Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΣΚΕΨΗ...

Μπορεί σήμερα να μη γράψαμε κάποιο συγκεκριμένο άρθρο για το βασικό θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, την αυτοκτονία του 19χρονου σπουδαστή του ΟΑΕΔ, όμως η προσπάθεια αυτή από την πλευρά μας ήταν εσκεμμένη .

Έξαλλου και τι δε θα ακούσουμε για το περιστατικό αυτό. Αύριο θα αναφερθούμε άμεσα στο περιστατικό, αλλά εάν ρίξετε μια ματιά στις σημερινές μας αναρτήσεις ίσως καταλάβατε ότι με την ανισότητα που επικρατεί, σαν θεριό εκεί έξω, το σημερινό σκηνικό ίσως είναι μόνον η αρχή...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ


«Σε κάθε κτίριο θα εγκατασταθεί κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας, η οποία θα επιτηρεί την είσοδο και έξοδο σε αυτό μέσα από μαγνητικές επαφές εγκατεστημένες στις εισόδους του. Τις εισόδους και τους κρίσιμους χώρους θα επιτηρεί ανιχνευτής κινήσεως υπέρυθρης ακτινοβολίας. Τους κρίσιμους χώρους θα επιτηρεί ανιχνευτής καπνού τύπου ιονισμού και σε ειδικές περιπτώσεις θερμοδιαφορικός ανιχνευτής. Παραβίαση του συστήματος θα διεγείρει σειρήνα συναγερμών (...). Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης για την επιτήρηση και επίβλεψη με παράλληλη καταγραφή των μαγνητοσκοπημένων εικόνων του (...) η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος μεταφοράς σήματος πανικού».

Πρόκειται για πρόταση που προωθείται στο ΤΕΙ Πάτρας, για προμήθεια και εγκατάσταση χαφιεδοκαμερών και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, προκειμένου να καταγράφονται και να ελέγχονται ...οι σπουδαστές του Ιδρύματος. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του «έργου - φακελώματος» είναι 65.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι σπουδαστές πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αναλώσιμα και συγγράμματα. Εχουν λεφτά για να μας παρακολουθούν, αλλά όχι για τις ανάγκες των σπουδαστών και των σχολών μας, καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του προέδρου του ΤΕΙ και του συλλόγου καθηγητών και ξεκαθαρίζουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι ενταγμένες στη συνολικότερη, οργανωμένη και κλιμακούμενη προσπάθεια καταστολής και κατάργησης του ασύλου.Σημειώνουμε οτι η κίνηση αυτή γίνεται σε συνθήκες κρίσης, σε μια στιγμή που εντείνεται η σκληρή επίθεση σε όλα τα λαϊκά δικαιώματα, αποδεικνύει ότι στα ιδρύματα που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις δε χωράει άσυλο και ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση .

Σήμερα οι σπουδαστές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, για να απαιτήσουν να ακυρωθεί η συμφωνία για εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης, να μην επιτρέψουν καμιά συζήτηση για κατάργηση ή περιορισμό του ασύλου.

Σημειώνουμε, δε, τις ευθύνες των παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και των κομμάτων τους που μεθοδεύουν την κατάργηση του ασύλου, αλλά και τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ που παίζουν ακριβώς το ίδιο παιχνίδι με τους τυχοδιωκτισμούς τους και την αναγόρευση της «κουκούλας» σε κίνημα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ-"ΣΥΓΧΥΣΗ'' β'

Αυτή είναι η παγκοσμιοποίησή τους. Πόνος, δυστυχία, εγκατάλειψη για τους πολλούς. Χλιδή, ξιπασιά, λούσα για τους λίγους.
  • 30% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι υποσιτισμένα.
  • 1 δισεκατομμύριο παιδιά στον κόσμο είναι φτωχά.
  • 1,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής.
  • 2,2 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν επειδή δεν εμβολιάζονται.
  • 30.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της φτώχειας.
  • 15 εκατομμύρια παιδιά μένουν κάθε χρόνο ορφανά εξαιτίας του ιού του AIDS.
  • 12 εκατομμύρια Αμερικανάκια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • 23,5% των παιδιών στην Ελλάδα ζουν σε φτωχά νοικοκυριά.

Αλλά, την ίδια στιγμή:

  • Οι τρεις πλουσιότεροι «Κροίσοι» του πλανήτη μας έχουν περισσότερα εισοδήματα απ' όσα έχουν, όλοι μαζί, 600 εκατομμύρια άνθρωποι, στις χώρες του λεγομένου Τρίτου Κόσμου!
  • Οι πωλήσεις των 200 μεγαλύτερων πολυεθνικών και μονοπωλίων του κόσμου υπερέβαιναν το 2000 σε αξία τις οικονομίες των 4/5 των χωρών του πλανήτη!
  • Στις ΗΠΑ το εισοδηματικά ανώτερο 1% του πληθυσμού κατέχει το 16% του εθνικού πλούτου.
  • Στη Ρωσία, με πληθυσμό 200 εκατομμύρια περίπου, 400 κεφαλαιούχοι ελέγχουν το 50% του εθνικού πλούτου.
  • Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η εισοδηματική ψαλίδα μεταξύ του 1/5 του πιο πλούσιου πληθυσμού και του φτωχότερου 1/5 είναι της τάξης του 80 προς 1...

Στα πλαίσια αυτής, της παγκοσμιοποίησης, στο «παγκόσμιο χωριό» των φιλελεύθερων και των σοσιαλδημοκρατών, των «κεντροαριστερών» και των «κεντροδεξιών», στη «νέα τάξη» του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της ΕΚΤ, που στάζει αίμα και εκμετάλλευση από κάθε πόρο της, η Ελλάδα διεκδικεί το δικό της «μετάλλιο» στην παγκόσμια κοινωνική βαρβαρότητα.

τέλος

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ-"ΣΥΓΧΥΣΗ''

Τώρα που τα «ταρατατζούμ» από τη Σύνοδο της G-20 τελείωσαν, ας ρίξουμε μια ματιά στα «έργα» αυτών που θα σώσουν τον κόσμο:
  • Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάπου στη Γη ένα παιδί πεθαίνει από την πείνα.
  • 30 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασιτία.
  • 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν ηλικία 5 χρόνων λόγω ασθενειών ιάσιμων στον «πολιτισμένο» κόσμο.
  • 1 στα 2 παιδιά του πλανήτη ζει στη φτώχεια.
  • Λιγότερα από 1% των χρημάτων που ξοδεύονται παγκοσμίως κάθε χρόνο για όπλα, αρκούν για να πάει κάθε παιδί στο σχολείο.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται αυξάνει κατά 4 εκατομμύρια κάθε χρόνο.
  • 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο πεινούν.
  • 600 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Ασία είναι φτωχοί, ενώ το 20% ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα.
  • 50% των Αφρικανών ζουν με λίγο παραπάνω από 1 δολάριο την ημέρα και 380 εκατομμύρια Αφρικανών είναι φτωχοί.
  • 72 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες (στοιχεία 2007) βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας.
  • 36 εκατομμύρια Αμερικανών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Το 25% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας.
  • Το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών και καταφεύγει στο δανεισμό.

Αυτός είναι ο κόσμος τους. Ενας κόσμος που, εντούτοις, λόγω της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και βάσει των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι σε θέση να σιτίσει 7 φορές τον παγκόσμιο πληθυσμό.

συνεχίζεται...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΡΕΤΙΡΕ...

Χτες λοιπόν, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι τα ...«ρετιρέ» (σ.σ.: στα «ρετιρέ» στην Ελλάδα περιλαμβάνονται, ως γνωστόν, οι συνταξιούχοι) θα λάβουν το εφάπαξ «βοήθημα» είτε είναι συνταξιούχοι του δημόσιου είτε του μη δημόσιου τομέα. Τουτέστιν, «φιλοδώρημα» από 0,8 έως 1,3 ευρώ τη μέρα.

Αυτά για τους συνταξιούχους.

Πάμε τώρα στους άλλους...

Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα εντός του 2008 των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών.

