Μπορείτε να διαβάσατε, ολόκληρη, τη ΣΤΗΜΕΝΗ χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού:
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ξεκινάει η συνέντευξη του κ. Κώστα Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός, βεβαίως, θα απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Θα ήθελα να έχετε υπόψη σας ότι έχουμε περίπου μιάμιση ώρα στη διάθεσή μας, για να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις όσοι περισσότεροι από εσάς.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω για το αυτονόητο: Οι ερωτήσεις να είναι σύντομες, περιεκτικές και να μην περιλαμβάνουν πάνω από μία ερώτηση, έτσι ώστε πολλοί από εσάς να έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον Πρωθυπουργό.
ΣΠ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (ΕΤ 3): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αυτό που, ενδεχομένως, αναρωτιούνται και θα ήθελαν να σας ρωτήσουν οι περισσότεροι Έλληνες.
Γιατί προσφεύγετε τώρα σε εκλογές; Και κάτι ακόμα. Χθες είπατε πάρα πολλά πράγματα, ειδικά για την Οικονομία. Μιλήσατε για σκληρά μέτρα. Για ποιο λόγο δεν τα πήρατε, πέντε χρόνια τώρα; Δεν ήρθατε χθες στην εξουσία, δεν είστε χθεσινός Πρωθυπουργός, είστε στη διακυβέρνηση της χώρας από το 2004.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το γιατί εκλογές τώρα το έχω εξηγήσει, πιστεύω με πλήρη επάρκεια.
Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη πρόκληση. Πρέπει άμεσα να εφαρμόσει πολιτικές και να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αυτό χρειάζεται στοιχειώδη χρόνο...
Από την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξεκαθάρισε απόλυτα ότι θα εκβιάσει εκλογές πάνω στο Προεδρικό θέμα, η βασική προϋπόθεση του ήρεμου πολιτικού κλίματος, της δυνατότητας να ληφθούν και να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις και βέβαια, ακόμα περισσότερο, να αποδώσουν, εξέλιπε. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αν σε αυτό προσθέσετε ότι όλη αυτή η περίοδος θα ήταν, στην ουσία, μία περίοδος μακράς, παρατεταμένης προεκλογικής φάσης- με τις γνωστές εντάσεις και οξύτητες που δημιουργεί αυτή, και βέβαια την πυροδότηση διεκδικήσεων, καμία φορά ακόμα και με μαξιμαλιστικούς όρους-αποδεικνύεται απόλυτα του λόγου το αληθές.
Η απόφαση να πάμε σε εκλογές ήταν μία δύσκολη απόφαση. Ελήφθη με ένα μοναδικό, αποκλειστικό, κριτήριο: το συμφέρον του τόπου.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, εμείς κάναμε τα προηγούμενα χρόνια μία πολιτική αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, η οποία απέδωσε αποτελέσματα.
Απόδειξη είναι ότι χρόνο με το χρόνο όλα τα μεγέθη βελτιώνονταν. Και αυτά που αφορούν την πραγματική οικονομία- ανάπτυξη, ανεργία, επενδύσεις- αλλά και αυτά που αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Έχω πει πολλές φορές -και δεν έχω καμία αναστολή να ξαναπώ- ότι αναμφισβήτητα μπορούσαν πράγματα να γίνουν πιο τολμηρά, πιο γρήγορα. Εκείνο, όμως, που έκανε τη μεγάλη, την ειδοποιό, διαφορά, είναι η μεγάλη κρίση.
Θέλω να πω, με άλλα λόγια, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζαμε απέδιδαν και θα απέδιδαν ακόμα στην προοπτική του χρόνου. Εκείνο που κάνει τα πράγματα πιο επείγοντα είναι ότι έχουμε το μεγάλο πρόβλημα των διαρθρωτικών δημοσιονομικών ανισορροπιών. Κυρίως δηλαδή του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, και αυτό δεν επιδέχεται πια αναβολή στην αντιμετώπισή του.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Κατά συνέπεια, ένας άνθρωπος που έχει - θα μου επιτρέψετε να πω -δύο φορές τιμηθεί από τους πολίτες με την εμπιστοσύνη τους για να κυβερνήσει την χώρα, αν μη τι άλλο τους οφείλει- τους οφείλω - την απόλυτη αλήθεια.
Ναι, κάναμε μία πολιτική πιστεύω σωστή. Απέδιδε, πιθανώς με επιμέρους παραλείψεις. Πιθανώς με την ανάγκη να ήταν πιο βαθιά, πιο τολμηρή. Αλλά, θυμηθείτε και το πολιτικό περιβάλλον που όλα αυτά γίνονταν: Με τη διαρκή, κάθετη αντίδραση και αντίσταση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και, κυρίως, της Αξιωματικής. Και βεβαίως και από πολλές πλευρές οργανωμένων ομάδων.
Εν πάση περιπτώσει, ξαναλέω, αυτή την ώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης. Την βιώνουμε σχετικά ηπιότερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, είναι η ώρα να λύσουμε, να αντιμετωπίσουμε, να δούμε κατάματα τα διαρθρωτικά θέματα που μας απασχολούν και μας ταλανίζουν, εδώ και δεκαετίες. Και η αντιμετώπισή τους πλέον δεν μπορεί να γίνει με τον διαχρονικά ήπιο – να το ονομάσω έτσι – τρόπο, αλλά θέλουν άμεση αντιμετώπιση τώρα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΣΚΑΪ): Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο.
Αποφασίσατε να προκηρύξετε εκλογές, σε μία στιγμή που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το πιο δυσμενές εκλογικό περιβάλλον για τη Νέα Δημοκρατία, από την ανάληψη της εξουσίας το 2004, αποτυπώνοντας και μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για μια σειρά από ζητήματα. Χθες, εξαγγείλατε σειρά μέτρων, τα οποία μόνο ως «φιλολαϊκά» δεν μπορούν να εκληφθούν και άρα καθόλου ελκυστικά για την κοινή γνώμη. Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος θα σας εμπιστευθεί και θα σας ξαναψηφίσει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν να ξεκαθαρίσω το εξής. Είπα και πριν ότι οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι αποκλειστικά και μόνο λόγοι εθνικού συμφέροντος.
Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό για τον τόπο. Και το πιστεύω βαθύτατα. Είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο και άμεσα να προχωρήσουμε στις πολιτικές που χρειάζονται.
Μιλήσατε για δημοσκοπήσεις. Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα εργαλείο, που αποτυπώνει, εν πάση περιπτώσει, μία φωτογραφική συγκυρία. Δεν θέλω να μπω σε μακρά ανάλυση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα, ποσοστό αν θέλετε, συμπολιτών μας στέκεται, ζυγίζει, περιμένει να πάρει την απόφασή του, ανάλογα με το τι θα πει ο καθένας.
Εγώ λοιπόν προσέρχομαι στους πολίτες και τους λέω: Αυτός είμαι. Την πολιτική μου την ξέρετε. Μπορεί επί μέρους να έγιναν λάθη ή να παρουσιάστηκαν αδυναμίες. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαι. Σας λέω την αλήθεια, την απόλυτη αλήθεια, όπως αποτυπώνεται σήμερα, με τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σας παρουσιάζω την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Σας λέω ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Είμαι διατεθειμένος να την κάνω. Έχω τη βούληση να την κάνω.
Και, επειδή μιλήσατε για φιλολαϊκά ή μη μέτρα, πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν την ωριμότητα- στην οποία επενδύουμε- να καταλάβουν ποιος έχει τη θέληση, ποιος έχει τη γνώση, ποιος έχει την εμπειρία και ποιος έχει την πολιτική βούληση να κάνει αυτό που είναι σωστό για τον τόπο.
Β. ΧΙΩΤΗΣ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, την τελευταία περίοδο δίνετε την εντύπωση ότι δεν τολμάτε να πείτε «όχι» σε ορισμένους υπουργούς σας.
Ακούω ακόμα και βουλευτές σας να λένε, «Δεν κυβερνά πια παντού ο Καραμανλής». Θα μου πείτε ότι δεν είναι έτσι. Αλλά δεν είναι πράγματι έτσι, όταν ο ίδιος είχατε πει, μετά τις Ευρωεκλογές, θα αλλάξετε ό,τι ενόχλησε τους πολίτες και δεν αλλάξατε τίποτα στην κυβέρνησή σας; Δεν είναι έτσι, όταν ακόμα και 24 ώρες πριν προκηρύξετε τις εκλογές, ακούγαμε υπουργούς να διαπληκτίζονται δημοσίως για το αν πρέπει να πάτε ή όχι σε εκλογές, ή αν πρέπει να πάτε ή όχι σε ανασχηματισμό;
Και, για να ολοκληρώσω, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, με την ίδια κυβέρνηση θα κυβερνήσετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την ευθύνη της διακυβέρνησης, του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού τον είχα και τον έχω εγώ. Καθαρές κουβέντες.
Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι ειδικά υπουργοί που τοποθετήθηκαν σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα πριν από τη λήψη της απόφασης, έσφαλαν. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, η απόφαση ελήφθη. Αυτό είναι το ζήτημα που προέχει αυτή την ώρα.
Είμαστε όλοι στρατευμένοι σ’ έναν αγώνα, δύσκολο αγώνα, αλλά που έχουμε καθαρό μήνυμα, καθαρές θέσεις και απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αναμφισβήτητα μια νέα κυβέρνηση θα εμπεριέχει και πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και πιθανώς να έχει και δομικές αλλαγές.
Όμως, επειδή μιλήσατε για ανασχηματισμό, είναι δεδομένο και στο δικό μου μυαλό απόλυτα ξεκάθαρο όλους αυτούς τους μήνες του προβληματισμού μου, ειδικά μετά την απόλυτη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα εκβιάσει εκλογές στο Προεδρικό, ότι το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου είναι μείζων προτεραιότητα και έπεται η οποιαδήποτε αλλαγή στη λογική ενός ανασχηματισμού.
ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ ( MEGA ): Κύριε Πρόεδρε, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο μήνα -και αυτές μετά την προκήρυξη των εκλογών-προεξοφλούν την ήττα σας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Θα παραμείνετε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ή αν ηττηθείτε θα δρομολογήσετε τη διαδικασία για τη διαδοχή σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω τί προεξοφλείτε εσείς ή άλλοι αναλυτές. Επειδή είμαι παλιός μαχητής εκλογικών αγώνων, σε όλα τα επίπεδα, ξέρω ότι τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο. Ξέρω - και το πιστεύω βαθύτατα - ότι η μάχη αυτή κερδίζεται. Και ξέρω, φαντάζομαι το καταλαβαίνετε κι εσείς, ότι θα τα δώσω όλα, όσο ποτέ μέχρι τώρα. Γιατί το πιστεύω βαθιά ότι ο τόπος έχει ανάγκη μια ισχυρή Κυβέρνηση, με ξεκάθαρη πολιτική και βέβαια την πολιτική βούληση να κάνει τα δύσκολα. Από μια Κυβέρνηση που έχει το θάρρος να πει, ναι, εδώ ή εκεί έκανα και λάθος, είχα αδυναμία, έχω τη διάθεση να το διορθώσω.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Όχι, δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου.
Δ. ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, πριν ένα χρόνο, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα πάλι, συζητούσαμε για την υπόθεση του Βατοπεδίου και τους λεγόμενους Βατοπεδινούς. Σήμερα πάλι το θέμα αυτό είναι επίκαιρο. Ένα χρόνο δεν ξεκαθαρίσατε εσωκομματικά το τοπίο. Είστε αποφασισμένος να το κάνετε τώρα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν μια λέξη μόνο για την υπόθεση. Είπα και επαναλαμβάνω: Έκανα λάθος, υποτίμησα το θέμα. Έκανα δημόσια την αυτοκριτική μου. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχω ήδη όπως γνωρίζετε απαντήσει, στη λογική ότι όλοι κρινόμαστε και αξιολογούμαστε απ’ τη συνολική μας συμπεριφορά. Και η ώρα της τελικής αξιολόγησης και κρίσης φτάνει, τις επόμενες μέρες, με την κατάρτιση των συνδυασμών.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΥΡΓΙΩΤΗ ( REAL NEWS ): Κύριε Πρόεδρε, να επιμείνω λίγο. Βουλευτές, αλλά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - μία δημοσιεύουμε και εμείς σήμερα - το 80% περίπου της κοινής γνώμης, ζητούν να μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια, γενικά όσοι απασχόλησαν για θέματα σκανδαλολογίας τη κοινή γνώμη. Είπατε ότι έχετε πάρει τις αποφάσεις σας. Να σας ρωτήσω λοιπόν με ποια κριτήρια τις πήρατε αυτές τις αποφάσεις. Και να σας υπενθυμίσω ότι το 2004 είχατε θέσει το εξής κριτήριο: Και με την υποψία, είχατε πει σε συνέντευξή σας, μόνο θα τίθενται εκτός. Είχατε χρησιμοποιήσει και βαριά λέξη τότε. ‘’Κρεμάλα’’.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα κριτήρια είναι δεδομένα. Απεικονίζουν, αντικατοπτρίζουν τη συνολική συμπεριφορά του κάθε στελέχους. Και με αυτά τα κριτήρια θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Εν πάση περιπτώσει, περιμένετε λίγες μέρες.
ΣΤΡ. ΜΠΑΛΗΣ (ΝΕΤ): Αλλαγές στο Ακαδημαϊκό Ασυλο και στις ρυθμίσεις για τις συγκεντρώσεις, που κλείνουν τους δρόμους. Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να μας πείτε συγκεκριμένα προς ποια κατεύθυνση θα κάνετε αυτές τις αλλαγές και αν πιστεύετε πως και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας θα έπρεπε να είχατε πάρει πιο τολμηρές αποφάσεις, καθώς και δικά σας στελέχη αναγνωρίζουν πως ο τομέας αυτός έχει κοστίσει αρκετά στην Κυβέρνησή σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαστε, αναμφισβήτητα, μία δημοκρατική κοινωνία. Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πέρα από την κοινωνία και η Κυβέρνηση αυτή υιοθετεί στην πράξη αντιμετώπιση και συμπεριφορά που συμβαδίζει με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται βίαιη και εξόφθαλμη καταστρατήγηση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν μπορεί 20 - 30 άνθρωποι να κλείνουν όλη την Αθήνα, να το πω απλά. Δεν γίνεται! Είναι αδιανόητο! Κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα σε κανέναν να διαμαρτυρηθεί, να διεκδικήσει. Αλλά και αυτό ακόμα μπορεί να γίνει με όρους που δεν ταλαιπωρούν εκατομμύρια άλλους συμπολίτες εργαζόμενους.
Το δεύτερο που αναφέρατε είναι το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Φοβούμαι ότι παραέχει παρεξηγηθεί αυτή η έννοια στον τόπο μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι δημοκρατικές ελευθερίες, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι είναι δεδομένες. Έχει καταλήξει, λοιπόν, το Άσυλο, το οποίο θεσμοθετήθηκε για να εγγυάται την ελευθερία, την απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών, να γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, άντρο ανομίας, απροκάλυπτης βίας.
Αυτό παραβαίνει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, των διδασκόντων, των διδασκομένων στους χώρους αυτούς. Αλλά, σε τελική ανάλυση, είναι πρόκληση για την ίδια την κοινωνία και για μία ευνομούμενη Πολιτεία.
Λέω, λοιπόν, ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να εκλείψει. Και να εκλείψει τώρα.
Κάναμε ήδη, με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, με το Νόμο Πλαίσιο δηλαδή για τα Πανεπιστήμια, ένα πολύ σημαντικό βήμα, που κάνει πολύ πιο εύκολη τη λήψη αποφάσεων, στην κατεύθυνση του να μπορούν να ζητήσουν και οι πρυτανικές αρχές την παρέμβαση των δυνάμεων.
Όμως, οφείλω να σας το πω ευθέως, αισθάνομαι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι πρυτανικές αρχές- όχι αναίτια - έχουν δισταγμό να το κάνουν. Κυρίως γιατί αυτοί θα πρέπει να ζήσουν και την επόμενη μέρα με εκείνους, τους λίγους, που πρωτοστατούν στις βιαιότητες.
Είναι, λοιπόν, ένα θέμα προβληματισμού. Και είμαι διατεθειμένος να πάμε σε βήματα ακόμα πιο προχωρημένα στην κατεύθυνση αυτή.
Αυτό είπα χθες, αυτή είναι η άποψή μου και σε αυτή επιμένω.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ (ΕΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, περιγράψατε τις τελευταίες ημέρες μία πολύ άσχημη, τραγική εικόνα θα έλεγα, για την Οικονομία. Και μάλιστα είπατε ότι πήγατε σε εκλογές γιατί δεν αντέχει ο τόπος την παρατεταμένη εκλογολογία, για οποία, όπως είπατε, φταίει το ΠΑΣΟΚ.
Αν στις 4 Οκτώβρη κανένα κόμμα δεν πάρει αυτοδυναμία, εσείς είστε έτοιμος να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, αν το επιτρέπουν τα αριθμητικά δεδομένα, για να βάλετε φρένο σε μία πολιτική αστάθεια εν μέσω κρίσης;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, ποτέ, ούτε έχω μιλήσει, ούτε περιγράψει, ούτε υπαινιχθεί για ‘’τραγική κατάσταση της Οικονομίας’’. Λέω - το πιστεύω και αποδεικνύεται από τους αριθμούς, όχι τους δικούς μας αριθμούς, αλλά της Eurostat - ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνει την κρίση ηπιότερα από, αν όχι όλες τις άλλες, πάντως τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η Γερμανία έχει ύφεση με ρυθμό ανάπτυξης στο -5%. Εκεί περίπου κινούνται και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Εμείς, θα είμαστε λίγο πάνω, λίγο κάτω από το 0. Είναι σαφής η διαφορά.
Στην Ισπανία η ανεργία βρίσκεται σε εκρηκτική πορεία (ξεπερνάει το 17%). Εμείς - κακό είναι ότι έχουμε αύξηση, δεν υπάρχει αμφιβολία - αλλά εν πάση περιπτώσει μια ελεγχόμενη αύξηση. Η ανεργία και μέσα στην καρδιά της κρίσης είναι χαμηλότερη από ό,τι ήταν το 2004. Αυτή είναι η αλήθεια. Και σημαίνει ότι δεν βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση.
Εκείνο όμως που αυτή την ώρα προέχει, είναι επιτέλους να δούμε κατάματα τις χρόνιες παθογένειες που έχουμε. Και νομίζω ότι τις έχω παρουσιάσει πολύ καθαρά και στο διάγγελμα της περασμένης Τετάρτης και χθες.
Πρώτον, είναι ανάγκη να θεραπεύσουμε τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα. Αναφέρομαι κυρίως στη διάσταση των δαπανών. Δεύτερον, είναι ανάγκη να χτυπηθούμε ευθέως, ανοικτά, με τη φοροδιαφυγή. Δεν μίλησα ποτέ για αύξηση φόρων. Εννοώ ότι δεν μπορεί κανείς να κλέβει - με συγχωρείτε για την οξύτητα της έκφρασης - το κοινωνικό σύνολο. Επιτέλους!
Τρίτον, να συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτή είναι η συνταγή. Η συνταγή αυτή, όχι μόνο «μπορεί», είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει. Χρειάζεται όμως προσπάθεια. Συνεκτική προσπάθεια, επίμονη, συνεπή, δύο ετών.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Πιστεύω ότι όλα αυτά μπορεί να τα κάνει μόνο μία κυβέρνηση που έχει καθαρή στόχευση, καθαρό πολιτικό λόγο, καθαρό μήνυμα, την απόφαση να προχωρήσει σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, σε αυτόν τον –αν θέλετε- ανηφορικό δρόμο.
Κατά συνέπεια, πιστεύω σε ισχυρές πλειοψηφίες. Δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Και πάντως δεν πιστεύω ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της πολιτικής ζωής της χώρας δείχνουν ή επιτρέπουν μια τέτοια προοπτική.
Εν πάση περιπτώσει, επειδή με ρωτήσατε και κάτι πολύ συγκεκριμένο, έχω ξεκαθαρίσει απόλυτα, εδώ και πολύ καιρό, πολλά χρόνια, την άποψή μου για το ΛΑΟΣ. Εγώ πιστεύω, και το πιστεύω βαθύτατα, ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ανευθυνολογία, που ρέπει στον λαϊκισμό. Με τα άκρα δεν συνεργάζομαι. Και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία σκέψη, καμία προοπτική, καμία πρόθεση τέτοιας συνεργασίας.
ΔΗΜ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ( ALTER ): Θα επιμείνω λιγάκι στην ερώτηση σε σχέση με το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Και τούτο γιατί τις παραμονές των Ευρωεκλογών, σε συγκεκριμένη συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, είχατε σπεύσει να δεσμευτείτε ότι σε καμία περίπτωση εσείς ο ίδιος δεν θα προκαλούσατε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και μάλιστα με δεδομένη την οικονομική κρίση, την οποία σήμερα επικαλείστε, η οποία ήταν σε εξέλιξη και συνεχίζεται.
Το πρώτο υποερώτημα είναι ποιος ήταν ο δραματικός λόγος που σας ώθησε να αναιρέσετε αυτό που είχατε πει σε εκείνη τη συνέντευξη, προεκλογικά. Και το δεύτερο, με δεδομένο ότι έχετε επίγνωση του εκλογικού νόμου, του συγκεκριμένου με τον οποίο πηγαίνετε στις εκλογές, ο οποίος δίνει πολύ δύσκολα τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδεχόμενο να έχουμε ακυβερνησία, αστάθεια και αβεβαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναρωτιέμαι ποιος ήταν ο βασικός δραματικός λόγος που σας οδήγησε σε αυτή την αλλαγή στάσης.
Το δεύτερο: Εφόσον έχετε αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού - μήπως στο μυαλό σας είχατε όντως αυτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτή την οικονομική κρίση που είναι δύσκολη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μονοκομματική κυβέρνηση; Ή ήταν μια επιλογή ηρωικής εξόδου από την πολιτική;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα και επιμένω ότι εγώ δεν θα προκαλούσα ποτέ εκλογές για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Και μάλιστα όταν υπάρχει απόλυτη σύμπτωση στο πρόσωπο. Αυτό είναι το κωμικοτραγικό, το τραγελαφικό της υπόθεσης. Θα σεβόμουν μια άποψη που θα έλεγε «Δεν εκτιμούμε ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο κύριος Παπούλιας, εμείς προτείνουμε κάποιον άλλον». Αλλά το να συμφωνείς στο πρόσωπο και να λες «Εκβιάζω εκλογές και μετά μπορεί να τον ψηφίσουμε», είναι, κατά την άποψή μου, μια απαράδεκτη στάση.
Αυτό, συνεκτιμώμενο με την πραγματική κατάσταση, δηλαδή την ανάγκη να εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές –αν θέλετε μπορώ συνοπτικά να σας τις ξαναπαρουσιάσω, αλλά έγινε νομίζω αρκετά αναλυτικά χθες- και με το δεδομένο ότι η χώρα εσύρετο σε μία πεντάμηνη ή εξάμηνη προεκλογική περίοδο, με οδήγησαν στη δύσκολη απόφαση να πάμε σε εκλογές και να αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες ποιος θέλουν, ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και να βάλει τα οικονομικά πράγματα στη χώρα στον δρόμο που χρειάζεται.
Όλα τα άλλα είναι δικές σας σκέψεις. Όπως είπα, πιστεύω καθαρά ότι αυτές τις πολιτικές μπορεί να τις εφαρμόσουν μόνο ισχυρές κυβερνήσεις και όχι κυβερνήσεις συνεργασίας. Και μάλιστα σε μια χώρα όπου, ούτε η πολιτική μας παράδοση, ούτε τα αντικειμενικά δεδομένα δείχνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Καθαρές κουβέντες.
Εγώ λοιπόν, επειδή μιλήσατε για «ηρωική έξοδο», πηγαίνω στους Ελληνες πολίτες και τους λέω ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Είμαι διατεθειμένος να το κάνω. Θα το κάνω. Θέλω τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σου για να το παλέψουμε και να το κερδίσουμε μαζί αυτό το στοίχημα. Και μπορούμε να το κερδίσουμε το στοίχημα.
Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια δύσκολα, αλλά μπορούμε να το κερδίσουμε το στοίχημα.
Δ. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, βλέπω ότι έχετε σχεδιάσει μία προσωπική μάχη σε αυτές τις εκλογές και αισθάνομαι ότι δεν θέλετε και το κόμμα σας να φαίνεται τόσο πολύ σε αυτή την αναμέτρηση.
Από την περασμένη Τετάρτη, που προχωρήσατε στην εξαγγελία της προκήρυξης των εκλογών, έχετε πει δυο-τρεις φορές, αν έχω μετρήσει σωστά, ότι οι πολίτες θα κρίνουν τον Πρωθυπουργό που θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Η αίσθηση η δική μου είναι ότι θέλετε μία προσωπική μονομαχία, στη λογική «εγώ ή ο κ. Παπανδρέου», για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Κι αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Ποια από τις κρίσεις που διαχειριστήκατε την τελευταία πενταετία θεωρείτε ότι αποτελεί το εχέγγυο ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και αυτή την κρίση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι στις βασικές γραμμές η πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν σωστή, παραγωγική για τον τόπο. Και η οικονομική πολιτική και η εξωτερική πολιτική. Και επειδή όταν μιλούμε για κρίσεις, συνήθως, αναφερόμαστε στα εθνικά θέματα, νομίζω ότι έχω καταγράψει καλές επιδόσεις εκεί.
Μιλήσατε για το πρόσωπό μου. Βεβαίως είναι συλλογική η προσπάθεια. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, έχουμε πολλά και καλά στελέχη, και όλοι μαζί, θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Αλλά, αναμφισβήτητα, πέρα από την επιλογή πολιτικού χώρου, πέρα απ’ την επιλογή προγράμματος, που είναι πολύ ουσιαστικά, βεβαίως έχει και σημασία και το πρόσωπο. Είναι δεδομένο. Όταν καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν, λένε «προτιμώ αυτό το κόμμα, προτιμώ αυτό το πρόγραμμα, αυτή την πολιτική, προτιμώ ή δεν προτιμώ κι αυτόν τον πιθανό Πρωθυπουργό». Κατά συνέπεια, είναι εύλογο όλα αυτά να συνεκτιμούνται. Και, αφού το αναφέρετε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μια τέτοια προεκλογική περίοδο, πέρα αν θέλετε από την τηλεοπτική συζήτηση- συνέντευξη όλων των πολιτικών αρχηγών, αναμφισβήτητα θα γίνει και συζήτηση των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών.
Γ. ΒΛΑΧΟΣ ( ALPHA ): Κύριε Πρόεδρε, από το 1997 που αναλάβατε την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείστε από την ίδια τη βάση του κόμματός σας. Αμφισβητούν τις πολιτικές επιλογές. Λένε δηλαδή ότι ‘’αναστήσατε το ΠΑΣΟΚ’’, ‘’φέρατε τον Γιώργο Παπανδρέου ένα βήμα πριν από το Μέγαρο Μαξίμου’’, ότι ‘’κάνατε νοματαίους τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ’’ και λένε μια φράση και θα τη μεταφέρω. ‘’Τι έπαθε ο Καραμανλής και βγάζει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια;’’ Θέλω να μου απαντήσετε σε δύο πράγματα. Αφού είχατε να κάνετε με το ίδιο πολιτικό και οικονομικό τοπίο με το σημερινό, γιατί δεν κάνατε ταυτόχρονα εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές, για να γίνει και οικονομία; Και, δεύτερον, αν χάσετε και βγει το ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσετε τον Πρόεδρο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όποιος και αν είναι αυτός; Μπορεί να είναι ο κ. Παπούλιας, μπορεί και να μην είναι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσω από το εξής. Όλοι οι πολίτες, προφανώς και οι πολίτες που προτιμούν τη Νέα Δημοκρατία, έχουν το δικαίωμα σε επιμέρους θέματα να έχουν άποψη. Και διαφορετική άποψη από μένα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω όμως ότι έχω μια τέτοια σχέση με τους πολίτες που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, που θα τολμήσω να πω ότι ξεπερνά και τις απλές πολιτικές εκτιμήσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα πρέπει να συμφωνούν μαζί μου.
Δεύτερον, πρέπει να σας πω ότι ένας πολίτης, ορθολογικά κατά την άποψή του, μπορεί να έχει άποψη για το ένα ή το άλλο θέμα. Όμως, όχι γιατί είμαι ευφυέστερος από κανέναν, αλλά λόγω ιδιότητας, μπορεί να έχω μια πολύ πιο σφαιρική εικόνα. Το λέω αυτό με την έννοια ότι καταλαβαίνω πάρα πολύ τον συμπολίτη μου που μου λέει «δεν θέλω εκλογές τώρα». Είμαι βέβαιος όμως ότι αν καθόταν είκοσι λεπτά για να συζητήσει μαζί μου, ή έστω τώρα που ακούει απ’ τις δημόσιες τοποθετήσεις μου τους λόγους και τα επιχειρήματα, κάθε μέρα και πείθεται περισσότερο για την ορθότητα της άποψης.
Εμείς τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε. Δεν συζητείται αυτό. Από εκεί και πέρα, μου λέτε αν δεν είναι υποψήφιος ο Κάρολος Παπούλιας. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι. Δεν πάει να πει ότι όποιος προταθεί, εκ προοιμίου υπάρχει ‘’λευκή επιταγή’’. Εμείς τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι το θεσμικά σωστό, πέρα απ’ την εκτίμηση στο πρόσωπό του.
Είχε κι ένα άλλο σκέλος η ερώτησή σας. Γιατί δεν κάναμε ταυτόχρονα εκλογές με τις Ευρωεκλογές, για να υπάρχει οικονομία. Να σας πω πολύ καθαρά γιατί. Διότι δεν υπήρχε η απόλυτη, η μη επιδεχόμενη αμφιβολία, επανειλημμένη τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ότι θα εκβιάσει εκλογές για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, να επιμείνω λίγο στο θέμα των συνεργασιών, γιατί δεν τοποθετηθήκατε συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο μίας Κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων.
Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω το εξήγησα, αλλά θα το κάνω και λίγο εκτενέστερα.
Συνεργασία δεν γίνεται στη λογική ‘’αν ένα αποτέλεσμα δεν είναι όπως το επιθυμούμε εμείς, άντε, καθίστε σε ένα τραπέζι και παζαρέψτε’’. Αυτό δεν είναι λύση για τον τόπο.
Αυτή τη στιγμή με το ΠΑΣΟΚ έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Εννοώ πολιτικές διαφορές. Δεν είναι θέμα προσωπικό ή αντεγκλήσεων.
Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ στην ουσία δεν έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πραγματικά βαθιά κρίση. Αυτή είναι η αλήθεια.
Δεύτερον, δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπισή της.
Τρίτον, έχει υιοθετήσει έναν, προς την Κυβέρνηση, καταγγελτικό λόγο, αλλά εν πάση περιπτώσει ένα λόγο υποσχέσεων, έναν ‘’ευχάριστο’’ λόγο, όταν από πουθενά δεν δικαιολογείται αυτό.
Εμείς ξέρουμε την κρίση, την αποτυπώνουμε, την έχουμε παλέψει, νομίζω επιτυχώς. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή της σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, τα είπαμε πολύ αναλυτικά. Και έχουμε την πολιτική βούληση, όχι μόνο να πούμε, αλλά να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις. Είναι πολύ μεγάλες διαφορές αυτές.
Από την άλλη πλευρά, προσθέτω και το στοιχείο το οποίο ήδη σας ανέπτυξα: Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή αντικειμενική συνθήκη. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ επανειλημμένα, ρητά και δημόσια έχει απορρίψει μία τέτοια λογική.
Κατά συνέπεια, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί σας. Δεν είναι ότι εγώ έχω κάποια ιδεοληψία και θεωρητικά ή αφηρημένα απορρίπτω το ενδεχόμενο. Πιστεύω όμως ότι δεν υφίστανται οι αντικειμενικές συνθήκες.
Και εν πάση περιπτώσει, το προέχον εδώ είναι να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά θέματα. Κατά συνέπεια, πρέπει να επιλέξουμε εκείνους - και εκείνον - που μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική.
Π. ΜΠΑΤΣΑΡΑΚΟΣ ( STAR ): Κύριε Πρόεδρε, ακριβώς πριν ένα χρόνο, στην ίδια αίθουσα, είχατε ουσιαστικά υιοθετήσει την άποψη πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Σήμερα επιμένετε σε αυτή την άποψη ή έχετε μετανιώσει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα πριν από λίγο και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: Ηταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Κύριε Πρωθυπουργέ, ο κύριος Μιχάλης Λιάπης, πρώην Υπουργός και μέλος της οικογένειας Καραμανλή, την επόμενη του διαγγέλματός σας με το οποίο ανακοινώνατε την απόφασή σας για πρόωρες εκλογές, έκανε δήλωση ότι δεν θα συμμετέχει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Μίλησε για ‘’ιστορικό λάθος για την χώρα’’ και ‘’ατόπημα για την παράταξη’’, δικές του οι φράσεις. Και επίσης προειδοποίησε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια και η Νέα Δημοκρατία σε παρατεταμένη κρίση.
Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές.
ΣΤ. ΤΖΙΜΑΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα, ένα υψίστης εθνικής σημασίας έργο, αυτό της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, έχει μπλοκαριστεί.
Η μία Κυβέρνηση - της Βουλγαρίας - εμφανίζεται να επανεξετάζει την αναγκαιότητα του έργου με δηλώσεις του Πρωθυπουργού της, πρόσφατα, στην Πολωνία. Και ο κύριος Πούτιν, από την πλευρά του, λέει ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές για τη Μόσχα αν εγκαταλειφθεί αυτή η προσπάθεια.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην γειτονιά μας, στην Αθήνα παρατηρείται μία διπλωματική αδράνεια γύρω από αυτό το θέμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε αν σας απασχολεί το θέμα και τι σχεδιάζετε να κάνετε για να ξεμπλοκαριστεί.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το μόνο που δεν μπορώ να δεχθώ, με όλη την καλή προαίρεση απέναντί σας, είναι η θεωρία για την αδράνεια.
Όπως ξέρετε, ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής μας ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Και αυτό έχει δρομολογηθεί: Είναι ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη - θα πω δυο λέξεις μετά για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας -είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας, είναι ο South Stream , αγωγός φυσικού αερίου από την Μαύρη Θάλασσα προς την Βαλκανική και την Ελλάδα, και είναι το τελευταίο κομμάτι, που υπεγράφη πριν από λίγους μήνες και μάλιστα συμπεριλήφθηκε και σε κοινοτική χρηματοδότηση, ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, με προοπτική να πάει Ρουμανία και Ουγγαρία.
Εγώ πιστεύω ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη προχωρά και θα προχωρήσει. Υπάρχει η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Αν τώρα υπάρχουν κάποιες πλευρές, που δεν θα τις θεωρούσα κομβικές, που χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθεί η Βουλγαρία με τη Ρωσία, αυτό είναι θέμα το οποίο μπορούν να το δουν.
Αλλά θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική αξία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές.
ΝΙΚΗ ΖΟΡΜΠΑ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, η μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συχνά ακόμα και αυτά που διάκεινται θετικά προς την κυβέρνηση σας, ασκούν δριμύτατη κριτική.
Ήθελα να ρωτήσω αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι οδηγείστε σε εκλογές μέσα σε ένα εχθρικό επικοινωνιακά περιβάλλον και μάλιστα ενόψει μιας προεκλογικής μάχης η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και κρίσιμη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω κάτι; Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Δεν είναι κατηγορία, ούτε παράπονο. Γνωριζόμαστε όλοι πολλά χρόνια τώρα. Ξέρετε ότι ποτέ δεν έχω εκφράσει παράπονο για αντιμετώπιση από τον Τύπο. Εν πάση περιπτώσει, αφού με ρωτάτε τόσο ευθέως, ναι, πιστεύω ότι συνήθως αντιμετωπίζω υπερβολική κριτική.
Έτσι έδωσα τη μάχη στις εκλογές του 2000 και παραλίγο να τις κερδίσουμε, όπως θυμάστε. Έτσι δώσαμε τις μάχες και τις επόμενες φορές και τις κερδίσαμε. Και αν θέλετε, είναι κι ένα κίνητρο να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι.
Σας ξαναλέω: Αυτή είναι μια δύσκολη εκλογική μάχη. Δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό. Πέρα από τον εθνικό λόγο που επέβαλε τις εκλογές, αυτό είναι -πιστεύω για όλους μας και πάντως σίγουρα για τον ομιλούντα- μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για να τα δώσουμε όλα και να την κερδίσουμε.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω σε ένα θέμα που ίσως σας είναι λίγο δυσάρεστο. Πέρσι, σ’ αυτή την αίθουσα, σας είχαμε ρωτήσει για υπουργούς όπως ο κύριος Ρουσόπουλος, ο κύριος Βουλγαράκης, που με τον προκλητικό και αιφνίδιο πλουτισμό τους απασχολούσαν την κοινή γνώμη. Τότε τους είχατε καλύψει πλήρως. Από τότε άρχισε η αντίστροφη πορεία για το κόμμα σας και για την Κυβέρνηση.
Σήμερα είπατε ότι είναι λάθος, αλλά δεν ξέρω αν εννοείτε για τη συμπεριφορά των προσώπων, ή γενικώς πολιτικά την υπόθεση Βατοπεδίου.Τέλος πάντων, οι συγκεκριμένοι σας διευκόλυναν και αποχώρησαν. Υπάρχουν όμως κι άλλοι, κ. Πρόεδρε, γι’ αυτό νομίζω ότι είναι ακόμα ουσιαστικό, οι οποίοι φέρονται εμπλεκόμενοι σε δύσοσμες υποθέσεις, όπως της SIEMENS , έστω κι αν είναι μόνο από τα δωράκια που έπαιρναν από τον κ. Χριστοφοράκο, άλλοι υπουργοί σας που κάνουν πολυτελείς κρουαζιέρες ή πολυτελή διήμερα στο εξωτερικό με έξοδα του Υπουργείου τους σε περιόδους λιτότητας και γενικών περιορισμών.
Και, πέρα από την περιπτωσιολογία, το ερώτημά μου είναι, κ. Πρόεδρε: αν κερδίσετε, θα συνεχίσετε την πορεία στην Κυβέρνηση και στο κόμμα με τους ίδιους ανθρώπους; Και μία διαφθορά που έχει προκύψει επί των ημερών σας αυτά τα πεντέμισι χρόνια πώς θα την αντιμετωπίσετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τη μεν αυτοκριτική μου όπου έσφαλα την έχω κάνει και δεν χρειάζεται να επανέλθω.
Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι η διαφθορά δεν προέκυψε στα πεντέμισι χρόνια. Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο ενδημικό της κοινωνίας. Εμείς δεν είχαμε και δεν έχουμε - και ούτε έχω - ποτέ κανένα λόγο να κρύψω κάτι. Όλες όσες υποθέσεις εμφανίστηκαν, καταγγέλθηκαν, πήγαν και βρίσκονται στη Δικαιοσύνη. Πολλές κατέληξαν, άλλες είναι υπό διερεύνηση.
Επειδή αναφερθήκατε στη SIEMENS , θέλω να πω, για να μην πλανώνται παρεξηγήσεις, πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με τη SIEMENS , δεν έχει πάρει χορηγίες ή χρήματα από τη SIEMENS . Και μάλιστα θα προκαλούσα την οποιαδήποτε αρχή να έρθει να ελέγξει τα βιβλία της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό είμαι κάθετος.
Τώρα, από εκεί και πέρα, μου λέτε για τα ίδια πρόσωπα. Βεβαίως μετά από μία εκλογική νίκη και ένα καινούργιο ξεκίνημα, θα έχεις και πολλά καινούργια πρόσωπα, και από το στελεχιακό σου δυναμικό, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι μία από τις σκέψεις, τους συλλογισμούς που με διέπουν αυτό το χρονικό διάστημα, είναι ότι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και πρόσωπα εκτός του αμέσου χώρου της πολιτικής, περισσότερο απ’ ό,τι το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.
Ειδικά σε μια περίοδο που χρειάζεται μια πολιτική δύσκολη και ανηφορική, μπορεί από το χώρο των πιο εξειδικευμένων ανθρώπων –να μην πω τη λέξη «τεχνοκρατών» αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ - όχι μόνο δηλαδή μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων - να συμπεριληφθούν σε κυβερνητικά σχήματα.
ΕΛΕΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ( FLASH ): Σας άκουσα χθες και σήμερα να κάνετε την αυτοκριτική σας, αναγνωρίζοντας ότι η Κυβέρνηση σε κάποιους τομείς θα έπρεπε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Μιλήσατε όμως για πολιτικές και θα ήθελα να επιμείνω. Αναγνωρίζετε και λάθη σας σε αυτά τα 5 χρόνια διακυβέρνησης και σε επιλογές προσώπων;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να μη παρεξηγούμαστε: Θεωρώ ότι είναι όπλο να έχεις το θάρρος της δημόσιας αυτοκριτικής. Αλλά μη νομίζετε ότι ταυτόχρονα δεν πιστεύω ότι η πολιτική, στη γενική συνισταμένη που ακολουθήσαμε, ήταν και είναι η σωστή πολιτική, η οποία απέδωσε αποτελέσματα. Καθαρές κουβέντες. Σε επίπεδο προσώπων; Κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Πρόσωπα δοκιμάζονται. Και θα σας έλεγα μάλιστα σ’ αυτό – ξεχάστε ότι μιλούμε για μένα, μιλάμε για οποιονδήποτε κάνει επιλογές προσώπων-αυτό αποδεικνύεται εκ των υστέρων. Ποτέ εκ των προτέρων δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για το πώς θα αποδώσουν τα πρόσωπα, είτε είσαι διευθυντής επιχείρησης, είτε είσαι προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας, είτε είσαι Πρωθυπουργός ή οτιδήποτε άλλο. Η εμπειρία αποδεικνύει.
Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, μία από τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι κι αυτό το παιχνίδι που γίνεται κάθε φορά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν εννοώ εσάς. Γενικότερα. Είπατε και χθες ότι μέσα στις προθέσεις σας ήταν να εξαντλήσετε την τετραετία, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Θα συναινούσατε σήμερα σε μία πρόταση να καθιερωθεί η υποχρεωτική τετραετής θητεία στις κυβερνήσεις; Είναι μια πρόταση που πολλοί τη θεωρούν μία σημαντική βελτίωση και έναν εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν από τέσσερα χρόνια, καταθέσαμε μία πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είχα κάνει μία καίρια πολιτική επιλογή: Να την περιορίσουμε σε κάποια βασικά σημεία, που πίστευα ότι μπορεί να βρεθεί συναίνεση. Διαψεύσθηκα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν τελείως ανεύθυνη, απαράδεκτα αντιθεσμική. Δυναμίτισε στην ουσία την αναθεώρηση, και μάλιστα στα πιο ουσιαστικά της σημεία. Και αν θέλετε- το πιο τραγελαφικό- ακόμα και σε σημεία που συμφωνούσε. Αναφέρομαι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Το λέω αυτό με την εξής έννοια: Να προβληματιστούμε για τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα ενός πολιτικού συστήματος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Βεβαίως αυτά θέλουν συνήθως συνταγματική αναθεώρηση. Είμαι διατεθειμένος να μπω σ’ αυτόν τον διάλογο και τη συζήτηση. Και θα σας έλεγα και δυο τρεις κορυφαίους χώρους γι’ αυτόν τον διάλογο:
Ο πρώτος είναι το εκλογικό σύστημα.
Ο δεύτερος είναι η δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας να επιβάλλει, με την καλή έννοια του όρου, τις πολιτικές που εφαρμόζει. Ξέρετε ότι σήμερα για να τιμωρήσετε έναν δημόσιο υπάλληλο, για να τον μετακινήσετε, πρέπει να υπάρχει έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία. Νομίζω ότι έχει εξασφαλιστεί το ότι πλέον η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία δεν δημιουργεί πογκρόμ διώξεων, αλλά δεν είναι δυνατόν, από την άλλη πλευρά, όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι η δημόσια διοίκηση είναι ένα απ’ τα σοβαρά ζητήματα της χώρας, να μη μπορεί η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, τουλάχιστον να εφαρμόσει την πολιτική της.
Το τρίτο είναι η επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα, για να μην έχουμε αυτές τις καμιά φορά αντικρουόμενες ή εκ των υστέρων διαμορφούμενες αποφάσεις και νομολογίες.
Και το τέταρτο θα ήταν να δούμε το ευρύτερο ζήτημα του ρόλου και αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι η ώρα για να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις, δεν είναι αυτό το διακύβευμα των εκλογών, αλλά εφόσον μπαίνουμε σε μια φάση μιας νέας Βουλής, με πιθανή, στο τέλος της, μια νέα πρόταση αναθεώρησης – εννοώ στο τέλος της επόμενης Βουλής, μην παρεξηγούμαι – εγώ θα έβλεπα θετικά κάποια κεφάλαια να ανοίξουν στον δημόσιο διάλογο.
Το ζήτημα είναι ότι η χώρα επιτέλους πρέπει να κυβερνηθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο, το πολιτικό σύστημα να ξεφύγει από ειωθότα και παραδόσεις που έχουν διαμορφωθεί βέβαια με τις δεκαετίες- εδώ δε θα το ρίξω στον ένα ή στον άλλο- αλλά εν πάση περιπτώσει χρειάζεται θεσμικός εκσυγχρονισμός.
Σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση που είπατε, έχει μια βάση λογική. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, σκεφθείτε, απ’ την ώρα που είναι υποχρεωτική η δεδηλωμένη, τι δυσκολίες θα μπορούσαν να προκύψουν.
Άρα, ναι, το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς που να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω εδώ ότι έχει και μεγάλη σημασία το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης. Κανένας δεν θα προσέφευγε σε εκλογές εάν γινόταν το αυτονόητο, ότι τον κορυφαίο θεσμό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφωνούμε ή διαφωνούμε για το πρόσωπό του, αλλά, όταν συμφωνούμε, τον εκλέγουμε. Και δεν το κάνουμε αυτό εργαλείο εκβιασμού για μικροπολιτικά παιχνίδια.
Α. ΒΑΓΙΑΝΟΣ (ΕΡΑ): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα δηλώσεις στις αναφορές σας, ‘’δύσκολη μάχη’’, ‘’πρόκληση’’, ‘’προσωπικό στοίχημα’’. Πιστεύετε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι! Έτσι απλά. Για να μην νομίζετε ότι κάνω φραστικά σχήματα, ξέρω ότι είναι δύσκολο. Το ξέρω. Ξέρω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία έχουν παράπονο ή έχουν κάποια δυσαρέσκεια. Το ξέρω πάρα πολύ καλά. Πού νομίζετε ότι ζω εγώ; Από την άλλη, όμως, ξέρω ότι έχουμε την σωστή πολιτική, το καθαρό μήνυμα, την πολιτική βούληση και η άλλη πλευρά δεν έχει τίποτα από αυτά.
Και αυτό, για 30 μέρες, θα προσπαθήσω να το επικοινωνήσω όσο μπορώ καλύτερα με όλη μου την δύναμη και βεβαίως τους συνεργάτες και συναδέλφους μου προς τους Έλληνες πολίτες. Και πιστεύω ότι ναι, μπορεί να πετύχει.
Π. ΚΑΚΑΛΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ): Κάθε φορά που ο παρακαθήμενος Υπουργός Οικονομίας ανακοινώνει κάποιο κρατικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, δηλώνει ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση». Και ήδη από την αρχή του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου των 28 δις προς τις τράπεζες, έχετε μοιράσει γύρω στα 50 δις προς τις επιχειρήσεις. Όμως, αυτό ακριβώς δεν κάνατε και τα προηγούμενα χρόνια; Δεν στηρίζατε με όλα τα μέσα τις επιχειρήσεις στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας; Δεν μειώσατε τους φορολογικούς συντελεστές και τους χαρίσατε φόρους; Δεν προσφέρατε ζεστό χρήμα δεκάδων δις ευρώ με τους αναπτυξιακούς νόμους; Δεν ενθαρρύνατε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την μερική απασχόληση, την μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας;
Οδήγησε μήπως αυτή η πολιτική στην μείωση της πραγματικής ανεργίας; Το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξηθούν οι θέσεις της μερικής απασχόλησης.
Ζητάτε λοιπόν νωπή λαϊκή εντολή για την εφαρμογή μίας πολιτικής που έχει αποτύχει παταγωδώς να λύσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και φορτώνει εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δέχομαι απόλυτα την παγιωμένη ιδεολογική μας διαφορά. Αυτό μας επιτρέπει και να φερόμαστε με μεγαλύτερη αβρότητα ο ένας στον άλλον. Δεν θα λύσουμε σήμερα το πρόβλημα φιλοσοφικά, ιδεολογικά, κοσμοθεωρητικά του πού ανήκει ο καθένας. Μπορώ να σας πω όμως ότι είναι τελείως εσφαλμένη η άποψη ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε δεν έχει ως κύριο αποδέκτη τους εισοδηματικά ασθενέστερους.
Απλώς να σας θυμίσω ότι, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, ένα συνολικό πακέτο περισσότερο από 3 δις ευρώ έχει κατευθυνθεί καθαρά στην στήριξη εργαζομένων, ανέργων και ευκαιριών απασχόλησης.
Αλλά, από την άλλη πλευρά, θα μου επιτρέψετε να σας πω, επειδή μου λέτε για ‘’πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων’’, πως ξέρετε, ξέρω και ξέρουμε όλοι στην Ελλάδα ότι το 95% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτές απασχολούν λιγότερο από 10 ανθρώπους.
Λοιπόν, αυτές τις επιχειρήσεις δεν έπρεπε μία Κυβέρνηση να τις στηρίξει και μάλιστα σε κρίση; Δηλαδή ρητορικά θα το κάνω το ερώτημα, δεν έπρεπε να κάνουμε το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας που στήριξε μέχρι στιγμής 50.000 επιχειρήσεις, προς και διατηρήθηκα στην ζωή και διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους;
Κ. ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΒΡΑΔΥΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, χθες είπατε σκληρές αλήθειες. Θα ήθελα με την ίδια ειλικρίνεια και το χέρι στην καρδιά να μου απαντήσετε πιο εξειδικευμένα από όσο απαντήσατε πριν. Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, τι δεν θα κάνετε ξανά τόσο σε επιλογές προσώπων, όσο και σε επιλογές πολιτικών και πολιτικών παρεμβάσεων;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνο που με βεβαιότητα θα σας έλεγα, είναι ότι με την εμπειρία αυτών των σχεδόν 6 ετών, εκείνο που θα έκανα είναι ότι θα έσπρωχνα τις μεταρρυθμίσεις με πολύ πιο έντονο τρόπο, χωρίς να περιμένω να γίνει ο υποτιθέμενος ‘’διάλογος’’ κλπ.
Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα: Πίστευα καλοπροαίρετα- εσείς μπορείτε να μου πείτε ‘’αφελώς’’- ότι δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες τομές στην παιδεία ή στον νόμο για τα πανεπιστήμια, αν δεν προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος.
Τον ξεκινήσαμε τον διάλογο, με την τότε Υπουργό κυρία Γιαννάκου. Ξεκίνησε ο διάλογος, στο Ζάππειο, μάλιστα ήρθε και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, και μέσα σε τρεις μήνες ένας- ένας είχαν αποχωρήσει από τον διάλογο με διάφορες προφάσεις.
Αυτή είναι η αλήθεια. Φύγανε τα κόμματα, μετά άρχισαν να φεύγουν οι συνδικαλιστικοί φορείς. Και τελικά έγινε κάποιος διάλογος, αλλά πάντως με πολύ λιγότερους από εκείνους που θα έπρεπε να είναι εκεί. Και, επιτρέψτε μου να πω, όχι πάντα- μην αδικώ- αλλά εν πάση περιπτώσει πολύ συχνά, διάλογος κωφών, δηλαδή παραλλήλων μονολόγων.
Λοιπόν αν ήμουν πίσω στο 2004, θα έλεγα ‘’3 μήνες διάλογος, όποιος θέλει καταθέτει απόψεις και προχωράμε.
Β. ΠΛΑΚΑΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ): Κύριε Πρόεδρε, το 2004 και δεδομένης της καλής προσωπικής σχέσης που έχετε αναπτύξει με τον κ. Ερντογάν, υπήρχε η αισιοδοξία ή η εκτίμηση πως θα υπάρχει και σε πολιτικό επίπεδο μια βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Σήμερα, με δεδομένες τις προκλήσεις από τη γειτονική χώρα, πιστεύετε πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί ή έχουν επιδεινωθεί; Αυτά τα χρόνια, τα πεντέμισι χρόνια που είστε Πρωθυπουργός, έχετε δει κάποια συγκεκριμένη καλή κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ή στις μειονότητες; Και θεωρείτε ακόμα τον κ. Ερντογάν φίλο σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσω ανάποδα. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επικοινωνίας με όλους τους ομολόγους μου ή του εκάστοτε Πρωθυπουργού, είναι σημαντικό. Τουλάχιστον να υπάρχουν τα κανάλια της επικοινωνίας.
Τώρα, από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευσή της είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βέβαια και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική, με πολύ καθαρά μηνύματα. Δηλαδή- γενικεύω λίγο εδώ- πιστεύω ότι μια καλή πολιτική προϋποθέτει σαφή και καθαρά μηνύματα.
Από εκεί και πέρα, αν με ρωτάτε εάν είμαι ικανοποιημένος ή θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά το τελευταίο χρόνο, θα πω όχι. Πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα απ’ όσα έχει κάνει.
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, και από αυτό κρίνεται. Εμείς έχουμε μια καθαρή πολιτική, την έχουμε πει σε όλους, την έχουμε πει στους εταίρους μας, την ξέρουν και οι γείτονές μας.
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ): Κύριε Πρόεδρε, αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, στις δημόσιες υπηρεσίες, στους προέδρους των ΔΕΚΟ, θα κάνετε;
Γιατί πολλές φορές και βουλευτές του κόμματός σας έχουν βγει, έχουν κάνει δηλώσεις και έχουν κάνει κριτική γι’ αυτό το θέμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνο που πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο έντονα –το κάνουμε ήδη όπως ξέρετε- είναι να δοκιμάσουμε πολιτικές που όσο γίνεται βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και μειώνουν την έκταση του Δημοσίου.
Δηλαδή η πολιτική του να μειωθούν, όπως ανακοινώσαμε πριν από 5-6 μήνες, μέσω κατάργησης ή συγχώνευσης, 250 φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Το δεύτερο είναι να βρούμε τρόπους που θα αυξήσουν, όπως είπα, την αποτελεσματικότητα. Και έρχομαι στο θέμα των προσώπων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν βλέπεις ότι κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και το πιστεύεις, πρέπει να αλλάξει. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει και αμφιβολία ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται με επικοινωνιακούς ή δημοσκοπικούς όρους.
Να σας πω ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα. Βεβαίως, εφόσον –όπως πιστεύω- κερδίσουμε τις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει προφανώς και πολύ διαφορετική σύνθεση ανθρώπων. Αλλά, από την άλλη πλευρά, όταν έχεις κάνει πριν από επτά μήνες ανασχηματισμό και τρεις μήνες μετά ή τέσσερις αρχίζει - λίγο δημοσιογραφικά, λίγο από τους ενδιαφερόμενους, λίγο δεν ξέρω τι - όλοι να λένε «ανασχηματισμός, ανασχηματισμός» πριν καλά-καλά κάτσουν οι άνθρωποι στις καρέκλες τους - με συγχωρείτε που μιλάω έτσι λαϊκά, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι υπερβολή.
Εγώ πολιτική, με τέτοιου είδους ‘’εφέ’’ και εντυπώσεις, δεν κάνω.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΕΡΔΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως έγινε αντιληπτό από αυτό που είπατε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην επικείμενη Προεδρική εκλογή.
Δεδομένου του ότι ο κύριος Παπούλιας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, καταλαβαίνουμε ή κάνουμε λάθος ότι είναι πιθανόν να έχουμε νέες εκλογές τον Μάρτιο;
Και μια δεύτερη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, γιατί προηγουμένως μας είπατε ότι θα πάτε και σε προσωπική τηλεοπτική αναμέτρηση, μονομαχία, με τον κ. Παπανδρέου, τι έχει αλλάξει, εφόσον το ζητούσε το ΠΑΣΟΚ και στην προηγούμενη αναμέτρηση, σήμερα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η προηγούμενη αναμέτρηση ήταν οι Ευρωεκλογές και δεν είχε κανένα νόημα το περιεχόμενο αυτών των εκλογών να πάρει αυτή τη συγκεκριμένη διάσταση. Ήταν προσβλητικό για τα άλλα κόμματα, αν θέλετε. Τώρα βεβαίως θα γίνει debate με όλα τα κόμματα, αλλά βεβαίως πιστεύω ότι πρέπει οι πολίτες, από την ώρα που θα διαλέξουν και πρωθυπουργό, να δουν και τις απόψεις του καθενός σε μία διαπροσωπική συνέντευξη.
Ως προς το πρώτο που ρωτήσατε, δεν καταλάβατε καλά τι είπα: Εγώ είπα ότι θα ψηφίσουμε ό,τι και να γίνει τον Παπούλια. Εκείνο που είπα είναι ότι, εάν προταθεί άλλο πρόσωπο, αυτό θα θέλει εκτίμηση και ανάλυση.
Όταν πρότεινα τον Κάρολο Παπούλια, πριν από μερικά χρόνια, το ΠΑΣΟΚ εδέχθη, γιατί πίστευε ότι είναι μία σωστή επιλογή. Και πιστεύει και σήμερα ότι είναι σωστή επιλογή. Άλλο που υιοθετεί μια μικροκομματική συμπεριφορά και σου λέει «Μου κάνει ο Παπούλιας, αλλά θα εκμεταλλευτώ την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκβιάσω εκλογές».
Θα μπορούσε όμως τότε να πει «Όχι, διαφωνώ με τον κ. Παπούλια, με την υποψηφιότητα αυτή και προτείνω κάποιο άλλο πρόσωπο».
Εκείνο λοιπόν που λέω και δεσμεύομαι είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει για Πρόεδρο τον Κάρολο Παπούλια.
Β. ΦΑΝΙΔΗΣ (ΚΑΝΑΛΙ 1): Κύριε Πρόεδρε, στις προηγούμενες εκλογές επιλέξατε ως δικές σας εκλογικές περιφέρειες τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Όσον αφορά τώρα την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, και πέρυσι σας είχα επισημάνει συγκεκριμένα και πολύ σοβαρά προβλήματα, για τα οποία εσείς ο ίδιος είχατε δεσμευθεί πως θα επιλύσετε.
Στα πέντε χρόνια όμως που κυβερνάτε τον τόπο, αυτά, όπως ίσως και αρκετά άλλα, παραμένουν άλυτα, με κορυφαία ίσως εξ αυτών την νομοθετική ρύθμιση που είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, για τα πραγματικά απίστευτα χρέη που κληρονόμησε το 2007 με την εκλογή της η σημερινή Δημοτική Αρχή του Πειραιά. Ακόμη το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού για την απομάκρυνση των φυλακών και την παράδοση του χώρου στον Δήμο, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε πάρκο αναψυχής.
Με δεδομένο λοιπόν ότι την προηγούμενη φορά επιλέξατε τη Β΄ Πειραιά για δική σας εκλογική περιφέρεια, σας ρωτώ αν θα είστε και πάλι υποψήφιος στον Πειραιά και αν δεσμεύεστε ότι τουλάχιστον δύο, αυτά τα δύο πολύ σημαντικά προβλήματα, από τα δεκάδες άλλα, θα επιλυθούν με τη νέα διακυβέρνησή σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τη μετακίνηση των φυλακών ήδη έχει εκπονηθεί αυτή η πολιτική και έχει αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή της. Βεβαίως δε γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Ως προς το άλλο θέμα, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειές του. Επειδή μου αναφέρατε τον πρώην υπουργό Οικονομίας, θα ζητήσω απ’ τον παριστάμενο νυν υπουργό Οικονομίας να το κοιτάξει και να σας δώσει μία πολύ καθαρή και ειλικρινή απάντηση. Τώρα, σε ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες, αφού είπαμε ότι οι συνδυασμοί θα καταρτιστούν τις επόμενες μέρες, περιμένετε λίγο.
ΕΥΤ. ΠΑΛΗΚΑΡΗΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ): Να μπούμε λίγο στο τρίπτυχο που επικαλεσθήκατε για να κάνετε τις εκλογές. Ένα απ’ τα βασικά σημεία είναι ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Εδώ όμως έχουμε ορισμένα κυβερνητικά πεπραγμένα που προκαλούν ερωτήματα. Για παράδειγμα, είχατε αποπειραθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με κατάργηση του αφορολόγητου, για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Έγιναν οι αντιδράσεις, έγινε αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομίας, έγινε και η αλλαγή της θέσης αυτής. Ήρθατε και καταργήσατε αυτή τη ρύθμιση.
Ρωτάω λοιπόν, τι θα κάνετε τελικά γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, γιατί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απ’ τα ζητούμενα, και, δεύτερον, αν είναι αυτό μια εγγύηση ότι είστε ο καταλληλότερος να προωθήσετε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε μία συγκεκριμένη ρύθμιση, πιστεύω ότι είχε τη σωστή στόχευση, αλλά οδηγούσε τελικά σε πολλές και μεγάλες αδικίες, και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Θα είδατε απ’ την ανάλυση των μέτρων που παρουσίασα χθες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ότι δεν υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις. Δεν πιστεύω δηλαδή - δεν πιστεύουμε - στην επιβολή νέων φόρων. Εκείνο που πιστεύουμε, και γι’ αυτό μιλάμε ακριβώς για πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, είναι πως το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αγαπητοί φίλοι, αν θέλουμε να δούμε κατάματα την αλήθεια, και αυτό πρέπει να πολεμηθεί.
Πώς πολεμιέται; Με καλύτερες διασταυρώσεις. Με περισσότερους ελέγχους. Με αυτό που σας ανακοίνωσα χθες, δηλαδή τον συντονισμό, τον συνδυασμό των ελέγχων και για φορολογικά και για ασφαλιστικές εισφορές. Με μεγαλύτερη αυστηρότητα στις ποινές. Και βέβαια, όπως πολύ καλά ακούσατε και ξεκαθάρισα χθες, και με τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή, τι θέλω να πω: Το λέω με ένα χονδροειδές παράδειγμα. Δεν μπορεί να έχετε δύο σπίτια, και μάλιστα πολλών τετραγωνικών, να έχετε σκάφος αναψυχής, να έχετε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, και να δηλώνετε δέκα ή δώδεκα χιλιάδες ευρώ εισόδημα.
Είμαστε διατεθειμένοι να τη κάνουμε. Βεβαίως θα ενοχληθούν πολλοί. Το ξέρουμε αυτό. Πάω λοιπόν στους Έλληνες πολίτες και λέω: Θέλω την εμπιστοσύνη σου και την ψήφο σου. Θέλω επίσης να ξέρεις ότι αυτές είναι οι πολιτικές που πρέπει να γίνουν. Και οι πολιτικές που πρέπει να γίνουν, ασχέτως του τι λέει ο κάθε σχολιαστής, τι λέει το κάθε κόμμα, ή τι λέει ο κάθε υποψήφιος, είναι αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, δύσκολες πολιτικές. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα. Εμείς λέμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε τη σωστή πολιτική - σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να ήμασταν πιο εμπροσθοβαρείς αν θέλετε - παρουσιάζουμε με απόλυτη ειλικρίνεια το τι πρέπει να γίνει, και λέμε - και δεσμεύομαι - ότι έχουμε τη πολιτική βούληση να το κάνουμε.
ΑΝ. ΚΑΤΣΕΝΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, τα τελευταία χρόνια σας προσάπτουν ότι συνήθως κυβερνάτε με το ολιγομελές σχήμα της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σπάνια κάνετε υπουργικά συμβούλια. Αφού θ’ αλλάξετε και πρόσωπα, ενδεχομένως και πρόσωπα, όπως είπατε, στη νέα Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είστε διατεθειμένος να τοποθετήσετε και πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά, να πάτε και σε ένα ευέλικτο υπουργικό σχήμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας το έχω πει ήδη, ναι. Ίσως είναι ανάγκη να συμμετέχουν περισσότεροι από όσο είναι η παράδοση στη χώρα, και πρόσωπα τα οποία είναι εκτός του κοινοβουλευτικού χώρου.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, ναι, πολλά πράγματα είναι υπό σκέψη, όχι τόσο ο αριθμός, αλλά ο καλύτερος καταμερισμός τομέων για να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η εμπλοκή με τις συναρμοδιότητες.
Γ . ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΕΤΡΟ): Θέλω να σας ρωτήσω για το οικονομικό πακέτο, κύριε Πρόεδρε. Έχω την αίσθησή, διαβάζοντάς το, ότι τα μέτρα αφορούν κυρίως μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Ειδικότερα θα έλεγα τους μισθωτούς, θα πληρώσουν αυτοί το κόστος από ό,τι φαίνεται. Για τις επιχειρήσεις υπάρχει κόστος για την κρίση, και ποιο είναι αυτό; Ένα.
Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, με βάση αυτά που είπατε για τις πρόωρες εκλογές για την οικονομία, αν η συνταγή σας, η οικονομική πολιτική δεν εφαρμοστεί, κερδίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις εκλογές και πάμε σε μία άλλη συνταγή, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα αποτελέσματα, εκτιμάτε, για την χώρα; Θα έχουμε κατάρρευση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσω με το πρώτο. Πιστεύω ότι δεν το αναγνώσατε καλά. Θα σας ζητούσα, θα σας παρακαλούσα να το δείτε πιο προσεκτικά.
Πρώτα απ’ όλα μία Κυβέρνηση η οποία μόλις πρόσφατα επέβαλε έκτακτη εισφορά- που ενόχλησε, βέβαια, πάρα πολλούς- είναι σαφές ότι επιχειρεί- και στο μέτρο του δυνατού το πετυχαίνει- να έχει και το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Δεύτερον, ξέρετε καλά ότι η εισοδηματική πολιτική πρέπει πράγματι να είναι σφικτή. Το είπα πολύ καθαρά. Αλλά, βεβαίως, πάλι θα υπάρχει μέριμνα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως έγινε και φέτος.
Τρίτον, όταν κηρύσσεις πόλεμο, με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, στη φοροδιαφυγή, κακά τα ψέματα, μπορεί να μην είναι βέβαια ελάχιστοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αλλά πάντως δεν είναι οι εισοδηματικά ασθενέστεροι του πληθυσμού.
Στο δεύτερο που ρωτήσατε. Έχω ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολιτική που πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να εφαρμοστεί. Νομίζω το παρουσίασα και το είπα όσο γίνεται με μεγαλύτερη έμφαση.
Πιστεύω ότι η χώρα μας βιώνει ηπιότερα την κρίση στην πραγματική οικονομία από ό,τι οι περισσότερες άλλες. Έχουμε να παλέψουμε με κάποια συγκεκριμένα θέματα: Αυτή την παγιωμένη, διαρθρωμένη δημοσιονομική ανισορροπία, που κυρίως οφείλεται στο μεγάλο και υπέρογκο χρέος. Αλλά, επιτρέψτε μου να πω, κάποια στιγμή θα έπρεπε αυτό να το παλέψουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τι έκανε η κρίση; Έκανε την ανάγκη πιο επείγουσα. Την έσπρωξε και μας την έφερε μπροστά μας. Αντί να μπορείς να το επιχειρήσεις – σχηματικά λέω τώρα - σε μία 10ετία ή 12ετία, με σταδιακή μείωση, επιβάλλει- αν θέλεις να έχεις δημοσιονομική ισορροπία και να είσαι έτοιμος για την οικονομική ανάκαμψη της επόμενης μέρας, δηλαδή μετά την κρίση- να κάνεις αυτές τις πολιτικές τώρα.
Αν δεν εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές; Νομίζω θα είναι μία πολύ λάθος απόφαση του ελληνικού λαού, η οποία θα οδηγήσει τελικά σε πολύ σκληρότερες πολιτικές μετά. Όσο δηλαδή αφήνεις να παρατείνεται το πρόβλημα και να μεγεθύνεται, μοιραία, όταν θα έρθει η ώρα της αλήθειας, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο και θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια.
ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΘΗΝΑ 9,84): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι το Ταμείο κατά της φτώχειας έχει ανταποκριθεί στην πράξη, αποτελεσματικά και με συνέπεια μέχρι τώρα στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Και δεδομένου του γεγονότος ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί κάποια καινούρια δεδομένα στην οικονομική πολιτική, θα ήθελα να μου πείτε ποιος θα είναι ο ρόλος του, ποιες οι δράσεις του και με ποια κονδύλια βεβαίως για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων στη διάρκεια αυτής της δύσκολης διετίας που περιγράφετε ότι μας περιμένει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Ταμείο έχει κάνει πράγματα. Όπως συνολικότερα η Κυβέρνηση έχει κάνει πολλά πράγματα για τον κοινωνικό ιστό. Και για την ανεργία και για τους απασχολούμενους και για τους εισοδηματικά ασθενέστερους. Και θα συνεχίζουμε να τα κάνουμε αυτά. Αλλά πάντα με ένα όρο. Με μία προϋπόθεση, που οφείλω να είμαι πολύ ειλικρινής και να την τονίζω: τα όρια αντοχής της Οικονομίας.
Το κάνουμε πράξη αυτό που λέτε. Και επιδόματα δόθηκαν και στηρίχθηκαν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι μικρές επιχειρήσεις. Ξαναλέω, όταν λέμε μικρές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο αυτές. Είναι και οι απασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.
Συνολικά, λοιπόν, παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά, η στήριξη από κυβερνητικές πολιτικές και κυβερνητικά προγράμματα της πραγματικής οικονομίας υπήρξε μεγάλη και εντυπωσιακή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Βεβαίως, το λέω καθαρά, αξιοποιήσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και κοινοτικούς πόρους. Και μάλιστα εμπροσθοβαρώς, τους φέραμε πιο μπροστά δηλαδή, ακριβώς για να τονωθεί η οικονομία την ώρα της κρίσης.
Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε να τιναχθεί στον αέρα η Οικονομία για να φανώ πιο ευχάριστος. Και γι’ αυτό ακριβώς πολύ καθαρά λέω στους Έλληνες πολίτες και είπα και χθες, ναι, πάμε σε εκλογές, γιατί δεν έχουμε τον χρόνο να εφαρμόσουμε την πολιτική που χρειάζεται, ούτε μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα έξι μήνες σε προεκλογική δίνη. Αλλά οι επιλογές που πρέπει να γίνουν και να εφαρμοστούν άμεσα την επόμενη μέρα είναι δύσκολες πολιτικές.
Απλώς επιμένω ότι αν δεν εφαρμοστούν, λίγο αργότερα θα έρθει ο λογαριασμός και θα είναι πολύ βαρύτερος.
Γ. ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ (ΑΥΓΗ): Κύριε Πρόεδρε, μόλις τώρα είπατε ότι ένας από τους λόγους που προσφεύγετε σε εκλογές είναι επειδή είπατε στους Έλληνες πολίτες ότι δεν έχουμε χρόνο να εφαρμόσουμε τις πολιτικές οι οποίες χρειάζονται.
Έχετε πολλές φορές πει -και σας πιστώνεται αυτό -ότι είστε ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που μίλησε για την ύπαρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, πέρσι το καλοκαίρι, αν θυμάμαι καλά, λίγο πριν τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» που κατέρρευσε η LEHMAN BROTHERS . Επίσης, ο κύριος Παπανδρέου ξεκαθάρισε, για πρώτη φορά, ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή»,στις 24 Μαΐου φέτος. Μεταξύ του ενός και του άλλου μεσολαβούν 10 μήνες. Και θέλω να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που εσείς ο ίδιος επισημαίνατε από πολύ νωρίς, τις συνέπειες και την απειλή της οικονομικής κρίσης, για ποιο λόγο επί 10 μήνες δεν πήρατε τα μέτρα για τα οποία τώρα ζητείτε νωπή λαϊκή εντολή;
Και επίσης, μας είπατε πριν, δικαιολογώντας το γιατί προσφεύγετε στις κάλπες, ότι ως εκ της ιδιότητάς σας έχετε σφαιρική εικόνα. Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε; Για παράδειγμα, με τα υπάρχοντα δημοσιονομικά δεδομένα, μπορείτε να εγγυηθείτε ότι, ως το τέλος του έτους δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών το Ελληνικό Δημόσιο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απερίφραστα, ναι! Βεβαίως! Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να δανειστεί ακούω εδώ και ενάμιση χρόνο. Η χώρα και δανείστηκε, δηλαδή εξυπηρέτησε το χρέος της, και με σχετική άνεση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Χωρίς λοιπόν να σας μέμφομαι προσωπικά, θα έπρεπε όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτές τις, δήθεν, προβλέψεις. Δεν μιλάω για εσάς, μην το παρεξηγήσετε. Ούτε μιλάω κατ’ ανάγκη για δημοσιογραφικούς σχολιαστές. Γενικώς μιλάω, για όσους αναφέρονται σε τέτοια θέματα και δημιουργούν σενάρια κατάρρευσης.
Δεύτερον, ποιος σας είπε ότι δεν κάναμε πολιτικές εδώ και 10 μήνες; Πότε εγγυηθήκαμε τις καταθέσεις; Οι πρώτοι στην Ευρώπη ήμασταν. Πότε κάναμε την πολιτική πρόσθετης προστασίας στους δανειολήπτες; Πότε κάναμε το πρόγραμμα για τη ρευστότητα στην οικονομία, για το οποίο βεβαίως λαϊκίστικα και παντελώς ανεύθυνα κατηγορηθήκαμε, αλλά τελικά ήταν ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη; Και πάντως κάναμε ό,τι κάνανε όλες οι άλλες χώρες.
Γιατί, αν πέρσι τον Οκτώβριο μετά τη Lehman Brothers που αναφέρατε, γινόταν ένα domino effect και πέφτανε άλλες πέντε μεγάλες τράπεζες, θα είχαμε πάει πίσω στη λίθινη εποχή. Όχι εμείς, όχι η Ελλάδα. Η παγκόσμια οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να την αναγνωρίζουμε.
Οι πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας πότε άρχισαν; Θυμάμαι ότι εγώ ανακοίνωσα το πρόγραμμα, το έκτακτο πρόγραμμα για τον τουρισμό, τον Δεκέμβριο. Και ακολούθησαν και οι άλλες επιμέρους πολιτικές.
Το ΤΕΜΠΜΕ το ανακοινώσαμε τον Γενάρη. Τις πολιτικές για στήριξη της απασχόλησης, τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, τις κάναμε Γενάρη ή Φεβρουάριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αν θέλετε, τον Γενάρη, με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθεροποίησης, παρουσιάσαμε και την πρώτη δέσμη μέτρων για περιορισμό των ελαστικών δαπανών κατά 10%, του περιορισμού των αμυντικών δαπανών, άλλες επιμέρους πολιτικές περιορισμού δαπανών, και βεβαίως στην πορεία υπήρξαν και μέτρα στην κατεύθυνση των εσόδων.
Πού το είδατε λοιπόν ότι επί 10 μήνες δεν έγιναν πολιτικές; Έγιναν συνεχείς πολιτικές. Και γι’ αυτό- σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό- βιώνουμε την κρίση ηπιότερα από άλλους. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αλλά, πέρα από αυτό, οφείλει κανένας να είναι –αν είναι στη θέση που είμαι εγώ τουλάχιστον- απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες. Ναι, έχουμε αποφύγει τα χειρότερα από την κρίση, αλλά είναι η ώρα να δούμε κατάματα και να παλέψουμε τις πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες μας. Αυτή είναι η αλήθεια.
Δεν έχουμε περιθώρια για λαϊκισμούς. Αυτό λοιπόν είναι το καθαρό μου μήνυμα. Θα πάω σε κάθε γωνιά της Ελλάδος να το πω στους πολίτες. Και πιστεύω ότι θα τους πείσω γι’ αυτό. Γιατί είναι το εθνικό συμφέρον να πεισθούν. Όχι να ψηφίσουν ένα κόμμα. Αυτό είναι επιλογή τους. Να πεισθούν ότι πρέπει τώρα να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Και να αφήσουμε τις διαχρονικές αδυναμίες μας πίσω και να φύγουμε μπροστά. Να μην τα αφήσουμε αυτά να διαιωνίζονται, να διογκώνονται και να υπονομεύουν προοπτικά το μέλλον των παιδιών μας.
ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΣΑΒΑ ( CNN - TIMES ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ): Κύριε Πρόεδρε, είμαι λίγο μπερδεμένη μ’ αυτά που έχετε πει και θέλω δύο διευκρινίσεις, αν είναι δυνατόν. Να συμπεράνω καταρχάς ότι με αυτά που είπατε σχετικά με τον Πρόεδρο κ. Παπούλια, ότι μπορεί να προκαλέσετε εκλογές τον Μάρτιο και άρα να συμβάλλετε σε μία παρατεταμένη πολιτική κρίσης στη χώρα;
Και, δεύτερον, επιμένω και πάλι στο θέμα της οικονομίας. Είπατε μόλις τώρα «αποφύγαμε τα χειρότερα». Πριν είπατε ότι δεν είναι τραγική η κατάσταση της οικονομίας. Πόσο σοβαρή μπορείτε να μας πείτε, αυτή τη στιγμή που συζητούν στο εξωτερικό, είναι η κατάσταση της οικονομίας, διότι επικαλείστε συνέχεια την παγκόσμια οικονομική κρίση. Όμως το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είδαμε να είναι τόσο σαθρό όπως σε άλλες χώρες. Και η Ελλάδα, όπως είπατε, δανείστηκε 50 δις φέτος με χαρακτηριστική άνεση. Είναι δηλαδή η οικονομία μόνο, ή μήπως είναι και κακή διαχείριση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα ξανά, σε όρους πραγματικής οικονομίας, βιώνουμε την κρίση ηπιότερα από άλλους. Έχουμε όμως κάποιες σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες. Η μεγαλύτερη; Το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Αυτό λοιπόν, υπό όρους μη κρίσης, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πιο σταδιακά. Υπό όρους κρίσης όμως, που μοιραία δημιουργούν αύξηση των ελλειμμάτων και άρα περαιτέρω διόγκωση του χρέους, είναι πολύ πιο επιτακτική η ανάγκη να κάνεις πολιτικές που πρέπει. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλό πολύ καθαρό και πολύ ειλικρινές. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα.
Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν είπα ότι έχω πρόθεση να προκαλέσω άλλες εκλογές. Κατ’αρχήν ειλικρινά πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Απλώς λέω ότι στην υποψηφιότητα Παπούλια συμφωνούμε. Το έχουμε πει, δεν υπάρχει ζήτημα λοιπόν. Εάν υπάρξει πρόταση για άλλο πρόσωπο, εκεί ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί. Μη το συγχέετε λοιπόν. Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε άλλες εκλογές. Καμιά φορά - δεν σας αδικώ - ίσως σκέπτεστε και λίγο πιο πονηρά και απ’ τους πολιτικούς. Στον Παπούλια συμφωνούμε. Εφόσον είναι υποψήφιος, θα τον ψηφίσουμε. Εάν προταθεί κάποιος άλλος για τον οποίο διαφωνούμε, τι να πούμε; Ότι με το ζόρι θα τον ψηφίσουμε;
Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ( FREE SUNDAY ): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επιμείνω στο ερώτημα της συναδέλφου για την Προεδρική εκλογή. Στην περίπτωση που δεν επιθυμεί ο κ. Παπούλιας την επανεκλογή του, τα κριτήρια πρέπει να είναι μόνο κριτήρια προσώπου, ή να λαμβάνουν υπόψη και τα πολιτικά δεδομένα της στιγμής; Και ένα δεύτερο ερώτημα αν μου επιτρέπετε: Μπορείτε να δεσμευτείτε πότε θα αποκτήσει η χώρα επιτέλους Υπουργείο Περιβάλλοντος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό πια είναι επικείμενο. Έχουμε κάνει όλη την απαραίτητη προεργασία και προετοιμασία. Εφαρμόστηκαν σοβαρές πολιτικές για το περιβάλλον. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι πια να προχωρήσουμε σ’ αυτό.
Αλλά έρχομαι στο πρώτο που είπατε. Τι τα συγχέετε τα πράγματα; Είπαμε ότι τον κ. Παπούλια θα τον ψηφίσουμε. Εάν υπάρχει θέμα άλλης υποψηφιότητας, θα πρέπει να δούμε αν συμφωνούμε. Και επιτρέψτε μου να πω ότι εγώ έχω δώσει εξετάσεις σ’ αυτό. Πρότεινα ένα πρόσωπο το οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, σέβομαι απόλυτα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, το πρότεινα διότι πιστεύω ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση. Πρότεινα ένα πρόσωπο που προέρχεται, με μακρά θητεία, από έναν άλλο, σε εισαγωγικά θα το πω, ‘’αντίπαλο’’ πολιτικό χώρο. Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Μην το συγχέετε με μικροπολιτικά ή μικροκομματικά κριτήρια. Εγώ πιστεύω ότι είναι ένας καλός Πρόεδρος και πρέπει να τον επανεκλέξουμε.
Τ. ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε, μία ερώτηση διευκρινιστική για τα μέτρα που εξαγγείλατε χθες, ειδικά για το θέμα των άμεσων μέτρων, της διετίας. Ποιο περιμένετε να είναι το κέρδος; Δηλαδή τι θα κερδίσουμε δημοσιονομικά απ’ τους περιορισμούς στους μισθούς, στις συντάξεις, στις υπερωρίες; Και αν υπάρχει κάποιος στόχος, έστω και πιο μακροπρόθεσμος, για τη φοροδιαφυγή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία μπορούν να αποτιμηθούν άμεσα. Ας πούμε, για μια συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική μπορεί μέσα σε πέντε λεπτά να σας πει το Υπουργείο Οικονομίας ότι αυτό είναι το κονδύλι μας. Υπάρχουν άλλα που δεν μπορούν να αποτιμηθούν άμεσα. Μου λέτε για τη φοροδιαφυγή. Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι μια αποτελεσματική πολιτική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προσφέρει και επιτρέπει τεράστια περιθώρια. Δεν θέλω όμως αυτή την ώρα να κάνω πρόβλεψη, να σας πω ‘’περίπου τόσο’’, γιατί θα μου πείτε σε ένα μήνα ή κάποτε, «μας είχες πει…». Είναι δεδομένο πάντως ότι είναι πολύ συγκεκριμένα και μεγάλα τα δεδομένα απ’ αυτή την πηγή.
Το τρίτο που θέλω να σας πω, είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα δουλεύουν και σωρευτικά, δηλαδή δεν είναι μιας απόδοσης. Το 2010 μπορεί να αποδώσουν τόσο, αλλά σωρευτικά στα επόμενα χρόνια θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Κοντολογίς πιστεύω ότι με αυτές τις πολιτικές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Είναι επαναλαμβάνω δύσκολες, ανηφορικές, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν τις θεωρώ και τραγικές . Αντίστοιχες πολιτικές έχουν ληφθεί ήδη στην Ιρλανδία ή σε άλλες χώρες. Είναι βατές πολιτικές. Δύσκολες, επαναλαμβάνω, όχι ευχάριστες, αλλά όχι τραγικές. Πιστεύω ότι μπορούμε σε δύο χρόνια να φέρουμε μία δημοσιονομική ισορροπία, όχι με την έννοια του να μειώσουμε περιστασιακά το έλλειμμα.
Να σας πω μια κουβέντα παραπάνω: Δεν χάθηκε ο κόσμος αν για ένα χρόνο ή και δύο, το έλλειμμα ξέφευγε. Πολλές χώρες θα το βιώσουν αυτό. Όλες σχεδόν. Σε μας το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Αυτό δεν μπορεί, όχι απλώς να αυξάνεται, δεν μπορεί να μείνει εκεί. Πρέπει να μπούμε σε μια λογική συστηματικής, σταδιακής βέβαια, μείωσης. Δεν είναι μέτρα αυτά για τον προϋπολογισμό του 2009. Ούτε καν του 2010. Θα βοηθήσουν βέβαια. Αλλά ο στόχος είναι μέσα σε δύο χρόνια να έχει αναστραφεί η τάση. Μόνιμα, δομικά. Και από εκεί και μετά η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει. Και έχει μεγάλες.
Επειδή κάνουμε αυτή τη κουβέντα σήμερα, μοιραίο είναι να δημιουργείται και μια ατμόσφαιρα δύσκολων αποφάσεων. Η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες. Ο τουρισμός μας είναι πολύ δυνατός. Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, όλοι προέβλεπαν μείωση 35%. Δεν επαληθεύτηκε. Άντεξε. Βεβαίως, σε συνθήκες κρίσης, υπήρξε μείωση, αλλά άντεξε.
Έχουμε δυνατότητες σε πολλούς ακόμα τομείς. Οι εξαγωγές μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν αυξηθεί εντυπωσιακά. Θα μου πείτε, έφτασαν στο σημείο που έπρεπε; Όχι, αλλά οι δυνατότητες υπάρχουν.
Τα μεγάλα έργα υποδομής, τα ενεργειακά που λέγαμε πριν. Η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες. Και αν θέλετε, να πάω κι ένα βήμα παρακεί, πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε, ασχέτως επιμέρους απόψεων, ότι εμπιστευόμαστε τις αρετές, τις δυνάμεις του Έλληνα.
Με μία διαφορά μόνο: Να κάνουμε λίγο πιο συντεταγμένη τη συλλογική προσπάθεια.
Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV ): Κύριε Πρόεδρε, η οικονομική κρίση ανέδειξε πέραν όλων των άλλων τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, όπως όλοι παραδεχόμαστε το τελευταίο μισάωρο εδώ, και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της αγοράς ήταν κίνητρα για την αγορά ΙΧ και απόσυρση κλιματιστικών για αγορά νέων. Όμως η Ελλάδα δεν παράγει ούτε αυτοκίνητα, ούτε κλιματιστικά. Παράγει όμως τρόφιμα και οικοδομικά υλικά.
Μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας σε αυτούς τους δυο κλάδους, όπως για τη στήριξη των κτηνοτρόφων που είναι η βάση για τη βιομηχανία τροφίμων, ή για τον κλάδο της οικοδομής, ή του μετάλλου που μαστίζονται από την κρίση θα υπάρξουν, κ. Πρόεδρε;
Τα μέτρα για άτοκα δάνεια στους κτηνοτρόφους, ή την αντικατάσταση κουφωμάτων για την ενίσχυση του κλάδου του μετάλλου και της οικοδομής εξαγγέλθηκαν μεν λίγο πριν την προκήρυξη εκλογών, αλλά στη συνέχεια πάγωσαν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται στους επιμέρους κλάδους και αυτός είναι, αν θέλετε, και ο διαρκής προβληματισμός μας.
Λίγες μέρες πριν, είχαμε μία εκτενή συζήτηση ως προς τί άλλο μπορούμε να κάνουμε για τον κατασκευαστικό τομέα. Είναι λοιπόν δεδομένη η βούληση, είναι δεδομένη η ανάγκη, θα το επιχειρήσουμε να το κάνουμε. Βεβαίως, τονίζω πάλι, μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας.
Γ. ΚΑΡΓΑΝΙΑΣ (ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ): Κύριε Πρόεδρε, πριν από μερικές εβδομάδες, η κυβέρνηση προανήγγειλε την κατάθεση νέας πρότασης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτή θα περιελάμβανε ή θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική τοποθέτηση απόδημων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Βρίσκεται κάτι τέτοιο στο σχεδιασμό σας για το ψηφοδέλτιο αυτών των εκλογών;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τα ψηφοδέλτια, είπαμε, θα περιμένετε λίγες μέρες ακόμα.
Επειδή όμως κάνατε αναφορά στη ψήφο των Ομογενών, θεωρώ ότι μία ακόμα από τις, όχι απλώς εσφαλμένες, αλλά απαράδεκτες συμπεριφορές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ότι δεν συναίνεσε να ψηφίσουμε τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, θα ετίθετο σε λειτουργία τη μεθεπόμενη εκλογή και δεν θα μπορούσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών.
Είναι, επιτρέψτε μου να πω, πολύ μικροπολιτική συμπεριφορά. Και είναι κρίμα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς πάλι θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε. Είναι όμως δεδομένο ότι η ψήφιση αυτού του νόμου απαιτεί μία αυξημένη συνταγματική πλειοψηφία.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Εξαντλήσαμε τον χρόνο με την ερώτηση της μεγαλύτερης εφημερίδας της Ομογένειας. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ. Θα έχουμε ασφαλώς το χρόνο και άλλες ευκαιρίες στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να τα πούμε.
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ από την εκεχειρία! ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ από το Ισραήλ, drones από την
Χεζμπολάχ...
Πριν από 50 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου