Βόμβα σε θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Ελληνικό Δημόσιο θα βάλει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αναμένεται να βγει αύριο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κάνει δεκτή την προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Ελλάδας.
Η απόφαση θα οδηγήσει στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών. Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ευθύ χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Το σκεπτικό στο οποίο θα βασιστεί η απόφαση είναι ότι ο χαρακτήρας της ασφάλισης των δημόσιων υπαλλήλων δεν είναι κοινωνικός, αλλά επαγγελματικός, όπως αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία 2006/54/ΕΚ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πάψει η ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων να έχει την εγγύηση του κράτους και άρα θα είναι επισφαλής. Ενώ οι κανόνες που θα τη διέπουν θα αποφασίζονται άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ακολουθούν τη σχετική νομολογία χωρίς δυνατότητα παρέμβασης των εθνικών κυβερνήσεων.
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι η άμεση, πρώτη αρνητική συνέπεια στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Και επειδή η γενικότερη πολιτική της ΕΕ, και της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η «εξίσωση» θα μεταφραστεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες εργαζόμενες, από 5 μέχρι και 17 χρόνια, αλλά και σε αύξηση στα χρόνια που απαιτούνται για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης (π.χ., παλιότερες ασφαλισμένες με 3 παιδιά τα 22 χρόνια, αντί των 25 χρόνων που απαιτούνται γενικά).
Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη απόφαση είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα από το δικομματισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου