Αξίωσαν και απέσπασαν πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις για τα δάνεια σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Κάτω από την ομπρέλα του κράτους και ο διατραπεζικός δανεισμός
Και τυπικά από την ερχόμενη βδομάδα ανοίγει το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.
Οι τελικές πινελιές μπήκαν την Παρασκευή σε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, με το Προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Μετά και από τα νέα παζάρια, οι τραπεζίτες, όπως όλα δείχνουν, πέτυχαν την ικανοποίηση και άλλων αξιώσεων, αποσπώντας πρόσθετες κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)...
Είναι απόλυτα φανερό πως οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ τίποτα το ουσιαστικό δεν έχουν να περιμένουν από την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση της κυβέρνησης που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Οι τραπεζίτες αποθρασυμένοι από την εφαρμοζόμενη πολιτική στο πλαίσιο και της ΕΕ, ορθά - κοφτά, ξεκαθάρισαν ότι τα θέλουν όλα δικά τους. Πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών Χ. Γκόρτσος σε δηλώσεις του σημείωσε τις ...«ανησυχίες» των τραπεζιτών «σχετικά με τη βιωσιμότητα» του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ. Ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών υποστήριξε πως δεν είναι πλήρεις άλλα υπό όρους οι κρατικές εγγυήσεις στα δάνεια που θα εκταμιεύσουν οι τράπεζες προς τους μικροεπαγγελματίες. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως «συζητήσαμε και το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ και της καλύτερης λειτουργίας του», για να προσθέσει ότι αν χρειαστεί κάποια «βελτίωση» θα υπάρξουν «μικρές τεχνικές παρεμβάσεις».
Είναι απόλυτα φανερό πως οι τραπεζίτες δε θέλουν και δεν πρόκειται να αναλάβουν το παραμικρό ρίσκο. Ετσι, σε περίπτωση κατάπτωσης των δανείων, η λυπητερή, για μια ακόμη φορά, θα φορτωθεί ολόκληρη στον κρατικό κορβανά...
Ο υπουργός δήλωσε επίσης πως συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το «ταχύτερο δυνατό» και το τρίτο σκέλος του προγράμματος για την «ενίσχυση της ρευστότητας». Πρόκειται για το κομμάτι με ακόμη 15 δισ. ευρώ με τα οποία η κυβέρνηση θα τους εγγυηθεί και το διατραπεζικό δανεισμό. Με τον τρόπο αυτό, οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου έχουν τη δυνατότητα να αντλούν φτηνότερο χρήμα για να το μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια, με τη μορφή δανείων, στην πελατεία τους, νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.
Πρόσθετες παροχές στις τράπεζες (ακόμη 8 δισ. ευρώ) προβλέπονται για κρατικές εγγυήσεις (με την έκδοση κρατικών ομολόγων) που οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν για ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την άντληση φτηνού χρήματος.
Από την επόμενη βδομάδα ενεργοποιείται και το κομμάτι που αφορά στην «κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών» (5 δισ. ευρώ) δηλαδή τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιό τους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, θα αρχίσουν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου