Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΗΡΑΣ;

«Όλοι πιστεύουμε πως γερνάμε λόγω φθοράς των κυττάρων μας. Πως όμως εξηγείται το γεγονός ότι τα ζώα δεν γερνούν; Κάποιες χελώνες κάνουν αυγά ακόμα και σε ηλικία 100 ετών, φάλαινες ζουν μέχρι και 200 χρόνια και μύδια επιβιώνουν μέχρι και 400 χρόνια.»

- Δρ. Στιούαρτ Κιμ, καθηγητής βιολογίας της ανάπτυξης και γενετικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ -

Η επικρατούσα θεωρία του γήρατος απετέλεσε πρόκληση για τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Η ανακάλυψή τους έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα θεωρία ότι το γήρας είναι συσσώρευση κατεστραμμένου ιστού. Τα ευρήματα του Στάνφορντ δείχνουν πως συγκεκριμένες γενετικές εντολές καθοδηγούν τη διαδικασία. Εάν αυτό αληθεύει, τότε η επιστήμη ίσως κάποια μέρα να βρει τρόπο να απενεργοποιήσει τις εντολές και να σταματήσει ή ακόμα και να αναστρέψει τη διαδικασία του γήρατος.

«Πραγματικά εκπλαγήκαμε,» δήλωσε ο Στιούαρτ Κιμ, ο οποίος είναι ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Το εργαστήριο του Κιμ εξέτασε την εξέλιξη του γήρατος στον C. elegans, ένα νηματώδες σκουλήκι, ενός χιλιοστού του μέτρου, του οποίου το σώμα και ένας μικρός αριθμός γονιδίων αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τους βιολόγους. Τα σκουλήκια γερνούν πολύ γρήγορα: η μέγιστη διάρκεια ζωής τους είναι δύο εβδομάδες.

Συγκρίνοντας νεότερα σκουλήκια με πιο ηλικιωμένα, η ομάδα του Κιμ ανακάλυψε μεταβολές, που σχετίζονται με την ηλικία, στα επίπεδα τριών μεταγραφικών παραγόντων, των μοριακών διακοπτών δηλαδή που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν τα γονίδια. Οι μεταβολές αυτές ευθύνονται για τα γενετικά μονοπάτια που μετατρέπουν τα νεαρά σκουλήκια σε υποψηφίους κοινωνικής ασφάλειας.

Το ερώτημα τί προκαλεί το γήρας δημιούργησε αντίπαλες σχολές, με τη μία πλευρά να ισχυρίζεται πως τα εγγενή γενετικά προγράμματα κάνουν τους οργανισμούς να γερνούν. Η άποψη αυτή δεν θεωρείται από πολλούς αποδεκτή καθώς αφήνει να εννοηθεί πως το γήρας εξελίχθηκε και πως η φυσική επιλογή ώθησε τους πιο ηλικιωμένους οργανισμούς στο δρόμο της φθοράς. Εντούτοις, η φυσική επιλογή ευνοεί τα γονίδια που βοηθούν τους οργανισμούς να παράγουν πολλούς απογόνους. Μόλις σταματήσει η αναπαραγωγή, η φυσική επιλογή δεν μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια, επομένως οι επιστήμονες συμφώνησαν πως το γήρας δεν θα μπορούσε να είναι γενετικά προγραμματισμένο.

Η άλλη θεωρία υποστηρίζει πως το γήρας είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια συσσωρευμένης φθοράς: τοξίνες, ελεύθερες ρίζες, ακτινοβολία που καταστρέφει το DNA, ασθένειες και άγχος καταστρέφουν το σώμα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να επανακάμψει. Μέχρι στιγμής, αυτή η θεωρία είναι η επικρατέστερη σε ότι αφορά στην έρευνα γύρω από το γήρας.

Τα ευρήματα της ομάδας του Στάνφορντ, όμως, έχουν να πουν μια διαφορετική ιστορία. «Τα δεδομένα μας δεν ταιριάζουν με το υπάρχον μοντέλο της συσσωρευμένης φθοράς και έτσι έπρεπε να σκεφτούμε ένα εναλλακτικό μοντέλο αναπτυξιακής έκπτωσης,» αναφέρει ο Κιμ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τσιπ σιλικόνης, που εντοπίζουν αλλαγές στην έκφραση του γονιδίου, προκειμένου να βρουν τα γονίδια εκείνα που ενεργοποιήθηκαν διαφορετικά σε νεαρά και ηλικιωμένα σκουλήκια. Βρήκαν εκατοντάδες τέτοια γονίδια ενεργοποιημένα και απενεργοποιημένα από έναν μόνο μεταγραφικό παράγοντα που ονομάζεται elt-3, ο οποίος γίνεται πιο πλούσιος όσο περνά ο καιρός, ενώ δύο άλλοι μεταγραφικοί παράγοντες, που ρυθμίζουν τον elt-3, άλλαξαν με τον καιρό.

Για να δουν εάν αυτά τα σηματοδοτικά μόρια αποτελούσαν μέρος του μηχανισμού γήρατος από τη φθορά, οι επιστήμονες εξέθεσαν τα σκουλήκια σε ανάλογες καταστάσεις που πιστεύεται ότι προκαλούν το γήρας, όπως η ζέστη (ένας γνωστός παράγοντας φθοράς των νηματοδών σκουληκιών), οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, η ακτινοβολία και οι ασθένειες. Κανένας, όμως, από τους παράγοντες αυτούς δεν επηρέασε τα γονίδια που ευθύνονται για το γήρας των σκουληκιών.

Φαίνεται, λοιπόν, πως το γήρας των σκουληκιών δεν οφείλεται στη χημική καταστροφή. Η φυσική επιλογή δεν μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα που προκύπτουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ζωής των ζώων, επομένως τα γενετικά μονοπάτια που σχετίζονται με το γήρας παραβιάζονται κατά λάθος. Η ομάδα του Κιμ χαρακτηρίζει αυτό το σφάλμα ως «αναπτυξιακή έκπτωση».

«Βρήκαμε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ανάπτυξης στα νεαρά ζώα, αλλά αυτό αποσταθεροποιείται όσο γερνούν τα σκουλήκια,» είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ. «Έτσι εξηγούνται οι μοριακές διαφορές μεταξύ των νεαρών και των ηλικιωμένων σκουληκιών.»

Ο Κιμ δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η ίδια διαδικασία έκπτωσης συμβαίνει και στους ανθρώπους, αλλά δηλώνει πως οι επιστήμονες μπορούν να ξεκινήσουν να ψάχνουν για τον νέο αυτό μηχανισμό τώρα που βρέθηκε σε έναν οργανισμό-μοντέλο, ενώ πρόσθεσε πως η αναπτυξιακή έκπτωση αποτελεί μια λογική εξήγηση γιατί οι οργανισμοί γερνούν.

«Όλοι υποθέτουμε ότι γερνάμε λόγω φθοράς. Τότε πως εξηγείται το γεγονός ότι τα ζώα δεν γερνούν;» αναρωτιέται ο Κιμ.

Κάποιες χελώνες κάνουν αυγά σε ηλικία 100 ετών. Υπάρχουν φάλαινες που ζουν μέχρι και 200 χρόνια και μύδια που επιβιώνουν πάνω από 400 χρόνια. Αυτά τα είδη χρησιμοποιούν τις ίδιες δομικές μονάδες για το DNA τους, πρωτεΐνες και λιπαρά, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, τα ποντίκια και τα νηματώδη σκουλήκια. Η χημεία της διαδικασίας της φθοράς, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλα τα κύτταρα, κάτι που δυσκολεύει την εξήγηση γιατί τα διάφορα είδη έχουν διαφορετικό όριο ζωής.

«Μία ελεύθερη ρίζα δεν την νοιάζει εάν βρίσκεται μέσα σε ένα ανθρώπινο κύτταρο ή σε ένα κύτταρο σκουληκιού,» αναφέρει ο Κιμ.

