Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ

Το Σάββατο θα σας παρουσιάσουμε, σε 3 ειδικές, αναρτήσεις την πολιτική διάθεση των κομμάτων εξουσίας για την εκ νέου, ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Το επιχείρημα της γήρανσης, που προβάλετε κυρίως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.
  • Η επί 50ετιας διαρκεί ανάγκη αναμόρφωσης της κοινωνικής ασφάλισης και
  • οι πολιτικές επιλογές σε βάρος των εργαζομένων,
θα αναλυθούν διεξοδικά. Πιστεύουμε ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα, που αφορά όλα τα κλιμάκιατων ηλικιών... Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ακόμη μια πρόσκληση προς τους ιδιώτες να επενδύσουν στον ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στα εγκαίνια του υδροηλεκτρικού σταθμού Σμοκόβου (ισχύος 10,4 MW) την περασμένη Κυριακή, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προοπτική της ΔΕΗ να αποκτήσει «ηγετικό ρόλο» στα Βαλκάνια. Για άλλη μια φορά, η ηλεκτροπαραγωγή περιορίζεται και ορίζεται ως πεδίο κερδοσκοπίας, ενώ οι οικογένειες των εργαζομένων πληρώνουν όλο και πιο ακριβά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.

Πολύ περισσότερο, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών στον τομέα αυτό, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη», πρακτική που αποδυναμώνει τον όποιο δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές επιτρέπει σήμερα η διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι στα εγκαίνια του σταθμού, στα οποία μίλησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προωθεί η επιχείρηση, ένα από τα οποία αφορά τη συνεργασία της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με το γαλλικό κολοσσό EDF ENERGIES NOUVELLES, για την κατασκευή αιολικού πάρκου 30 MW στο δήμο Μουζακίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη της κυβέρνησης σε επενδύσεις ΑΠΕ, στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για διείσδυσή τους στο 20% της τελικής κατανάλωσης έως το 2020. Ένας στόχος που δε λήφθηκε με περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων με προνομιακούς όρους κερδοφορίας στον ενεργειακό τομέα.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της ενεργειακής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία, υπογράφτηκε «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα, που προβλέπει: Την κατασκευή της δεύτερης γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης 400 KV (Νέα Σάντα - Μαρίτσα), την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή - Χάσκοβο, μήκους περίπου 125 χλμ., συνεργασία στον αγωγό «Σάουθ Στριμ» και προώθηση της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για τη ζοφερή κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα για τη νεολαία, για τον αντικειμενικό αποκλεισμό της από την εργασία και την εκπαίδευση. Γι' αυτό και, όπως υπογραμμίζεται, στόχοι της στρατηγικής για τη Νεολαία είναι η «βελτίωση πρόσβασης και πλήρους συμμετοχής όλων των νέων στην κοινωνία» και «προαγωγή της αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ της κοινωνίας και των νέων». Χάιδεμα, κολακεία και ντοπάρισμα δηλαδή, προκειμένου να αντέξουν οι νέοι στον εργασιακό μεσαίωνα...

Τα στοιχεία:

Τα στοιχεία της Eurostat που προκαλούν την ανησυχία της ΕΕ είναι τα εξής: Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των νέων από 15 - 29 χρονών θα μειωθεί στο 15,3% μέχρι το 2050.

Το 1/5 των παιδιών δεν έχουν βασικές ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Ενα στα εφτά νεαρά άτομα ηλικίας 18 - 24 χρόνων (6 εκατομμύρια νέοι) δεν έχουν προχωρήσει πέρα από την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό αυτών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο (πριν ολοκληρώσουν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) κυμαίνεται στο 14,8%.

Πάνω από τους μισούς νέους Ευρωπαίους μεταξύ 25 - 29 ετών έχουν ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 29% την ανώτατη εκπαίδευση.

Ούτε 1 στους 3 νέους 25 - 34 ετών με μειονεκτική κοινωνικοοικονομική προέλευση δεν ολοκληρώνουν την ανώτατη εκπαίδευση.

Περισσότεροι από 1 στους 3 νέους Ευρωπαίους από 15 - 24 ετών δεν είναι ενταγμένοι ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία, ούτε στην κατάρτιση. To ποσοστό ανεργίας των νέων από 15 - 24 χρόνων (15,3% το 2007, 15,4% το 2008) είναι σχεδόν το διπλάσιο από το αντίστοιχο του συνολικού εργαζόμενου πληθυσμού.

Το 26% των ανέργων από 15 - 24 ετών και το 35% των ανέργων 25 - 29 ετών παραμένουν άνεργοι για πάνω από 1 χρόνο.

19 εκατ. παιδιά (έως 17 χρονών) και το 20% των νέων ανθρώπων από 18 - 24 χρόνων στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το 18% των νέων από 18 - 24 ετών αμείβονται με λιγότερο από το μισό του μέσου εισοδήματος της χώρας όπου ζουν.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟ ΤΟ "ΧΑΣΤΟΥΚΙ"...

Μπορεί να προκαλεί και να εξοργίζει η θρασύτατη απάντηση του Γ. Παπαθανασίου ότι και οι συνταξιούχοι ευθύνονται για το έλλειμμα της χώρας και άρα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί, ωστόσο αυτή είναι η κυβερνητική θέση και η αλήθεια που υπερασπίζεται. Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, καθόλου δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για τους οποίους ήδη τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας κάθε ιδέα για συμμετοχή στα βάρη της κρίσης. Μάλιστα, ο Γ. Παπαθανασίου δεν κρύβει τις συναντήσεις του με εκλεκτούς μεγαλοεπιχειρηματίες στη «Λέσχη των Αθηνών» και αλλού, τα «αιτήματα» των οποίων σπεύδει να μετατρέψει σε υπουργικές αποφάσεις και «πακέτα» στήριξης της κερδοφορίας τους. Τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δε χάνουν, αλλά βγαίνουν ενισχυμένοι από την κρίση... Ας μην τρέφουν όμως αυταπάτες. Οι συνταξιούχοι, ασφαλώς όχι μόνο αυτοί, δε θα σταματήσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή αυτή της πολιτικής. Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΓΡΙΠΗ...

Η γρίπη των χοίρων επαναφέρει το αιώνιο θέμα σχετικά με το πώς η ανάγκη για επαγρύπνηση όσον αφορά την δημόσια υγεία καταπίπτει στο επίπεδο μιας παγκόσμιας επιχείρησης που κανοναρχείται από τις επιδιώξεις των πολυεθνικών για τον προσπορισμό αστρονομικών κερδών.

Το φάρμακο, εν ολίγοις δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά «προϊόν» και «εμπόρευμα» κερδοσκοπίας.

Για παράδειγμα οι δυο εταιρείες - «Γκλάξο» (Glaxo) και «Ρος» (Roche) - που παράγουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη γρίπη των πουλερικών και τη γρίπη των χοίρων, ασκούν το «δικαίωμα» που τους παρέχει ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που έχει για προμετωπίδα του το «ο θάνατός σου - η ζωή μου»: Αποτρέπουν (σ.σ.: στην ουσία απαγορεύουν) την παραγωγή εκείνων των ποσοτήτων φαρμάκων που είναι απαραίτητα, ώστε να κρατούν ψηλά την τιμή και να κερδοσκοπούν με τον πανικό, αλλά και με τη γρίπη, εφόσον αυτή εκδηλωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ινδία και η Βραζιλία αποφάσισαν να σπάσουν την πατέντα των φαρμάκων που κατείχαν οι φαρμακοβιομηχανίες και προχώρησαν στην παραγωγή αντιγράφων - και εξίσου θεραπευτικών - φαρμάκων για την αντιμετώπιση του έιτζ. Το αποτέλεσμα ήταν το ποσό των 10.000 - 15.000 δολαρίων που απαιτούνταν για την ετήσια θεραπεία ενός ασθενή έιτζ, να πέσει κατά 95%!

Τότε ακριβώς «επενέβησαν» οι φαρμακοβιομηχανίες και το 1994 και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) επέβαλαν τη συμφωνία TRIPS. Οπως προέβλεπε εκείνη η συμφωνία, για μια τουλάχιστον 20ετία, η εταιρεία που θα ανακάλυπτε κάποιο φάρμακο θα είχε την απόλυτη «πνευματική» ιδιοκτησία του.

Ενεκα, όμως, της «φιλανθρωπίας» τους, οι φαρμακοβιομηχανίες υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν δεκτό το αίτημα να σπάει η πατέντα τους, εφόσον ετίθετο ζήτημα δημόσιας υγείας. Υπό μία προϋπόθεση: Εκείνος που θα αναλάμβανε την παραγωγή των αντιγράφων φαρμάκων θα ήταν η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία κάθε χώρας. Μόνο που εδώ υπάρχει μια σημαντική «λεπτομέρεια»: Οι περισσότερες φτωχές χώρες δε διαθέτουν εγχώρια φαρμακοβιομηχανία...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΛΗΝΑΦΗΜΑ

Αστείος και θλιβερός είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σπεύδει να ψηφοθηρήσει αποδίδοντας τη μείωση των τιμών του γάλακτος σε δικές της ενέργειες και την πολιτική της! «Χάρη στους ελέγχους που έγιναν, στην επιστασία η οποία ασκείται στην αγορά, όχι με την έννοια της επιβολής τιμών στην αγορά, σε μεγάλα τμήματα της αγοράς έπεσε η τιμή του γάλακτος σε σημαντικό επίπεδο», δήλωσε περιχαρής χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σαφή τρόπο την ένδεια και το άγχος της μπροστά στις ευρωκάλπες. Η πραγματικότητα είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν τόλμησε να αγγίξει το καρτέλ του γάλακτος, που επί χρόνια αγοράζει φτηνά από τους φτωχούς κτηνοτρόφους και πουλάει πανάκριβα στα λαϊκά νοικοκυριά. Αντίθετα, έκανε τις πλάτες στα καρτέλ, επικαλούμενη τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Η πρόσφατη μείωση των τιμών στο γάλα καμία σχέση δεν έχει με τους ελέγχους που επικαλείται ο Ευ. Αντώναρος. Αντίθετα, έχει να κάνει με τον άγριο ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να αυξήσουν τα μερίδιά τους στη συγκεκριμένη αγορά. Από την άποψη αυτή η μείωση των τιμών του γάλακτος είναι πρόσκαιρη, αφού είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τα μονοπώλια που θα διαμορφωθούν μετά τη λήξη τού εν εξελίξει πολέμου θα βγάλουν τις τρέχουσες απώλειες και μάλιστα με το παραπάνω...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΟΙΤΑ ΕΔΩ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ...

