Να περιορίσει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους νοσοκομείων, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και σε υπαλλήλους νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου επιχειρεί η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αποκαλύπτετε σήμερα, ουσιαστικά αποκλείεται από τη διαδικασία της ψηφοφορίας μέρος αυτών των υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τις προϊστάμενες αρχές αυτών των υπηρεσιών.
Ηδη, η εγκύκλιος στέλνεται σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ) και νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα με την επισήμανση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι για το θέμα. Δηλαδή, να ενημερωθούν ότι τους αφαιρείται το δικαίωμα να πάρουν άδεια για να πάνε να ψηφίσουν.
Η εγκύκλιος (αριθμ. 11) του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε στα τέλη Μάρτη έχει θέμα: «Εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Σε αυτήν αναφέρονται ρητά τα εξής:
«...Θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:
α) Υπάλληλοι του δημοσίου για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κλπ. στους οποίους επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στους ΟΤΑ α' βαθμού, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της περιφέρειάς τους και να μεριμνήσουν επιπλέον για την ευρεία γνωστοποίηση των παρεχομένων οδηγιών, με κάθε πρόσφορο μέσο».
Μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθούνταν σε αυτές τις υπηρεσίες ήταν η εξής: Οι ετεροδημότες να παίρνουν την άδεια που δικαιούνται για να πάνε να ψηφίσουν στον τόπο που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και όσοι ψήφιζαν στον τόπο εργασίας τους να χωρίζονται σε βάρδιες ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από όλους. Αξίζει να σημειωθεί, επιπλέον, ότι υπήρχε και το καθεστώς των ειδικών εκλογικών καταλόγων με βάση τους οποίους εργαζόμενοι ή υπηρετούντες ακόμα και στις Ενοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία ψήφιζαν στην υπηρεσία τους. Η εγκύκλιος του υπουργείου δεν αναφέρει τίποτα τέτοιο.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στο Προεδρικό Διάταγμα 96/2007, που αφορά στην εκλογική διαδικασία, γίνεται αναφορά στο θέμα των αδειών δημόσιων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 106 παράγραφος 3 αναφέρεται:
«Στους τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου χορηγείται από την αρμόδια προϊσταμένη αρχή, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών κατά την ημέρα της εκλογής, ειδική άδεια απουσίας, που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ' αυτόν. Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις».
Το συγκεκριμένο άρθρο προέβλεπε διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση με την εγκύκλιο που αποκαλύπτετε - ακόμα κι αν δεν το αναφέρει ξεκάθαρα - δίνει τη δυνατότητα στους προϊσταμένους να κρίνουν ποιες είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες και πώς αυτές θα καλυφθούν. Δηλαδή, οι προϊστάμενοι θα αποφασίσουν ποιος θα πάρει άδεια για να ψηφίσει και ποιος θα κριθεί «απαραίτητος» για την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια απουσίας ή άδεια μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου