Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ...

Καραμανλής: Συνεχείς επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια και τα ίδια, νευρικός.

Παπανδρέου: Με αέρα νίκης, προσπαθεί να γίνει συγκεκριμένος, γυαλίζει το μάτι του αν και αγχωμένος. Μοιάζει κάτι να κερδίζει...

Παπαρήγα: Πάντα εντός των θεμάτων οι απαντήσεις της, χωρίς υπεκφυγές, αλλά ξεχνάει ότι αναφέρεται σε ένα κοινό που δε γνωρίζει από Σοσιαλισμό.

Τσίπρας: Φρέσκος αλλά...

Καρατζαφέρης: Λαϊκιστής, δημαγωγός...θα κερδίσει σίγουρα από τη σημερινή διαδικασία.

Χρυσόγελος: Αρκετά συμπαθής, δεν θυμίζει κομματάνθρωπο, αλλά έναν άνθρωπο που υπηρετεί τα πιστεύω του, αν και τα βλέπει όλα μέσα από ένα ιδιαίτερα μειλίχιο πρίσμα.


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΟΟΥ!

Δυο ωρίτσες πριν, το μεγάλο "σόου" της προεκλογικής περιόδου. Το debate.

Φυσικά τα σχόλια περιττεύουν πριν τη διεξαγωγή του, εμείς βέβαια εδώ θα είμαστε, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να ακούσουμε τα σχόλια σας.

Εκείνο που σε όλους έχει διεγείρει τη φαντασία και την περιέργεια είναι, η δυνατότητα που από φέτος δίδεται στους πολιτικούς αρχηγούς, στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, κάθε 'νας τους να μπορεί να απευθύνεται με ερώτηση προς έναν άλλο αρχηγό της επιλογής του.

Για να δούμε τι θα ακούσουμε το βράδυ...!

Μη περιμένετε να ανατραπούν οι συσχετισμοί, ούτε εντυπωσιακές απαντήσεις, σίγουρα όμως κάποια μικρά συμπεράσματα θα τα εξάγουμε...!


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Από τα μέσα του 2006 έως τα μέσα του 2008, η κυβέρνηση ενέκρινε τεράστιες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που έφτασαν περίπου στο 25%, για το συμφέρον των μεγαλομετόχων και των ιδιωτών παραγωγών.

Τώρα, η διοίκηση της ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι το μεγάλο χαράτσι των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων, μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια, ήταν συνολικά μόνο κάτι παραπάνω από 17% και στην πραγματικότητα.... 8,4%! (Επειδή το 9% της αύξησης ήταν για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).

Ετσι που το πάνε στη ΔΕΗ, σε λίγο θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι δίνουν το ηλεκτρικό και τζάμπα!

Οσο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, από πού κι ως πού πρέπει να τις πληρώνει άμεσα ο καταναλωτής; Τόσους φόρους δεν πληρώνουν οι εργαζόμενοι;

Δηλαδή σε λίγο θα μας χρεώνουν και για το χαρτί του λογαριασμού; Και για το μελάνι που χρησιμοποιούν;...

Μήπως και για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνεται για την έκδοση του λογαριασμού;

Αυτά και πολλά ακόμη "ευτράπελα", οι κοροϊδίες και ο εμπαιγμός σε βάρος των ανθρώπων που τους "βγαίνει το λάδι" στη δουλειά, για να θρέψουν την οικογένειά τους, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά υπερασπίζονται, αυτά δημιουργούν.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΛΛΟΣ...!

Δεν θα σχολιάσουμε ιδιαίτερα τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τις λίστες των Επικρατείας, τόσο των μεγάλων κομμάτων όσο και το μικρότερων.

Έχουμε ξαναγράψει ότι τα πρόσωπα στο επίπεδο της πολιτικής που καλούνται να την υπηρετήσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να την διαμορφώσουν απλά να τη διαχειριστούν.

Εκείνο όμως που δεν θα γινόταν να το αφήσουμε ασχολίαστο, είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στην κορυφή του Επικράτειας της ΝΔ. Ο Γιώργος Σουφλιάς!

Είναι μια έμμεση αποδοχή, του κ. Καραμανλή ότι τον ίδιο κυβερνούν τα συμφέροντα, ειναι ένας από τους πλέον "επικοινωνιακούς" ομήρους του συστήματος.

Αδύναμος και άβουλος πολιτικός, χωρίς καν τον έλεγχο της παράταξης που ηγείται.


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ...

Μια μακροσκελή αλλά, πολύ βαρετή συνέντευξη διαβάσαμε χθες στην Απογευματινή και απο τον Πρωθυπουργό.

Οι δημοσιογράφοι επικεντρώθηκαν στα Εθνικά θέματα έτσι ο Πρωθυπουργός είχε σχετικά εύκολο έργο.

Εμείς όμως διακρίναμε το παρακάτω απόσπασμα:

Γ.Α.: "Εφόσον τα πράγματα, κύριε Πρόεδρε, είναι τόσο άσχημα όπως μας τα περιγράψατε, κι εσείς χρειάζεστε ισχυρή αυτοδυναμία για να μπορέσετε να χειριστείτε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, για ποιο λόγο δεν προκηρύξατε εκλογές νωρίτερα, π.χ. μαζί με τις ευρωεκλογές; Είχατε τότε κάποια προσδοκία που δεν την έχετε σήμερα";

Κ. Καραμανλης: "Τι άλλαξε; Η απερίφραστη τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι θα εκβιάσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και μάλιστα, με την απαράδεκτη θέση ότι δεν διαφωνεί με το πρόσωπο, αλλά εκμεταλλεύεται την προεδρική εκλογή, τον κορυφαίο θεσμό, για κομματικές σκοπιμότητες. Μετά από αυτό άρχισε να δημιουργείται προεκλογικό κλίμα. Η χώρα, όμως, δεν άντεχε να μπει επί έξι μήνες σε μια προεκλογική δίνη, με μια ανεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, με διεκδικήσεις από πάσης φύσεως συμφέροντα και με συνεχή προσπάθεια να προκληθεί πολιτική και κοινωνική ένταση, όπως έγινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα αυτά τα πράγματα τα ζύγισα πάρα πολύ μέσα μου και κατέληξα στη θέση ότι δεν έχω το δικαίωμα ν’ αφήσω τη χώρα να μπει σε μια τέτοια ταλαιπωρία, ειδικά στις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, εν μέσω μιας κρίσης που απαιτεί σταθερότητα, σοβαρότητα και εφαρμογή μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής. Η απόφαση αυτή, λοιπόν, σας το λέω απερίφραστα, είναι απόφαση που ελήφθη με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον".

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο Δημήτρης Ρέππας είχε ανακοινώσει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του ΠΤΔ την άνοιξη του 2010.

Το γνώριζαν και οι πέτρες κ. Καραμανλή...δεν μπορείτε να μας πείσετε, όχι μόνο εμάς...αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Εθνικό συμφέρον, εννοείτε προφανώς το συμφέρων εκείνων που υπηρετήσατε πριν 12χρόνιααναλαμβάνοντας την προεδρεία της ΝΔ και με συνεχίζεται μέχρι σήμερα με απόλυτησυνέπεια.


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ

Ένα ακόμη σημαντικό μέρος από τη συνέντευξη Παπανδρέου:

Αλ. Παπαχελάς: "Δείχνετε μια απόλυτη στάση σε ορισμένα εσωκομματικά θέματα. Πώς θα μεταφρασθεί αυτό αν είστε πρωθυπουργός αύριο; Βαρόνοι θα υπάρχουν όπως στη σημερινή κυβέρνηση με ειδικό στάτους ή όχι;"

Γ. Παπανδρεου: "Η στάση μου είναι στάση αρχών! Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Τα διαλυτικά φαινόμενα που είδαμε και βλέπουμε ώς την τελευταία ώρα να ενδημούν στη σημερινή κυβέρνηση, δεν θα έχουν καμιά θέση στην κυβέρνησή μου. Οποιοι σκέφτονται με όρους προσωπικής στρατηγικής και σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο κομματάκι της εξουσίας, για να το μετατρέψουν σε αυτόνομη βαρονία, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση"!