Πέρσι, λοιπόν, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων άγγιξαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μέσα σε ένα χρόνο! Μια χούφτα «έχοντες» και «κατέχοντες» αύξησαν τα (καθαρά) κέρδη τους κατά 10 δισεκατομμύρια!

Είχαν φυσικά «απόθεμα» από πριν: Την τελευταία τετραετία τα καθαρά κέρδη των «300» του Χρηματιστηρίου διακυμάνθηκαν ως εξής:

2005: 8,6 δισ.

2006: 8,3 δισ.

2007: 11,3 δισ.

2008: 10 δισ.

Σύνολο, μέσα σε μια και μόνο τετραετία, καθαρά κέρδη 38,2 δισεκατομμύρια!

Το ποσό (για να είμαστε και συνεπείς με τη λογιστική της λιτότητας) είναι τετραπλάσιο του δημόσιου ελλείμματος. Τουτέστιν, το έλλειμμα, λόγω του οποίου δέκα εκατομμύρια Ελληνες καλούνται από την κυβέρνηση και την Κομισιόν να ζήσουν με «παγωμένους» μισθούς και συντάξεις για μια τριετία, το ενθυλάκωσαν εις το τετραπλάσιο (!) με τη μορφή των καθαρών κερδών μια χούφτα βιομήχανοι και τραπεζίτες την προηγούμενη τετραετία!

Είναι οι ίδιοι βιομήχανοι που περικόπτουν τους μισθούς των εργαζομένων (λόγω της κρίσης...) και οι ίδιοι τραπεζίτες που ενισχύθηκαν με 28 δισεκατομμύρια (λόγω της κρίσης...).

10.000.000.000 ευρώ! Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος!

Πρόκειται για τα καθαρά κέρδη μιας χρονιάς, του 2008, που απέσπασαν οι κύριοι της Σοφοκλέους.

Είναι μάλλον η στιγμή να μιλήσουμε για την «καθημερινότητα». Τι γίνεται με το «καθεμέρα» του εργάτη και του συνταξιούχου, με το «καθεμέρα» του βιομήχανου και του τραπεζίτη;

Οι συγκρίσεις είναι ευανάγνωστες:

Στη χώρα που ο εργαζομένος, μετά τη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ, πήρε «αύξηση» 1 ευρώ στο μεροκάματο, στη χώρα που οι συνταξιούχοι παίρνουν για «αύξηση» τις πενταροδεκάρες του κ. Παπαθανασίου,

εδώ, σε αυτή τη χώρα είναι, που

για κάθε μέρα του 2008

οι κερδοφόρες εταιρείες του Χρηματιστηρίου

απομυζούσαν το ποσό των 38,5 εκατομμυρίων!

Αν διαιρεθούν τα ετήσια κέρδη τους εντός του 2008 με τις εργάσιμες μέρες του χρόνου, από αυτό το νούμερο προκύπτει:

38.500.000 ευρώ τη μέρα!

Και κάθε εργάσιμη μέρα του 2008!

Δεν είναι τυπογραφικό λάθος!

Είναι τα κέρδη, τα καθαρά (ημερήσια) κέρδη που οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι πετρελαιάδες απομύζησαν - εν μέσω κρίσης - στην Ελλάδα του 2008.

Είναι προφανές:

Το χρήμα που ρέει στη χώρα είναι πακτωλός. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι τεράστιος. Αλλά αυτός ο πλούτος μεταφέρεται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής σε μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστών.

Είναι προφανές:

Το «καθεμέρα» σε αυτό τον τόπο δεν είναι ίδιο για όλους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΩΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΨΙΧΟΥΛΑ!

«Αυξήσεις» πείνας, που ξεπερνούν τα όρια της κοροϊδίας, θα δώσει, όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση και στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί με διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς, να εμφανίσει τις αυξήσεις αυτές σαν «πραγματική ενίσχυση» για τους συνταξιούχους.

Προχτές το βράδυ, υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, και της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα - που προέκυψαν από επιλεκτικές διαρροές - η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε να δοθούν ποσοστιαίες αυξήσεις στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίες μεταφράζονταν σε ποσά μικρότερα από αυτά που εξαγγέλθηκε ότι θα πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μέσω έκτακτων επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η πρόταση της υπουργού Απασχόλησης προβλέπει ποσοστιαίες αυξήσεις 2,6% - 3% για συντάξεις που φθάνουν μέχρι τα 800 ευρώ και 2% για συντάξεις που κυμαίνονται από 801 έως 1.100 ευρώ. Ποσοστά που αντιστοιχούν σε λιγότερα χρήματα από το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ (για συντάξεις έως 800 ευρώ) και των 300 ευρώ (για συντάξεις 801 - 1.100 ευρώ) που θα πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση ήρθε ύστερα από την επισήμανση των διοικήσεων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ότι δεν μπορεί να δοθεί εφάπαξ έκτακτο επίδομα (αντί τμηματικής καταβολής) γιατί αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στα οικονομικά των ταμείων.

Χτες, οι δυο υπουργοί προχώρησαν σε κοινή δήλωση, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα λέγοντας: «Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2606/1998, η πολιτική συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια με την πολιτική συντάξεων στο δημόσιο τομέα» και δε δίστασαν να πανηγυρίσουν, σημειώνοντας: «Χαιρόμαστε όμως, γιατί ακόμα και αυτοί που μιλούσαν για ψίχουλα όταν ανακοινώσαμε την πολιτική συντάξεων, τώρα αναγνωρίζουν ότι ενισχύουμε πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Η ουσία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι αυξήσεις είναι τόσο μικρές ώστε να βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες των συνταξιούχων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή ποσοστιαίας αύξησης παγώνει στην ουσία τις συντάξεις. Δηλαδή, στην περίπτωση που το 2010 δοθούν ποσοστιαίες αυξήσεις, η βάση υπολογισμού τους θα είναι η σύνταξη του 2008.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΛΕΟΟΟΟΟΟΟΟΣ...!!!

Έλεος πια με την ευαισθησία των τηλεοπτικών καναλιών για τη «ζούγκλα των άγονων γραμμών», το «χάος στις αναθέσεις και τα δρομολόγια» κι όλα όσα λέγονται τελευταία εξαιτίας της υπόθεσης Παυλίδη...

Οταν διαδήλωναν οι νησιώτες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί δεν αφιέρωναν ούτε μερικά δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου στις διαμαρτυρίες τους.

Τώρα το θυμήθηκαν που η υπόθεση έχει καταγγελίες, σκάνδαλα και σκανδαλάκια, μίζες και ιστορίες ...αστυνομικού χαρακτήρα και φυσικά μια προανακριτική επιτροπή.

Βέβαια, ακόμη και τώρα «στα ιδρύματα της αντικειμενικής ενημέρωσης» μπορεί να προβληθεί οτιδήποτε εκτός από το πραγματικό σκάνδαλο της όλης ιστορίας. Αυτό οι «δυναμικοί παρουσιαστές» και οι «πολιτικοί αναλυτές» αδυνατούν να το δουν.

Και δεν είναι άλλο από το ότι μια υπηρεσία που έπρεπε να παρέχεται φθηνά σε όλους (δηλαδή η ακτοπλοϊκή μεταφορά) έχει μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για τους εφοπλιστές.

Είτε για τους μικρούς (που δημιουργούν σκανδαλάκια) είτε για τους μεγάλους που δε δημιουργούν τίποτε και τα υπερκέρδη τους θεωρούνται ?αναπτυξιακό δεδομένο για τη χώρα, οπότε ...σιωπή.

Μιλάμε γι' αυτούς που δε φτάνει που τους επιδοτούμε πλουσιοπάροχα για κάθε μίλι που κάνουν τα (αμφιβόλου ποιότητας συνήθως) πλοία τους, αλλά αυξάνουν και τα εισιτήρια κάθε χρόνο. Περίπου 400% πήγανε πάνω τα τελευταία 8 χρόνια...

Πώς να περιμένει κανείς όμως να αναδειχτούν τέτοια πράγματα από τα ιδιωτικά κανάλια όπου οι εφοπλιστές όταν δεν είναι φίλοι είναι διαφημιζόμενοι και όταν δεν είναι διαφημιζόμενοι είναι μέτοχοι;

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com