Παραμένει «άγνωστη» ακόμα, για την ελληνική πλευρά, η στάση που θα τηρήσουν οι «συμμαχικές» χώρες ΗΠΑ, Βρετανία, Βέλγιο και Ολλανδία, που προβλέπεται να πάρουν μέρος στην τουρκική άσκηση «Ηγεμόνας», μέσω της οποίας η Τουρκία επιδιώκει να δώσει κύρος στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η άσκηση, διάρκειας 18 ημερών, ξεκινάει επίσημα στις 13 Μάρτη, αλλά το ουσιαστικό μέρος της θα αρχίσει στις 15 Μάρτη και αναμένεται να εξελιχθεί στα διεθνή ύδατα του Κρητικού πελάγους και συνολικά του Ανατολικού Αιγαίου, με προτίμηση τις περιοχές που βρίσκονται ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, που είναι η νοητή γραμμή διχοτόμησης του Αιγαίου, που πάγια προωθείται από την τουρκική πλευρά.
Σημεία τριβής όπου αναμένεται να εκδηλωθούν οι τουρκικές προκλήσεις υπό «συμμαχική» μάλιστα συνοδεία, είναι το πλάτος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων, το οποίο Τούρκοι και Αμερικάνοι αμφισβητούν υποστηρίζοντας ότι και στον αέρα ισχύουν τα 6 μίλια όπως και στη θάλασσα. Αλλα θέματα τριβής είναι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα, η αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, δηλαδή το γνωστό FIR, που σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό αεροπλοΐας ICAO ανήκει στις ελληνικές αρχές, καθώς το Αιγαίο είναι διάσπαρτο από ελληνικά νησιά, αρμοδιότητα που την αμφισβητεί η Τουρκία, αρνούμενη να υποβάλει σχέδια πτήσης για τα στρατιωτικά της αεροσκάφη και μάλιστα ορισμένες φορές συνεπικουρείται και από τις ΗΠΑ.
Στα πλαίσια αυτών των μεθοδεύσεων γίνεται προσπάθεια από τις τουρκικές αρχές να πάρει αυτή η άσκηση ΝΑΤΟικό χαρακτήρα. Είναι μια άσκηση η οποία πρώτη φορά γίνεται σε αυτή την κλίμακα στην περιοχή. Για το λόγο αυτό υπήρξε και ανακοίνωση του αρχηγείου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου όπου γίνεται λόγος για «κοινή ενιαία άσκηση» που «θα διεξαχθεί υπό τη φιλοξενία της Τουρκίας». Πάντως, από πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι η άσκηση δεν είναι ΝΑΤΟική, αφού ούτε σχεδιάστηκε ούτε εκτελείται υπό την ευθύνη ΝΑΤΟικών οργάνων, ωστόσο τόσο το σενάριό της όσο και οι συμμετοχές άλλων ΝΑΤΟικών χωρών προκαλούν ανησυχία και αντίστοιχη κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, θα πάρουν μέρος 10 «συμμαχικά» πολεμικά πλοία - 8 της Βρετανίας, 1 των ΗΠΑ και 1 της Ολλανδίας. Ομως, το γεγονός ότι τα πολεμικά αεροσκάφη που θα συμμετέχουν θα είναι μόνο τουρκικά ανακουφίζει με έναν τρόπο τους Ελληνες επιτελείς, μιας και δε θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να δίνουν εντολή σε ελληνικά μαχητικά να... αναχαιτίσουν «συμμαχικά» αεροσκάφη, εκτός βέβαια των τουρκικών, με τα οποία βρίσκονται σε καθημερινή αντιπαράθεση στο Αιγαίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου