Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ


Το τσιμέντο, πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μέσο απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου, χάρη σε ανακάλυψη Βρετανών μηχανικών.

Ο νέος οικολογικός τύπος σημαίνει ότι η βιομηχανία τσιμέντου θα μπορούσε να αλλάξει και να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα αντί να εκπέμπει, δηλώνει ο Νικόλαος Βλασόπουλος, επιστήμονας στην εταιρεία Novacem με έδρα το Λονδίνο, του οποίου η ανακάλυψη έχει κερδίσει τη στήριξη και τη χρηματοδότηση από τις βιομηχανίες τσιμέντου αλλά και τις οικολογικές οργανώσεις.

Το νέο τσιμέντο, το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετική πρώτη ύλη, έχει τεράστιες προοπτικές. Η χρήση τσιμέντου παγκοσμίως αυξάνεται διαρκώς, ενώ ευθύνεται για το 5 τοις εκατό των παγκόσμιων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Η παραγωγή τσιμέντου επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου σε δύο φάσεις. Απαιτείται μεγάλη θερμότητα, ως εκ τούτου και μεγάλη ενέργεια, για να ψήθεί η πρώτη ύλη, συνήθως ο ασβεστόλιθος.

Στη συνέχεια, απελευθερώνεται κι άλλο CO2 κατά την καύση. Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Το τσιμέντο της Novacem βασίζεται στο πυριτικό μαγνήσιο, και χρειάζεται όχι μόνο λιγότερη θερμότητα στην παραγωγή του, αλλά απορροφάει και μεγάλες ποσότητες CO2 καθώς σκληραίνει. Η εταιρεία Novacem,του κου Βλασόπουλου και των συνεργατών του, έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τσιμεντοβιομηχανίες όπως η Rio Tinto Minerals, η WSP Group και η Laing O Rourke, καθώς και επενδυτές όπως το ινστιτούτο Carbon Trust.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Novacem, το προϊόν της μπορεί να απορροφήσει, καθόλη τη διάρκεια ζωής του, γύρω στους 0,6τόνους CO2 για κάθε τόνο τσιμέντου. Αντιθέτως, το συμβατικό τσιμέντο εκπέμπει 0,4τόνους για κάθε τόνο τσιμέντου. «Από αυτήν την άποψη είναι αρκετά ελκυστικό», λέει ο Rachael Nutter, υπεύθυνος του τομέα επιχειρηματικών ιδεών του ινστιτούτου Carbon Trust. «Η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στις βιομηχανικές εφαρμογές του νέου τσιμέντου. Εάν καταλήξει σε διακοσμητικές εφαρμογές, όπως τα επιδαπέδια πλακάκια, δεν θα είναι το ίδιο με το να χρησιμοποιηθεί σε δομικές κατασκευές.»

Προηγούμενες προσπάθειες να καταστήσουν το τσιμέντο περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον συμπεριλαμβάνουν την προσθήκη άλλων σωμάτων, χρησιμοποιώντας έτσι λιγότερο τσιμέντο. Ωστόσο, δεν πέτυχαν τον αρχικό σκοπό που ήταν να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Εκπρόσωπος της Εταιρείας Βρετανικών Βιομηχανιών Τσιμέντου εξέφρασε σκεπτικισμό, δηλώνοντας ότι παρόλο που διεξάγονται πολλές έρευνες στα εργαστήρια με νέους τύπους τσιμέντου, υπάρχουν και πολλά προβλήματα, όπως της γεωλογικής διαθεσιμότητας, της παγκόσμιας διανομής, των κατάλληλων πρώτων υλών.

Σε απάντηση του, ο κύριος Βλασόπουλος δήλωσε ότι το πυριτικό μαγνήσιο βρίσκεται σε αφθονία στη φύση, με περίπου 10,000δις τόνους διαθέσιμους παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς. «Επιπρόσθετα, η διαδικασία παραγωγής του τσιμέντου μας είναι χημικής φύσεως, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει και βιομηχανικά παράγωγα που περιέχουν μαγνήσιο στη σύνθεση τους.» Δήλωσε βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα δυνατό υλικό κατασκευής κτιρίων, ωστόσο παραδέχθηκε ότι θα είναι μακρόχρονη η απόκτηση αδειών.

Οικολογικό εναντίον συμβατικού τσιμέντου

Το συμβατικό τσιμέντο, γνωστό και ως τσιμέντο Πόρτλαντ, παράγεται από την καύση ασβεστόλιθων σε θερμοκρασίες έως 1500ο C. Η μεταβολή των συστατικών απελευθερώνει 0,8τόνους CO2 για κάθε τόνο τσιμέντου.

Όταν αναμιγνύεται με νερό για χρήση στις κατασκευές κτιρίων, κάθε τόνος τσιμέντου μπορεί να απορροφήσει μέχρι 0,4τόνους CO2, ωστόσο εξακολουθεί να αφήνει μια διαφορά 0,4τόνων CO2 για κάθε τόνο τσιμέντου. Ή αλλιώς, το ανθρακικό του αποτύπωμα είναι 0,4τόνοι CO2 ανά τόνο τσιμέντου.

Το τσιμέντο της Novacem, με αίτηση ευρεσιτεχνίας να εκκρεμεί, χρησιμοποιεί πυριτικά μαγνήσια τα οποία δεν εκπέμπουν καθόλου CO2 κατά την καύση. Επιπλέον, η διαδικασία παραγωγής του γίνεται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες- γύρω στους 650ο C. Το αποτέλεσμα είναι 0,5τόνοι CO2 για κάθε τόνο τσιμέντου που παράγεται.

Ωστόσο, η φόρμουλα της Novacem έχει την ιδιότητα να απορροφά πολύ περισσότερο CO2 όταν σκληραίνει- περίπου 1,1τόνο. Επομένως, το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα είναι αρνητικό – το τσιμέντο της απομακρύνει 0,6τόνους CO2 για κάθε τόνο που χρησιμοποιείται.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΑ ΤΡΙΨΑΜΕ........


Μπορεί να μην φταις ΜΟΝΟ εσύ, αλλά τουλάχιστον μην μας κοροϊδεύεις.......

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ....ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.....

ΦΕΤΟΣ CHAMPIONS LEAGUE.......
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΟΥ είναι η ΠΕΚ οέο????????????


ΣΑΣ παραθέτω το περυσινό εξώφυλλο της Πράσινης (25/1/2008) ελαφρώς μονταρισμένο

ΓΕΛΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΕΛΙΟΙ,

άλλα λέγαν πέρυσι άλλα λένε φέτος......... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ.........
μια εικόνα χίλιες λέξεις!!!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com