Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ!

Κάθε σπιθαμή σχεδόν της χώρας - ορεινές, ημιορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις προστατευόμενες περιοχές NATURA και οι βραχονησίδες - «φωτογραφίζεται» ως παραθεριστικό κέντρο στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, το οποίο σήμερα εισάγεται για έγκριση στο Εθνικό Χωροταξικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση με το αναμορφωμένο σχέδιο, μετά την υποτιθέμενη διαβούλευση, όχι μόνο δεν κάνει πίσω από τις προβλέψεις που είχε το αρχικό, αλλά προσφέρει ακόμη περισσότερα «φιλέτα» γης στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Παρά μάλιστα τη γενική κατακραυγή για τις «ιερές» μπίζνες με τα χρυσόβουλα και τα χοτζέτια, το τελικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, το θρησκευτικό τουρισμό τόσο στο Αγιο Ορος, όσο και στα Μετέωρα και την Πάτμο!

Διατηρεί τα λεγόμενα νέα τουριστικά προϊόντα, επιτρέποντας μεγάλες τουριστικές μονάδες να χτίζουν και σπίτια για πώληση ή ενοικίαση με αυξημένους συντελεστές δόμησης. Εξαιρεί βέβαια από την ένταξη στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου τα σπίτια, αλλά την επιτρέπει για τα ξενοδοχεία! Ικανοποιεί σχετικά αιτήματα των ξενοδόχων, αυξάνοντας τον αριθμό των επιτρεπόμενων κλινών ανά στρέμμα. Επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, ακόμη και στα δύο στρέμματα εκτός σχεδίου. Επιτρέπει τον καταδυτικό λεγόμενο τουρισμό, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως τα θαλάσσια πάρκα Ζακύνθου και Αλοννήσου.

Χωροθετεί τεράστια τουριστικά συγκροτήματα σε παρθένες παράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Νότιας Ρόδου, της Κρήτης, των δυτικών ακτών της Ζακύνθου, της Χαλκιδικής, των δυτικών ακτών του Παγασητικού, σε όλη την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, κ.α.

Από την τουριστική εκμετάλλευση εξαιρούνται μόνο οι βραχονησίδες που έχουν εμβαδόν κάτω από 500 στρέμματα ή προστατεύονται από το καθεστώς NATURA, ή όσα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 4 ναυτικά μίλια από τη στεριά. Στις υπόλοιπες μπορεί να αναπτυχθεί δόμηση που να καλύπτει έως και το 2% της επιφάνειάς τους! Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, Κρήτη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική. Δίνει τη δυνατότητα για διασπορά «τουριστικών χωριών» σε εκτός σχεδίου περιοχές (δηλαδή σχεδόν παντού) αρκεί να υπάρχει αρτιότητα 150 στρεμμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com