Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

52% ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Περισσότερα απ' τα μισά λαϊκά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα δε διαθέτουν οικογενειακό γιατρό και δεν μπορούν να επισκεφτούν τον οδοντίατρο, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, το οποίο αρχίζει αύριο στην Κρήτη.

Στην έρευνα πήραν μέρος 1.005 άτομα και βρέθηκε ότι τα άτομα στην υψηλότερη κοινωνικοοικονομική τάξη δήλωσαν ότι διαθέτουν οικογενειακό γιατρό σε ποσοστό 68,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χαμηλότερη τάξη είναι μόλις 48%. Δηλαδή, το 52% των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει οικογενειακό γιατρό. Η πιθανότητα επίσκεψης σε επαγγελματία υγείας είναι 51% μικρότερη στους κατοίκους των αγροτικών, σε σχέση με τις αστικές περιοχές, ενώ η πιθανότητα προσφυγής σε ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας είναι 42% μικρότερη στο χαμηλότερο, σε σχέση με το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Οι ανισότητες αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες και στη χρήση των υπηρεσιών στοματικής υγείας, καθώς μόλις το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί οδοντίατρο το τελευταίο έτος.

Το εργασιακό στρες τσακίζει τους νοσηλευτές

Οι δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και οι κακές συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία καταγράφονται σε άλλη έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ίδιο συνέδριο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 345 εργαζόμενοι από έξι ελληνικά νοσοκομεία και το 72,5% όλων των εργαζομένων αναφέρει υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες (83% του τεχνικού προσωπικού, 80,4% του νοσηλευτικού και 52,4% του βοηθητικού προσωπικού). Ειδικότερα, το 43,9% αναφέρει ότι αισθάνεται ψυχολογική καταπόνηση, το 37,2% ότι βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση χρόνου και το 34,2% ότι παρουσιάζει σωματική κόπωση. Από τους εργασιακούς παράγοντες, αρνητική επίδραση ασκούν ο κακός εξαερισμός, η ακαταστασία του χώρου, οι επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες και ο εξοπλισμός, καθώς και ο περιορισμένος εργασιακός χώρος, ο θόρυβος και ακατάλληλη θερμοκρασία.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΘΕΣΗ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Πρόκληση αποτελεί η προκήρυξη οργανικής θέσης «γραμματέα», δηλαδή «μάνατζερ» με βάση το νέο νόμο - πλαίσιο 3549, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με απόφαση της Συγκλήτου και μετά από πρόταση του πρύτανη του πανεπιστημίου, Αν. Μάνθου. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση του Ιδρύματος προσθέτει άλλο ένα κομμάτι του παζλ στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Πρόκειται για εφαρμογή της «καρδιάς» του νόμου, αφού ο «γραμματέας», σύμφωνα με την περιγραφή του νόμου, θα παίζει ακριβώς το ρόλο του «μάνατζερ», θα υποβοηθά και θα προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων. Θα είναι αυτός που θα πρέπει να εφαρμόσει τον τετραετή επιχειρησιακό σχεδιασμό, όταν οι επιχειρήσεις θα παρεμβαίνουν άμεσα, θα υπαγορεύουν και θα επιβάλλουν το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας.

Προφανώς το ΑΠΘ για να προχωρήσει στην προκήρυξη οργανικής θέσης έχει εγκριθεί η αντίστοιχη πίστωση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Ν.3549 ο μάνατζερ του κάθε πανεπιστημίου και ΤΕΙ έχει τετραετή θητεία για την υλοποίηση του τετραετούς προγραμματισμού. Εχει στην αρμοδιότητά του τις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και λειτουργεί στο πλαίσιο του εσωτερικού κανονισμού του Ιδρύματος. Με δυο λόγια, ο ρόλος του μάνατζερ θα είναι να συντονίσει την οργάνωση του πανεπιστημίου - επιχείρηση. Η λειτουργία του πανεπιστημίου θα υποταχθεί στη φιλοσοφία του Ν.3549, στους νόμους της αγοράς, που επιβάλλουν ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του κέρδους. Επίσης, ο μάνατζερ θα συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Σύγκλητο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο (το οποίο έχει πια την αρμοδιότητα να αποφασίζει, εκτός των άλλων, και για ...την άρση του ασύλου). Ειδικά για το ΑΠΘ, σημειώνουμε ότι η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στα στημένα σκηνικά που έχουν προηγηθεί, με στόχο τον ευτελισμό και τελικά την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Απέναντι σ' αυτή την πρόκληση της εμβάθυνσης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων επιβάλλεται το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να δώσει ηχηρή απάντηση, να στείλει μήνυμα αντεπίθεσης και στην εκλογικη μάχη που έχει μπροστά του: Τις φοιτητικές εκλογές στις 13 του Μάη.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ...!

Τα πάντα, τις τελευταιες μέρες, προοιωνίζονταν ότι η σημερινή μέρα θα έχει βρει τους βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ με ήσυχη τη συνείδησή τους. Αλλωστε, η «κατά συνείδηση» ψήφος στην οποία κάλεσαν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων τα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων είναι μέγιστη εγγύηση ότι ο δικομματισμός, και στη λεγόμενη υπόθεση Παυλίδη, υπήρξε συνεπής με τη συνείδησή του, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου, όλα αυτά τα χρόνια.

Ολα αυτά τα χρόνια, δε, εκείνο το οποίο γίνεται (απολύτως συνειδητά) από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι τούτο: Μαζί ψήφισαν το 2001 την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με αποτέλεσμα,

πρώτον, ενώ μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία (1991 - 1999) οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές για τις λεγόμενες άγονες γραμμές ήταν 26 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο από την απελευθέρωση, το 2003, το ποσό αυτό έφτασε στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή για μία και μόνο χρονιά οι εφοπλιστές επιδοτήθηκαν με τόσα χρήματα όσα τους είχαν διατεθεί προηγουμένως για μια ολόκληρη δεκαετία ,

δεύτερον, στον ένα χρόνο από την απελευθέρωση, οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές από 12 εκατ. ευρώ το 2002 εκτινάχτηκαν στα 25 εκατ. ευρώ το 2003 (αύξηση 110%),

τρίτον, οι τιμές των εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από το 2001 μέχρι το 2008 εκτοξεύτηκαν μέχρι και 400% ,

τέταρτον, από το 2000 μέχρι το 2008, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να ενισχύσουν τα ταμεία των εφοπλιστών με επιδοτήσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είναι που συνθέτουν την ουσιαστική πλευρά του σκανδάλου που αναδύεται πίσω από τη λεγόμενη υπόθεση Παυλίδη. Ενός σκανδάλου που περιλαμβάνει «σαπάκια», υπερτριακονταετούς ηλικίας πλοία, «κατεργαραίους», πλημμελείς (τουλάχιστον) ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, «καρτέλ» και επιστρατεύσεις ναυτεργατών.

Φυσικά, πρόκειται για στοιχεία που δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, ούτε στην επιτροπή, ούτε στα ΜΜΕ. Και δεν πρόκειται για παράλειψή τους. Πρόκειται για την απολύτως ενσυνείδητη στάση των δύο κομμάτων απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ

Πως τις «πετάει» έτσι αυτές τις προβλέψεις η Κομισιόν! Θα έχουμε 8,5 εκατομμύρια άνεργους μέσα στην επόμενη χρονιά, μας δηλώνουν και δεν το έχουν σε τίποτε να τους αυξήσουν σε 10 εκατομμύρια ή 12 την επόμενη βδομάδα...

Οχι πως νοιάζονται έστω για έναν από αυτά τα εκατομμύρια. Ομως, ακόμα και τα δεινά που προξενούν στους λαούς προσπαθούν να τα ...γυρίσουν υπέρ τους. Θέλουν να φοβηθούμε και να αποδεχθούμε ως μόνη λύση την περικοπή δικαιωμάτων.

Ας έχουν υπόψιν τους, όμως, ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα λογαριάζουν. Και θα τους είναι ιδιαίτερα οδυνηρό να δουν αυτά τα εκατομμύρια έξω από τις επαύλεις τους...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ...

Πάλι καλά, που, μέσα στον όλο χαμό, βρέθηκε κι ένας αδιάφθορος να σηκώσει τη χώρα στις πλάτες...

Ε, φυσικά, για τον Γιώργο Παπανδρέου μιλάμε. Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι;

Εκανε, άλλωστε, και την πρόταση που φέρνει τα πάνω - κάτω. Να μαζευτούνε - λέει - όλα τα κόμματα για να λύσουν το πρόβλημα της μίζας στην Ελλάδα!

Ελα, όμως, που η «μίζα» πάει πακέτο με την επιχειρηματική δραστηριότητα! Γιατί αλλιώς ποιο νόημα έχει;

Αρα, μήπως (λέμε, μήπως) τα κόμματα που υποστηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (είτε είναι «φιλελεύθερη», είτε «πράσινη», είτε «κοινωνική», είτε «εθνική») διαιωνίζουν και τη διαφθορά;

Πολύ λογικό συμπέρασμα, σε μια όμως παράλογη εποχή. Που, αν σκέφτεσαι με γνώμονα το συμφέρον του εργαζόμενου, σε θέλουν ...εκτός τόπου και χρόνου.

Σκεφθείτε μόνο πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που και οι δύο μαζί πρέπει να έχουν επιδοτήσει τους εφοπλιστές (νόμιμα, παράτυπα ή όπως αλλιώς θέλετε) με ...τρεις προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους, μας μιλάνε για διαφάνεια!

Και ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα να μην πήγε σε μίζα (λέμε τώρα και υποθέσεις εργασίας κάνουμε), πάλι είναι σκάνδαλο ολκής!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com