Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

MUSIC...ΜΟΥΣΙΚΗ...MUSIK

Έντεχνη διάθεση γι αυτή την εβδομάδα...κι έτσι προτείνουμε τα παρακάτω:

Θεός αν είναι της Χάρις Αλεξίου


Χιλιες σιωπες της Ελένης Τσαλιγοπούλου


Μια πεταλούδα της Σοφίας Στρατής

by Angelica
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ

Ερευνητές από την Ιαπωνία κατάφεραν να ανοίξουν μερικές από τις κλειδωμένες πόρτες του ανθρώπινου μυαλού, αποκρυπτογραφώντας εικόνες οι οποίες στριμώχνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ανοίγοντας το δρόμο της επικοινωνίας μέσω του νου.

Υπάρχουν κλειδωμένες πόρτες και κλειστά παράθυρα στο μυαλό σου και σκοτεινά δωμάτια πίσω τους," είπε ο Faramir, γιος του αντιβασιλιά της Gondor και αδερφός του Boromir, στην επική τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και είχε απόλυτο δίκιο.

Είναι σχετικά δύσκολο να περιγραφτεί επαρκώς το φαινόμενο της τηλεπάθειας, καθ'Α ότι είναι κάτι που ξεπερνά την υλική πραγματικότητα όπως τη γνωρίζουμε. Αυτό προφανώς εξηγεί και την πληθώρα άρθρων, ερευνών και ερμηνειών που προσπαθούν να προσεγγίσουν την τηλεπάθεια.

Οι επιστήμονες σήμερα ελπίζουν η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικό Neuron, να βοηθήσει αρκετά ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα ομιλίας ή γιατρούς που μελετούν ψυχικές διαταραχές να εργαστούν με τηλεπαθητικές μεθόδους.

Παρόλα αυτά, και σε αυτή την περίπτωση, την εμφάνιση τους κάνουν ηθικά διλλήματα, τα οποία όπως πάντα θα ταλανίζουν την επιστημονική κοινότητα. Βλέπετε η παρέμβαση στον κόσμος των ονείρων δεν δείχνει να είναι και ότι καλύτερο.

Στην εντυπωσιακή μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν στην οθόνη την εικόνα της λέξης «neuron» (νευρώνας) που κοίταζαν οι εθελοντές.

«Όταν επιθυμούμε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα θα πρέπει να κινηθούμε είτε μιλώντας είτε γράφοντας ένα γράμμα,» αναφέρει ο Yukiyasu Kamitani, υπεύθυνος του προγράμματος από το Advanced Telecommunications Research Institute International, ένα ιδιωτικό ινστιτούτο που έχει τη βάση του στο Κιότο της Ιαπωνίας.

«Εάν όμως καταφέρουμε να λάβουμε πληροφορίες άμεσα από τον εγκέφαλο, θα μπορέσουμε να επικοινωνούμε άμεσα μέσω της απεικόνισης όλων αυτών που βλέπουμε χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κάτι,» αναφέρει ο Kamitani σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

«Μια τέτοια τεχνολογία ίσως κάποια μέρα ανοίξει το δρόμο σε ένα νέο είδος επικοινωνίας για ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά και να βοηθήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών,» σχολιάζει ο Kamitani.

Η ανθρώπινη όραση περιλαμβάνει τη μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικά σήματα μέσω του αμφιβληστροειδούς, στο πίσω μέρος του ματιού, και στη συνέχεια μεταβιβάζεται στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές από τα πέντε ινστιτούτα που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποίησαν την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.

Η ομάδα του Kamitani δημιούργησε ένα υπολογιστικό πρόγραμμα, εξετάζοντας δυο εθελοντές που παρατήρησαν 400 περίπου διαφορετικές εικόνες σε μαύρο, άσπρο και γκρι φόντο. Στη συνέχεια, οι εθελοντές θα έπρεπε να παρατηρήσουν διαφορετικά ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχήματα και γράμματα.

Το πρόγραμμα κατάφερε να αναπαραγάγει τα σχήματα και τα γράμματα που είδαν οι εθελοντές, αν και πιο θολά σε σχέση με τα αρχικά.

«Σε αυτό το πείραμα, καταφέραμε να ανακατασκευάσουμε εικόνες από αυτά που πραγματικά βλέπουμε, όμως ο οπτικός φλοιός παραμένει ενεργός ακόμα και όταν φανταζόμαστε κάτι.»

Οι νευροεπιστήμονες του ινστιτούτου εργάζονται τώρα για την αποκρυπτογράφηση πιο περίπλοκων εικόνων, με την προοπτική να επεκταθούν αργότερα σε φανταστικές εικόνες και τελικά σε όνειρα.

«Θέλουμε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι προσωπικές εμπειρίες και όνειρα μέσα στον εγκέφαλο μας,» είπε ο Kamitani, προσθέτοντας ότι η μελέτη αυτή πιθανόν να οδηγήσει στην παραγωγή εικόνων από τα όνειρα.

Εάν οι επιστήμονες καταφέρουν όλα αυτά που ευελπιστούν, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανακύψουν ακανθώδη θέματα που θα αφορούν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια...

TΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ....

Το άκουγαν και δεν το πίστευαν οι ασθενείς, που είχαν προγραμματισμένα χειρουργεία, προχτές, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ότι δεν πρόκειται να χειρουργηθούν επειδή δεν υπάρχουν χειρουργικές μπλούζες!

Το νοσοκομείο βρισκόταν σε γενική εφημερία και τα όποια τελευταία αποθέματα από αποστειρωμένες μπλούζες κρατήθηκαν για τα επείγοντα περιστατικά.

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσει ότι τα εκβιαστικά παιχνίδια που παίζουν οι επιχειρηματίες για την αποπληρωμή των προμηθειών, τους οποίους έχει «μπάσει» στα νοσοκομεία η πολιτική εμπορευματοποίησης του δημόσιου τομέα υγείας, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θέτουν τους ασθενείς σε άμεσο κίνδυνο.

Είναι η πολιτική που στηρίζει και ενισχύει την μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα για να πλουτίζουν οι ιδιώτες που το λυμαίνονται, παίζοντας, «κορόνα - γράμματα» τις ανθρώπινες ζωές...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ...

Στο απροχώρητο έχουν φτάσει οι ελλείψεις σε κρεβάτια και προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, αλλά και να χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία του Νομού Ηρακλείου (Πανεπιστημιακό και Βενιζέλειο), όπου οι μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν μπορούν να δεχτούν κανέναν επιπλέον ασθενή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ και των δύο νοσοκομείων δεν ξεπερνούν τα 20, έχοντας να καλύψουν τις ανάγκες ενός πληθυσμού που ξεπερνά τις 200.000. Πριν από λίγες μέρες στο Ηράκλειο, ένας 46χρονος άνδρας υπέστη καρδιακή προσβολή και καθώς δε βρέθηκε κρεβάτι στα δύο Νοσοκομεία τoυ Νομού διακομίστηκε στη μονάδα του Νοσοκομείου Χανίων, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που κρατάει κλειστά δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, γίνεται - στην κυριολεξία - θανατηφόρα επικίνδυνη.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΙ...

Τι τυχερή χώρα που είμαστε όμως. Έχει ξεσπάσει διεθνής κρίση αλλά έχουμε ...περίσσευμα υπεύθυνων ηγετών με προτάσεις και ιδέες για να μας σώσουν.

Το καταλάβαμε από την κόντρα Καραμανλή - Παπανδρέου, που τσακώθηκαν για το ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα.

Οπότε, αν δε «δουλέψει» η «υπεύθυνη πολιτική πρόταση» της Νέας Δημοκρατίας, πάντα μπορούμε να καταφύγουμε στην «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι να έχεις εναλλακτικές.

Φυσικά, ανεργία, ακρίβεια, λιτότητα, περιορισμός σε Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία θα υπάρχουν. Αυτά δε γίνεται να αλλάξουν διότι είναι ...φαινόμενα της σύγχρονης οικονομίας.

Ομως, θα έχουμε ...«προοπτική» και θα περιμένουμε υπομονετικά το περίλαμπρο μέλλον μόλις ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί τους. Ο,τι ακριβώς, δηλαδή, κάνουμε τα τελευταία ...100 χρόνια.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com