- Το επιχείρημα της γήρανσης, που προβάλετε κυρίως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο.
- Η επί 50ετιας διαρκεί ανάγκη αναμόρφωσης της κοινωνικής ασφάλισης και
- οι πολιτικές επιλογές σε βάρος των εργαζομένων,
Τετάρτη 29 Απριλίου 2009
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ
ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολύ περισσότερο, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών στον τομέα αυτό, όπως άλλωστε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη», πρακτική που αποδυναμώνει τον όποιο δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές υποδομές επιτρέπει σήμερα η διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι στα εγκαίνια του σταθμού, στα οποία μίλησε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προωθεί η επιχείρηση, ένα από τα οποία αφορά τη συνεργασία της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ με το γαλλικό κολοσσό EDF ENERGIES NOUVELLES, για την κατασκευή αιολικού πάρκου 30 MW στο δήμο Μουζακίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη της κυβέρνησης σε επενδύσεις ΑΠΕ, στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για διείσδυσή τους στο 20% της τελικής κατανάλωσης έως το 2020. Ένας στόχος που δε λήφθηκε με περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων με προνομιακούς όρους κερδοφορίας στον ενεργειακό τομέα.
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της ενεργειακής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία, υπογράφτηκε «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα, που προβλέπει: Την κατασκευή της δεύτερης γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης 400 KV (Νέα Σάντα - Μαρίτσα), την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή - Χάσκοβο, μήκους περίπου 125 χλμ., συνεργασία στον αγωγό «Σάουθ Στριμ» και προώθηση της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα στοιχεία:
Τα στοιχεία της Eurostat που προκαλούν την ανησυχία της ΕΕ είναι τα εξής: Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των νέων από 15 - 29 χρονών θα μειωθεί στο 15,3% μέχρι το 2050.
Το 1/5 των παιδιών δεν έχουν βασικές ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Ενα στα εφτά νεαρά άτομα ηλικίας 18 - 24 χρόνων (6 εκατομμύρια νέοι) δεν έχουν προχωρήσει πέρα από την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό αυτών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο (πριν ολοκληρώσουν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) κυμαίνεται στο 14,8%.
Πάνω από τους μισούς νέους Ευρωπαίους μεταξύ 25 - 29 ετών έχουν ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 29% την ανώτατη εκπαίδευση.
Ούτε 1 στους 3 νέους 25 - 34 ετών με μειονεκτική κοινωνικοοικονομική προέλευση δεν ολοκληρώνουν την ανώτατη εκπαίδευση.
Περισσότεροι από 1 στους 3 νέους Ευρωπαίους από 15 - 24 ετών δεν είναι ενταγμένοι ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην εργασία, ούτε στην κατάρτιση. To ποσοστό ανεργίας των νέων από 15 - 24 χρόνων (15,3% το 2007, 15,4% το 2008) είναι σχεδόν το διπλάσιο από το αντίστοιχο του συνολικού εργαζόμενου πληθυσμού.
Το 26% των ανέργων από 15 - 24 ετών και το 35% των ανέργων 25 - 29 ετών παραμένουν άνεργοι για πάνω από 1 χρόνο.
19 εκατ. παιδιά (έως 17 χρονών) και το 20% των νέων ανθρώπων από 18 - 24 χρόνων στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το 18% των νέων από 18 - 24 ετών αμείβονται με λιγότερο από το μισό του μέσου εισοδήματος της χώρας όπου ζουν.
Διαβάστε τη συνέχεια...ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟ ΤΟ "ΧΑΣΤΟΥΚΙ"...

Η ΓΡΙΠΗ...

Το φάρμακο, εν ολίγοις δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά «προϊόν» και «εμπόρευμα» κερδοσκοπίας.
Για παράδειγμα οι δυο εταιρείες - «Γκλάξο» (Glaxo) και «Ρος» (Roche) - που παράγουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη γρίπη των πουλερικών και τη γρίπη των χοίρων, ασκούν το «δικαίωμα» που τους παρέχει ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που έχει για προμετωπίδα του το «ο θάνατός σου - η ζωή μου»: Αποτρέπουν (σ.σ.: στην ουσία απαγορεύουν) την παραγωγή εκείνων των ποσοτήτων φαρμάκων που είναι απαραίτητα, ώστε να κρατούν ψηλά την τιμή και να κερδοσκοπούν με τον πανικό, αλλά και με τη γρίπη, εφόσον αυτή εκδηλωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90, η Ινδία και η Βραζιλία αποφάσισαν να σπάσουν την πατέντα των φαρμάκων που κατείχαν οι φαρμακοβιομηχανίες και προχώρησαν στην παραγωγή αντιγράφων - και εξίσου θεραπευτικών - φαρμάκων για την αντιμετώπιση του έιτζ. Το αποτέλεσμα ήταν το ποσό των 10.000 - 15.000 δολαρίων που απαιτούνταν για την ετήσια θεραπεία ενός ασθενή έιτζ, να πέσει κατά 95%!
Τότε ακριβώς «επενέβησαν» οι φαρμακοβιομηχανίες και το 1994 και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) επέβαλαν τη συμφωνία TRIPS. Οπως προέβλεπε εκείνη η συμφωνία, για μια τουλάχιστον 20ετία, η εταιρεία που θα ανακάλυπτε κάποιο φάρμακο θα είχε την απόλυτη «πνευματική» ιδιοκτησία του.
Ενεκα, όμως, της «φιλανθρωπίας» τους, οι φαρμακοβιομηχανίες υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν δεκτό το αίτημα να σπάει η πατέντα τους, εφόσον ετίθετο ζήτημα δημόσιας υγείας. Υπό μία προϋπόθεση: Εκείνος που θα αναλάμβανε την παραγωγή των αντιγράφων φαρμάκων θα ήταν η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία κάθε χώρας. Μόνο που εδώ υπάρχει μια σημαντική «λεπτομέρεια»: Οι περισσότερες φτωχές χώρες δε διαθέτουν εγχώρια φαρμακοβιομηχανία...
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΛΗΝΑΦΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια...
ΚΟΙΤΑ ΕΔΩ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ...
Και τώρα παρακαλούμε την προσοχή σας. Διατηρούμε τη μορφή του κειμένου, όπως αυτό διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους:
«Αγαπητοί σύντροφοι θα νικήσουμε.
Οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης θα νικήσουν
Στις 7 Ιούνη, θα νικήσουμε
Στις 8, η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια.
Οι λαοί της θα στρίψουν το τιμόνι αριστερά:
Αλλαγή στην Ευρώπη τώρα.
Γιατί την χρειάζονται οι κοινωνίες μας.
Για μια Ευρώπη κοινωνική, για μια δίκαιη κοινωνία.
Θα νικήσουμε και όλοι μαζί θα χτίσουμε μια Ευρώπη σοσιαλιστική,
μια Ευρώπη πολιτική, οικονομική και κοινωνική»!
Τούτο που διαβάσατε είναι το προοίμιο, η εισαγωγή της ομιλίας που έκανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος την περασμένη Παρασκευή, ως πρόεδρος της «σοσιαλιστικής διεθνούς», στους Ευρωπαίους «σοσιαλιστές» που συναντήθηκαν στην Τουλούζη.
Το ενδιαφέρον, δε, της υπόθεσης δεν είναι τι είπε ο κ. Παπανδρέου. Είναι το σε ποιους τα είπε. Για να ξέρετε, λοιπόν, οι «σοσιαλιστές» που αφού «νικήσουν» στις ευρωεκλογές, από την επόμενη κιόλας μέρα, στις 8 του Ιούνη, «θα χτίσουν μια Ευρώπη σοσιαλιστική» , είναι:
- Το κόμμα του Μπράουν και του Μπλερ, οι Εργατικοί της Βρετανίας, που - εκτός όλων των υπολοίπων που έχουν κάνει - ψήφισαν και τη διά νόμου επιβολή της μείωσης των ημερών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού των εργαζομένων, την ώρα που μοιράζουν δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων στις τράπεζες.
- Το κόμμα του Θαπατέρο στην Ισπανία, ο οποίος τα κατάφερε περίφημα, όπως δείχνουν τα ποσοστά της ανεργίας που έχουν εκτιναχτεί στην Ισπανία στο 17%.
- Το κόμμα των Γάλλων σοσιαλιστών και της Σεγκολέν, η οποία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ζητούσε την ίδρυση «στρατοπέδων σωφρονισμού» των νέων.
- Το κόμμα των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι εδώ και μερικά χρόνια συγκυβερνούν με την Μέρκελ στη Γερμανία και ανάμεσα στα άλλα ανέβασαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα 67 χρόνια.
Αυτοί ήταν το ακροατήριο του κ. Παπανδρέου. Αυτοί, δηλαδή, που θα «χτίσουν» τη «σοσιαλιστική» Ευρώπη...
Διαβάστε τη συνέχεια..."ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ"

Τα ...κοινωνικά πάντως - αν και επίσης δεν τα ξέρουμε - μπορούμε να τα υποψιαστούμε.
Να 'ναι άραγε τυχαίο πως η διάδοση τέτοιων νοσημάτων βρίσκει εύφορο έδαφος σε χώρες και ηπείρους με μεγάλη φτώχεια (π.χ., Μεξικό ή Αφρική);
Φανταζόμαστε πως όχι. Γιατί όπου υπάρχουν παραγκουπόλεις, ...προφανώς δε λειτουργεί και κάποιο ιδιαίτερα αναπτυγμένο σύστημα Υγείας και Πρόληψης.
Αλλωστε, δεν έχουμε ακούσει ποτέ στην πρόσφατη ιστορία κάποια επιδημία να ξεκίνησε από το ...Γκστάαντ της Ελβετίας, ή από τα πλούσια περίχωρα του Λος Αντζελες.
Κι όσο για την Ευρώπη ας μην είναι πια και τόσο βέβαιες οι κυβερνήσεις της για τη ...θωράκισή της.
Βλέπετε, οι πολιτικές τους δημιουργούν παραγκουπόλεις και γκέτο σε κάθε πρωτεύουσα ή μεγάλη πόλη. Και καθόλου δε νοιάζονται - προφανώς - για την υγεία των κατοίκων τους.
Δυστυχώς, σε έναν κόσμο ανισότητας κανείς δεν ξεφεύγει από τους κανόνες. Ούτε καν οι ...ιοί.
Τουλάχιστον αυτοί μεταλλάσσονται και ενίοτε εξαφανίζονται. Οι πολιτικές περιθωριοποίησης ανθρώπων όχι...
Διαβάστε τη συνέχεια...