Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2008

1950-2008...ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ!


"«Ας υποθέσουμε ότι στην εξουσία βρίσκεται ένα πολιτικό κόμμα, ένα κυβερνών κόμμα, το οποίο όμως θέλει τυπικά να σεβαστεί το Σύνταγμα, στην ουσία δεν θέλει να το παραβιάσει. Δεν θέλει να πραγματοποιήσει την πορεία στη Ρώμη [άνοδος φασισμού στην Ιταλία] και να μετατρέψει την αίθουσα της Βουλής σε χώρο διορισμένων. Αλλά, θέλει να θεσμοθετήσει μια συγκαλυμμένη δικτατορία.
Συνεπώς, τι κάνει για να ιδιοποιηθεί τα σχολεία και για να μετατρέψει τα δημόσια σχολεία σε κομματικά;
Αντιλαμβάνεται ότι... τα σχολεία έχουν το ελάττωμα να είναι αντικειμενικά. Υπάρχει κάποια αντίσταση, που στα σχολεία υπήρχε πάντα, ακόμη και στη διάρκεια του φασισμού.
Λοιπόν, το κυρίαρχο κόμμα ακολουθεί μια άλλη οδό -θεωρητικά μιλάμε, για να συνεννοηθούμε. Αρχίζει να παραμελεί τη δημόσια παιδεία, να την διαβάλλει, να την αποδυναμώνει να την κάνει φτωχότερη. Επιτρέπει να αναπτύσσονται και αρχίζει να τα ευνοεί, τα ιδιωτικά σχολεία. Σχολεία που συμφωνούν με το κόμμα αυτό. Και τότε αρχίζουν οι ενισχύσεις των ιδιωτικών σχολείων. Ενισχύσεις και οικονομικές και προνομίων.
Ξεκινούν οι συμβουλές προς τους νέους να πάνε σ’ αυτά τα σχολεία, γιατί, λένε, κατά βάθος είναι καλύτερα από τα κρατικά. Και επιβραβεύουν [φορολογικές ελαφρύνσεις] εκείνους τους πολίτες που είναι διατιθέμενοι να στείλουν εκεί τα παιδιά τους στα ιδιωτικά, αντί των δημοσίων σχολείων. Έτσι, η ιδιωτική εκπαίδευση γίνεται προνομιούχα.
Έτσι, επειδή το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί ανοιχτά να μετατρέψει τη δημόσια εκπαίδευση σε κομματική, εκθεμελιώνει τη δημόσια παιδεία, ώστε να υπερισχύσει η ιδιωτική.
Προσοχή! Αυτή είναι η συνταγή και πρέπει να επιβλέπονται οι μάγειροι αυτού του μαγειρέματος.
Η επιχείρηση πραγματοποιείται με τους τρόπους που είπα: ερειπώνω τη δημόσια παιδεία. Αφήνω τα πάντα να συντριβούν. Κάνω περικοπές κονδυλίων, αγνοώ τις ανάγκες.
Εξασθενίζω τα μέτρα ελέγχου της ιδιωτικής παιδείας: δεν ελέγχω τη σοβαρότητα, αφήνω να διδάσκουν καθηγητές χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, αστείες εξετάσεις. Χρηματοδοτώ με δημόσιο χρήμα τους ιδιώτες.»

Piero Calamandrei, καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας, πολιτικός, ένας από τους συντάκτες του ιταλικού Συντάγματος (20 Μάρτη 1950)

Ένα κείμενο που γράφτηκε το 1950!
Μας θυμίζει κάτι σήμερα;
Σήμερα το θυμάται κάθε μέρα το ιταλικό φοιτητικό κίνημα στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις!
Στην Ελλάδα θυμίζει κάτι;
Διαβάστε τη συνέχεια...

Τα είπε όλα ο Ποντίκης...


Τινάζει το ποδόσφαιρο στον αέρα ο πρώην διαιτητής Δημήτρης Ποντίκης. Πάει τα ξέρασε όλα. Και εμείς ασολούμαστε και τσακωνόμαστε για το ποδόσφαιρο!
Ξεκινώντας, πάντως, αναφέρθηκε στον Θωμά Μητρόπουλο που "ήταν ο παρά της ΕΠΟ. Είχε ακουστεί ότι ο Θωμάς ήλεγχε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ κι όταν ελέγχεις μια κατάσταση έχεις λόγο παντού".

Μάλιστα παραδέχτηκε ότι κι ο ίδιος ήταν «πιόνι» του συστήματος. "Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ή είσαι μαζί τους ή δεν είσαι. Απλά πράγματα. Και τώρα το ίδιο γίνεται. Ή είσαι με τον Γκαγκάτση και παίζεις ή δεν είσαι και δεν παίζεις. Έχεις δει πολλούς διαιτητές να είναι στους πίνακες από ενώσεις που δεν....
ψηφίζουν Γκαγκάτση; Πάντα έτσι γίνεται. Ή είσαι μαζί με τη διοίκηση και τη στηρίζεις ή δεν είσαι και είσαι χαμένος".

Για να συνεχίσει: "Με τον Θωμά ήταν δύσκολο να έχεις επαφή, αλλά είχες με τους ανθρώπους που μιλούσαν μαζί του. Τότε οι μισοί έλεγαν πως μιλούσαν μαζί του. Οι μισοί παλιοί διαιτητές για να δείξουν ότι μπορούν να επηρεάζουν καταστάσεις έλεγαν «εγώ μιλάω με τον Θωμά», όπως τώρα λένε "εγώ μιλάω με τον Γκαγκάτση.

Αύριο θα μιλάνε με τον αυριανό Γκαγκάτση. Είναι πάντα οι ίδιοι. Αυτοί που κάνουν τις επαφές είναι παλιοί διαιτητές. Είναι ετερόφωτοι. Είναι σκουλήκια".

"Βάλτους στην περιοχή..."

Πως πλησιάζουν όμως έναν διαιτητή; "Έρχονται και σου λένε εγώ θα σε βάλω στους πίνακες. Κι εσύ γίνεσαι ένα αναλώσιμο προϊόν. Μπαίνεις, παίζεις, βγαίνεις..."

Ο παλαίμαχος διαιτητής υπογραμμίζει ότι η συχνότερη τακτική ήταν οι κίτρινες κάρτες, που ισοδυναμούσαν σε τιμωρία. "Οι διαιτητές δεν ήθελαν αν μπουν στο σύστημα, αλλά ούτε να είναι εκτός πινάκων γιατί ήθελαν να παίζουν. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Από τη μια θέλεις να παίξεις κι από την άλλη να πρέπει να ακούς αυτά που σου έλεγαν κάποιοι".

Οι κάρτες βέβαια δεν ήταν η μοναδική τακτική των διαιτητών. "Μπορεί να ήταν "βοήθα τους λίγο να κερδίσουν αν μπορείς", "δως τους κανένα φαουλάκι", "βάλτους μες στην περιοχή". Στατιστικά αν βάλω εγώ μια ομάδα μέσα στη μεγάλη περιοχή, κάποια στιγμή δεν θα κερδίσει ένα πέναλτι.; Ή αν αφήνω την ομάδα που θέλω να βγαίνει στην επίθεση με αριθμητική υπεροχή δεν θα βάλει ένα γκολ";

Ευνοημένοι...

"Δεν θα σου έλεγε κανένας ότι πρέπει να βοηθήσεις κάποια συγκεκριμένη ομάδα, αλλά ήξερες την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Παίζει Παναθηναϊκός-Απόλων Αθηνών και χάνει 1-2 ο Παναθηναϊκός. Ο Σταμούλης μέχρι να φτάσει στο Ρέθυμνο είχε βει από τους πίνακες.

Είναι ένα μήνυμα προς τους υπολοίπους ότι εγώ είμαι ο ισχυρός. Τη δεύτερη αγωνιστική ο Μιχαλάκης σφύριξε το ΟΦΗ-Ολυμπιακός. Έχασε ο Ολυμπιακός. Και αμέσως μετά βγήκε από τους πίνακες" εξηγεί ο Δημήτρης Ποντίκης.

Όσο για το περίφημη "ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε κι οι άλλοι να πάνε να γαμ..." του Σπάθα; "Δεν ήταν υπερβολικό. Ήταν πολύ ήπιο για να εκφράσει αυτό που συνέβαινε".

Εκτός από τον Θωμά Μητρόπουλο ο παλαίμαχος διαιτητής μίλησε και για τον Γκαγκάτση λέγοντας: "Δεν μπορεί ο τότε Νο2 της ΕΠΟ, ο γενικός γραμματέας, να μην ξέρει. Ήταν ο Νο2 μιας αμαρτωλής περιόδου. Και τώρα καλείται να εξυγιάνει μια αμαρτωλή περίοδο, όπου ο ίδιος ήταν ενεργός"

Αρκετά χρόνια μετά πως κρίνει ο ίδιος τον εαυτό του; "Ήταν μια κακή εποχή για τη διαιτησία. Δεν μπορεί να πει κανένας εκείνη την περίοδο αν ήταν καλός ή κακός διαιτητής" σχολίασε για να προσθέσει: "όταν έκανα μια κακή διαιτησία, ένιωθα ότι έκλεβα το ψωμί των ποδοσφαιριστών που έπαιζαν μπάλα. Ένα δικό μου λάθος σφύριγμα μπορεί και να σήμαινε κάτι για τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων".

Πριν καταλήξει: "Με εκμεταλλεύτηκαν και τους εκμεταλλεύτηκα..."

Λύση ο Βασσάρας

Για το φαινόμενο της εποχής να αναλαμβάνουν παλιοί διαιτητές διοικητικές θέσεις στις ομάδες ο Δημήτρης Ποντίκης τόνισε ότι "το κάνουν για να θωρακίσουν τις ΠΑΕ. Μου το είχαν προτείνει και μένα, αλλά αρνήθηκα".

Ποια είναι η λύση; "Όχι ο Φρισκ. Ο Βασάρας, που έχει κάνει ευρωπαϊκή καριέρα και δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς, όταν μεγαλώσει σε 2-3 χρόνια θα μπορεί να φτιάξει την ελληνική διαιτησία. Να λύσει τον γόρδιο δεσμό" υπερθεμάτισε.

"Δεν πήγα για να αδικήσω την ΑΕΚ"

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε και στο περίφημο παιχνίδι Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο οποίο αποβλήθηκαν δύο "κιτρινόμαυροι", στο ματς που ο ίδιος συνοδευόμενος από τα ΜΑΤ σκέφτηκε ότι ήταν το διαιτητικό του τέλος.

Αφού αναφέρθηκε στην πορεία του ματς, στις κινήσεις του με τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες και στην υβριστική φράση που του είχε πει ο Ντέμης Νικολαΐδης σχολίασε:

"Δεν πήγα σε εκείνο το παιχνίδι να αδικήσω την ΑΕΚ. Άλλο τι έγινε τελικά. Δεν λέω ότι έπαιξα καλά. Μπορεί να την αδίκησα, μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα δεν είχα τέτοιο σκοπό. Αν ήθελα να την αδικήσω θα έδειχνα κόκκινη κάρτα στο 30’"

Ολόκληρη η συνέντευξη κι οι υπόλοιπες συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Δημήτρη Ποντίκη στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com