Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ...ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ


Οι μονάδες πυρηνικής Zενέργειας δεν μπορούν να κατασκευαστούν εγκαίρως και με ασφάλεια ώστε να
αποτελέσουν την κύρια λύση στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μία αναφορά του Carnegie Endowment for International Peace.


Η αναφορά λέει πως η βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας, υπό τις τρέχουσες πολιτικές και χρηματοδοτήσεις, δεν μπορεί να φτιάξει αρκετούς νέους αντιδραστήρες ώστε να σημειωθεί μία σημαντική αλλαγή στο κλίμα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

«Εάν δεν γίνουν τεράστιες αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές και δεν υπάρξει μία πιο επιθετική οικονομική στήριξη, η πυρηνική ενέργεια θα θεωρηθεί υπεύθυνη για το μειούμενο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,» αναφέρεται ενδεικτικά στην αναφορά.

Η Παγκόσμια Αναφορά για την Ενέργεια του 2008, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, τονίζει πως εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές, το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρισμού θα πέσει από το 15% που ήταν το 2006 στο 10% μέχρι το 2030.

Οι νομοθέτες θα πρέπει, όμως, να λάβουν υπόψη τους τα χρονοδιαγράμματα, το κόστος και τους κινδύνους που κρύβει η πυρηνική ενέργεια σε σχέση με τα πιθανά οφέλη, προτού να ξοδέψουν ένα υπέρογκο ποσό σε αυτή.

Τα εμπόδια στην αλυσίδα της παροχής πυρηνικής ενέργειας, η φτωχή υποδομή στις αναπτυσσόμενες χώρες και ο εντονότερος πιστωτικός κίνδυνος εν μέσω της οικονομικής κρίσης θα φρενάρουν σε μεγάλο βαθμό τις διάφορες χώρες στο να πολλαπλασιάσουν ή να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, ενώ ο ήδη υπάρχον στόλος αντιδραστήρων είναι πολύ πιθανόν να έχει αποσυρθεί μέχρι το 2030.


Το νωρίτερο που θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί ένας νέος αντιδραστήρας στις ΗΠΑ είναι το 2015, ενώ η αναφορά σημειώνει πως χρειάζονται γύρω στα 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως μια νέα μονάδα πυρηνικής ενέργειας.

Γύρω στις 20 χώρες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πυρηνική ενέργεια. Οι χώρες, όμως, αυτές δεν διαθέτουν αντιδραστήρες, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση μίας πυρηνικής εγκατάστασης να καθυστερεί ακόμα περισσότερο.

«Το επείγον την ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής δεν εγγυάται την επιτάχυνση των διαδικασιών εάν πρώτα δεν υπάρξουν τα απαραίτητα θεσμικά πλαίσια, που να διασφαλίζουν την οποιαδήποτε λογική επέκταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο για τις ενεργειακές ανάγκες αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια,» τονίζεται στην αναφορά.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, χρειάζονται τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να γίνει η μετατροπή των αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτρικά. Οι μεταφορές είναι ο μόνος τομέας όπου η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το πετρέλαιο και τη βενζίνη.

Επιπροσθέτως, το ουράνιο και τα πυρηνικά καύσιμα προέρχονται από πολύ λίγες χώρες – Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία – με αποτέλεσμα οι χώρες που δεν έχουν τις απαραίτητες πηγές και τεχνολογίες να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ξένες πηγές. Ακόμα χειρότερα, η ανάγκη για καύσιμα ίσως οδηγήσει τις χώρες να αναπτύξουν δικές τους μονάδες εμπλουτισμένου ουρανίου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ομήρους κρατούν οι εργαζόμενοι στη γαλλική θυγατρική του αμερικανικού ομίλου «Caterpillar», όπου πρόκειται να καταργηθούν 733 θέσεις εργασίας, τέσσερα στελέχη του εργοστασίου στην Γκρενόμπλ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT. Πρόκειται για την τρίτη «ομηρία» στελεχών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ανακοινώσει απολύσεις, από εργαζομένους τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία. Προηγήθηκαν τα περιστατικά στην αμερικανική «3Μ» και στη «Sony».

  • Ενας στους δύο Γάλλους (51%) δεν πρόκειται να πάει φέτος διακοπές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Ipsos» που δημοσιεύει η γαλλική «Le Monde».
  • Στο 8,1% ανήλθε, το Μάρτη, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, που ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Γερμανών ανέργων αυξήθηκε κατά 69.000 και ανήλθε το Μάρτη σε 3,4 εκατομμύρια. Ενώ η καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χτες τη δημιουργία «ομάδας κρούσης», με στόχο την εξεύρεση λύσης για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Opel», η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των κρατιδίων, των πιστωτριών τραπεζών. Η ομάδα κρούσης θα προβεί άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τη μητρική της «Opel», GM, καθώς και με την αμερικανική κυβέρνηση.
  • Στο 4,4% - από το 4,1% - εκτινάχτηκε η ανεργία στην Ιαπωνία το Φλεβάρη, που είναι το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία χρόνια, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική στατιστική υπηρεσία. Παράλληλα, πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχει στη G20, ο πρωθυπουργός Τάρο Ασο έδωσε εντολή για το σχεδιασμό νέου επιπρόσθετου πακέτου δημοσιονομικών δαπανών «τόνωσης» της οικονομίας, που θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι «τα μέση του Απρίλη» και στο οποίο θα περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης των ανέργων.
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΡΣΗ...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΝΑ ΓΥΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

«Δεν υπάρχουν απολύσεις. Θα γίνουν κάποιες αποχωρήσεις εργαζομένων, που είναι γύρω στα 50 και έχουν δεχτεί και έχει κανονιστεί να μπουν σε προγράμματα». Ετσι ερμήνευαν κάποιοι από τους εκπροσώπους των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, τα σχέδια του Λαναρά για μαζικές απολύσεις, προχτές, στο Σύνταγμα - όπου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Λίγες μέρες πριν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αρνούνταν από την Κομοτηνή ότι γνωρίζει το σχέδιο με το οποίο η εργοδοσία ετοιμάζεται να τσεπώσει το ζεστό χρήμα και να πετάξει στην ανεργία τουλάχιστον 250 εργάτες, βάζοντας νέα λουκέτα σε εργοστάσια.

Επιμένουν να προβάλλουν ως λύση για τους εργαζόμενους την επιδότηση του Ομίλου, την ώρα που η εργοδοσία εμφανίζεται τώρα, αποθρασυμένη από την κυρίαρχη πολιτική και όσους τη στηρίζουν, να ζητά κι άλλο ζεστό χρήμα. Κι ενώ, ό,τι έχει μεσολαβήσει από τότε που πήρε τα 20 από τα 35 εκατομμύρια που του έχει τάξει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνει τι πρόκειται να ακολουθήσει: Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μήνες. Τα εργοστάσια που δε λειτουργούσαν εξακολουθούν να μη λειτουργούν, φέρνοντας τον εφιάλτη της ανεργίας πιο κοντά, για εκατοντάδες οικογένειες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, όσοι καλούν τους εργαζόμενους να συνδέσουν την πληρωμή τους και τις θέσεις εργασίας με την αναχρηματοδότηση του Ομίλου, είναι σαν να τους καλούν να βάλουν οι ίδιοι τη θηλιά στο λαιμό τους. Είναι πια ηλίου φαεινότερο, πόσο επικίνδυνη είναι η στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και πόσο επιτακτική γίνεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν μαζικά και αποφασιστικά την πλάτη.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απόλυτα τις καταλήψεις, ξεκαθάρισε χτες η Αννα Διαμαντοπούλου, πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Παιδείας, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων για να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των καταλήψεων και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών στη λογική της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου με τον καλύτερο τρόπο.

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί την τωρινή κατάληψη του ΑΠΘ από συγκεκριμένες ομάδες - χωρίς καμία νομιμοποίηση από τους συλλόγους φοιτητών - για να επαναλάβει την έχθρα του απέναντι στους αγώνες των φοιτητών γενικά και ειδικότερα στη μορφή πάλης της κατάληψης. Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό της κυβέρνησης στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, αναδεικνύοντας ότι ο δικομματισμός ενώνεται σε μια γροθιά όταν πρόκειται να προωθηθούν βασικά σημεία για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, το χτύπημα του ασύλου κλπ.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΠΑΣΟΚ για να προβάλει τις διάφορες εκδηλώσεις για τις θέσεις του για την παιδεία, που διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα και την επικείμενη διοργάνωση φόρουμ με τίτλο «Μιλάμε για την παιδεία», στο οποίο θα μιλήσουν και οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ΟΙΕΛΕ).

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ

Κρύβουν τους πολιτικούς υπεύθυνους για το γεγονός ότι το ΤΠΔΥ δεν μπορεί να καταβάλει το εφάπαξ στους δικαιούχους.(διαβάστε εδώ για να θυμηθείτε)



Να ενοχοποιήσει τους δημόσιους υπαλλήλους και, ταυτόχρονα, να καλύψει τις πραγματικές αιτίες για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) που αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε πάνω από 15 χιλιάδες δικαιούχους, επιχειρεί με δελτίο Τύπου η κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος του Ταμείου, Γεράσιμος Θωμόπουλος. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να δικαιολογήσει την απόφαση της διοίκησης του ΤΠΔΥ για επιβολή επιπλέον εισφοράς και παρακράτησης μισού βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου το Ταμείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «οι παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, κυρίως από το 1984 έως το 1995, με τις οποίες δόθηκε το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης με ελάχιστες εισφορές σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, επιβάρυναν τα οικονομικά του Ταμείου με ποσό 646.129.126 ευρώ». Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του Ταμείου ισχυρίζεται ότι για το σημερινό έλλειμμα - που ανέρχεται περίπου στα 670 εκατομμύρια ευρώ - φταίνε οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Ομως ο πρόεδρος κρύβει ότι το κράτος δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στο Ταμείο, ως όφειλε, από το 1994 και μετά, δηλαδή τα τελευταία 15 χρόνια!

Βασικές αιτίες για το οικονομικό αδιέξοδο του ΤΠΔΥ είναι οι αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμου. Πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα την επί δεκαετίες καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, όπως και του ΤΠΔΥ, μέσω των άτοκων δανείων στους εργοδότες, των λεγόμενων «κοινωνικών» πολιτικών και του τζογαρίσματός τους. Για όλα αυτά, κατά το αναμενόμενο, κυβέρνηση και διοίκηση δε λένε κουβέντα.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται δύο ακόμα λόγοι που συνέβαλαν στη σημερινή οικονομική του κατάσταση: Η μεγάλη αύξηση του αριθμού συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων και η μείωση των εσόδων του λόγω μείωσης του αριθμού των προσλήψεων. Λένε τη μισή αλήθεια. Οτι, δηλαδή, η αντιασφαλιστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαναγκάζει τους δημοσίους υπαλλήλους να επιδιώκουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα προκειμένου να αποφύγουν τους χειρότερους όρους συνταξιοδότησης, που υλοποιούνται χρόνο με το χρόνο. Και ότι η πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και στο Δημόσιο είναι αυτές που έχουν οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού.

Εδώ πρέπει να αναφερθούν ξανά οι ευθύνες που φέρει για αυτή την εξέλιξη και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Είναι αυτή που όχι μόνο στέκει αδρανής στην αντιασφαλιστική επίθεση, αλλά η ίδια το 2002 είχε προτείνει την παρακράτηση ενός μηνιαίου μισθού από κάθε πρωτοδιοριζόμενο, προκειμένου να βρεθούν κονδύλια για το ΤΠΔΥ.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ "ΜΕΓΑΛΩΝ''

Με το πιο δαπανηρό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην ιστορία αντιδρούν οι "20" στην οικονομική κρίση.
Οι ηγέτες των ανεπτυγμένων κρατών και των αναδυομένων οικονομιών του πλανήτη που μετείχαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η συμφωνία περιλαμβάνει έξι βασικά σημεία:

  • Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα αυξηθούν σε δύο φάσεις κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Υιοθετούνται νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γκόρντον Μπράουν, «στο εξής δεν θα αμείβονται οι αποτυχημένοι».
  • Θα υπάρξει ρύθμιση που θα διέπει την λειτουργία των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Hedgefonds).
  • Οι «φορολογικοί παράδεισοι» που δεν θα συνεργάζονται στο μέλλον με τις Αρχές των άλλων χωρών θα καταγράφονται σε «μαύρη λίστα» και θα υφίστανται κυρώσεις.
  • Καταργείται το τραπεζικό απόρρητο.
  • Διασφαλίζονται για τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής.

Aπ΄όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε, πως ο λαός δεν έχει κάτι να κερδίσει. Ένας μποναμάς τρισεκατομμυρίων θα φτάσει στα χέρια των κεφαλαιούχων. Ο λαός με παράδειγμα τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις, με συσπειρωμένη δράση, να μην εγκλωβιστεί στο παιχνίδι της συναίνεσης, να μην συμβιβαστεί και να περάσει στην Αντεπίθεση!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com