Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Στον οικονομικό στραγγαλισμό οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Στο διάστημα 2000 - 2008, όπου κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας κατά 19,9% σε σταθερές (αποπληθωρισμένες) τιμές. Η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος οφείλεται στην εφαρμογή των επιταγών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που εφαρμόζουν όποιος κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και φαίνεται ότι μετά την εφαρμογή των αποφάσεων της Ατζέντας 2000 και της νέας ΚΑΠ από το 2006 και μετά το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ. Το πρόβλημα αυτό δε λύνεται ούτε με ψευτοπακέτα αποζημιώσεων, ούτε με προτάσεις για διαχειριστικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ. Οσο ακολουθείται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που στηρίζουν και λιβανίζουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το αγροτικό εισόδημα όλο και θα μειώνεται. Το μάρμαρο το πληρώνουν και θα το πληρώνουν πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες, που οδηγούνται και θα οδηγούνται με ταχείς ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Ετσι όπως έχει η κατάσταση, ο μόνος δρόμος για την αγροτιά, είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής. Κι ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών η αγροτιά καλείται να ενδυναμωθεί και να καταδικάσει με την ψήφο της την πολιτική που ευθύνεται για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της. Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ

Ενεργώντας στη λογική της φιλανθρωπίας και στην πρακτική της ελεημοσύνης, η Ομοσπονδία Αρτοποιών αποφάσισε να παρέχει ψωμί με έκπτωση στους ανέργους. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Μούσιος, «η Ομοσπονδία, συναισθανόμενη το χρέος της σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αποφάσισε να υλοποιήσει, πιλοτικά, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα "Κοινωνία Συμμετέχω" για φθηνότερο ψωμί στους άνεργους και τις οικογένειές τους, που είναι η πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα».

Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς, το εγχείρημα στη Λάρισα θα υλοποιηθεί ως εξής: Η Νομαρχία θα διανείμει μπλοκ εκπτωτικών κουπονιών (η έκπτωση θα είναι 20%) στους ανέργους, που θα καλύπτουν το διάστημα από 1η Ιούνη μέχρι και 31 Αυγούστου. Τα κουπόνια, που θα ισχύσουν μόνο για τα αρτοποιεία της Συντεχνίας, θα τα προμηθεύονται οι άνεργοι προσκομίζοντας τις αστυνομικές ταυτότητές τους και την κάρτα ανεργίας που εκδίδει ο ΟΑΕΔ.

Είναι φανερό ότι με την παροχή ψίχουλων - η έκπτωση του 20% σημαίνει ότι η τιμή του ψωμιού για τους δικαιούχους των κουπονιών θα μειωθεί από 15 έως 20 λεπτά το κιλό - δε λύνεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη προσφορά της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ανεξαρτήτως προθέσεων, κινείται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να περάσει την αντίληψη ότι οι άνεργοι είναι κάποιοι «αναξιοπαθούντες» που μπορούν να βολευτούν με λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης.

Ομως, το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό, η αιτία του βρίσκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ των συμφερόντων των καπιταλιστών και η λύση του δεν μπορεί να είναι υπόθεση «κοινωνικής φιλανθρωπίας», αλλά υπόθεση των ίδιων των ανέργων και των εργαζομένων, που, με τους αγώνες τους, μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική που δημιουργεί και διογκώνει την ανεργία, να ανατρέψουν την καπιταλιστική εξουσία.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΦΡΙΚΗ...

Στις 12 Μάη (σ.σ. μια μέρα πριν από τις φοιτητικές εκλογές στη χώρα μας) γίνεται στις Βρυξέλλες Σύνοδος Υπουργών Παιδείας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας υπουργός Α. Σπηλιωτόπουλος. Οπως μας ενημερώνει μάλιστα το υπουργείο, το πρώτο από τα δύο θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι «η ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και κοινωνικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης».

Τι να σχολιάσει κανείς, αφού τα λένε από μόνοι τους! Θα συζητήσουν πώς θα συνεργάζονται καλύτερα και περισσότερο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τους εργοδότες. Κι αυτό στο πλαίσιο της «διά βίου μάθησης», δηλαδή των πρόσκαιρων ψευτοκαταρτίσεων. Δηλαδή, θα παραγγέλνουν οι εργοδότες μερικούς αποφοίτους όπως τους θέλουν και ...θα σκίζονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να φτιάξουν ένα πρόγραμμα για να παράξουν για τους εργοδότες τους αποφοίτους - εργατική δύναμη - εμπόρευμα που απαιτούν. Και αυτό το βαφτίζουν εκπαίδευση, μόρφωση κλπ.

Φρίκη; Ναι. Αυτοί είναι, όμως, οι στόχοι της ΕΕ.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ANTIO!

ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΗΡΩΑ!
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΠΙΠΛΑΣΤΟ ΨΕΜΑ!

Εντελώς παραπλανητική και ψεύτικη είναι η εικόνα που προσπαθεί να λανσάρει η κυβέρνηση, του δήθεν «υπεύθυνου» διαχειριστή, που λέει πάντα την αλήθεια στο λαό και που μόνον αυτή μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι γαλάζιοι κυβερνώντες ποτέ δεν είπαν την αλήθεια στο λαό, συνεχίζοντας επάξια την παράδοση των προκατόχων τους. Πολύ περισσότερο, δεν τολμούν να το κάνουν προεκλογικά, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις ότι δε φοβούνται το πολιτικό κόστος. Δεν τολμούν, δηλαδή, να πουν την αλήθεια για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν έτοιμα και θα ανακοινώσουν την επομένη των εκλογών, όπως νέα άγρια φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω της μεγάλης αύξησης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα ποτά, στα τέλη αυτοκινήτων και κινητής τηλεφωνίας, κ.ο.κ. Αν έλεγαν «όλη την αλήθεια στο λαό», όπως καυχήθηκε ο Γ. Παπαθανασίου, όφειλαν να δηλώσουν πριν τις ευρωκάλπες ότι έχουν δεσμευτεί και ετοιμάζουν νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ότι προχωρούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι ενθαρρύνουν τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κ.ο.κ. Επίσης, δεν λένε όλη την αλήθεια, όταν επαίρονται ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Απλούστατα, γιατί το κάνουν φορτώνοντας εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό. Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com