Απολύσεις ...με το νόμο, υποσχέθηκε στους εργαζόμενους η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας έτσι και τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Οσον αφορά στη συνάντηση, η υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα μέτρα του υπουργείου που επί της ουσίας είναι μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και κανένα συγκεκριμένο μέτρο προς όφελος των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται έρμαια στη θέληση των εργοδοτών και στις επιδιώξεις τους για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.
Βγαίνοντας από το Μαξίμου, η υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δε θα δεχτεί καμία παρέκκλιση μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, όπως δε θα επιτρέψουμε και σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την κρίση ως πρόσχημα για ίδιες επιδιώξεις».
Επί της ουσίας, η υπουργός Απασχόλησης δεν είπε τίποτα λιγότερο από αυτό που ζητάνε και ήδη εφαρμόζουν οι μεγαλοεργοδότες. Την απαρέγκλιτη τήρηση δηλαδή του αντεργατικού οπλοστασίου, όπως του 2639/98 του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αντεργατικών νόμων του δικομματισμού, όπως το 2% στις απολύσεις και οι «εθελούσιες έξοδοι», που ψηφίστηκαν στο παρελθόν και τώρα «κάθονται γάντι» στις ανάγκες του κεφαλαίου εν μέσω κρίσης.
Αυτό το θεσμικό πλαίσιο που επικαλείται η υπουργός Απασχόλησης ευθύνεται για το γεγονός ότι σχεδόν 17.000 απολύσεις και 2.448 διαθεσιμότητες έχουν σημειωθεί από το Νοέμβρη του 2008 μέχρι σήμερα, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Το μήνα Μάρτη του 2009 έγιναν σε όλη τη χώρα 4.019 απολύσεις και 398 διαθεσιμότητες και καθιερώθηκε η εκ περιτροπής εργασία σε 18 επιχειρήσεις, μέτρο που αφορά περίπου 3.500 εργαζόμενους. Τα προγράμματα «εθελουσίας εξόδου» που εφαρμόστηκαν αφορούν σε περίπου 3.550 εργαζόμενους. Ειδικά στις επιχειρήσεις γούνας στο νομό Καστοριάς, από τον Οκτώβρη του 2008 έως και σήμερα έγιναν περίπου 800 απολύσεις.
Και ενώ η πραγματικότητα βοά, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί προκλητικά να ξεπεράσει το γεγονός ότι με δικό του νόμο, σε συνέχεια προηγούμενου της ΝΔ, καθιερώθηκε η εκ περιτροπής εργασία. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Ε. Χριστοφιλοπούλου ζήτησε χτες «να αναθεωρήσει στην πράξη το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους», υπερασπιζόμενη επί της ουσίας τον 2639/98, ο οποίος, όπως είπε, βελτίωσε «επί το κοινωνικότερο» τον αντίστοιχο νόμο της περιόδου Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου