Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ...ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Οι επιχειρήσεις που θα νοικιάσουν τους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους θα πληρώνονται «κατά πράξη» απ' τα Ταμεία και όχι απ' τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας

Σε πελάτες των επιχειρήσεων εξοπλισμού, με μεσάζοντα τα νοσοκομεία, μετατρέπει η κυβέρνηση τα ασφαλιστικά ταμεία με την επιλογή της για την εγκατάσταση της υψηλής ιατροτεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία με τη μέθοδο του «λίζινγκ», δηλαδή με την ενοικίαση των μηχανημάτων απ' τις εταιρείες. Αντί, δηλαδή, τα νοσοκομεία να αποκτήσουν δωρεάν από το κράτος τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα τα δουλεύουν με δικό τους μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος, η κυβέρνηση, στο όνομα του ανταγωνισμού, μισθώνει αυτά τα μηχανήματα πληρώνοντας κατά πράξη για τις εξετάσεις.

Την ανακοίνωση για την επικαιροποίηση μιας πρακτικής που καθιερώθηκε με το νόμο 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α΄) του ΠΑΣΟΚ για τις προμήθειες, έκανε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (16.3.2009). Είχε όμως προηγηθεί έγγραφο (10.3.2009) του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου προς τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών για τη «διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης αξονικού και μαγνητικού τομογράφου», στο «πλαίσιο της εξασφάλισης της εξοικονόμησης πόρων και εξασφάλισης του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού για τις ανάγκες των δημόσιων μονάδων υγείας».

Αντιλαϊκό «νοικοκύρεμα»

Μέχρι τώρα ακόμα και στην περίπτωση του «λίζινγκ», το κόστος των τομογράφων - έστω και τυπικά - βάρυνε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Με τη νέα όμως πρακτική το κόστος μεταφέρεται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία. «Παρακαλείσθε, αναφέρεται στο έγγραφο, να διερευνήσετε τους όρους και τη δυνατότητα εγκατάστασης αξονικού και μαγνητικού τομογράφου στα νοσοκομεία σας με τη διαδικασία της πληρωμής των σχετικών εξετάσεων, από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, κατά πράξη».

Πρόκειται για εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας για τη μείωση - δήθεν - των δαπανών των προμηθειών στο δημόσιο τομέα, που σκοπό έχει το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών. Η πλευρά αυτή αποκαλύπτεται στη συνέχεια του εγγράφου: «Για την πληρέστερη αποτίμηση, αναφέρεται, των σχετικών συμπερασμάτων και την υιοθέτηση των αντίστοιχων επιλογών, είναι σκόπιμη η συγκριτική παράθεση και αποτίμηση της διαδικασίας πληρωμής κατά πράξη σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς αγοράς, εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας των εν λόγω μηχανημάτων από το νοσοκομείο με δαπάνες που βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας».

Στον «Ευαγγελισμό»

Μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την αντιλαϊκή επιλογή παρά την πρόσφατη αρνητική εμπειρία του «Ευαγγελισμού», που πριν πέντε χρόνια, υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία από αυτήν ενός αξονικού τομογράφου τον οποίο θα αποκτούσε, μετά την πενταετία, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ. Τώρα όμως που τελείωσε η σύμβαση και το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό, δεν μπορεί να λειτουργήσει τον αξονικό τομογράφο. Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ευαγγελισμού» μετά από παρέμβαση του εκλεγμένου εκπροσώπου των γιατρών Ηλία Σιώρα, υιοθετήθηκε η πρόταση να ζητηθεί απ' την υγειονομική περιφέρεια η άμεση πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία του αξονικού και όχι να παραταθεί η σύμβαση με την εταιρεία. Επίσης το Σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», με ομόφωνη απόφασή του τάσσεται κατά των ιδιωτικών εξοπλισμών του νοσοκομείου και ζητά την πλήρη κάλυψη με εξοπλισμό και προσωπικό απ' το κράτος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ!

«Αγαπητοί συνεργάτες, πριν λίγες μέρες σας είχα ενημερώσει ότι εν όψει των παραλαβών των εμπορευμάτων και της εκτέλεσης των παραγγελιών που έχουμε ήδη λάβει, θα πρέπει να απασχοληθούμε όλοι επάνω σ' αυτό το κομμάτι, προκειμένου να είμαστε συνεπείς προς τους πελάτες μας και βιώσιμοι σαν επιχείρηση (...) Το αργότερο μέχρι Τετάρτη 18/03 θα πρέπει να έχουμε τα πάντα μέσα στις αποθήκες μας και συγχρόνως να εκτελούμε και να αποστέλλουμε παραγγελίες. Οι ημερομηνίες που είχαμε δώσει στους πελάτες μας ήταν το αργότερο μέχρι 20/03. Εχουμε αργήσει τραγικά! Θα ζητήσω μέχρι το Πάσχα extra ώρες δουλειάς (αρκετές), απασχόληση τα Σαββατοκύριακα και την αργία της 25ης Μαρτίου. Extra αμοιβή είναι αδύνατον να υπάρξει, όμως η προσφορά αυτή θα καταμετρηθεί για το μέλλον. Και φυσικά ελπίζω να γίνει κατανοητό ότι θα εξασφαλίσει το μέλλον της επιχείρησης και όσων θέλουν να συνδέσουν το δικό τους μαζί της (...). Θέλω να ξέρετε ότι ζητώ να ξεπεράσουμε όλοι τον εαυτό μας και να κάνουμε το υπεράνθρωπο! Ερχονται στιγμές οριακές, όπως αυτή, που αν δε λειτουργήσουμε έτσι, αμφιβάλλω αν η επιχείρηση θα έχει μέλλον μετά το Πάσχα!».

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από επιστολή της ιδιοκτήτριας μιας επιχείρησης δέρματος, με την επωνυμία ΤΟΤΕΜ ΑΕ προς τους εργαζόμενους της εταιρείας. Είναι φανερό ότι τους ζητάει να δουλέψουν χωρίς επιπλέον χρήματα υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και αργίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους πελάτες. Για όσους δε δεχτούν, αφήνει να εννοηθεί ότι μετά το Πάσχα δεν έχουν θέση στην επιχείρηση. Η εργοδοσία επικαλείται τις «δυσκολίες» λόγω κρίσης που θα προκύψουν αν δεν ανταποκριθεί τώρα στις υποχρεώσεις της και ζητάει από τους εργαζόμενους να δουλέψουν τζάμπα για να μη χάσουν τη δουλειά τους! Πρόκειται για ωμό εκβιασμό που δείχνει ότι οι εργοδότες είναι αδίσταχτοι στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν την κρίση προκειμένου να αποσπάσουν ακόμα φθηνότερη εργασία από τους εργαζόμενους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ

Φοιτητές και σπουδαστές, οργανώνονται απέναντι στην πολιτική που τους θέλει φθηνά εργατικά υποχείρια και απαιτούν Δημόσια και Δωρεάν παιδεία με αξιοπρέπεια στις σπουδές τους.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας, στη Χαλκίδα, διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αγώνα σπουδαστών της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Χαλκίδας. Η απαίτηση των σπουδαστών είναι η άμεση και δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων.

Η Επιτροπή Αγώνα στο κάλεσμά της σημειώνει ότι αποτέλεσμα της απαράδεκτης κατάστασης που επικράτησε με τα συγγράμματα το προηγούμενο εξάμηνο, ήταν πολλοί σπουδαστές να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν πάρει βιβλία, και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα αυτό το εξάμηνο για να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα συγγράμματα. Τονίζει δε ότι κύρια ευθύνη για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους στις σχολές (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ), αφού οι πρώτοι αποφασίζουν, υπογράφουν και προωθούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, τα μέτρα ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και οι δεύτεροι βάζουν πλάτη να εφαρμοστούν στα ιδρύματα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» ΤΟΥ...1,9%


Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι τράπεζες «ανταμείφθηκαν» με 28 δισ. ευρώ. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι οι τραπεζίτες (που ταυτοχρόνως τυγχάνουν βιομήχανοι, εφοπλιστές, εργολάβοι, κλπ.) έπρεπε να τα «φέρουν βόλτα» λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που τους προκαλεί η διεθνής συγκυρία. Επομένως, και σε ό,τι έχει να κάνει με τα 28 δισ. ευρώ, μπορούμε με ασφάλεια να καταλήξουμε ότι «πάνε αυτά»...

Αλλά εκείνοι που «δεν τα φέρνουν βόλτα», οι τραπεζίτες, έδωσαν πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα τους ισολογισμούς τους για το έτος 2008. Τι προκύπτει; Οτι μέσα στο 2008, έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης, έξι μόνο τράπεζες (από αυτές που έλαβαν τον «μποναμά» των 28 δισεκατομμυρίων), όχι μόνο δεν είχαν ζημιές, όχι μόνο δεν είχαν «κεσάτια», αλλά παρουσίασαν κέρδη (καθαρά κέρδη) ύψους 3,922 δισ. ευρώ!

Μοιραία, λοιπόν, ακολουθούν ορισμένες συγκρίσεις. Προσέξτε:

  • Η έκτακτη εισφορά που ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανασίου για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και η οποία συνιστά μέγιστη ένδειξη της κυβερνητικής αντίληψης περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» αποβλέπει στην είσπραξη συνολικά 274 εκατομμυρίων.

Ξέρετε περί τίνος πρόκειται; Το ποσό αυτό - που πλασαρίστηκε από την κυβέρνηση σαν μέτρο «δίκαιης αναδιανομής του πλούτου» - δεν είναι ούτε το 7% των καθαρών κερδών που «ενθυλάκωσαν» οι έξι τράπεζες...

  • Τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα διατεθούν με τη μορφή «έκτακτου βοηθήματος» της τάξης των 300 και 500 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους (ήτοι από 0,8 έως 1,3 ευρώ τη μέρα...), αφορούν συνολικά σε ένα ποσό ύψους 76 εκατομμυρίων.

Με άλλα λόγια, η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης, η οποία εμφανίστηκε σαν πλουσιοπάροχο «δώρο» που αφορά διακόσιες χιλιάδες συνταξιούχους, ισούται με το ...1,9% των κερδών έξι (όλων κι όλων) τραπεζιτών!

Αυτό στη γλώσσα της κυβέρνησης λέγεται «προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης». Στη γλώσσα, όμως, των κανονικών ανθρώπων, λέγεται εμπαιγμός, απάτη, λέγεται πρόκληση και, κυρίως, λέγεται στυγνή αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που πατάει επί πτωμάτων, που διευρύνει την έρημο της φτώχειας και της ανέχειας για να μπορούν οι Κροίσοι να κονομάνε (και) από την κρίση.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τον προσανατολισμό της Αστυνομίας. Ας δούμε, όμως, και ένα πολύ συγκεκριμένο και εύληπτο παράδειγμα.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα του έτους 2008. Ανάμεσα στα άλλα περιγράφονται και τα μέτρα που έχει λάβει η Αστυνομία για την αντιμετώπισή της. Ξέρετε ποιο είναι ένα από αυτά; Οτι οι δυνάμεις που διέθεσε η ΕΛ.ΑΣ. το 2008 έναντι του 2007 για τη φύλαξη των... ΧΥΤΑ, αυξήθηκαν κατά 506% και από 7.222 άντρες η αστυνομική δύναμη που απασχολήθηκε στη συγκεκριμένη αποστολή ανήλθε στους 43.825!

Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι αστυνομικές επεμβάσεις ενάντια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας που διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των χωματερών, καταγράφεται στο ετήσιο δελτίο εγκληματικότητας της Αστυνομίας ως στοιχείο της «ανταπόκρισης» και της «αποτελεσματικότητας» που επέδειξε η ΕΛ.ΑΣ.!

Επίσης: Η μερίδα του λέοντος, όσον αφορά τις δυνάμεις που διέθεσε η ΕΛ.ΑΣ. το 2008, σχετίζεται (όπως αναφέρει το δελτίο) με «μέτρα σε διάφορες εκδηλώσεις, ήτοι 245.321 διατεθέντες αστυνομικοί το 2008, έναντι 121.476 το 2007, (αύξηση 101,9%)».

Αναγκαία διευκρίνιση: Η συντριπτική πλειοψηφία των «διαφόρων εκδηλώσεων» που (σύμφωνα πάντα με το δελτίο «εγκληματικότητας») βρέθηκαν στην προσοχή της Αστυνομίας το 2008, δεν ήταν παρά οι εργατικές διαδηλώσεις, οι λαϊκές κινητοποιήσεις και οι ...ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ...

Τι μαθαίνει κανείς από το ΠΑΣΟΚ! Αν είχαμε, λέει, πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, θα είχε πάει τώρα στις Βρυξέλλες και θα είχε πείσει τους πάντες για το θαυμάσιό του σχέδιο περί «πράσινης ανάπτυξης».

Οπότε ούτε κρίση θα μας έπιανε, ούτε μέτρα λιτότητας θα παίρνονταν, ούτε ανεργία θα είχαμε, ούτε τα μαγαζάκια θα έκλειναν. Ολα θα ήταν καλά και όμορφα...

Εμείς, πάλι, γιατί έχουμε την εντύπωση πως αν είχαμε πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου θα είχε πάει στις Βρυξέλλες και θα είχε συμφωνήσει στα ίδια ακριβώς μέτρα λιτότητας που συμφώνησε κι ο Κώστας Καραμανλής;

Είναι επειδή, έτσι, είμαστε κακόπιστοι; `Η, μήπως, γιατί αυτό ακριβώς γίνεται τα τελευταία 25 χρόνια, με τα δύο κόμματα να εναλλάσσονται στην εξουσία;

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com