Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Με αφορμή την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε:

"Η 1η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία. Σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα «Περήφανα Γηρατειά» του Ανδρέα Παπανδρέου, βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους.

Γιατί τους έχει αφαιρεθεί ακόμη και αυτό που οι ίδιοι θεωρούν το πολυτιμότερο αγαθό: Η αξιοπρέπειά τους. Από περήφανοι άνθρωποι, έχουν καταντήσει επαίτες.

Η σύνταξή τους δεν τους καλύπτει το μήνα.

Δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες.

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό αλλά χρειάζεται ενίσχυση.

Η κοινωνική ασφάλιση είναι ανύπαρκτη.

Δεν έχουν σωστή Ιατρική, Φαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη...

Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασμό.

Σεβασμό στους αγώνες που έχουν κάνει για την πατρίδα μας.

Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια τους.

Ζητούν αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ζητούν να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το κράτος μπορεί να τους την παρέχει.

Ζητούν απλά τα αυτονόητα.

Για να μπορούν χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα που τους είναι αφιερωμένη.

Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα.

Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

Για να μπορούν να ζουν".


Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Διαβάστε τη χθεσινή ομιλα της Αλέκας Παπαρήγα στην Κεντρική Προεκλογική Συγκέντρωση του ΚΚΕ:

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Φίλοι και φίλες

Νέοι, νέες

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Όπως σε κάθε εκλογική μάχη που έχουμε γνωρίσει έτσι και σ' αυτήν, ακόμα χειρότερα από πριν, πάνω από το κεφάλι του εργαζόμενου και δοκιμαζόμενου λαού από την αντιλαϊκή πολιτική, και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρέμασαν εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, έξω και πέρα από τα πραγματικά προβλήματα και διλήμματα που δοκιμάζουν οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί επιχειρηματίες, οι νέοι και οι γυναίκες . Και μόνο για τον εκβιασμό που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι αξίζει να τιμωρήσουν και τα δύο κόμματα στην κάλπη. Δεν απαιτούν μόνο νέες θυσίες, θέλουν το λαό και υποταγμένο, με σκυμμένο το κεφάλι. Πρέπει να πάρουν απάντηση. Πρέπει να δοθεί μήνυμα. Την άλλη μέρα των εκλογών δεν θα υπάρχει μόνο κυβέρνηση αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα ισχυρό κίνημα αγώνα, ασυμβίβαστο και ανυποχώρητο.

Κανένας εφησυχασμός. Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες δεν πρέπει ούτε ένας ψηφοφόρος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα και θέλει για δεύτερη φορά από το 2007 να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν έχει κάποιες διαφωνίες μαζί μας, να μη υποκύψει σε εκβιασμούς . Νέοι και νέες που ανήκουν στα εργατικά λαϊκά στρώματα να δώσουν την πρώτη ψήφο τους στο ΚΚΕ. Θα είναι κερδισμένοι γιατί έκαναν ένα ξεκίνημα κόντρα στο ρεύμα της πειθαρχίας, της συναίνεσης, της υποταγής, της υπόκλισης στον ισχυρό.

Να μην επιτρέψουμε, όσο εξαρτάται από τη δική μας δράση, να χρησιμοποιηθεί η ψήφος ριζοσπαστών, αγωνιστών από την επόμενη κυβέρνηση ως ψήφος ανοχής και συμφωνίας....

Να μην αφήσουμε μόνο του κανένα ψηφοφόρο να γίνει θύμα της δικομματικής εναλλαγής, της παγίδας για αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση. Πάντα είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις, αυτές όμως έκαναν πιο ανίσχυρο και αδικημένο το λαό.

Τι λέει ο Κώστας Καραμανλής; Είναι απόλυτη ανάγκη να πάρουμε νωπή εντολή για αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ για να συνεχίσουμε τις αναδιαρθρώσεις, τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα βρεθούμε στο τέλμα.

Τι λέει ο Γιώργος Παπανδρέου; Ή μας δίνετε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή βουλιάζουμε.

Τι λένε και οι δύο εν χορώ; Αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση ή χάος. Αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση ή ξανά εκλογές.

Και μετά τις εκλογές να είσαστε βέβαιοι ότι θα παίξουν και οι δύο πάλι τον κίνδυνο νέων εκλογών, με πρόσχημα την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εκλογές δεν είναι ούτε τραγωδία ούτε ευτυχία. Εξαρτάται πώς ο λαός χρησιμοποιεί το όπλο της ψήφου. Αν την χρησιμοποιεί ως βόλι κατά της καταστροφικής δικομματικής εναλλαγής. Αν ενισχύει το μετερίζι της δυναμικής και πραγματικής αντιπολίτευσης, της λαϊκής αντιπολίτευσης.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές έριξαν δόλωμα με ακόμα πιο εξοργιστικό τρόπο στους νέους και τις νέες, στους γονείς τους για τα προγράμματα Stage.

Η διαμάχη για τα «πράσινα» και τα «γαλάζια» παιδιά, τα δικά μας και τα δικά σας ήταν αποκαλυπτική.

Φίλοι και φίλες,

Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, ξέρουμε καλά ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατο να απαλλαγεί από το καρότο της ρουσφετολογίας. Είναι αδύνατο τα κόμματα αυτά να μην κάνουν εμπόριο ψήφων, να μην προσβάλλουν την αξιοπρέπεια αυτών που έχουν πιεστική ανάγκη, δεν αντέχουν την φτώχεια. Είναι κάλπικες οι κορώνες περί αξιοκρατίας, σεβασμού του πολίτη και κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν άλλαξαν και ούτε πρόκειται να αλλάξουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Θα γίνονται χειρότεροι.

Στην παγίδα έχουν πιαστεί και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σιγοντάρουν τις διάφορες αποκαλύψεις για κομματικούς διορισμούς, αναξιοκρατία κλ.π. Αλλά όταν τα κόμματα αυτά κατακτούν θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση αναπαράγουν τη ρουσφετολογία και την αναξιοκρατία στον κύβο.

Το πρόβλημα της ανεργίας δε λύνεται με την εναλλαγή σε προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις των γαλάζιων με τα πράσινα παιδιά, η και των δύο με τα αριστερά παιδιά.

Εμείς, αν και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς γίνεται η αγορά και εξαγορά ψήφων, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα βάλουμε με τα αποκαλούμενα γαλάζια και πράσινα παιδιά, γιατί είναι παιδιά που εξαναγκάσθηκαν να παρακαλάνε, αυτά και οι γονείς τους, βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους και νομάρχες, για μια θέση εργασίας, έστω και προσωρινή, σπρωγμένα από τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την έλλειψη προοπτικής.

Αυτά τα παιδιά σήμερα πρέπει να τους τιμωρήσουν και τους δύο και όσους παίζουν με τον πόνο τους. Να μη δεχθούν να σκύψουν το κεφάλι για μια ακόμη φορά στο εκλογικό παραβάν.
Το μεγάλο ερώτημα που συγκεκριμένα τίθεται σε αυτή την εκλογική μάχη είναι ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Την κρίση δεν την προκάλεσε ο λαός με τους μισθούς πείνας , με τις συντάξεις φιλοδώρημα, δεν την προκάλεσε η εργατική, η λαϊκή οικογένεια που κάθε μέρα βλέπει να υποχωρεί το βιοτικό της επίπεδο, να χάνει δικαιώματα, να αντιμετωπίζει το αύριο με ανασφάλεια και φόβο.

Η κρίση είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, της στρατηγικής που υπηρετεί τη συγκέντρωση κεφαλαίου, την ακάθεκτη κερδοφορία. Εκεί βρίσκεται και η αιτία της ηθικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και όταν η πίττα μεγαλώνει και όταν η πίττα μένει στάσιμη η μικραίνει ελαφρώς.

Δεν είναι αλήθεια ότι στέρεψε το χρήμα στην Ελλάδα, ότι χάθηκε ο πλούτος που συσσωρεύτηκε. Ο πλούτος υπάρχει στα ταμεία και στις τσέπες των επιχειρηματιών, στο Χρηματιστήριο και γενικότερα στις χρηματαγορές, υπάρχει σε εμπορεύματα που δεν μπορεί να διατεθούν γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν αγοραστική ικανότητα. Στα μέσα παραγωγής και στις παραγωγικές υποδομές που υποαπασχολούνται γιατί φράκαραν οι αγορές. Είναι όλα αυτά τα μεγαθήρια που είναι έτοιμα να ορμήσουν για να συντρίψουν κάθε μικρότερο ανταγωνιστή τους, απαιτώντας ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Η κρίση φέρνει στην επιφάνεια το ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ, Σ΄ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟ ΚΈΡΔΟΣ Ή Σ΄ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΎΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΈΧΕΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ: ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ Ή Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΤΩΧΗ ΑΓΡΟΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ. Όλα τα άλλα περί φιλελεύθερης, σοσιαλδημοκρατικής και αριστερής διαχείρισης είναι παραμύθια.

Στο ερώτημα λοιπόν ποιος θα πληρώσει την κρίση και τις συνέπειες της εμείς απαντάμε κατηγορηματικά: Να πληρώσουν οικονομικά και πολιτικά στην κάλπη αυτοί που την προκάλεσαν.

Αυτοί και μόνο αυτοί.

Αυτό είναι το στοίχημα των εκλογών και όχι ποιο από τα δύο κόμματα θα πάρει το χρυσό και ποιο το ασημένιο μετάλλιο.

Εμπιστευτείτε μας στην πρόβλεψη που κάνουμε, ότι η ανάκαμψη θα προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ανεργία. Καμία ελπίδα εθελοντικής αναδιανομής.

Η έξοδος από την κρίση θα γίνει σε βάρος ιδιαίτερα των νεώτερων ηλικιών, των 40ρηδων, των 30ρηδων, των 20ρηδων, των νέων που βρίσκονται σε μια μεταβατική ηλικία από τις σπουδές στο επάγγελμα και τις υποχρεώσεις της οικογενειακής ζωής.

Η έξοδος από την κρίση θα κάνει πιο ισχυρές τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων σε βάρος των μικρών επιχειρηματιών, των αυτοαπασχολουμένων, των οικογενειακών μικρών μαγαζιών, των μαγαζιών με 2,3 ή 4 εργαζόμενους, που είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία μικροί επιχειρηματίες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η έξοδος από την κρίση μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα τις καταπιούν τα μεγαλύτερα ψάρια. Όμως αυτοί οι επιχειρηματίες στην πλειοψηφία τους έχουν τα μέσα να ζήσουν και χωρίς τις επιχειρήσεις τους. Τι θα γίνει όμως με την νέα στρατιά ανέργων, νέων, γυναικών;

Πού θα κριθεί όμως το ζήτημα ποιος θα πληρώσει; Θα κριθεί από το συσχετισμό δύναμης από τους αγώνες στο δρόμο. Από τη δύναμη που θα έχει το ΚΚΕ. Δυνατό ΚΚΕ δυνατός ο λαός.

Και τα δύο κόμματα, αλλά και το ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι, έχουν ευαγγέλιό τους την ανταγωνιστικότητα, τον σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια του ίδιου του κλάδου, ανάμεσα στα πολυκλαδικά μονοπώλια, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και τις Ινδίες, τη Βραζιλία.

Ο λεγόμενος πολυπολικός ανταγωνιστικός κόσμος είναι ο ανελέητος κόσμος της κούρσας των ανταγωνισμών που έχει μια βασική προϋπόθεση: Οι εργαζόμενοι κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο να μετατρέπονται σε όλο και πιο φθηνή εργατική δύναμη, σε δύναμη υποταγμένη και χειραγωγημένη. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ρίχνουν στον μεταξύ τους ανταγωνισμό τη μίζα, το κάρφωμα, τη συκοφαντία, τις αποκαλύψεις, όχι για λόγους ηθικής αλλά για λόγους πρωτιάς. Χρησιμοποιούν ακόμα και το οργανωμένο έγκλημα για το σκοπό του κέρδους. Ποιος πιστεύει ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρξει έλεγχος και τάξη σε αυτή τη ζούγκλα με νουθεσίες αι διακηρύξεις περί διαφάνειας.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΟΥΤΕ Η ΝΔ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ:

* Παραπέρα μείωση των συντάξεων με πρόσχημα τον έλεγχο των δαπανών του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
* Κατάρτιση νέου μισθολογίου με στόχο τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

* Αύξηση της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μείωση του κόστους υπερωριών, επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
* Ενίσχυση του θεσμού των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.
* Κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων και υποταγή κάθε σχεδιασμού γύρω από την αγροτική πολιτική στις επιταγές της ΚΑΠ.
* Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξέρουμε πολύ καλά ότι θυμώνουν ή αισθάνονται πληγωμένοι οι οπαδοί και φίλοι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, όταν μας ακούνε να λέμε ότι τα δύο κόμματα έχουν την ίδια πολιτική, τους χωρίζει μόνο η κυβερνητική καρέκλα.

Δεν είμαστε το ίδιο μας λένε. Βεβαίως εσείς δεν είσθε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είσαστε άνθρωποι του λαού που εμπιστευθήκατε τα δυό αυτά κόμματα, αλλά αυτά δεν σας έλαβαν καθόλου υπόψη, σαν κορόιδεψαν, σας πρόδωσαν με ψεύτικα προσχήματα και εκβιαστικά διλήμματα.

Τα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ δεν παραγράφονται όσο και αν φωνάζει η ΝΔ ότι κληρονόμησε και ελλείμματα και χρέη και άλυτα προβλήματα. Τα ελλείμματα και τα χρέη που της παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ είναι το άλλοθί της.

Γιατί πρέπει να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τα 11 χρόνια του ΠΑΣΟΚ από το 1993 ως το 2004;

Τα δύο Κόμματα έχουν μόνο μια διαφορά μεταξύ τους, την διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας. Τους ενώνει πάνω απ' όλα η στήριξη και η θωράκιση αυτού του βάρβαρου συστήματος από τη λαϊκή αμφισβήτηση. Η εναλλαγή τους στην κυβέρνηση υπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Δεν έχει κανένα αντίκρισμα η ελπίδα ότι τα δύο αυτά κόμματα μπορεί να αλλάξουν σε κάποια στιγμή, να διορθωθούν, να βελτιωθούν.

Τι άλλαξε π.χ. στην ΝΔ όταν έμεινε τόσα χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μήπως το ΠΑΣΟΚ άλλαξε που έχασε δύο φορές από την ΝΔ την πρωτιά στις εκλογές.

Μη έχετε τέτοιες ελπίδες. Η ΝΔ από γεννησιμιού της ήταν και θα είναι κόμμα του κεφαλαίου, κόμμα της αστικής τάξης, στήριγμα του καπιταλιστικού συστήματος.

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια διαφορετική διαδρομή, τελικά όμως πέταξε τα συνθήματα και τις υποσχέσεις του στο καλάθι των αχρήστων. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΊΧΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. .

Ρωτάμε ευθέως τα λαϊκά στρώματα που δώσαμε από κοινού τη μάχη για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ριζοσπαστικού ρεύματος την 10ετία του 70 να απαντήσουν: Τα συνθήματα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο ήταν λάθος τότε, ή τώρα έχει δίκιο το ΠΑΣΟΚ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ο ενεργητικός εταίρος των ιμπεριαλιστικών επιλογών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ;

Ίσως σκεφτόσαστε ότι πολλά πράγματα άλλαξαν εν τω μεταξύ, ότι η 10ετία του 70 δεν είναι ίδια με την 10ετία του 90, με την πρώτη 10ετία του 21ου αιώνα.

Συμφωνούμε. Όμως όλα δείχνουν ότι τα πράγματα έγιναν χειρότερα, η ΕΕ είναι πολύ χειρότερη της ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ έγινε ακόμα χειρότερο, ύστερα μάλιστα από την αλλαγή του δόγματός του, και την επέκταση της επεμβατικής δράσης του και εκτός των συνόρων.

Μήπως άλλαξαν οι ΗΠΑ σε σχέση με την 10ετία του 70;

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε, έγινε χειρότερο, αυτή είναι αλήθεια.

Επομένως τι μπορεί να σας κρατάει δεσμευμένους στο ΠΑΣΟΚ; Αφού αυτό άλλαξε, εσείς δεν είσαστε υποχρεωμένοι να μείνετε πιστοί.

Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ όταν έχασαν άλλαξαν.

Δείτε την πείρα της Ευρώπης όπου και εκεί έχουμε εναλλαγή φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, έχουμε και το πείραμα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή δυστυχώς και ορισμένων κομμουνιστικών κομμάτων και πάσης φύσεως πρασίνων, ανανεωτών.

Είδατε να γίνονται διαφορετικά πράγματα; Κοινές οι υπογραφές τους, από την κατεδάφιση λαϊκών δικαιωμάτων έως την συμμετοχή ή την ανοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το πολύ που βλέπουμε είναι η παραίτηση του πολιτικού αρχηγού που έχασε την εκλογική μάχη, την εκλογή νέου και πάλι από την αρχή.

Απευθυνόμαστε από αυτό το βήμα σε όλους εκείνους που αισθάνονται αριστεροί, είναι αριστεροί. Εκείνους που βαδίσαμε σε κοινούς αγώνες, ενώ σε κάποια φάση χωρίστηκαν οι δρόμοι μας, ιδιαίτερα στις αρχές της 10ετίας του 90.

Χιλιάδες είναι οι αριστεροί που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΝ. ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό ανένταχτο.

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι στις δύσκολες ώρες, όταν οι σοσιαλιστικές χώρες, η μια μετά την άλλη έμπαιναν στο δρόμο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αναρωτηθήκατε τι έφταιξε, προσπαθήσατε να βρείτε νέους δρόμους, νέους τρόπους για να ανασυνταχθεί το κίνημα. Καταλαβαίνουμε ότι οι ιδέες της ανανέωσης, της αναπροσαρμογής και του εκσυγχρονισμού έμοιαζαν σωτήριες σε μια περίοδο ήττας.

Σήμερα το τοπίο είναι περισσότερο καθαρό σε σύγκριση με πριν 20 χρόνια. Είναι καθαρό ότι υπάρχει ανανέωση και ανανέωση, εκσυγχρονισμός και εκσυγχρονισμός.

Σίγουρα δεν είναι δυνατόν να παλεύουμε σήμερα με τα ίδια ακριβώς συνθήματα, με τις ίδιες μορφές πάλης που χρησιμοποιούσαμε στη 10ετία του 60 και στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Σήμερα ακόμα περισσότερο από πριν η αλλαγή δεν μπορεί να περιορίζεται στο επίπεδο της κυβέρνησης, αλλά στην αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία. Σε αυτή την προοπτική καλούμε σε συσπείρωση και κοινή δράση και όχι για να εξωραΐσουμε τον καπιταλισμό.

Το αυτοαποκαλούμενο ανανεωτικό πείραμα είναι καταδικασμένο να βιώνει συνεχή σκαμπανεβάσματα, από τη φθορά και την κρίση ως το ξεπέταγμα καθαρά από λόγους συγκυρίας, και μετά ξανά και ξανά να περνάει στη φθορά. Οι φιλοδοξίες φθάνουν ως τον ουτοπικό εξανθρωπισμό του καπιταλισμού, ως εκεί.

Πανηγυρίζουν για την άνοδο της αποκαλούμενης ανανεωτικής αριστεράς στη Γερμανία και την Πορτογαλία. Περιμένουν ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία.

Τι τάζει το Κόμμα του Λαφοντέν στους ανέργους της Γερμανίας; Μετά από 4 χρόνια να πάρουν 500 ευρώ το μήνα. Προτείνει απολύσεις με κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή να απολύονται τελευταίοι οι εργαζόμενοι γονείς. Προτείνουν απολύσεις στις ζημιογόνες επιχειρήσεις, λες και αυτές τις έριξαν έξω οι εργαζόμενοι. Φιλοδοξούν να διορθώσουν τη σοσιαλδημοκρατία. Μέχρι εκεί.

Τι πρεσβεύει το Μπλόκο στην Πορτογαλία; Ότι είναι παρωχημένες οι παραδοσιακές μορφές εργασίας, δηλαδή η μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ σε συγκεκριμένα εργοστάσια του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας πρότειναν να δουλεύουν τσάμπα οι εργαζόμενοι το Σάββατο για να διευκολύνουν την εργοδοσία.

Όλα αυτά τα πειράματα , πέρα από σκαμπανεβάσματα στην εκλογική δύναμη, τελικά έγιναν σωσίβιο για το σύστημα.

ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΑΘΕΡΗ, ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΚΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΗ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ, ΕΧΕΙ ΣΑΦΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ, ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, ΟΜΩΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΧΕΣ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΙΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΒΑΖΕΙ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Καλούμε όλους τους αριστερούς: Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που βρισκόσαστε πιο κοντά. Δώστε την ψήφο σας, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα πάει στο ΠΑΣΟΚ. Μαζί στην κάλπη και στη δράση. Στους δρόμους για το αύριο κρίνονται τα περασμένα.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ερωτάμε:

Ισοπέδωσαν και οι δύο την κοινωνική ασφάλιση, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Τσάκισαν τις εργασιακές σχέσεις και οι δυό, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Παρέδωσαν και οι δύο τα πάντα στο κεφάλαιο ΝΑΙ Ή ΟΧΙ

Κουκούλωσαν ο ένας τα σκάνδαλα του άλλου ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην γαλάζια και πράσινη κρατικοποίηση, στην γαλάζια και πράσινη ιδιωτικοποίηση

Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης διέπρεψε η ΝΔ σε κρατικοποιήσεις, ξελάσπωσε επιχειρηματίες που ήθελαν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους αλλού, πιο κερδοφόρα.

Το ΠΑΣΟΚ στη 10ετία του 80 επίσης διέπρεψε σε κρατικοποιήσεις που τις βάφτισε μάλιστα με το ψευδώνυμο της κοινωνικοποίησης, μετοχοποίσης, του δήθεν λαϊκού καπιταλισμού.

Τώρα άλλαξε η ρότα με τη συνθήκη του Μάαστριχ. Επέστρεψαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις στους καπιταλιστές, γιατί τώρα αυτό τους συμφέρει.

Γιατί οι Ωνάσηδες, Μποδοσάκηδες, Ανδρεάδηδες, Νιάρχοι πούλησαν τις επιχειρήσεις τους στο κράτος; Γιατί έτσι τους συνέφερε. Φόρτωσαν τις ζημιές, πήραν και αποζημιώσεις.

Ψέματα λένε και οι δύο όταν ισχυρίζονται ότι πουλάνε επιχειρήσεις για να μη πληρώνει τάχα ο λαός τα βάρη τους. Αν οι επιχειρήσεις ήταν ζημιογόνες, θα τις αγόραζε η νέα γενιά των καπιταλιστών; Ξέρουν τι αγοράζουν, ξέρουν τι θα βγάλουν.

Οι διαδοχικές κρατικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις ένα πράγμα δείχνουν: Την ανάγκη, ο λαός να τις μετατρέψει σε κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία, να τις κάνει λαϊκή περιουσία και ότι πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο βήμα.

Η ταυτότητα και σύγκλιση της πολιτικής γραμμής συσκοτίζεται μέσα από τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σκοτώνονται μεταξύ τους, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ διέπρεψαν σε φωνές, κραυγές, σε χτυπήματα πάνω στα έδρανα δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει αξεπέραστη αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ , των μονοπωλίων.

Δυστυχώς δεν είναι εύκολο για τους εργαζόμενους να έχουν εικόνα τι και πώς γίνεται έξω από τη Βουλή, στα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, στη μεγάλη πλειοψηφία των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων, στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και των νομαρχιών. Εκεί οι συμμαχίες, προσωρινές και μόνιμες, είναι το συχνότερο φαινόμενο. Στα συνέδρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων τα βρίσκουν όταν πρόκειται να συμφωνήσουν να μοιραστούν μεταξύ τους ψήφους, προκειμένου να κόψουν κομμουνιστές και άλλους συνδικαλιστές που έχουν ταξική γραμμή και συνεπή στάση.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση η συμπαιγνία για τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της ρουσφετολογίας είναι κανόνας, με εξαιρέσεις σπάνιες, περιοδικές.

Και ύστερα φωνάζουν για τις χωριστές συγκεντρώσεις. Αν, η δικομματική εναλλαγή είναι καταστροφική στο πολιτικό επίπεδο, η συναίνεση και η συμπαιγνία είναι ακόμα χειρότερη στο κοινωνικό επίπεδο. Γιατί έτσι δυναμώνει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, έτσι δυναμώνει η εργατική αριστοκρατία και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ο εκφυλισμός και η υποταγή του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Ενότητα γι' αυτούς είναι να είσαι στη στρούγκα.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Όταν τους κατηγορούμε για την εξωτερική τους πολιτική, κάνουν παράπονα, ότι δεν είναι λιγότερο πατριωτικά κόμματα.

Δεν σας κατηγορούμε για έλλειψη πατριωτισμού, αλλά για τον πατριωτισμό σας που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του κεφαλαίου, που είναι ενταγμένος στην προσαρμογή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατηγική, στην αλλαγή των συνόρων, στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε, στη στρατηγική της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πάλης και του προληπτικού χτυπήματος, που έχουν συνυπογράψει ΕΕ και ΗΠΑ.

Αυτός ο πατριωτισμός σας είναι ξένος με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού , των γειτονικών λαών, όλων των λαών. Το ίδιο ξένος και επικίνδυνος είναι ακόμα περισσότερο ο εθνικισμός του ΛΑΟΣ, που κάπου-κάπου φωνάζει δήθεν αντιαμερικανικά, αλλά την ίδια στιγμή ψηφίζει κάθε ΝΑΤΟϊκή επιλογή.

Μπροστά στον ελληνικό λαό εκθέτουμε για μια ακόμη φορά τις κρυστάλλινες θέσεις μας

Η αμυντική ικανότητα της χώρας να στηριχτεί στο λαό και στη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας όχι μόνο δεν διασφαλίζεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά υπονομεύεται και υποσκάπτεται.

Αντιπαλεύουμε την αλλαγή συνόρων, τους στρατούς κατοχής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Καμία συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους στρατούς κατοχής.

Αντιπαλεύουμε τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό. Είμαστε εναντίον των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών που υπηρετούν νατοϊκές ανάγκες.

Αντίσταση και πάλη κατά της Κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής Ασφάλειας και άμυνας, κατά του ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Επιστροφή όλων των ελληνικών σωμάτων από το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, από παντού.

Κατάργηση των ξένων βάσεων στη χώρα μας, όλων των διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ.

Σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Να ανατραπεί η συμφωνία ΣΗΜΙΤΗ-ΝΤΕΜΙΡΕΛ που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, δηλαδή τις αξιώσεις της για τις γκρίζες ζώνες.

Είμαστε αντίθετοι με την συμφωνία του Ελσίνκι που υπέγραψε ο Γ. Παπανδρέου και χειροκροτεί το ΠΑΣΟΚ, γιατί για πρώτη φορά γίνεται αποδεκτό από την Ελλάδα να συζητηθούν τα σύνορά της στο ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ώρα ευθύνης για τον εργαζόμενο

Αφού όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση μετά τις εκλογές, η καλύτερη άμυνα για τον εργαζόμενο είναι η αντεπίθεση. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Πιστεύουμε στη δυνατότητα της λαϊκής αντεπίθεσης να ανακόψει τη νέα αφαίρεση δικαιωμάτων που σχεδιάζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να προβάλει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και την εξουσία των μονοπωλίων.

Μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος σ' αυτή την κατεύθυνση.

Γιατί το ΚΚΕ προβάλλει μαχητικά ριζοσπαστικούς στόχους πάλης, όπως η πλήρης και σταθερή εργασία, η αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία και Παιδεία, η κατάργηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων στα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης, η αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Γιατί το ΚΚΕ βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα, απ' τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση απολύσεων στον Παπουτσάνη και στην Wind μέχρι τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

Γιατί απέναντι στην ΚΑΠ που διώχνει τη φτωχή αγροτιά από τη γη και καταδικάζει το λαό σε ακριβή διατροφή, το ΚΚΕ προτείνει αγώνα για εγγυημένες τιμές με αξιοπρεπές εισόδημα, μείωση του κόστους παραγωγής, επιδότηση εφοδίων, προστασία της ντόπιας παραγωγής από εισαγόμενα μεταλλαγμένα κακής ποιότητας.

Γιατί το ΚΚΕ στην κυρίαρχη λογική της ανοχής και του συμβιβασμού με τα ναρκωτικά, υποστηρίζει τη μαχητική λογική της νίκης σε βάρος της τοξικομανίας, το δικαίωμα όλων των χρηστών να ενταχθούν καθαροί στην κοινωνία.

Γιατί το ΚΚΕ στην κερδοσκοπία της γης αντιτάσσει πλαίσιο λαϊκής συσπείρωσης και διεκδίκησης, ενάντια στην καταστροφή των δασών, των παραλιών, του περιβάλλοντος, της μόλυνσης του νερού, για την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση. Γιατί θέλει διόδια ανοιχτά για το λαό!

Γιατί το ΚΚΕ προτείνει μέτρα προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που με πρόσχημα την ασφάλεια δήθεν του λαού, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις πήραν μόνο αντιδραστικά μέτρα καταστολής.

Γιατί το ΚΚΕ παλεύει ασταμάτητα για να οικοδομηθεί η πιο στέρεη λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Γιατί το ΚΚΕ έχει πίσω του μια ηρωική ιστορία 91 χρόνων αταλάντευτης σύγκρουσης με την άρχουσα τάξη που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για να το εμπιστευτεί ο λαός.

Γιατί το ΚΚΕ έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη στρατηγική και χειροπιαστό όραμα εξουσίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας. Γιατί το ΚΚΕ στοχεύει στην κατάργηση της κλοπής του παραγόμενου κοινωνικά πλούτου απ' το κεφάλαιο, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Γι' αυτό και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην κάλπη με όπλο την πείρα του και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Να συμβάλει στο άνοιγμα του δύσκολου αλλά ελπιδοφόρου δρόμου της λαϊκής αντεπίθεσης. Να ψηφίσει αλλά και να συσστρατευθεί αγωνιστικά με το ΚΚΕ χωρίς δεσμεύσεις για ιδεολογική προσχώρηση. Να πάρει επιτέλους την τύχη του στα χέρια του.

Δύο δρόμοι ανάπτυξης, δύο δρόμοι επιλογής πολιτικής στάσης και δράσης στον αγώνα και στην κάλπη

Οι δύο δρόμοι αγώνα, οι δρόμοι ανάπτυξης διαπερνούν και καθορίζουν κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας. Ο δρόμος που καθορίζεται από την ιδιοκτησία και εξουσία των μονοπωλίων και ο δρόμος που οδηγεί στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου των εργατών, των αγροτών, των αυτοπασχολουμένων, των γυναικών και της νεολαίας, στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο, με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αν θα πάμε πίσω, αν θα κάνουμε ένα βήμα εμπρός, εξαρτάται από το πόσοι περισσότεροι εργαζόμενοι προσχωρούν στον αγώνα για την αναμέτρηση με το σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους τους κέρδους, της συγκέντρωσης του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Καλούμε να ρίξουν την ψήφο στην κάλπη του ΚΚΕ, όλους εκείνους και εκείνες που συναντηθήκαμε στους αγώνες κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν. Όλους εκείνους και εκείνες που παλέψαμε μαζί κατά των νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, τους αγρότες που βρεθήκαμε χέρι- χέρι στα μπλόκα της αγροτιάς, τις χιλιάδες μαθητές των καταλήψεων, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους σπουδαστές των ΤΕΙ, που είδαν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ παρόντες σε κάθε αγώνα για την Παιδεία. Τους εργάτες και τις εργάτριες που σε χιλιάδες τόπους δουλειάς γνώρισαν τη δράση του ΚΚΕ κατά των απολύσεων, της εργοδοτικής τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση του εισοδήματος.

Οι εκλογές στις 4 Οκτώβρη είναι μια μάχη που δεν πρέπει να πάει χαμένη για το λαό.

ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ ΔΥΝΑΤΟΣ ΛΑΟΣ, ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ Η ΚΑΛΠΗ

Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς. Σ' αυτά τα χέρια είναι η δύναμη, αυτά τα χέρια παράγουν όλο τον πλούτο και τους ανήκει. Αυτό το απλό διακηρύσσει το ΚΚΕ και καλεί σε πανστρατιά.

ΚΚΕ ΔΥΝΑΤΟ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

"ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ COSCO ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ και Α’ Περιφέρεια Πειραιά, Παν. Λαφαζάνης και Θοδ. Δρίτσας παραβρέθηκαν σήμερα στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται πλήρως στον αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά για να εμποδιστούν οι αυθαίρετες και έκνομες ενέργειες της κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΟΛΠ, που επιχειρούν να παραδώσουν προεκλογικά το λιμάνι του Πειραιά στα κινέζικά συμφέροντα.

Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη λήψη προσωρινής άδειας λειτουργίας τελωνείου από την COSCO προκειμένου όπως-όπως να παραδοθεί ο ΣΕΜΠΟ στην κινεζική εταιρεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί, μαζί με την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, το άμεσο πάγωμα της προεκλογικής εγκατάστασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτό το πάγωμα στην προεκλογική περίοδο, στο πλαίσιο του αγώνα του για την οριστική μετεκλογική ματαίωση της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στα κινέζικα συμφέροντα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η αποικιοκρατική σύμβαση εκποίησης του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική COSCO δεν αναθεωρείται, ούτε βελτιώνεται μέσα από οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσή της, όπως όψιμα υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν καλύτεροι ή χειρότεροι όροι ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά. Αντίθετα, η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί, με στόχο ένα Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η αποικιοκρατική σύμβαση εκποίησης του ΣΕΜΠΟ στην κινεζική COSCO δεν αναθεωρείται, ούτε βελτιώνεται μέσα από οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευσήανασυγκροτημένο, 100% δημόσιο λιμάνι του Πειραιά, που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια".

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ 49η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δήλωση Καρατζαφέρη για την Επέτειο, εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας:

"Η φετινή επέτειος της Κύπρου, συνοδεύεται από μια Εθνική απαίτηση στενότερης παρακολούθησης του διαλόγου μεταξύ του κυρίου Χριστόφια και της Άγκυρας μέσω Ταλάτ από την Ελλάδα.

Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην χώρα μας και κανένα κόμμα πλην του ΛΑ.Ο.Σ, δεν έχει αναφερθεί στο κυρίαρχο θέμα του Ελληνισμού, όπως είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Ομηρίες, δεσμεύσεις και υπολογισμοί δεν επέτρεψαν στα κόμματα της εξουσίας να τοποθετηθούν στο καίριο αυτό ζήτημα.

Η Κύπρος πρέπει τουλάχιστον να απολαμβάνει των ιδίων δικαιωμάτων και δυνατοτήτων που έχουν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. απέναντι σε τρίτες χώρες".


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΑΤΑΤΑ...


Και πάνω που είπαμε συγχαρητήρια στον Α.Βγενόπουλο για την κατοχύρωση του ονόματος "Μακεδονικές Αερογραμμές" , ένας αναγνώστης μας επανέφερε στην τάξη.

Οι Μακεδονικές Αερογραμμές αποτελούν θυγατρική της Ολυμπιακής , ήδη από το 1992.

Μπορείτε να δείτε και στις σχετικές πληροφορίες από την Wikipedia εδώ.

Στην εικόνα βλέπετε και το έμβλημα της εταιρίας.

Δεν είμαστε ειδικοί σε αυτά και την πατήσαμε.

Το χρεώνουμε στα αρνητικά του Α.Βγενόπουλου αυτό το ψέμα . Κακός οιωνός


Είπαμε κι εμείς...Διαβάστε τη συνέχεια...

O ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε ολόκληρη τη χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη:

"Η Θεσσαλονίκη μίλησε! Η Μακεδονία αποφάσισε! Είναι συγκλονιστική η σημερινή συγκέντρωση. Έχει ψυχή! Έχει πάθος! Στέλνει ισχυρότατο μήνυμα.

Μακεδόνες συμπατριώτες μου:

Η φωνή σας φτάνει παντού. Σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Ψηλά τις σημαίες των κοινών μας αρχών! Ακόμα πιο ψηλά. Την Κυριακή αποφασίζουμε για την Πατρίδα μας. Αποφασίζουμε για την Οικονομία μας. Για την οικογένειά μας. Για το μέλλον των παιδιών μας. Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά πώς δίνονται οι μάχες. Ξέρουμε και πώς κερδίζονται. Συνεχίστε τον αγώνα. Όλοι μαζί! Η νίκη είναι στα χέρια μας.

Φίλες και Φίλοι,

Οι πολίτες θα πρέπει να σταθμίσουν ένα σημαντικότατο ερώτημα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα:

Το ποια πλευρά ανοίγει τα χαρτιά της για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει την επόμενη ημέρα, και το ποια πλευρά τα κρύβει. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ κρύβει τα χαρτιά της, όλο και περισσότερο. Όπου υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει πρόσφατα εξαφανισθεί. Αρνήθηκε ένα δεύτερο δημόσιο διάλογο σε επίπεδο υποψήφιων Πρωθυπουργών. Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις στην τηλεόραση, σε δημοσιογράφους πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό είναι πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά. Εν τέλει: Όπου δύσκολο ερώτημα, απουσιάζει ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου...

Και ποια είναι τα ερωτήματα που θέλει να αποφύγει; Έχουν να κάνουν με την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου και συγκεκριμένων μέτρων. Έχουν να κάνουν με εξωπραγματικές παροχές και το πού θα βρεθούν οι πόροι για τις παροχές αυτές. Εχουν να κάνουν με τα φορολογικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ, όπου βασιλεύει η απόλυτη αοριστία και κρύβονται απειλητικές προθέσεις.

Έχουν να κάνουν με τις επικίνδυνες για τον τόπο συνέπειες αυτών των αλόγιστων και ανεύθυνων παροχών. Γιατί οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες στο δημόσιο χρέος, στο έλλειμμα, στην αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, απ΄ όπου δανείζονται όλες οι χώρες. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν θέλει να συζητήσει ο κύριος Παπανδρέου. Σε τίποτα απ΄ αυτά δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του. Κρύβει. Και κρύβεται!

Μακεδόνες,

Οι επόμενοι μήνες επιφυλάσσουν σοβαρές προκλήσεις, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στα εθνικά μας ζητήματα. Μπαίνουν σε κρίσιμη και λεπτή φάση…
- το θέμα των Σκοπίων,
- το Κυπριακό,
- η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Χρειάζονται, τις ώρες αυτές, σύνεση και τόλμη. Χρειάζεται εθνική επαγρύπνηση.

Στο θέμα των Σκοπίων, το επαναλαμβάνω σε κάθε κατεύθυνση: Ανιστόρητες κραυγές δεν περνούν. Το αποδείξαμε στο Βουκουρέστι! Κάναμε συμμαχική την εθνική μας θέση. Τραβήξαμε μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Και από τη γραμμή αυτή δεν υποχωρούμε ούτε ένα βήμα. Οι Μακεδόνες, όλοι εμείς, περήφανοι για την ιστορία μας, περήφανοι για τις ρίζες μας, το επαναλαμβάνουμε ακόμα πιο δυνατά. Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται. Σαφέστατο μήνυμα στέλνουμε και στην απέναντι όχθη:
• Οφείλει, πρώτ’ απ’ όλα, η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής για τους παράνομους μετανάστες. Να πάψει να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους.
• Οφείλει η Τουρκία να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Να πέσει το τείχος της βίας, που διχοτομεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Να τερματιστεί η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.
• Η πολιτική μας, σ’ ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, συμπυκνώνεται σε λίγες μόνο λέξεις: «Πλήρης συμμόρφωση – πλήρης ένταξη». Καθαρές, ανυπόκριτες κουβέντες.
• Παραβιάσεις, προκλήσεις, απειλές, δεν αλλάζουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Τα δικαιώματά μας κατοχυρώνονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και από τα δικαιώματα αυτά δεν υποχωρούμε, δεν παραχωρούμε και δεν εκχωρούμε τίποτα!

Σ’ ό,τι αφορά τις μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε, είχαμε την τόλμη να τις προχωρήσουμε. Έχουμε την αποφασιστικότητα να τις υπερασπιζόμαστε. Αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σπουδαιότητα της Ελλάδας. Δυναμώνουν τη συνεργασία μας με τους γείτονές μας, υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Περίεργοι ισχυρισμοί για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου κι αν ακούγονται, απ’ όπου κι αν υπαγορεύονται, δεν γίνονται δεκτοί.

Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανακαλέσει. Δεν ξεχνούμε τί έλεγε το 2007. Μιλώντας για τη Ρωσία και διαστρεβλώνοντας τα πράγματα, ισχυριζόταν, τάχα ότι «η Χώρα μας δέχεται», «χαστούκια από υποτιθέμενους φίλους». Δεν ξεχνούμε ούτε τα Ίμια, ούτε τη Μαδρίτη, ούτε τον Οτσαλάν. Δεν ξεχνούμε τις πιέσεις στους ελληνοκύπριους για το Σχέδιο Ανάν. Δεν ξεχνούμε ότι άλλα έλεγαν δημόσια και άλλα συζητούσαν στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Δεν ξεχνούμε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας. Αποφασίζετε εσείς. Επιλέγετε εσείς.

Μακεδόνες,

Η πιο πιεστική εθνική υπόθεση, στο διάστημα που ακολουθεί, είναι η Οικονομία μας. Κρίνεται η δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας. Κρίνεται η αποτελεσματικότητά μας στη σύγκρουση με τις αδυναμίες και τα βάρη, που άφησε η ανευθυνότητα ΠΑΣΟΚ. Κρίνεται η ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης την επομένη της κρίσης.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα.

Η διεθνής οικονομική κρίση είναι πραγματική απειλή. Και είναι εδώ. Και θα είναι ακόμα μπροστά μας για δύο δύσκολα χρόνια. Κανένας δεν μπορεί να την αγνοεί. Κανένας δεν μπορεί να την αρνείται. Οι επιπτώσεις της είναι σοβαρές. Επιβάλλουν δύσκολες αποφάσεις. Επιβάλλουν ρεαλιστικό Σχέδιο, που να εξασφαλίζει σίγουρα αποτελέσματα. Δεν είναι ώρα για ανεύθυνες παροχολογίες που αν γίνουν πράξη θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Είναι η ώρα της υπεύθυνης δράσης. Ώρα ειλικρινούς στάσης, από όλους. Επιβάλλεται, τώρα,...
- να μειωθούν τα έξοδα του κράτους.
- Να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
- Να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Κατέθεσα, με ευθύτητα, το Σχέδιό μας. Μίλησα χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ωραιοποιήσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν ακούγεται τίποτα καθαρά. Ένα, μόνο, είναι βέβαιο. Αύξηση των φόρων: Για τους αγρότες. Για τους μικρούς επιχειρηματίες. Για τα μεσαία εισοδήματα. Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις. Αποφεύγει να πει συγκεκριμένα μέτρα. Συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν απαντά σε τίποτα. Δραπέτευσε από το δημόσιο διάλογο. Κρύβεται στην αοριστία. Κρύβεται στη γενικολογία. Κρύβεται γενικά.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Οι θέσεις τους είναι σκόρπιες θεωρίες και συνεχείς αντιφάσεις. Τη μια αλλάζουν τη φορολογική κλίμακα και την άλλη δεν την αλλάζουν. Από κει και πέρα, απόλυτη σιωπή. Τίποτα χειροπιαστό. Τίποτα συγκεκριμένο. Απέναντι στη σφοδρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του δεν προτείνουν, ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο. Έχουν μόνο ευχάριστες, αλλά επικίνδυνες συνταγές.

Υπόσχονται αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού. Είναι 8-10 ευρώ το μήνα (100-150 ευρώ το χρόνο) για τους χαμηλόμισθους. Εμείς λέμε να μη δοθούν, για ένα χρόνο, αυξήσεις στους υψηλόμισθους του Δημόσιου Τομέα. Είναι οι μόνοι που δεν επηρεάζονται άμεσα από την κρίση. Λέμε όμως, να δοθούν περισσότερα στους χαμηλόμισθους, να τους ενισχύσουμε ουσιαστικά. Όπως έγινε και φέτος. Δόθηκαν απο 300 μέχρι 500 ευρώ, αντί των 100 που λέει το ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια όλα αυτά δεν αφορούν τα 4 εκ. εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Πήραν, φέτος, αυξήσεις 5,5%, όπως προβλεπόταν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Θα πάρουν το 2010 και 2011 τις αυξήσεις που θα συμφωνηθούν με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους. Η απύθμενη υποκρισία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται και από το γεγονός ότι καταψήφισαν στη Βουλή την έκτακτη εισφορά στους έχοντες.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του δηλώνουν ότι χρειάζονται 10 δις ευρώ για το έλλειμμα. Την ίδια στιγμή, μοιράζουν υποσχέσεις που κοστίζουν άλλα τόσα. Είναι αδύνατον να βρεθούν. Θα ήταν καταστροφικό για την Οικονομία κάτι τέτοιο.

Δηλώνουν ότι θα αλλάξουν το φορολογικό σύστημα. Δεν δίνουν όμως, καμιά λεπτομέρεια. Γιατί; Πόσο, τελικά, θα αυξηθούν οι φόροι; Πόσα περισσότερα θα πληρώνουν οι μικρές επιχειρήσεις; Πόσα βάρη θα πέσουν στα μεσαία νοικοκυριά; Μιλούν για άλλο ασφαλιστικό. Ποιό; Τί θα κάνουν με τα όρια ηλικίας; Τί θα κάνουν με τον Ασφαλιστικό Νόμο, που λυσσαλέα πολέμησαν; Θα διασπάσουν ξανά τα Ταμεία;

Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα βρουν πόρους από νέα δάνεια. Πού θα φτάσει το δημόσιο χρέος; Δεν αντιλαμβάνονται την καταστροφή που προκάλεσαν είκοσι χρόνια στην εξουσία; Δεν ξέρουν ότι μόνο για τους τόκους πληρώνουμε, σήμερα, ένα δις ευρώ το μήνα; Πόσα θα χρειασθεί να πληρώνουμε από αύριο; Από πού θα βρίσκονται;

Ένα είναι βέβαιο: Με τις ανεύθυνες υποσχέσεις ΠΑΣΟΚ,…
- τα προβλήματα θα διογκώνονταν.
- Οι λύσεις θα απομακρύνονταν.
- Η χώρα θα αντιμετώπιζε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Το λέω ευθέως, το λέω ρητά, το λέω κατηγορηματικά:
Εάν δεν δράσουμε άμεσα, η κρίση...
- θα τραυματίσει την Οικονομία μας για χρόνια.
- Θα υπονομεύσει την ανάπτυξη.
- Θα δημιουργήσει συνθήκες χρόνιας ανεργίας.
- Θα ισοπεδώσει τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς.

Η κρίση δεν είναι περίπατος. Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Σταθερή ανάκαμψη ή οικονομική περιπέτεια; Πραγματικό σχέδιο ή κούφιες υποσχέσεις; Υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα;

Μακεδόνες,

Μπήκα στην πολιτική γιατί πιστεύω σε μια καλύτερη Ελλάδα. Πιστεύω ότι η Πατρίδα μας μπορεί να είναι στην κούρσα της ανάπτυξης, που έρχεται το 2011. Αρκεί να επιλέξουμε το σίγουρο δρόμο. Το δρόμο της σταθερής και μόνιμης ανάπτυξης. Το δρόμο που μετατρέπει τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία.

Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011...
- έχει Οικονομία σε υγιείς βάσεις. Απαλλαγμένη από την αιχμαλωσία των ελλειμμάτων και του χρέους.
- Έχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
- Έχει απλοποιημένες διαδικασίες για όσους θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
- Έχει ανοικτά τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».
- Έχει ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που εξασφαλίζει σίγουρες συντάξεις στα παιδιά μας.

Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011...
- έχει ένα τεράστιο πλέγμα υποδομών. Νέους αυτοκινητόδρομους, Μετρό, αναβαθμισμένα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
- Έχει Κτηματολόγιο.
- Έχει Ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και προστατεύει το περιβάλλον.
- Έχει εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών.

Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011...
- έχει αυτόνομο Λύκειο.
- Έχει σύγχρονο εξεταστικό σύστημα, που ανακουφίζει την ελληνική οικογένεια από τα βάρη της παραπαιδείας.
- Δεν έχει καταλήψεις.
- Δεν έχει βανδαλισμούς και βιαιότητες στα Πανεπιστήμια.
- Δεν δέχεται την άποψη ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο μπορεί να ταυτίζεται με την ασυλία στο έγκλημα.

Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011...
- έχει μια νέα δομή στη διοικητική της οργάνωση.
- Λιγότερους δημόσιους φορείς.
- Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Υγεία.

Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011...
- δεν δέχεται να κλείνουν οι δρόμοι από λίγους και να ταλαιπωρούνται εκατομμύρια πολίτες.
- Δεν έχει καμιά ανοχή στην εγκληματικότητα.
- Καμιά ανοχή στην εξτρεμιστική δραστηριότητα.
- Εξασφαλίζει σε όλους το δικαίωμα να περπατάμε με ασφάλεια στις γειτονιές μας.
- Σέβεται τους μετανάστες που εργάζονται νόμιμα και ενθαρρύνει την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
- Δεν ανέχεται, όμως, αδίσταχτους δουλέμπορους.

Μακεδόνες συμπατριώτες μου,

Οι προσδοκίες και τα όνειρά μας, μπορούν να γίνονται πράξη…
- μόνο όταν τολμούμε έγκαιρα δύσκολες αποφάσεις.
- Μόνο όταν ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε.
- Μόνο όταν ξέρουμε πώς ακριβώς θα πάμε.

Το κοινό μας όραμα είναι ζωντανό, είναι δυνατό, είναι μοναδικό. Μοιραζόμαστε τους ίδιους αγώνες, τις ίδιες αξίες, την ίδια αγάπη για κάθε τι ελληνικό.

Είμαστε περήφανοι για την Πατρίδα μας. Όχι γιατί τα βλέπουμε όλα τέλεια. Αλλά γιατί πιστεύουμε στην Πατρίδα μας. Γιατί πιστεύουμε πως μπορεί να γίνεται διαρκώς καλύτερη.

Γιατί πιστεύουμε στην Ιστορία μας. Πιστεύουμε στις παραδόσεις μας. Υποδεχθήκαμε, σ’ αυτή τη Γη και αγκαλιάσαμε ένα περήφανο τμήμα του Ελληνισμού. Τους αδελφούς μας Έλληνες του Πόντου. Είναι μαζί μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν σχεδιάσαμε ένα νέο ρόλο για το Βορειοελλαδικό Τόξο. Μαζί διεκδικήσαμε μια καλύτερη προοπτική για την πόλη μας. Μαζί βλέπουμε, σήμερα, τους στόχους μας να γίνονται πραγματικότητα.

Η Μακεδονία μας, η Ήπειρος, η Θράκη λειτουργούν, ήδη, ως ευρωπαϊκή πύλη. Λειτουργούν πλέον με την Εγνατία ως μία ενότητα. Η Εγνατία Οδός, ένα όραμα δεκαετιών, είναι πραγματικότητα. Την ολοκληρώσαμε. Ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και φέρνει, με τους κάθετους άξονές της, πιο κοντά τους βόρειους γείτονές μας. Η Θεσσαλονίκη γίνεται, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτό συνδράμει και η μετατροπή του αεροδρομίου σε Διεθνές.

Κατασκευάζεται ο νέος διάδρομος προσαπογειώσεων και έχουν ολοκληρωθεί οι υπόλοιπες υποδομές.
• Οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε, καθιστούν τη Β. Ελλάδα στρατηγικό ενεργειακό δίαυλο.
• Η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μετατρέπεται σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
• Η Θεσσαλονίκη αποκτά το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη.
• Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι σε λειτουργία.
• Η Σίνδος ετοιμάζεται να δεχτεί το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο.
• Στα Ανατολικά της πόλης, χωροθετείται η Ζώνη Καινοτομίας.
• Ανάμεσα στο Λαγκαδά και τη Μυγδονία, προετοιμάζεται η δημιουργία τρίτου πυλώνα ανάπτυξης.
• Ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ, μεταβάλλεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Γίνεται πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά του αστικού ιστού.

Η πόλη μας άλλαξε. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Σε ότι αφορά το θέμα της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα. Σε μια στιγμή που το Δημόσιο βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με το Παραχωρησιούχο και το θέμα εκκρεμεί στην Διαιτησία, όπως προβλέπει η σύμβαση την οποία ψήφισε και το κόμμα του στην Βουλή, έρχεται και παίρνει θέση υπέρ του Παραχωρησιούχου και σε βάρος του Δημοσίου.

Μακεδόνες συμπατριώτες μου,

Είμαι ένας από εσάς. Παλέψαμε μαζί.
- για τη Δημοκρατία.
- Για την Κύπρο.
- Για τη Μακεδονία.
- Για τα εθνικά μας δίκαια.

Παλέψαμε, μαζί, με εκατομμύρια άλλους,...
- για τις ίδιες αρχές και αξίες.
- Για τους ίδιους εθνικούς στόχους.
- Για τα ίδια κοινωνικά αιτήματα.

Από εδώ ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή. Με τη δική σας ενθάρρυνση.

Με τη δική σας υποστήριξη. Θέλαμε πάντα μια Ελλάδα, δυνατή και περήφανη. Με πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική. Με ενισχυμένη τη γεωπολιτική της θέση. Με τόλμη στην προάσπιση των δικαίων της. Θέλαμε πάντα μια Ελλάδα που δεν λυγίζει σε δύσκολους καιρούς.

Μια Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει…
- σταθερή Οικονομία.
- Μακροχρόνια ανάπτυξη.
- Πιο δίκαιη κοινωνία.

Αυτά υπηρετώ και σήμερα. Τολμώ δύσκολες αποφάσεις. Γιατί πάνω από όλα βάζω το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Αυτή είναι η μόνιμη έγνοια μου. Αυτός είναι ο γνώμονας των αποφάσεών μου. Παλεύω, όποιο κι αν είναι το προσωπικό μου κόστος, για την Πατρίδα μου και μόνο. Προχωρώ στο δρόμο της ευθύνης. Στο δρόμο που πίστεψα και πιστεύω. Στο δρόμο που μαζί πιστέψαμε. Στο δρόμο που οδηγεί πιο ψηλά την Πατρίδα μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δύναμή μου είστε εσείς. Μόνη δύναμή μου είστε εσείς. Μόνη δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη σας.

Κρατήστε ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες των κοινών μας αξιών. Στείλτε παντού το μήνυμά μας: Συστράτευση. Συσπείρωση. Συμμετοχή. Προχωρούμε δυνατά και προχωρούμε αισιόδοξα. Αυτή η Παράταξη, η δική μας Παράταξη, ξέρει να δίνει μάχες. Ξέρει να κερδίζει μάχες. Ξέρει να κερδίζει αγώνες. Προχωρούμε, όλοι και όλες, μαζί. Αποφασισμένοι να νικήσουμε. «Ναι», να νικήσουμε. Να νικήσουμε για την Πατρίδα μας. Πιστεύω στην ωριμότητα των Μακεδόνων. Πιστεύω στην ωριμότητα των Ελλήνων. Η νίκη είναι στα χέρια μας. Συνεχίστε τον αγώνα. Καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος χαρισμένη. Πάμε, όλοι και όλες, μαζί. Πάμε μαζί Μακεδόνες. Πάμε μαζί για τη νίκη.

Μακεδόνες,
Σαλονικιές και Σαλονικοί,

Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτή η πόλη θα είναι πάντα, η πόλη της καρδιάς μου. Με συγκινείτε βαθύτατα. Σας ζητώ να απευθυνθείτε σε όλους. Την Κυριακή να μη λείψει κανένας. Αποφασίζουμε για την Πατρίδα μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Αποφασίζουμε για τα παιδιά μας. Να είμαστε όλοι παρόντες.

Σας ευχαριστώ, σας ευγνωμονώ από τα βάθη της καρδιάς μου".

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε κίνηση ματ! Πήρε το όνομα "Μακεδονικές αερογραμμές" και το κατοχύρωσε διεθνώς!

Ότι δεν έκανε η κυβέρνηση, η νομαρχία, η τοπική αυτοδιοίκηση το έκανε ο Βγενόπουλος!

Καλά τους κάνει και τους φτύνει, τους βρίζει και τους πλακώνει στις αγωγές.

Αφού είναι τόσο μάγκας που τα καταφέρνει και κάνει κινήσεις ματ, ας βγει να ξεφτιλίζει όλο το πολιτικό σύστημα.

από το:Troκtiko

Δε συμφωνούμε με τη φράση: "Καλά τους κάνει και τους φτύνει, τους βρίζει και τους πλακώνει στις αγωγές", όλα τα υπόλοιπα όμως είναι εξαιρετικά σωστά!


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ...

Αν δεν κάνουμε λάθος, είναι η πρώτη φορά που σχολιάζουμε πρωτοσέλιδο, εφημερίδας της Αριστεράς.

Ο Ριζοσπάστης σήμερα λοιπόν, σε πανηγυρικό κλίμα, αναφέρεται στη χθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ήταν μια καλή συγκέντρωση με αρκετό κόσμο.

"ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ", ο τίτλος της εφημερίδας.

Είναι ελπίδα άραγε το ΚΚΕ; Είναι ελπίδα η Αριστερά, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες σήμερα;

Ερωτήματα με πολύ μεγάλο βάθος και γεμάτο ουσία.

Ο κομματισμός έχει εισβάλει για τα καλά στους κόλπους τις Αριστεράς και φυσικά στο Κ.Κ. Ο λαός απεχθάνεται τον κομματισμό και ταυτόχρονα η Αριστερά τον έχει προδώσει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Ενω η Αριστερα...


... ειναι και το μεγαλυτερο "θυμα", της Καπιταλιστικης προπαγάνδας.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο για τον Έλληνα να δείξει εμπιστοσύνη στην Αριστερά και κατ' επέκταση στο ΚΚΕ.

Στο ΚΚΕ πλέον αναγνωρίζετε η συνέπεια στις θέσεις του, η πολιτική σοβαρότητα και η αποφυγή ακραίων, τυχοδιοκτικων πράξεων. Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά φαίνεται να το κρατούν σταθερά, 3η πολιτική δύναμη στον τόπο και μετά τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη.

Αλλά αυτό είναι λίγο...!


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ!

"Ανεπανάληπτη", χαρακτηρίζει τη συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

Δε γνωρίζουμε ούτε το μέγεθος, ούτε τον παλμό από τη χθεσινή συγκέντρωση του κ. Καραμανλή.

Δεν μπορούμε όμως, να μη σχολιάσουμε ότι η εφημερίδα, δεν επιλέγει τρεις μόλις μέρες από τις κάλπες, την λασπολογική τακτική κατά του Γ. Παπανδρέου.

Απρόσμενα θετικό δείγμα πολιτικής ευπρέπειας, που δεν ακολουθεί τις τελευταίες μέρες η ΝΔ και μέχρι σήμερα δεν συνήθιζαν να ακολουθούν ούτε και οι εκπρόσωποι τις στα ΜΜΕ.

Εμείς πάντως οφείλουμε να σημειώσουμε αυτό που βλέπουμε...

Τι θα δούμε τωρα από Δευτέρα...κανείς δε ξέρει!


Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΣΤΟΠ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ"

H αλήθεια είναι, ότι ο κ. Παπανδρέου χθες έδωσε κάποιες σημαντικές δεσμεύσεις, τις οποίες εάν τηρήσει, τα κουστούμια που ράβονται εδώ και μέρες...θα τα φάει ο σκόρος.

Τα ΝΕΑ, άλλο που δεν ήθελαν βέβαια για να υμνήσουν τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου...μεταξύ μας τα ΝΕΑ, σίγουρα θα απολαμβάνουν κάποιες διαφημισούλες παραπάνω, λόγο Παπαχρήστου!!!

Επίσης, παρατηρούμε ακόμη ένα πρωτοσέλιδο του τύπου να αναφέρεται στα stage και το "κόλπο" της ΝΔ για παράνομες προσλήψεις προεκλογικά.

Μήπως θα έπρεπε κάποιος εισαγγελέας να κοιτάξει το θέμα, μετά την 4η Οκτώβρη διότι φαίνεται λιγάκι σοβαρό!


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΠΟ ΤΟ 2004...ΣΤΟ 2009

Πριν από λίγο διαβάσαμε μια ιστορική αναδρομή, στο 2004 και το κλίμα που επικράτησε ανάμεσα στα συγκροτήματα του τύπου, τότε.

Σήμερα ξεκινάμε την ανάγνωση των εφημερίδων από το ΒΗΜΑ, που το 2004 είχε υποδεχθεί, την νέα κυβέρνηση Καραμανλή, μουδιασμένα.

Στην πορεία αυτής της κυβέρνησης ποτέ δε θα λέγαμε ότι την στήριξε άμεσα. Εκείνο όμως που έκανε αφειδώς, ήταν μια επίθεση λασπολογίας κατά του Γ. Παπανδρέου, κυρίως μετά την δεύτερη ήττα του ΠΑΣΟΚ, το 2007.

Επιδεικνύοντας με άκομψο τρόπο τότε, ότι ήθελε να διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στις εσωκομματικές διεργασίες του Κινήματος.

Τώρα πια οσμιζόμενο, εξουσία, κρατική διαφήμιση και "ανέσεις" έχει αλλάξει τακτική.

Σήμερα παρουσιάζουν "το σχέδιο Παπανδρέου για την κρίση" το οποίο εξήγγειλε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου χθες, στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε.

Κυριακή κοντή γιορτή...!


Διαβάστε τη συνέχεια...

2004...


Διαβάστε μια καταπληκτική δουλεία της
Παραπολιτικής, ιστορικής σημασίας:

Οι περισσότεροι από εσάς θα θυμούνται τη διπλανή φωτογραφία.

Είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Καραμανλής θα χαιρετήσει τον λαό της Αθήνας από το μπαλκόνι σαν πρωθυπουργός το βράδυ της 7ης Μαρτίου του 2004.

Είχε μόλις εξασφαλίσει το 45,4% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος που του εξασφάλιζε μια ισχυρή πλειοψηφία 165 εδρών την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ.

Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 40,5% και η διαφορά άγγιξε τις 4,9 μονάδες.

Ψάξαμε και βρήκαμε 11 πρωτοσέλιδα εφημερίδων της 8ης Μαρτίου του 2004 . Οι περισσότερες εφημερίδες πρόλαβαν την διαφορά όταν αυτή άγγιζε τις 7 μονάδες...

Ρίξτε μια ματιά και σίγουρα κάποιες εφημερίδες θα σας εκπλήξουν...
Ξεκινάμε με τα εύκολα . Ρεαλιστικό το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας . Βγάζει μια πίκρα για την ήττα του ΠΑΣΟΚ αλλά χωρίς ακρότητες .

Πάμε στα πιο δύσκολα . Το ΒΗΜΑ υποδέχεται μουδιασμένα την επικράτηση Καραμανλή καθώς οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΔΟΛ ήταν τραγικές . Τα επόμενα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν καθώς φαίνεται ότι το όνειρο της "επανίδρυσης" γοήτευσε πολλούς...


Φιλήστε μας τα χέρια. Το πρωτοσέλιδο είναι έτοιμο για το Μουσείο Τύπου . Ο Κουρής επιτίθεται στον Σημίτη με φράσεις του στυλ "Εμείς οι ΠΑΣΟΚοι" ενώ χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση "Δεξιά λαίλαπα"...! Τα λόγια είναι περιττά .

Χαρές και πανηγύρια . Η Απογευματινή δημοσιεύει τη μέγιστη διαφορά που εκδηλώθηκε κατά την καταμέτρηση των ψήφων για να τονώσει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των Νεοδημοκρατών . Παρέμεινε πιστή στο όραμα της "επανίδρυσης" μέχρι και σήμερα...


Καλημέρα Γαλάζια Ελλάδα και "οι Έλληνες ξαναβρίσκουν την ελπίδα και την αξιοπρέπεια" την οποία έχασαν μάλλον γρήγορα...


Μαύρα μαντάτα . Τα ΝΕΑ πενθούν καθώς αποτέλεσαν για 11 χρόνια την επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως . Παραδέχονται πάντως ότι υπήρξε "καθαρή εντολή" στη Ν.Δ...


Η θριαμβεύτρια των εκλογών ! Η Καθημερινή αποτέλεσε τη ναυαρχίδα της Νέας Δημοκρατίας και στήριξε τον Καραμανλή μέχρι εσχάτων γι' αυτό και δεν μπορεί να κρύψει την χαρά της . Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει...


Το πρωτοσέλιδο του Έθνους είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων του Γ.Μπόμπολα . Είναι απρόσμενα ισορροπημένο και σηματοδοτεί μια παράλληλη πορεία πλεύσης του Πήγασου με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με το ΠΑΣΟΚ...


Να και ο Ελεύθερος Τύπος πριν την Γιάννα και πριν τον φαλιμέντο . "Σοκ και δέος" στο ΠΑΣΟΚ γράφει η εφημερίδα και θα επιβεβαιωθεί 3 χρόνια αργότερα και μετά από μια άλλη εκλογική αναμέτρηση...


Στα γνωστά μονοπάτια του λαϊκισμού και της βλακείας ο Ελεύθερος . Παραμένει ακόμα και σήμερα μια φυλλάδα του σωρού...


Για το τέλος...Γιώργος Τράγκας και Χώρα τονίζοντας ότι "Σαρώθηκαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της διαπλοκής" . Για να το λέει ο Master της Κρατικής Διαφήμισης...

Αυτά ήταν ! Τα σχόλια δικά σας...
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com