Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΛΕΙΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Ούτε τις στοιχειώδεις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος, δεν καλύπτει ο νέος προϋπολογισμός του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος είναι πολύ πίσω, όχι μόνο από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό του 2009.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση που έχει περιορίσει τις λειτουργίες του ιδρύματος, είναι επιλογή των κυβερνήσεων (και της τωρινής και της προηγούμενης), καθώς αποτελεί μέσο πίεσης προς τα ιδρύματα, ώστε από τη μια να διασυνδεθούν με τις επιχειρήσεις αναζητώντας πόρους και από την άλλη να πουλούν υπηρεσίες, να λειτουργούν ανταποδοτικά.

Οπως προκύπτει από το φετινό προϋπολογισμό του ΤΕΙ Κρήτης, τα τακτικά έσοδα του ιδρύματος για το 2010 από τις κρατικές δαπάνες είναι μειωμένα σε σχέση με το 2009 κατά 2,75 % (από 22.515.077,39 ευρώ πέφτουν στα 21.895.000 ευρώ, δεν υπολογίζουμε τα μεταφερόμενα υπόλοιπα από το προηγούμενο έτος, διότι αλλοιώνει την πραγματική εικόνα).

Η μείωση εγγράφεται κυρίως στις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, αμοιβών του εκπαιδευτικού προσωπικού και στις δαπάνες για εξοπλισμό, ενώ αντίθετα, κονδύλια που έχουν σχέση με εργολαβίες και με την είσοδο του ιδιωτών στο ίδρυμα εμφανίζουν αύξηση!

Συγκεκριμένα:

1. Οι πληρωμές διδασκόντων έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με το 2009 και (από 7.490.000 ευρώ το 2009, έπεσαν στα 6.374.000 ευρώ).

2. Εχει μειωθεί δραστικά ο προϋπολογισμός για τη φοιτητική μέριμνα. Καταργήθηκε η δυνατότητα για χορήγηση επιδότησης ενοικίου και ενοικίασης ξενοδοχείων, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση οικογένειες που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στην Κρήτη, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν νοίκια.

Συνολικά, οι δαπάνες του ΤΕΙ για επιδοτήσεις και χορηγίες κοινωνικής πρόνοιας (νοσήλια, μεταφορικά φοιτητών για λόγους εκπαίδευσης, σίτιση, φοιτητικά πάσο) μειώνονται κατά 862.156 ευρώ ή κατά 27% (από 3.212.156 ευρώ πέρσι πέφτουν στα 2.350.000 ευρώ).

3. Επίσης, οι δαπάνες για βιβλία έχουν μειωθεί κατά 61% σε σχέση με πέρσι!

4. Οι δαπάνες για συντήρηση, επισκευή κτιρίων, μηχανημάτων, στατικότητα κτιρίων, ανέγερση νέων για κάλυψη νέων αναγκών, κ.τ.λ. είναι απελπιστικά μειωμένες κατά 71,50%!

5. Οι δαπάνες για εξοπλισμό εργαστηρίων (όργανα ακριβείας, υγειονομικού - φυτοπαθολογικού - χημικού υλικού, άλλα υλικά εκπαίδευσης κλπ. εξοπλισμού) εμφανίζονται τραγικά μειωμένες κατά 50%!

Αλήθεια, τι επιφυλάσσει μια τέτοια προοπτική όταν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες αυξάνονται και οι δαπάνες σε αυτά μειώνονται;

Κυρία Διαμαντοπούλου τι προτίθεστε να κάνετε για τα Ιδρύματα(όλα σχεδόν) που τους παρέχετε ελλειπή κρατική χρηματοδότηση;


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ...

Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να βγάλουν από το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο τα Νεα.

Προς τι αυτός ο ξαφνικός πανικός για εμβολιασμό και αντιμετώπιση της νέας γρίπης...;

Όπως κι αν έχει δεν χρειάζεται ούτε πανικός...ούτε εμβολιασμός, υπάρχει σχετική επιστημονική σύγχυση γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού, επομένως καλύτερα να αποφευχθεί.

Χρειάζεται όμως πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, τακτικό πλύσιμο των χεριών μας και όχι ιδιαίτερους αναγκαλισμούς με άτομα που δεν γνωρίζουμε!

Αυτά, απλή προσοχή και τίποτα παραπάνω...ο πανικός βλάπτει περισσότερο από τον ιό!


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΟΙ "ΑΥΛΙΚΟΙ" ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΑΝ!

Η Απογευματινή λοιπόν τα βάζει με τους νέους Γ. Γραμματείς των υπουργείων, τους χαρακτηρίζει "αυλικούς"...!

Τώρα μάλιστα...τι περιμένατε δηλαδή να βάλει ο κάθε υπουργός στην Γ. Γραμματεία του υπουργείου του, κάποιους οποιουδήποτε, όσο άριστοι και αν ήταν εκείνοι...;

O γ. γραμματέας αντικαθιστά σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τον ίδιο τον Υπουργού, δεν μπορεί να είναι όποιος και όποιος, δεν μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τον Υπουργό, διότι πολύ απλά δεν θα μπορεί να συνεργαστεί μαζί του.

Λάθος του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει τόσο σούσουρο γύρω από την επιλογή των γ.γ., φάνηκαν πολλά σε σχέση με την πραγματική επιθυμία του για αυτές τις θέσεις.

Σίγουρα όμως γκρέμισε την εικόνα που είχε καλλιεργήσει, περί διαδικτυακής διαφάνειας...!



Διαβάστε τη συνέχεια...

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ;

Η Καθημερινή σήμερα, η αλήθεια είναι μετά από καιρό, μας ενοχλεί με το εξώφυλλο της και τον τίτλο..."Αδιαλλαξία με νέα 48 απεργία στο λιμάνι"!

Δεν είναι αδιαλλαξία να αγωνίζεσαι για να μη χάσεις τη δουλεία σου, δεν είναι αδιαλλαξία να μάχεσαι για να μπορείς να ταΐσεις την οικογένεια σου, δεν είναι αδιαλλαξία να παλεύεις να κρατήσεις σε ελληνικά χέρια μια ελληνική περιουσία!

Είναι προσπάθεια, είναι αγώνας, για μια ζωή με αξιοπρέπεια...!

Η Καθημερινή προφανώς εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα που συνδέονται άμεσα με το λιμάνι και προσπαθεί με τον τρόπο της να θέσει τους εργαζόμενους του λιμανιού ως αδιάλλακτους και κοινωνικά ανάλγητους.

Η προσπάθεια που γίνεται από τα μέσα έχει σκοπό την κοινωνική αποστροφή προς τα "golden boys", τους λιμενεργάτες, έτσι ώστε να απομονωθούν και να μην καταφέρουν να αφυπνίσουν με τη δράση τους και άλλα λαϊκά στρωματά που παίρνουν δύσκολες ώρες...

Για να δούμε την τελική έκβαση πως θα έχει...;


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ...ΑΡΚΕΙ!

Τις τελευταίες βδομάδες λοιπόν, οι περισσότερες εφημερίδες και κυρίως η φιλοκυβερνητικές, απλά σχολιάζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία.

Προσπαθούν να τις διαφημίσουν ως φιλολαϊκές και το έχουν καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό, εξάλλου η στήριξη από τα μέσα είναι πρωτοφανής!

Το Βήμα σήμερα θίγει ένα ακόμη νέο μέτρο που στόχο έχει το χτύπημα της φοροδιαφυγής και το κλείσιμο της τρύπας του ελλείμματος.

"Έρχεται και η φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών" μας πληροφορεί το Βήμα λοιπόν...!

Μια κοινωνική ομάδα που κατηγορείται πάντοτε σε δύσκολους καιρούς για τα επίπεδα φοροδιαφυγής της, αλλά και αδικημένη αφού η κρίση έχει λυγίσει πολλούς ελευθέρους επαγγελματίες.

Για μας το ζητούμενο δεν είναι να επιβαρυνθούν περισσότερο με νέα φορολόγηση, παρά να βρεθούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, εκείνοι που φοροδιαφεύγουν...θα ήταν δικαιότερο όλων!

Θα δούμε πως θα δράσει η κυβέρνηση και θα επανέλθουμε...!



Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com