγελίες αυτές έγιναν πρόσφατα απ' την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ενόψει του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που θα γίνει στην Αθήνα (26 - 28.3.2009). Παρότι το υπουργείο Υγείας παρουσίασε πριν ένα χρόνο και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η κατάσταση παραμένει η ίδια, επισήμαναν οι γιατροί. Για παράδειγμα έφεραν τις Σέρρες, όπου παρότι υπάρχει ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο, εντούτοις δεν υπάρχει ογκολόγος, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη. Για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της θεραπείας τους, οι άρρωστοι των Σερρών χρειάζονται τρεις μήνες και πήγαιν' έλα στη Θεσσαλονίκη. Τελευταία, σταμάτησαν να τους χορηγούν και τα οδοιπορικά. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στα Τρίκαλα, στην Πτολεμαΐδα και στην Καλαμάτα - όπου υπάρχει και νοσοκομείο.
Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα με την περίθαλψη των καρκινοπαθών είναι η χορήγηση των φαρμάκων - όπου ένα κουτί μπορεί να στοιχίζει 7.000 ή 8.000 ευρώ. Είναι τα νέα φάρμακα που αφού γίνει ένα τεστ σε κάποια γονίδια επιτρέπει στο γιατρό να επικεντρώνει τη θεραπεία με ένα συγκεκριμένο φάρμακο - να προχωρά στη στοχευμένη θεραπεία - και, έτσι, ο ασθενής να αποφεύγει την τοξικότητα. Κι ενώ τα φάρμακα εγκρίνονται απ' τα Ταμεία δεν καλύπτονται τα τεστ και οι ασθενείς δεν μπορούν να τα πληρώνουν καθώς μπορεί να κοστίζουν από 120 - 500 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο γιατρός, καθώς δεν έχει τη «γονιδιακή υπογραφή» να προχωρήσει στη στοχευμένη θεραπεία.
Υ.Γ. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε κυρίως λόγο της ιδιαίτερης ευαισθησίας που αισθανόμαστε για την συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Η επιπλέον προσωπική μας εμπειρία καθιστά τα παραπάνω άκρος απαράδεκτα και ντροπιαστικά. Ο καρκινοπαθής είναι ένας ιδιαίτερος άρρωστος, με διαρκεί μεταβολή στην διάθεση και την σωματική του κατάσταση , επομένως χρειάζεται την όσο των δυνατό πιο ειδικευμένη φροντίδα από το κράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου