Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Δύο τρισ. τόνοι πάγου χάθηκαν από τους πόλους σε μια πενταετία

Η Αρκτική θερμαίνεται πολύ ταχύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης

Οι πάγοι που καλύπτουν χερσαίες εκτάσεις της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και της Αλάσκας έχουν συρρικνωθεί κατά δύο τρισεκατομμύρια τόνους από το 2003, εντείνοντας τις ανησυχίες για απότομη άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Από την τεράστια απώλεια της τελευταίας πενταετίας, περισσότερο από τη μισή αντιστοιχεί στη Γροιλανδία, δείχνουν τα στοιχεία από το δορυφόρο GRACE της NASA, ο οποίος μετρά το πάχος των πολικών πάγων. Και το λιώσιμο στη Γροιλανδία διαρκώς επιταχύνεται, επισήμανε ο γεωφυσικός της NASA Σκοτ Λούθκ.

Τα συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για το 2008 δεν έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται όμως ότι η απώλεια είναι μεν μεγάλη, δεν ξεπερνά όμως το ρεκόρ του 2007.

Τα νέα είναι κάπως καλύτερα για την Αλάσκα, η οποία έπειτα από μια απότομη πτώση το 2005 σημειώνει φέτος αύξηση των πάγων λόγω των έντονων χειμερινών χιονοπτώσεων.


Πάντως από το 2003, όταν η NASA άρχισε τις μετρήσεις, η Αλάσκα έχει χάσει γύρω στα 400 εκατ. τόνους πάγου, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται πολύ ταχύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης.

Η τήξη των πάγων που επιπλέουν στο νερό δεν ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας, καθώς ο πάγος έχει μεγαλύτερο όγκο από ίση ποσότητα υγρού νερού. Αντίθετα, το λιώσιμο των πάγων που υπάρχουν στην ξηρά αυξάνουν τον όγκο των ωκεανών.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 η Γροιλανδία δεν συνέβαλε στην άνοδο της στάθμης. Σήμερα όμως αυξάνει το επίπεδο των ωκεανών κατά μισό χιλιοστό το χρόνο, δήλωσε ο ερευνητής της NASA Τζέι Ζουάλι.

Η Γροιλανδία, η Ανταρκτική και η Αλάσκα προκάλεσαν από κοινού άνοδο της στάθμης κατά περίπου 50 χιλιοστά την τελευταία πενταετία. Στο μεταξύ οι ωκεανοί διογκώθηκαν περαιτέρω λόγω διαστολής από την παγκόσμια θέρμανση.

Οι έρευνες για την τήξη των πάγων θα παρουσιαστούν την Πέμπτη σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας.

Στο ίδιο συνέδριο θα παρουσιαστούν ακόμα δύο μελέτες, οι οποίες προειδοποιούν ότι η θέρμανση της Αρκτικής ενδέχεται να απελευθερώσει από το έδαφος και τον πυθμένα της θάλασσας τεράστιες ποσότητες μεθανίου.

Η εξέλιξη είναι δυσοίωνη για τον πλανήτη, καθώς το μεθάνιο είναι ένα από τα ισχυρότερα αερίου του θερμοκηπίου.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ....


Μετά από τις δηλώσεις του Mr Special one ,μετά τις ήττες τις Inter στο Μιλάνο με τον Παναθηναϊκό και στην Βρέμη από την Verder , στις οποίες έλεγε ότι κακώς πέρασε ο παναθηναϊκός, αλλά έπρεπε να περάσει πρώτη η Inter και δεύτερη η Verder και οτι όποια ομάδα πέσει με τον παναθηναϊκό στους 16 θα ειναι τυχερή.

Τελικά σήμερα ήρθε η θεία δίκη και ο ΠΑΟ κληρωθηκε με την Villareal (αποφυγε Chelsea, Real Madrid), οπου είναι αυτός το φαβορί. Ενώ η Inter κληρώθηκε με την Manchester Utd, που μαζι με την Barcelona είναι οι πιο φορμαρισμένες ομάδες στον κόσμο.

Ετσι καθώς ο Mr Mourinho ,βλέπει την καρέκλα του να τρίζει, λογικά θα είναι καπως έτσι που φαίνεται στην φωτο, που τραβήχτηκε στο Wesser Stadium.

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.........

P.S Θα βρει κι άλλη ομάδα να του δώσει 9 εκατομμύρια τον χρόνο για να πάρει Champions League. Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ...!



Σε 45 λεπτά έβαλε 4 γκολ και διέσυρε την Χέρτα. Πω, πω μπάλα που έπαιξε στο β ημίχρονο. Με τον Ντούντου, τον Ντιόγκο και στο τέλος τον Λέτο να χορεύουν έκανε πάρτυ με την Γερμανική ομάδα.
Πολύ αποφασισμένη η ομάδα του Βαλβέρδε. Άντε να χάσει στο Καραισκάκη στην Ευρώπη. Και αν πέσει και με καμιά Τβέντε ή ανάλογη ομάδα θα πάει ψηλά. Δεν είναι και εύκολο αυτό...

λένε όλοι ότι μπορεί να κάνει όνειρο τελικού. Δεν είναι ούτε καν στους 8 αλλά στους 32 πέρασε. Θέλει λίγο προσγείωση γιατί αν παίξει όπως με την Λάρισα θα μείνει εκεί που είναι. Σήμερα πάντως ήταν χάρμα οφθαλμών στο Β ημίχρονο. Και τι σου είναι το ποδόσφαιρο. Αν η Χέρα στο πρώτο ημίχρονο έβαζε ένα γκολ θα ήταν αλλιώς. Αλλά φυσάει η επίθεση του Ολυμπιακού. Χωρίς επιθετικούς! Με κανά-δυό την βγάζει.
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com