Εάν το γήρας δεν είναι η συνέπεια μίας αναπόφευκτης χημείας αλλά αντίθετα προκαλείται από αλλαγές στα ρυθμιστικά γονίδια, τότε η διαδικασία του γήρατος ίσως να μην είναι αναπόφευκτη. Είναι - τουλάχιστον θεωρητικά - πιθανή η επιβράδυνση ή ο τερματισμός της αναπτυξιακής έκπτωσης.

«Αυτό που πρέπει να μας μείνει και να σκεφτούμε είναι πως μπορούμε να επιβραδύνουμε και να διαχειριστούμε το γήρας, επηρεάζοντας τα σηματοδοτικά κυκλώματα μέσα στα κύτταρα,» αναφέρει ο Δρ. Μαρκ Τάταρ, καθηγητής βιολογίας και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Πρόκειται για ένα νέο και δυνητικά ισχυρό κύκλωμα που μόλις ανακαλύφθηκε ότι έχει αυτή τη λειτουργία.»

Ο Κιμ πρόσθεσε: «Είναι ένας νέος τρόπος να σκεφτούμε πώς θα επιβραδύνουμε τη διαδικασία του γήρατος.»

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Α1

To ένα από τα τρία ερωτηματικά που υπήρχαν στην Α1 ανδρών ξεκαθαρίστηκε τελικά μια αγωνιστική πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου. Αυτό αφορά την 4η ομάδα της βαθμολογίας, αφού το Μαρούσι επικράτησε της ΑΕΚ με 86-81 και σε συνδυασμό με την ήττα του Πανελλήνιου από τον Ολυμπιακό καταλαμβάνει και μαθηματικά την τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν αλώβητοι και από την Κυψέλη επικρατώντας δύσκολα με 84-88 και φθάνοντας έτσι στην 24η νίκη τους. Πλέον, την τελευταία αγωνιστική κόντρα στο Μαρούσι θα κυνηγήσουν την επίτευξη του ρεκόρ στην Α1 (από καταβολής ΕΣΑΚΕ) των 25 νικών και 1 ήττας στην κανονική περίοδο.

Στη μάχη της ουράς βήμα παραμονής στην κατηγορία πραγματοποίησαν τα Τρίκαλα επικρατώντας στην έδρα τους με 73-61 του Αιγάλεω. Οι γηπεδούχοι παράλληλα κάλυψαν τη διαφορά των 7 πόντων με την οποία είχαν ηττηθεί στην Αθήνα και έτσι ισοβαθμούν με το Αιγάλεω έχοντας όμως το πάνω χέρι με το Αιγάλεω μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Την Τετάρτη του Πάσχα, το Αιγάλεω χρειάζεται εντός έδρας νίκη με τον Πανελλήνιο για να παραμείνει στην Α1, ενώ τα Τρίκαλα αγωνίζονται στο «Αλεξάνδρειο» απέναντι στον Αρη.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της συμπλήρωσης της οκτάδας που οδηγεί στα πλέι οφ, με τρεις ομάδες - Κολοσσός Ρόδου, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - να διεκδικούν δύο θέσεις, την 7η και 8η. Μετά τα χτεσινά αποτελέσματα οι Ροδίτες έγιναν το φαβορί για την είσοδο στην οκτάδα λυγίζοντας τον ΠΑΟΚ με 70-62, μια αγωνιστική πριν το φινάλε της Α1 μπάσκετ. Πλέον θα πρέπει να επικρατήσουν στην τελευταία αγωνιστική της Καβάλας για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα πλέι οφ. Το μόνο θετικό για το «Δικέφαλο του Βορρά», είναι ότι προστάτευσε τη διαφορά από τη νίκη του επί του Κολοσσού στην Πυλαία (104-79). Αντίθετα, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν μπει σε περιπέτειες μετά τη χτεσινή ήττα, και με δεδομένο ότι την τελευταία αγωνιστική παίζουν με τον Παναθηναΐκο. Ευνοούνται όμως σε περίπτωση διπλής ή τριπλής ισοβαθμίας.

Νίκη γοήτρου... στην παράταση, 89-85, πανηγύρισε ο Πανιώνιος επί του Αρη στο Ελληνικό, αφού οι δύο ομάδες γνώριζαν πριν το τζάμπολ τη θέση που θα καταλάβουν στη βαθμολογία (οριστικά 3ος ο Αρης και 6ος ο Πανιώνιος). Δυνατή προπόνηση έκανε ο Παναθηναϊκός με αντίπαλο την Καβάλα στο ΟΑΚΑ (96-69), ενώ η Ολύμπια αναδείχθηκε νικήτρια στον αγώνα με τη συμπολίτισσά της και «καταδικασμένη» με υποβιβασμό ΑΕΛ (107-81).

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Τα βρέφη που γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών αδιαθεσιών στους πρώτους 12 μήνες ζωής και σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ερεθιστικοί αναπνευστικοί παράγοντες στους εσωτερικούς χώρους, κυρίως η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και τα εντομοκτόνα εντός του σπιτιού, μπορεί να ευθύνονται εν μέρει γι' αυτό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Diseases in Childhood, η Δρ Τζιλ Αλτερμαν και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 124 πολύ χαμηλού σωματικού βάρους νεογνά και ανέλυσαν την επίπτωση των τροποποιήσιμων εκθέσεων στα αναπνευστικά νοσήματα ένα χρόνο μετά την έξοδο από την μονάδα εντατικής νεογνικής φροντίδας.

Οι αναπνευστικές παθήσεις ήταν πολύ συχνές μεταξύ των πρόωρων νεογνών με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Μάλιστα ένα στα 10 νεογνά είχε ήδη διαγνωστεί με άσθμα, κατά το πρώιμο αυτό στάδιο της ζωής του.

Το 47% των βρεφών είχε χρειαστεί μια ή περισσότερες επισκέψεις για παροχή φροντίδας και το 11% είχε νοσηλευθεί για αναπνευστικό νόσημα.

Το 82% των βρεφών είχε εκτεθεί τουλάχιστον σε έναν περιβαλλοντικό ερεθιστικό παράγοντα εσωτερικού χώρου και το ένα τρίτο ζούσε σε σπίτι με καπνιστή. Τα βρέφη που ζούσαν σε σπίτι με καπνιστή και αυτά που είχαν εκτεθεί σε εντομοκτόνα ήταν πιθανότερο να χρειαστούν άμεση φροντίδα για αναπνευστικό νόσημα συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοιους παράγοντες.

Η έκθεση στα εντομοκτόνα στο σπίτι ορίστηκε ως μια θετική απάντηση στην ερώτηση «είχατε ή θελήσατε να φέρετε έναν εξολοθρευτή ή χρησιμοποιήσατε χημικά τον τελευταίο χρόνο για τον έλεγχο των εντόμων;».

Στην ανάλυση που έγινε και έλεγχος διαφόρων σχετικών παραγόντων περιλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού άσθματος ή αλλεργιών, τόσο η συμβίωση με καπνιστή όσο και η έκθεση στα εντομοκτόνα ήταν ανεξαρτήτως σχετικά με την ανάγκη άμεσης θεραπείας για αναπνευστικό νόσημα.

Τα στοιχεία είναι σημαντικά διότι αποδεικνύουν ότι οι τροποποιήσιμες εκθέσεις μπορούν να περιοριστούν και να επιφέρουν σημαντική επίδραση στην βελτίωση της υγείας των πρόωρων βρεφών με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Άγιες ήμερες για την ορθόδοξη χριστιανοσύνη, οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Γι αυτόν το λόγο σήμερα, μια μέρα πένθους και πνευματικής περισυλλογής, όπως και αύριο, δεν θα θίξουμε πολιτικά ζητήματα. Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή είναι πιθανόν να μην δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο, ενώ το Μεγάλο Σάββατο όπως και την Κυριακή του Πάσχα θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Τελικώς θα επανέλθουμε την Τρίτη του Πάσχα, σε κανονικότατους ρυθμούς. Καλό Πάσχα, ευχόμαστε σε όλη την ορθόδοξη, Χριστιανική κοινότητα! Διαβάστε τη συνέχεια...

Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου...

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com