Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Οι τράπεζες συνεχίζουν την τρομοκρατική-τοκογλυφική τους τακτική

Με τις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής, απειλούν να σταματήσουν την παροχή δανείων στους δικαιούχους, αν αυτά δε διασυνδεθούν με το επιτόκιο «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο από το ισχύον



Αποθρασύνθηκαν οι τραπεζίτες. Εχοντας εξασφαλίσει από την κυβέρνηση πακτωλό χρημάτων στο όνομα της κρίσης, δείχνουν τώρα τα δόντια τους απέναντι στους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, πατώντας στην πολιτική που έχει μετατρέψει τον Οργανισμό σε μεσάζοντα για την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου. Μετά τις 7, από τις 15 τράπεζες, οι οποίες ήδη είχαν διατυπώσει την απαίτηση να αυξηθεί το επιτόκιο δανεισμού στεγαστικών δανείων που δίνουν στους δικαιούχους του ΟΕΚ, χτες έγινε γνωστό ότι και η Εθνική Τράπεζα απαιτεί το ίδιο.

Συγκεκριμένα, ζητούν να διασυνδεθούν τα δάνεια αυτά, όχι με το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αλλά με το «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο. Η εξέλιξη αυτή, επί της ουσίας, ακυρώνει το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ, αφού πέραν των υπόλοιπων επτά τραπεζών, μόνη της η Εθνική Τράπεζα, δίνει σχεδόν τέσσερα στα δέκα δάνεια σε αυτούς που εξασφαλίζουν έγκριση στεγαστικού δανείου από τον ΟΕΚ.

Το πρόβλημα βέβαια καθόλου δε βρίσκεται στις τράπεζες. Βρίσκεται στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα στο γεγονός, ότι ο ΟΕΚ χρόνια τώρα, από Οργανισμός που θα έπρεπε ο ίδιος και για λογαριασμό των εργαζομένων να κατασκευάζει κατοικίες, έχει εξελιχτεί σε παραμάγαζο των τραπεζών που βρίσκει πελάτες για λογαριασμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ο ΟΕΚ προϋπολόγισε για το κατασκευαστικό του έργο μόλις 135 εκατομμύρια ευρώ, όταν για το δανειοδοτικό δίνει 550 εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, και για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ποσά, οι δικαιούχοι του ΟΕΚ ωθούνται προς τις τράπεζες.

Και ενώ η προκλητικότητα των τραπεζιτών οξύνεται, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε τη Τετάρτη την προθυμία της κυβέρνησης να συζητήσει το αίτημά τους, παίρνοντας επί της ουσίας θέση υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου και κατά των δικαιούχων εργαζόμενων του Οργανισμού.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Για τα μεγαλοστελέχη των Ασφαλιστικών Ταμείων υπάρχουν οι πόροι...

Εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας για εκατομμύρια Ελληνες εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, οι κύριοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν κατά μερικές χιλιάδες ευρώ τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών που έχουν διορίσει στα Ασφαλιστικά Ταμεία! Πρόκειται για τα ίδια Ταμεία που επί ΠΑΣΟΚ, λόγω του τζόγου στο χρηματιστήριο, λεηλατήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ, και που τώρα, επί ΝΔ, οι απώλειές τους υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ίδια Ταμεία που παρέχουν συντάξεις των 300, 400 και 500 ευρώ!

Αλλά η ΝΔ αποφάσισε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να προβεί στην κίνηση (έτσι κι αλλιώς και υπό οιεσδήποτε συνθήκες εξοργιστική), να αυξήσει, και μάλιστα γενναία, τις ήδη προκλητικές αποδοχές τους.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν έχουν πια ξεφύγει εντελώς. Προσπέρασαν ακόμα και τον αστερισμό της αναλγησίας και τώρα έχουν διακτινιστεί κάπου αλλού. Για την ακρίβεια, βρίσκονται στην «κοσμάρα» τους! Μακάριοι και αναιδείς, συμπεριφέρονται με πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά τύπου Αντουανέτας: Οταν ο κόσμος φωνάζει πως δεν έχει ψωμί να φάει, εκείνοι μοιάζουν να αναρωτιούνται, γιατί ο λαός δεν τρώει... παντεσπάνι.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Με αντίπαλο την απάθεια...για μια νέα μέθη

Ο κλονισμός που προκάλεσαν οι απανταχού τεχνικοί της εξουσίας μαζί με τις τράπεζες χτύπησε τα τελευταία υπολείμματα πίστης που είχε ο καθένας μας στην πρώτη ύλη της ζωής. Τα κατάφεραν. Κανείς δεν πιστεύει σε τίποτα - αυτή είναι η μόνη αλήθεια που λειτουργούμε. Οποιος δεν έχει να χάσει τίποτα θα πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον ηλίθιος μπροστά στη μεγαλοψυχία και την προστασία της κυβέρνησης, που αποφάσισε να πει την αλήθεια της τώρα, μέσα από το πιο εξασκημένο της όργανο, τον Μητσοτάκη. Δήλωσε πως από δω και στο εξής οι εργαζόμενοι ας θεωρήσουν πως δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα.

Αλλά να ήταν μόνο ο επίτιμος... Η περιφρόνησή μου εναντίον των γνωστών οικονομικών κύκλων απλώθηκε και σε νέους εχθρούς, στο πρόσωπο εκείνων που κολακεύουν ακόμα και τώρα τον Καραμανλή, στην προσπάθεια που κάνει για να μας... σώσει! Αρχή της σχιζοφρένειας: να μας σώσει αυτός που μας έφερε ως εδώ! Δεν πρόκειται για ξεροκεφαλιά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με σύναξη γουρουνιών που περιμένουν να πλατσουρίσουμε μαζί τους στη λάσπη ανενόχλητοι, εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος μέθης: την απάθεια, που αργά αλλά σταθερά μας τυλίγει.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Απλά εγκαταλείψαμε τα σχέδια και την ομορφιά μας και τώρα καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Σίγουρα δεν πληρώνουμε άδικα. Στα χρόνια που έρχονται, η διάδοση της νέας μέθης, της απάθειας, θα είναι το κεντρικό σημείο στα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Γιατί οι κύριοι γνωρίζουν καλά πως μόνο η απάθεια μπορεί ν' αναχαιτίσει το δικό μας το απρόβλεπτο, που προκύπτει από τη δράση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τη νέα μέθη, για την έξοδο όμως ομολογώ πως φοβάμαι.


Διαβάστε τη συνέχεια...

Τζάμπα εργάτες για 30 μήνες!

Με πρόσχημα την κρίση και την αντιμετώπιση της ανεργίας η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παραπέρα επέκταση και ενίσχυση των λεγόμενων ενεργητικών μορφών απασχόλησης, δηλαδή της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Προχτές η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, δήλωσε ότι μέσα από τα σχετικά προγράμματα η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης». Μάλιστα, θα αυξήσει το χρονικό διάστημα επιδότησης των επιχειρήσεων στους 30 μήνες. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας δε θα γίνει, όπως ισχυρίστηκε η υπουργός. Το μόνο που θα γίνει είναι οι επιχειρήσεις να μπορούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να απασχολούν τζάμπα εργάτες, με χρήματα που θα περικοπούν από τα επιδόματα ανεργίας. Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com