Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ...ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Συνασπισμός προτείνει για τους μισθούς και το εισόδημα:

1. «Κανένας μισθός να μην υπολείπεται του ορίου φτώχειας» (Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα, 25/9/2008). Δηλαδή 475ευρώ μηνιαίο εισόδημα.

2. «Παροχή διορθωτικής αύξησης στους μισθούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ύψους 200 ευρώ το μήνα για το 2008 και 100 ευρώ για το 2009» (Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα, 25/9/2008).

3. «Επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008 - 2009, με στόχο ο κατώτερος μισθός να φτάσει τα 1.300 ευρώ το μήνα» (Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα, 25/9/2008). Πως είναι δυνατόν αρχικά να δηλώνει +200, +100 και εντέλει να ζητά επαναδιαπραγμάτευση?

4. «Βασικό αίτημα (είναι) η εντός τριετίας εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσον αφορά τον κατώτερο μισθό που βρίσκεται στα 1.250 ευρώ. Συνεπώς, διεκδικούμε κατ' αναλογία και με τις απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις, ο κατώτερος μισθός να διαμορφωθεί στα 860 ευρώ από τα 657,89 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο να διαμορφωθεί στα 40 ευρώ από τα 29,39 ευρώ που είναι σήμερα» (πλαίσιο Αυτόνομης Παρέμβασης για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2008). Η συγκεκριμένη πρόταση κυμαίνεται από τα 860-1.250 ευρώ, κάτι είναι κι αυτό παρά τα 475...

5. Θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, «το ύψος του οποίου καθορίζεται στο 25% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (όριο της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΕ(Πρόταση νόμου του Συνασπισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Απρίλης 2005). Εδώ σύμφωνα με τα οικονομικά μας δεδομένα ο Συνασπισμός προτείνει 246ευρώ εγγυημένο εισόδημα!

Επίσης γνωρίζουμε ότι την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε την εξής πρόταση για τις εργασιακές σχέσεις:

«Τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εν συνεχεία κατάργηση του θεσμού του συμβασιούχου. Κατάργηση μορφών εργασίας, όπως η ενοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις έργου ή μίσθωσης υπηρεσιών με δελτίο, επέκταση της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας σε κατηγορίες εργαζομένων, που η απασχόλησή τους υποκρύπτει μισθωτή σχέση (π.χ. επέκταση της έννοιας της εξαρτημένης εργασίας υπό το φως των νέων δεδομένων, νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων)».

Γνωρίζατε κύριοι και κυρίες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όμως ότι οι εκπρόσωποι σας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης αγνοώντας, μη ξέροντας, τι να πούμε και μεις δεν ξέρουμε, την πρόταση του πολίτικου τους φορέα υπερψήφισαν λίγες μέρες πριν την «πρόσληψη» 200 εργαζομένων με μερική απασχόληση στη διεύθυνση Πρασίνου; Τη γνώριζαν και την παραγνώριζαν και φυσικά δεν την αγνοούσαν. Γι' αυτό το βράδυ της Πέμπτης έκαναν πάλι «κωλοτούμπα», μετά την κατακραυγή και καταψήφισαν αντίστοιχη πρόταση της πλειοψηφίας για πρόσληψη 50 εργαζομένων μερικής απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ακόμα: Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τη θέση που επίσημα διατυπώνει η ΓΣΕΕ και στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να καθιερωθεί δηλαδή «ανώτατο όριο ποσοστού απασχολούμενων με μειωμένη απασχόληση ίσο με το 10% του προσωπικού με πλήρη απασχόληση της συγκεκριμένης επιχείρησης»; Αυτό πρότεινε η ΓΣΕΕ στην πρόσφατη διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, μ' αυτήν την πρόταση συμφώνησε η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας στο κανναβάτσο το επίκαιρο και αναγκαίο αίτημα για κατάργηση τώρα της μερικής απασχόλησης.

Καιροσκοπισμοί, αριστερισμοί και κραυγές για πολιτική πρόοδο με αριστερά συνθήματα δεν σημαίνουν ότι είμαστε και πραγματικά αριστεροί κύριε Αλέξη!
Αριστερός είσαι όταν επίσημα διατυπώνεις και διατηρείς αταλάντευτη την θέση
σου, που εκπροσωπεί τις ουσιαστικές ανάγκες του λαού, για το εκάστοτε κοινωνικό,πολιτικό ζήτημα.
Διαβάστε τη συνέχεια...

Τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν την στυγερή αντιασφαλιστικότητα του νόμου Πετραλιά!!!

Τη βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους δέκα μισθωτούς - ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, δεν έχει το δικαίωμα ούτε καν να αρρωστήσει, αφού το αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο του στερεί την πρόσβαση ακόμα και στη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί -ένας στους πέντε - που δεν έχουν το δικαίωμα των παροχών, που δίνει το ΙΚΑ, σε χρήμα.

Η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμα χειρότερη καθώς ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος 3655 της ΝΔ (νόμος Πετραλιά), που ψηφίστηκε φέτος, οδηγεί σε διπλασιασμό των εργαζομένων που δε θα έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε αύξηση κατά 25% όσων δε θα έχουν δικαίωμα των παροχών σε χρήμα. Σημειώνεται ότι οι παροχές σε είδος αφορούν, μεταξύ άλλων, στα επιδόματα κυοφορίας, λοχείας, ασθενείας, επαγγελματικής ασθένειας, κηδείας.

Μέχρι σήμερα δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το ΙΚΑ έχει όποιος τον προηγούμενο χρόνο κάνει από 50 μεροκάματα και πάνω, επικολλώντας τα αντίστοιχα ένσημα. Ενώ για την απόκτηση του δικαιώματος των παροχών σε χρήμα απαιτούνται 100 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε κοινές επιχειρήσεις και 80 ένσημα για τους εργαζόμενους στην οικοδομή.




Σύμφωνα με τα παραπάνω, η επεξεργασία των στοιχείων του ΙΚΑ δείχνει ότι το 2007:
  • 513.572 μισθωτοί - ασφαλισμένοι (σχεδόν 20% επί του συνόλου των ασφαλισμένων) στο ΙΚΑ δεν είχαν συμπληρώσει το 2006 τον απαιτούμενο αριθμό των 100 ενσήμων, με αποτέλεσμα το 2007 να στερούνται των παροχών σε χρήμα.
  • Από τους 513.572, οι 257.566 (σχεδόν 10% επί του συνόλου των ασφαλισμένων) δεν είχαν δικαίωμα ούτε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2007, καθώς το 2006 είχαν επικολλήσει κάτω από 50 ένσημα.
Εγκληματικός ο νόμος Πετραλιά

Ο αντιασφαλιστικός νόμος Πετραλιά θα οδηγήσει στο διπλασιασμό των εργαζομένων που θα στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς το άρθρο 148 στην παράγραφο 1 προβλέπει ότι «Στους ασφαλισμένους και στα μέλη οικογένειας, που αναφέρονται στο άρθρο 33, χορηγούνται παροχές ασθένειας σε είδος από πρώτης (1ης) Μάρτη κάθε έτους και επί ένα δωδεκάμηνο, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει πενήντα τουλάχιστον μέρες εργασίας, οι οποίες από 1.1.2009 αυξάνονται ανά δέκα κατ' έτος και μέχρι εκατό (100) για τους κοινούς ασφαλισμένους, και για τους εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα μέχρι ογδόντα (80), είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, πριν από την αναγγελία της ασθένειας ή της πιθανής ημέρας τοκετού, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι (με βάση μόνο τα ισχύοντα στοιχεία για τον αριθμό ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αύξησή τους από άλλους λόγους τα επόμενα χρόνια):

  • Το 2009, όταν θα απαιτούνται από 60 ένσημα και πάνω για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δε θα έχουν δικαίωμα πάνω από 320.000 εργαζόμενοι.
  • Το 2013, όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της διάταξης (δηλαδή, τότε που θα απαιτούνται 100 ένσημα) πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι δε θα έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αποτελούν σχεδόν το 20% των μισθωτών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Δηλαδή, θα αυξηθούν κατά 100% μέσα σε έξι χρόνια (2007 - 2013).

Επίσης, ο νόμος Πετραλιά θα επιφέρει αύξηση και στον αριθμό όσων δε δικαιούνται τις παροχές σε χρήμα, καθώς στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 2 ορίζει: «Οι ασφαλισμένοι που αναφέρονται στο άρθρο 33 του α.ν. 1846/1951, δικαιούνται των παροχών ασθένειας σε χρήμα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, εφόσον πέραν των λοιπών προϋποθέσεων, που ορίζονται από διατάξεις του Κανονισμού του, έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες ασφάλισης, οι οποίες από 1.1.2009 αυξάνονται ανά δέκα κατ' έτος και μέχρι εκατόν είκοσι (120). Προκειμένου για οικοδόμους, οι ογδόντα μέρες της παρ. βα΄ του άρθρου 35 του α.ν. 1846/1951 αυξάνονται από την ίδια ως άνω ημερομηνία ανά δέκα κατ' έτος και μέχρι εκατό (100)».

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Το 2009 δε θα δικαιούνται παροχές σε χρήμα τουλάχιστον 600.000 εργαζόμενοι.
  • Με την ολοκλήρωση του μέτρου, το 2010 (όταν θα απαιτούνται 120 ένσημα για τους εργαζόμενους στις κοινές επιχειρήσεις και 100 για τους οικοδόμους), οι μη δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 660.000 (πάνω από 25% των ασφαλισμένων).
Σε ακόμα χειρότερη μοίρα οι μετανάστες

Θύματα του αντιασφαλιστικού νόμου είναι το σύνολο των εργαζομένων. Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αλλοδαποί εργάτες γίνονται αντικείμενο ακόμα πιο σκληρής εκμετάλλευσης:

  • Το 2007 οι Ελληνες εργάτες που δε δικαιούνταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έφθαναν τους 205.311 (σχεδόν το 10% των Ελλήνων εργαζομένων) και αυτοί που δε δικαιούνταν παροχές σε χρήμα έφθαναν τους 413.596 (σχεδόν το 19% των Ελλήνων εργαζομένων). Με την ολοκλήρωση των αντιασφαλιστικών διατάξεων οι Ελληνες εργαζόμενοι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα φθάσουν πάνω από 410.000 (19%) και όσοι δε δικαιούνται παροχές σε χρήμα θα ξεπεράσουν τους 520.000 (σχεδόν 25%).
  • Το 2007 δε δικαιούνταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 52.255 αλλοδαποί εργάτες (περίπου το 13% των αλλοδαπών εργατών) και 100.000 (περίπου το 25% των αλλοδαπών εργατών) δε δικαιούνταν παροχές σε χρήμα. Με την πλήρη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών διατάξεων θα φθάσουν, σχεδόν, τους 100.000 (25%) οι αλλοδαποί εργάτες που δε θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πάνω από 130.000 (33%) όσοι δε θα δικαιούνται παροχές σε χρήμα.

Χαρακτηριστικό είναι και ότι το 2006 η μέση ετήσια απασχόληση των Ελλήνων εργατών ήταν 210 μέρες και των αλλοδαπών 163 μέρες. Το μέσο μεροκάματο ήταν για τους Ελληνες 48,2 ευρώ και για τους αλλοδαπούς 34,5 ευρώ. Επίσης, για το ίδιο έτος, το ποσοστό των Ελλήνων εργατών που έλαβε παροχές σε είδος και χρήμα έφθασε σχεδόν το 40% και των αλλοδαπών το 21,80%. Οι δαπάνες που κατανάλωσαν οι Ελληνες εργάτες αποτέλεσαν το 4,14% των συνολικά καταβαλλόμενων εισφορών και οι δαπάνες των αλλοδαπών το 3,08%.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν και με ποιους τρόπους οι κυβερνήσεις εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έχουν φθάσει το 46% των συνολικών δαπανών αλλά και ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρέχεται σε ποσοστό 75% εκτός ΕΣΥ και ΙΚΑ, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα. Οπως και ότι πραγματοποιούνται μόνο το 69% των προγραμματισμένων ραντεβού των ασφαλισμένων στα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς ο χρόνος αναμονής, η απαξίωση των υπηρεσιών εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να στραφούν στους ιδιώτες.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Απλά το αναφέρουμε, χωρίς να το υιοθετούμε.

Σε άλλα σημερινά blogs γράφεται(και σ' εκείνα με επιφύλαξη) ότι θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε εκλογές. Οι πληροφορίες μας δεν μας επιτρέπουν να υιοθετήσουμε πρωστοπαρών τη συγκεκριμένη είδηση. Οφείλουμε να διερευνήσουμε όμως μια τέτοιου είδους παράμετρο και να σας ενημερώσουμε, καθώς πρέπει! Διαβάστε τη συνέχεια...

Ντόρα σώσε το καράβι πριν βουλιάξει!

Από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν πλέον τα στελέχη και οι βουλευτές της Ν.Δ. δυναμι-κες- παρεμβάσεις προκείμενου να υπάρξει κάποια στιγμή μια ισορροπία, μια αλλαγή κλίματος στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης!
Τα τηλέφωνα στο γραφείο, στο σπίτι, στο υπουργείο έχουν πάρει φωτιά! Το αίτημα είναι ένα:
Ντόρα πρέπει να παρέμβεις, πάρε την υπόθεση στα χέρια σου!
Κύριε Καραμανλή δεν σας βλέπω και πολύ στα καλά σας....ξελαρυγγιαστίκατε να φωνάζετε και να απειλείτε στη Κ.Ε. αλλά από τη Ντόρα ζητούν να βάλει τα πράγματα στη θέση τους!
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com