Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να καταπονήσει τις σοδειές και τα αγροτικά ζώα καθώς και να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων για το μισό πληθυσμό του πλανήτη, προβλέπουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές, όπου ήδη κατοικούν οι φτωχότεροι άνθρωποι του πλανήτη, σημειώνουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Science. Οι εύκρατες περιοχές θα βιώσουν σημαντική άνοδο στη μέση θερμοκρασία, προσθέτουν.

«Στις εύκρατες περιοχές, οι θερμότερες εποχές που έχουν καταγραφεί θα αποτελέσουν στο μέλλον τις κανονικές συνθήκες,» γράφουν ο καθηγητής David Battisti, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Σπουδών και η Rosamund Naylor, διευθύντρια του Τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι δυο καθηγητές συνδύασαν παρατηρήσεις από δεδομένα 23 διαφορετικών μοντέλων κλιματικής αλλαγής. Διαπίστωσαν ότι μέχρι το 2100, υπάρχει 90% πιθανότητα οι χαμηλές θερμοκρασίες της καλλιεργητικής περιόδου στους τροπικούς και υποτροπικούς να μεταβληθούν σε υψηλότερες από τις σημερινές μέγιστες θερμοκρασίες.

«Παίρνουμε τα χειρότερα από όσα έχουμε παρατηρήσει ιστορικά και λέμε ότι στο μέλλον θα είναι πολύ χειρότερα εκτός εάν υπάρξει κάποιου είδους προσαρμογή,» λέει η Naylor.

Έχουμε ήδη βιώσει μερικά δείγματα του τι μας περιμένει, όπως το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2003, προκαλώντας θανάτους και μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώνονται ζημιώνουν τις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αραβόσιτου και των φρούτων, καθώς επιταχύνεται η ωρίμανση τους από 10 έως 20 ημέρες. Τα αγροτικά ζώα καταπονούνται, το χώμα είναι ξηρότερο και απαιτείται περισσότερο νερό για την άρδευση, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στην Ιταλία σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 36% στην εσοδεία αραβόσιτου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, και στη Γαλλία η παραγωγή αραβόσιτου και ζωοτροφών έπεσε κατά 30%, οι σοδειές φρούτων μειώθηκαν κατά 25% και η σοδειά σιταριού κατά 21%.

« Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι ότι όταν κοιτάξαμε τα ιστορικά παραδείγματα, υπήρχαν πάντα τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα στη δεδομένη χρονιά. Οι άνθρωποι ανέκαθεν στρέφονταν σε άλλη περιοχή για να βρουν τροφή,» λέει η Naylor. «Ωστόσο, στο μέλλον δεν θα υπάρχει άλλη περιοχή να στραφούμε εκτός εάν επανεξετάσουμε την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.»

Ο Battisti ανέφερε ότι 3δις άνθρωποι ζουν στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Οι ερευνητές έκαναν έκκληση για επένδυση στην ανάπτυξη ποικίλων καλλιεργειών που θα αντέχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

«Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που θα ψάχνουν για τροφή επειδή δεν θα μπορούν να βρουν τίποτα στις περιοχές από τις οποίες τρέφονται σήμερα,» είπε.

«Η πίεση στην παγκόσμια παραγωγή τροφής από τις υψηλές θερμοκρασίες πρόκειται να είναι τεράστια, και δεν έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα η ανεπάρκεια στις ποσότητες υδάτων, που με τη σειρά τους θα επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.»

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ MEGA

απο το:dr.Seeng

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Οι «Μόνιμες Στήλες» μας έχουν ολοκληρώσει έναν κύκλο με την ανάρτηση και της «ανωνύμως», που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο.

Μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες στην δεξιά στήλη του blog και να τις διαβάσετε.

Δεν γνωρίζουμε αν προστεθούν κι άλλες, αν προστεθούν δε θα είναι πάνω από δυο.

Να επαναλάβουμε ότι στις «Μόνιμες Στήλες» μέχρι τώρα τουλάχιστον γράφουν εξωτερικοί( αν είναι δόκιμος ο όρος) συνεργάτες του Πειρατικού για διάφορα ζητήματα. Διαβάστε τη συνέχεια...

ανωνύμως

Φοιτητικές Εκλογές 2009

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα γενικότερο κλίμα οικονομικής κρίσης όπως βλέπουμε και ακούμε καθημερινά (απολύσεις, περικοπές μισθών, υποχρεωτικές άδειες κτλ) , εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων στην παιδεία – εργασιακά αλλά και στον απόηχο μαζικών κινητοποιήσεων φοιτητών, εργαζομένων, μαθητών και πρόσφατα των αγροτών. Ταυτόχρονα διακρίνεται και η κρίση στο όλο πολιτικό σύστημα διότι πλέον ο δικομματισμός βρίσκει σοβαρά εμπόδια μέσα από την ανάπτυξη κινητοποιήσεων στο να δαμάσει την οργή και τη δυσαρέσκεια του εκμεταλλευόμενου λαού μας , να τον κάνει να συμβιβαστεί.


Μπροστά σε όλη αυτή την αγανάκτηση που εκφράζεται και μέσα στους φοιτητές εμείς σήμερα από καλύτερη θέση μπορούμε να προβάλλουμε τη διέξοδο για το τι συλλόγους θέλουμε , τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται αλλά και την αντίληψη μας για την Ενιαία Ανώτατη Δημόσια κ Δωρεάν Εκπαίδευση. Η μόνη απάντηση στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα μας, είτε σαν φοιτητές σήμερα είτε σαν απόφοιτοι αύριο, είναι το οργανωμένο κίνημα που θα συγκρούεται με τη ρίζα των προβλημάτων και τους εκφραστές τους μέσα και έξω από τις σχολές και αυτό δε θα γίνει όσο η πλειοψηφία των φοιτητών παραμένει στη γωνία.

Δε γίνεται να δείξουμε άλλο ανοχή σε αυτήν την κατάσταση. Να μην ξεγελαστεί κανένας στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές και να τσιμπήσει στα ρουσφέτια και τα ψευτο- επιχειρήματα ότι δεν έχουν σχέση οι φοιτητικές παρατάξεις με τα κόμματα! Να μη δοθεί το άλλοθι στη ΝΔ να συνεχίσει το αντιδραστικό της έργο με ψήφο στη ΔΑΠ και να μη δεχτούν την πράσινη έκδοση της ίδιας πολιτικής με ψήφο στην ΠΑΣΠ γεμίζοντας ταυτόχρονα προσδοκίες το ΠΑΣΟΚ πως θα έχει τη στήριξη των φοιτητών. Να εναντιωθούμε στη συνολικότερη πολιτική της ΕΕ στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής στις κατευθύνσεις της.

Για εμάς οι εκλογές είναι απλά μία μάχη και όχι ο αυτοσκοπός της ύπαρξης μας. Δε θα έχει καμία ουσία αν οι φοιτητές συνεχίσουν να είναι απλά ψηφοφόροι και δε μπει η βάση για την πανελλαδική ανασύνταξη του κινήματος. Πρέπει από τις εκλογές να βγουν πιο ισχυροί σύλλογοι, κάτι που σημαίνει αποφασιστική ενίσχυση της μόνης δύναμης που συγκρούεται με την κυρίαρχη πολιτική, δηλαδή, αποφασιστική ενίσχυση της Πανσπουδαστικής .

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΠΚΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-βιομηχάνων

υπογράφει: Ο Κουμουνιστής


Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο «ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ»

Πολύ «νοικοκυρεμένη» ακούγεται αυτή η εντολή Καραμανλή στο Υπουργικό Συμβούλιο για περιστολή των δαπανών του Δημοσίου. Ένας καλός πρωθυπουργός, που «βάζει τάξη» στις σπατάλες...

Μόνο, που, δυστυχώς για τους κυβερνώντες, το «έργο» το έχουμε ξαναδεί. Και από τους ίδιους και από τους προκατόχους τους.

Έτσι, λοιπόν, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «περιστολή των δαπανών του Δημοσίου» σημαίνει περιορισμός των παροχών του Δημοσίου προς τον κοσμάκη και τίποτε περισσότερο.

Επίσης, αυτά τα μέτρα πάνε συνήθως «πακέτο» με μιαν ωραιότατη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Γνωστή συνταγή, διαχρονική και εν ολίγοις ...κλασική.

Αρα, λοιπόν, περισσότερο με ...«παραδουλεύτρα» του κεφαλαίου μοιάζει η κυβέρνηση, παρά με «νοικοκύρη». «Καθαρίζει», ώστε τα κέρδη αυτών που «κατέχουν» να αυξάνονται.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ 8 Ο ΠΑΝΑΘΗΑΝΙΚΟΣ...!

Με 70-30 κατοχη μπαλας υπερ της ισπανικης ομαδας, με πληρη επικρατηση της κυριως στο α' ημιχρονο και εκτος εδρας, ειναι επιτυχια για τον Παναθηναικο το τελικο 1-1.Ο Τεν Κατε παρεταξε τον Παναθηναικο με 8 αμυντικους σε μια προσπαθεια να μην αφησει διαδρομους στην Βιγιαρεαλ. Η αληθεια ομως ειναι οτι ετσι εδωσε χωρο στους Ισπανους να κανουν...
παρτυ στη περιοχη του Παναθηναικου στο α' ημιχρονο, με θαυμασιους συνδυασμους και ταχυτατες επελασεις απο καθε πλευρα. Η αμυνα ομως αντεξε τα κυματα επιθεσεων της Βιγιαρεαλ και στο 59' ηλθε οτι καθε παικτης, προπονητης η οπαδος ονειρευεται σε εναν παρομοιο αγωνα. Ο Καραγκουνης μετα απο ενα καλο συνδυασμο δεχτηκε τη μπαλα και με ενα καλοζυγισμενο σουτ αιφνιδιασε τους Ισπανους σκορπιζοντας απεραντη αισιοδοξια για την εξελιξη του αγωνα.Δυστυχως ομως αυτη η αισιοδοξια κρατησε μεχρι το 67' οταν οι Ισπανοι κερδισαν πεναλτυ απο μια ενστικτωδη ενεργεια του πεσμενου Βαβζινιακ και ισοφαρισαν τον αγωνα. Ακολουθως ο αγωνας πηρε αγρια μορφη, αλλα το 1-1 δεν αλαξε.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com