Και τώρα παρακαλούμε την προσοχή σας. Διατηρούμε τη μορφή του κειμένου, όπως αυτό διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους:

«Αγαπητοί σύντροφοι θα νικήσουμε.

Οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης θα νικήσουν

Στις 7 Ιούνη, θα νικήσουμε

Στις 8, η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια.

Οι λαοί της θα στρίψουν το τιμόνι αριστερά:

Αλλαγή στην Ευρώπη τώρα.

Γιατί την χρειάζονται οι κοινωνίες μας.

Για μια Ευρώπη κοινωνική, για μια δίκαιη κοινωνία.

Θα νικήσουμε και όλοι μαζί θα χτίσουμε μια Ευρώπη σοσιαλιστική,

μια Ευρώπη πολιτική, οικονομική και κοινωνική»!

Τούτο που διαβάσατε είναι το προοίμιο, η εισαγωγή της ομιλίας που έκανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος την περασμένη Παρασκευή, ως πρόεδρος της «σοσιαλιστικής διεθνούς», στους Ευρωπαίους «σοσιαλιστές» που συναντήθηκαν στην Τουλούζη.

Το ενδιαφέρον, δε, της υπόθεσης δεν είναι τι είπε ο κ. Παπανδρέου. Είναι το σε ποιους τα είπε. Για να ξέρετε, λοιπόν, οι «σοσιαλιστές» που αφού «νικήσουν» στις ευρωεκλογές, από την επόμενη κιόλας μέρα, στις 8 του Ιούνη, «θα χτίσουν μια Ευρώπη σοσιαλιστική» , είναι:

  • Το κόμμα του Μπράουν και του Μπλερ, οι Εργατικοί της Βρετανίας, που - εκτός όλων των υπολοίπων που έχουν κάνει - ψήφισαν και τη διά νόμου επιβολή της μείωσης των ημερών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού των εργαζομένων, την ώρα που μοιράζουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στις τράπεζες.
  • Το κόμμα του Θαπατέρο στην Ισπανία, ο οποίος τα κατάφερε περίφημα, όπως δείχνουν τα ποσοστά της ανεργίας που έχουν εκτιναχτεί στην Ισπανία στο 17%.
  • Το κόμμα των Γάλλων σοσιαλιστών και της Σεγκολέν, η οποία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ζητούσε την ίδρυση «στρατοπέδων σωφρονισμού» των νέων.
  • Το κόμμα των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εδώ και μερικά χρόνια συγκυβερνούν με την Μέρκελ στη Γερμανία και ανάμεσα στα άλλα ανέβασαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα 67 χρόνια.

Αυτοί ήταν το ακροατήριο του κ. Παπανδρέου. Αυτοί, δηλαδή, που θα «χτίσουν» τη «σοσιαλιστική» Ευρώπη...

Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ"

Τα ιατρικά αίτια της «γρίπης των χοίρων» δεν τα ξέρουμε, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο τα ερευνούν και μακάρι να βρουν άκρη...

Τα ...κοινωνικά πάντως - αν και επίσης δεν τα ξέρουμε - μπορούμε να τα υποψιαστούμε.

Να 'ναι άραγε τυχαίο πως η διάδοση τέτοιων νοσημάτων βρίσκει εύφορο έδαφος σε χώρες και ηπείρους με μεγάλη φτώχεια (π.χ., Μεξικό ή Αφρική);

Φανταζόμαστε πως όχι. Γιατί όπου υπάρχουν παραγκουπόλεις, ...προφανώς δε λειτουργεί και κάποιο ιδιαίτερα αναπτυγμένο σύστημα Υγείας και Πρόληψης.

Αλλωστε, δεν έχουμε ακούσει ποτέ στην πρόσφατη ιστορία κάποια επιδημία να ξεκίνησε από το ...Γκστάαντ της Ελβετίας, ή από τα πλούσια περίχωρα του Λος Αντζελες.

Κι όσο για την Ευρώπη ας μην είναι πια και τόσο βέβαιες οι κυβερνήσεις της για τη ...θωράκισή της.

Βλέπετε, οι πολιτικές τους δημιουργούν παραγκουπόλεις και γκέτο σε κάθε πρωτεύουσα ή μεγάλη πόλη. Και καθόλου δε νοιάζονται - προφανώς - για την υγεία των κατοίκων τους.

Δυστυχώς, σε έναν κόσμο ανισότητας κανείς δεν ξεφεύγει από τους κανόνες. Ούτε καν οι ...ιοί.

Τουλάχιστον αυτοί μεταλλάσσονται και ενίοτε εξαφανίζονται. Οι πολιτικές περιθωριοποίησης ανθρώπων όχι...

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com