Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ισοπέδωση πτυχίων και εργασιακών δικαιωμάτων

Η προδιαγεγραμμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καταλογίζει στην Ελλάδα ότι δεν έχει ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για τα κολέγια, είναι κατά γράμμα σύμφωνη με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία και την εργασία. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την ισοπέδωση των πτυχίων πανεπιστημίων - ΤΕΙ και την εξίσωσή τους με τα τρίχρονα πιστοποιητικά ιδιωτικών ψευτοκολεγίων, για την αναγνώριση τελικά ιδιωτικών μαγαζιών στην ανώτατη εκπαίδευση και για τη δημιουργία μιας πληθώρας αποφοίτων πολλών ταχυτήτων που θα συμπιέζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Η εξέλιξη αυτή δε σημαίνει ότι οι νέοι που πληρώνουν πανάκριβα τα πιστοποιητικά των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) αποκτούν πραγματικά νέα δικαιώματα. Τους πουλούν πανάκριβα ένα δικαίωμα «πρόσβασης στο επάγγελμα» και την ίδια στιγμή αφαιρούν δικαιώματα, τόσο από τους ίδιους όσο και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Εκείνο που θέλει το κεφάλαιο είναι πιο φτηνή εργατική δύναμη και σε αυτό συμβάλλει η δημιουργία μιας στρατιάς αποφοίτων, με πιστοποιητικά που στην πραγματικότητα θα είναι συρραφή αποσπασματικών γνώσεων και εφήμερων καταρτίσεων. Αλλωστε, η κοινοτική οδηγία εντάσσεται στις «ελευθερίες» του Μάαστριχτ και υπηρετεί ακριβώς την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση των ΚΕΣ εντείνει τον ανταγωνισμό και πιέζει τα δημόσια πανεπιστήμια να προσαρμοστούν στην ιδιωτικοποιημένη - επιχειρηματική λειτουργία, στην παροχή κατάρτισης και όχι επιστημονικής μόρφωσης, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης για να το λυμαίνονται οι επιχειρήσεις. Το Ευρωδικαστήριο επιχειρεί τη «διασταλτική» ερμηνεία του άρθρου 16, διευκρινίζοντας ότι τα ΚΕΣ δεν αποτελούν κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος του κράτους υποδοχής και το κράτος υποδοχής δεν μπορεί να ασκήσει κανέναν απολύτως έλεγχο στα ΚΕΣ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου και η κοινοτική οδηγία για τα κολέγια εντάσσονται στην καρδιά της πολιτικής της ΕΕ που υπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτή την πολιτική υπηρετούν η ΝΔ που προωθεί την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και το ΠΑΣΟΚ που είχε ενσωματώσει την προηγούμενη οδηγία στην πρώιμη μορφή της. Την ίδια πολιτική υπηρετεί και ο ΣΥΝ και γι' αυτό επιστρατεύει τόνους υποκρισίας για να κρύψει τις ευθύνες του και να συγκαλύψει ότι ο Αλ. Αλαβάνος, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ, ως ευρωβουλευτής ήταν αυτός που καλούσε την Κομισιόν να παρέμβει επειδή η Ελλάδα δεν αναγνώριζε τα ΚΕΣ...

Τόσο οι φοιτητές και οι σπουδαστές όσο και οι νέοι που παρακολουθούν προγράμματα στα διάφορα ΚΕΣ έχουν συμφέρον να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την στηρίζουν. Να απαιτήσουν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, σύσταση δημόσιων δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών για όσα επαγγέλματα δεν απαιτείται επιστημονική ειδίκευση. Ο αγώνας για την Παιδεία που έχει ανάγκη η νεολαία πρέπει να έχει αιτήματα και στόχους σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, να απαιτεί απειθαρχία - μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια και της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, καθώς και κατάργηση του νόμου για τα ΚΕΣ.
Διαβάστε τη συνέχεια...

Άνθρωποι που ήρθαν στη ζωή μας...

Οι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας είτε για κάποιο λόγο, είτε για ορισμένο χρόνο, είτε για πάντα. Όταν ξέρεις αυτό, ξέρεις και τι να κάνεις για τον κάθε άνθρωπο.

Όταν κάποιος είναι στη ζωή μας για κάποιο λόγο, συνήθως απαντά σε μία ανάγκη μας που με κάποιο τρόπο έχουμε εκφράσει. Έχει έρθει για να μας βοηθήσει σε μια δυσκολία, να παρέχει καθοδήγηση ή υποστήριξη, για να μας συνδράμει φυσικά, συναισθηματικά ή πνευματικά. Μοιάζει θεόσταλτος και είναι. Είναι εκεί για το λόγο ακριβώς που τον χρειαζόμασταν..
Μετά, χωρίς να κάνουμε κάτι λάθος και ίσως ακόμα σε μια άβολη στιγμή και παρ' ότι μπορεί να πληγωθούμε, η σχέση θα τελειώσει. Κάποιος από τους δύο θα πει ή θα κάνει κάτι που θα βάλει τέλος.
Μπορεί ο άνθρωπος αυτός να πεθάνει.
Μπορεί απλώς να φύγει μακριά μας.
Κάποιες φορές, μπορεί να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο που να μας αναγκάσει να πάρουμε θέση.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι, η ανάγκη μας βρήκε ανταπόκριση, η επιθυμία μας εκπληρώθηκε, οπότε η δουλειά του ανθρώπου αυτού τελείωσε. Η προσευχή μας πήρε απάντηση και είναι ώρα να προχωρήσουμε.

Όταν κάποιος είναι στη ζωή μας για ορισμένο χρόνο, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ωριμάσουμε, να μοιραστούμε και να μάθουμε.
Μπορεί να μας φέρει μια ειρηνική εμπειρία, ή να μας κάνει να γελάμε.
Θα μας μάθει να κάνουμε κάτι που δεν κάναμε ως τώρα και πάντως η παρουσία του θα μας δώσει μεγάλη χαρά.
Παρ' ότι μπήκε στη ζωή μας για ορισμένο χρόνο, το έργο του ήταν σπουδαίο.

Όταν κάποιος είναι στη ζωή μας για πάντα, μας διδάσκει μαθήματα ζωής. Θα μας διδάξει αυτά, πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε στέρεα συναισθηματικά θεμέλια.
Η δουλειά μας είναι να δεχτούμε το μάθημα, να αγαπήσουμε τον άνθρωπο αυτό και να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε στη σχέση μας μαζί του, σε όλες τις σχέσεις και όλα τα πεδία της ζωής μας.

Είτε είναι για κάποιο λόγο, είτε για κάποιο χρόνο, είτε για μια ζωή
Διαβάστε τη συνέχεια...

Επιδρομή των ΗΠΑ στην Συρία

Αμερικανική επιδρομή καταγγέλλει η Συρία
Πλάνο από τη συριακή τηλεόραση από το καταστραμμένο από αμερικανικούς πυραύλους σπιτικό

Associated Press

Επιδρομή εντός συριακού εδάφους πραγματοποίησαν, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επιβεβαίωσαν οι συριακές αρχές και μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Sana», τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού παραβίασαν το συριακό εναέριο χώρο, προσγειώθηκαν στο χωριό Σουκιράγια, στην περιοχή Αμπού Καμάλ, πέντε μίλια από τα σύνορα με το Ιράκ, και πραγματοποίησαν επιδρομές σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια.

Οπως μεταδίδουν, μάλιστα, τα συριακά ΜΜΕ, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα, από αμερικανικά πυρά πριν την αποχώρηση των ελικοπτέρων. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος στη Δαμασκό κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η συριακή ηγεσία κατήγγειλε και καταδίκασε σφόδρα το γεγονός.

Ο αμερικανικός στρατός, από την πλευρά του, αρχικώς δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αρκούμενος ν' ανακοινώσει ότι ερευνά τη συριακή καταγγελία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ δήλωναν ότι θα ενισχύσουν τις κατοχικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία γιατί, κατά την εκτίμησή τους, «αποτελούν κύρια είσοδο ισλαμιστών μαχητών» στην κατεχόμενη χώρα. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Οι πρώτοι Ελληνες νεκροί...κατά την 28η Οκτωμβρίου 1940.

.
.

Οι αγώνες του Ελληνικού Εθνους γιά την υπεράσπιση της πατρίδας ήταν πάντοτε συλλογικοί. Το έπος του 1940 δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Συμβαίνει όμως κάποιες φορές, η ιστορία χωρίς να παραγνωρίζει την αξία του συλλογικού αγώνα, να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιά τούς πρώτους ήρωες, τούς πρώτους τραυματίες, τούς πρώτους νεκρούς.
Τα ιστορικά δεδομένα και οι μαρτυρίες στρατιωτών πού ήταν δίπλα του, μας λένε πώς ο πρώτος νεκρός ήταν ο στρατιώτης ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΒΑΛΙΑΡΗΣ από το Γοργογύρι Τρικάλων, ο οποίος σκοτώθηκε στίς 5 το πρωί της 28 ης Οκτωβρίου, ήταν έξω από το φυλάκιο καί χτυπήθηκε από τα πρώτα πυρά των Ιταλών, με θραύσμα όλμου, πάνω από το μάτι. Σύμφωνα με τίς ιστορικές πηγές, [βλέπε άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Οκτώβρίου 1999], την πρώτη μέρα της Ιταλικής επίθεσης σκοτώθηκαν στήν πρώτη γραμμή του Αλβανικού μετώπου οι:
Στρατιώτης ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ , από την Οξειά Καρδίτσας, του 51 Συντάγματος πεζικού
Στρατιώτης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ από την Καρίτσα Δωδώνης
Λοχίας ΤΣΙΩΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ από το Βρυσοχώρι Ζαγορίου καί την ίδια μέρα στόν αεροπορικό βοβαρδισμό της Πάτρας
ο Στρατιώτης ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ από την Καυκωνία Ηλείας καί
ο Εφεδρος Ανθυπολοχαγός ΚΟΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ από τον Γούμενο Ηλείας.
Δυό μέρες αργότερα, - στίς 1 Νοεμβρίου πέφτει νεκρόςκαί ο πρώτος αξιωματικός, είναι ο Υπολοχαγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣ, διοικητής του 2 ου Λόχου του 4 ου Συντάγματος Πεζικού, 39 χρονών.
Την διοίκηση του λόχου, την αναλαμβάνει αμέσως ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΝΤΑΣΚΑΣ, 38 χρονών, ο οποίος πέφτει κι αυτός νεκρός λίγες στιγμές αργότερα....
Θαρρώ πώς στίς μέρες μας, των " πολιτικών τζακιών" καί των " γιών του ταχυδρόμου ", με τον Ζαχόπουλο καί τον Εφραίμ να γίνονται πρώτο θέμα, αυτοί οι πρώτοι νεκροί, γίνονται επίκαιροι: αν καί ξεχασμένοι από τα ΜΜΕ, όταν έρχονται με κάποια αφορμή στήν μνήμη μας, μας συγκινούν, μας δίνουν κουράγιο, καί πέρα από ιδεολογίες, μας εμπνέουν, - είναι ένα ορόσημο ελπίδας, πώς ο τόπος αυτό πού ζούμε, θα παραμείνει, ανεξάρτητα από την οποιανδήποτε δυσκολία, δικός μας, ελεύθερος, εδαφικά κι ιδεολογικά ....
πηγη:PRESS
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com