Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Ένας σωτήριος βράχος!


Ο περιδοτίτης, ένας βράχος, που συναντάται κυρίως στο Ομάν, έχει τη δυνατότητα να απορροφά το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσοστό που θα μπορούσε να συνεισφέρει στον παγκόσμιο αγώνα για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Όταν το διοξείδιο του άνθρακα έρχεται σε επαφή με το βράχο, το αέριο μετατρέπεται σε συμπαγή ορυκτά, όπως ο ασβεστίτης.

Ο γεωλόγος Peter Kelemen και ο γεωχημικός Juerg Matter λένε ότι η φυσική αυτή διαδικασία μπορεί να επιφορτιστεί κατά ένα εκατομμύριο φορές για να παράγει υπόγεια ορυκτά, τα οποία θα δύνανται να αποθηκεύσουν 2δις ή και παραπάνω από τα 30 δις τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που εκπέμπονται από τις ετήσιες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η έρευνα τους θα δημοσιευθεί στην έκδοση της 11ης Νοεμβρίου του περιοδικού Proceedings of the Natural Academy of Sciences.

Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα που συναντάται στο γήινο μανδύα, το στρώμα ακριβώς κάτω από τον φλοιό της γης. Εμφανίζεται επίσης στην επιφάνεια, ιδίως στο Ομάν, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό, καθώς βρίσκεται κοντά σε περιοχή που παράγει σημαντικά ποσά διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της παραγωγής καύσιμων υλών.

«Το ότι βρίσκεται κοντά σε υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι κακό, δήλωσε σε συνέντευξη του ο Matter.

Υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα εξόρυξης του βράχου και άμεσης έκθεσης του κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η λύση αυτή αποδεικνύεται εξαιρετικά πολυδάπανη.

Οι επιστήμονες, που εργάζονται και οι δύο στο Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, λένε ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποθήκευσης άνθρακα, εγχέοντας ζεστό νερό, το οποίο περιέχει πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα. Έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης δικαιωμάτων για την τεχνική αυτή.

Υποστηρίζουν ότι 4 με 5 δις τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως μπορούν να αποθηκεύονται κοντά στο Ομάν με τη χρήση περιδοτίτη, σε συνδυασμό με άλλη μια πειραματική τεχνική που εξελίσσεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από τον Klaus Lackner. Η δεύτερη τεχνική χρησιμοποιεί συνθετικά «δέντρα» που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Και οι δύο τεχνολογίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Ο περιδοτίτης συναντάται επίσης στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού Παπούα Νέα Γουϊνέα και Καληδονία, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής Θάλασσας και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.

Χώρες με υψηλές εκπομπές ρίπων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, όπου δεν υπάρχουν άφθονες ποσότητες επιφανειακού περιδοτίτη, θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους αποθήκευσης ή μείωσης των εκπομπών.

Η αποθήκευση με περιδοτίτη θα είναι ασφαλέστερη και οικονομικότερη από άλλες τεχνικές, είπε ο Matter.

Πολλές εταιρείες ελπίζουν ότι θα μειώσουν τις εκπομπές ρίπων τους, αναρροφώντας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αποθηκεύοντας τες υπογείως. Αυτή η μέθοδος θα απαιτούσε χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το επικίνδυνο αέριο δεν θα διαρρεύσει πίσω στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Μπράβο στα παιδιά!!!

Το σούπερ μάρκετ «Πανεμπορική», στα Πετράλωνα είχε σειρά σήμερα να υποστεί απαλλοτρίωση.
Οι νεαροί που μπούκαραν το μεσημέρι γέμισαν καρότσια με αρκετά τρόφιμα για να τα μοιράσουν στην συνέχεια σε παρακείμενη λαϊκή αγορά σε κόσμο που μόνο θετικά σχόλια είχε για την ενέργεια αυτών των παιδιών.
Μπροστά στην νόμιμη κλεψιά που υφιστάμεθα όλοι από τραπεζίτες και κερδοσκόπους τέτοιες ενέργειες μας χαρίζουν χαμόγελο.
Μπράβο στα παιδιά που συμμετείχαν σ’ αυτή την ενέργεια. Πάντα τέτοια...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ




Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γεωργίας ήταν εκείνες που εισέβαλαν αδικαιολόγητα στην Τσχινβάλι, στις 7 Αυγούστου, εξαπολύοντας πυρά εναντίον αμάχων, Ρώσων διαπραγματευτών και άοπλων παρατηρητών, υποστηρίζουν σε νέες εκθέσεις ανεξάρτητοι πολεμικοί παρατηρητές.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, είχε χαρακτηρίσει την εισβολή ως αμυντική πράξη. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, όμως, η εισβολή στην Τσχινβάλι ήταν επιθετικής φύσεως, καθώς οι βομβαρδισμοί ήταν ισχυρότατοι και καταιγιστικοί.

Οι έκθεσεις δίνουν επίσης βάρος στην ανάγκη διερεύνησης των μακροχρόνιων διεκδικήσεων των Γεωργιανών, όσον αφορά στη Ρωσία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένες, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα γι' αυτόν τον πόλεμο, που προκάλεσε ρήγμα στη σχέση Ρωσίας - Δύσης.
απο TVXS


Διαβάστε τη συνέχεια...

Αναστέλλει τη λειτουργία του το ΤΕΙ Αθήνας

Αναστέλλει τη λειτουργία του το ΤΕΙ Αθήνας την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου
και την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, όπως αποφασίσθηκε στη γενική συνέλευση
του Ιδρύματος.
Aιτία για την αναστολή είναι η ίδρυση
και λειτουργία κολεγίων, που, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση,
"θα έχει τρομερές συνέπειες στη λειτουργία όλων των τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας και κυρίως των περιφερειακών, τα οποία έχουν ήδη υποστεί συρρίκνωση του αριθμού των εισακτέων τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σταδιακά σε μαρασμό και τελικά σε οριστικό κλείσιμο".


Η Συνέλευση του ΤΕΙ Αθήνας, εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία της για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και ζητεί μεταξύ άλλων οικονομική ενίσχυση όλων των ΤΕΙ της χώρας, προστίθεται στην ανακοίνωση. Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com