Ένα από τα πιο δυνατά και ειλικρινά σημεία, της συνέντευξης.

Θεωρούμε ότι ο κ. Παπανδρέου, όταν αντιληφθεί προσωπικές επιδιώξεις να μπαίνουν μπροστά από τις πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, θα "πάρει κεφάλια".

Ευελπιστούμε να μην είναι ο κ. Παπανδρέου αντιγραφή του κ. Καραμανλή, να διαθέτει πολιτική πυγμή και προσωπικό θάρρος!


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Μια ακόμη, μεγάλη σε έκταση συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, δημοσιεύτηκε χθες, στην Κυριακάτικη Καθημερινή.

Το πρώτο κομμάτι που θα θέλαμε να σχολιάσουμε είναι εκείνο, που αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην εκπαίδευση και στο Άσυλο.

Αλ. Παπαχελάς: "Θα υπάρξει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ; Σε ποια κατεύθυνση και τι θα κάνετε με το άσυλο;"

Γ. Παπανδρεου: "Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το άσυλο το ίδιο ποτέ δεν προστατεύτηκε. Είναι αδιανόητο να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί το άσυλο ως άλλοθι για την βία και την καταστροφή. Ασυλο σημαίνει απόλυτη ελευθερία έκφρασης και λόγου και αυτό έχει καταστρατηγηθεί. Η Παιδεία είναι ένα από τα μεγάλα εργοτάξια της αυριανής μας κυβέρνησης. Χρειάζονται τομές σε όλες τις βαθμίδες, όχι μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να αποκτήσουμε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας υψηλής ποιότητας, αντάξιο μιας προηγμένης χώρας. Οι τομές χρειάζονται και χρηματοδότηση. Γι' αυτό έχω δεσμευτεί για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ με τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εφαρμόσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με την οποία τα πανεπιστήμια θα καταστούν πραγματικά αυτόνομα στις αποφάσεις τους, αλλά παράλληλα θα ελέγχονται και αξιολογούνται αυστηρά, ενώ η χρηματοδότησή τους θα εξαρτηθεί από τους στόχους και τα αποτελέσματά τους. Υπάρχουν ασφαλώς προβλήματα με το πώς λειτουργεί στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο. Αλλά τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την αδυναμία τήρησης της δημοσίας τάξεως. Προέχει η εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου χωρίς υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών".

Για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απογοητεύει στο θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης...

Αρχικά μας μιλάει για αυτονομία των Ανωτάτων Ιδρυμάτων. Κάτι που ακούσαμε ως στόχο και από την απερχόμενη Κυβέρνηση.
Αυτόνομα και όπου η αξιολόγηση τους θα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα τους.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτόνομο Πανεπιστήμιο κύριε Παπανδρέου;
Θα είναι αυτόνομο και στην εύρεση χρηματοδοτικών πόρων...δηλαδή ελεύθερο να συνάψει συμφωνίες με Επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα τοχρηματοδοτούν...με κάποια ανταλλάγματα;

Την αποτελεσματικότητα του Πανεπιστημίου, ποια κριτήρια θα τη διέπουν ;
Διότι όταν ένα Πανεπιστήμιο είναι αυτόνομο και μπορεί να έρθει σε συνεργασία με επιχειρήσεις, είναι μάλλον λογικό οι επιχειρήσεις εκείνες να ζητήσουν αποτελέσματα, που θα ευνοούν τις ίδιες μέσα από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει ένα Ανώτατο Ίδρυμα.

Για το Άσυλο βέβαια η απάντηση που δίνει ο Γ. Παπανδρέου, είναι πιο ξεκάθαρη αλλά και ακόμη πιο απογοητευτική.
"Προέχει η εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου..."

Απλά υπενθυμίζουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται εν ισχύει, είναι ο νόμος - πλαίσιο. Ο νόμος εκείνος που έστειλε την κα. Γιαννάκου εκτός βουλής το 2007...! Ο νόμος που θέτει υπό εφαρμογή την στρατηγική της Λισσαβόνας, η οποία προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com