Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ξεμένει από γιατρούς το ΕΚΑΒ



Στο μάτι του κυκλώνα το ΕΚΑΒ πριν λίγες μέρες με αφορμή το περιστατικό της Θεσσαλονίκης, όπου ένας άρρωστος πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο, που τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Αρχικά η αιτία θανάτου αποδόθηκε στην έλλειψη υλικών που θα έθεταν σε λειτουργία τον απινιδωτή, ενώ στη συνέχεια ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ως αιτία τη γαστρορραγία.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου υποστήριξαν ότι σε κεντρικό επίπεδο υπήρχε στοκ απ' τα υλικά που δεν υπήρχαν στο ασθενοφόρο. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας είπε, κάποιος «δεν έκανε καλά τη δουλειά του» και έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Ακόμα αναμένονται και τα αποτελέσματα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) απ' την οποία, θα εξαρτηθούν και οι κυρώσεις.

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι - όσο κι αν αυτές έχουν την αξία τους - παραλείψεις ατόμου και η αναζήτηση ενός εξιλαστήριου θύματος, όπως η απομάκρυνση π.χ. του προέδρου, που θα παρουσιαστεί ως διόρθωση των κακώς κειμένων. Η βασική αιτία βρίσκεται αλλού. Στο ότι από το ΕΚΑΒ λείπουν πάνω από 3.500 άτομα για να αναπτυχθεί πανελλαδικά, ενώ τελευταία ξέμεινε και από γιατρούς καθώς οι επικουρικοί γιατροί τελείωσαν την πενταετή θητεία τους και δεν μπορούν να συνεχίσουν.

Για όλα αυτά χρειάζεται άλλη πολιτική. Εκείνη που θα υπηρετεί την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και όχι η εφαρμοζόμενη πολιτική που μετατρέπει και το ΕΚΑΒ σε συνδρομητή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΝΑΤΡΟΠΗ...Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ογδόντα χρόνια από το κραχ του 1929 ουδείς αμφισβητεί πλέον ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση του.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τα τέλη του 2008, τα κεφάλαια που «εξανεμίστηκαν», λόγω της καθίζησης των χρηματιστηρίων, ξεπερνούν τα 25 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οπως έχει επισημανθεί, το ποσό αυτό ξεπερνά το 43% του παγκόσμιου ΑΕΠ και κινείται πάνω από το άθροισμα των ΑΕΠ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Κίνας, μαζί! Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέγεθος, τα κεφάλαια που χάθηκαν με την κρίση του '29 ισοδυναμούσαν με το 47% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Παρά τα μέτρα στα οποία έχουν προχωρήσει τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όσο και διεθνείς μηχανισμοί (ΔΝΤ, ΕΚΤ κλπ.), η κατάσταση κάθε άλλο παρά αναστρέψιμη δείχνει. Τα «πακέτα» με τα οποία κυβερνήσεις και οργανισμοί τροφοδοτούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις πολυεθνικές, μοιάζουν περισσότερο με λίπασμα στο λαβύρινθο της κρίσης παρά με «γιατρικό».

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, έχει ήδη οδηγήσει στην κατάρρευση των θεωριών που αναπτύχθηκαν και αποδείχτηκαν βραχύβιας αξίας όσον αφορά την εξήγηση της κρίσης. Ούτε για φαινόμενο που οφείλεται στην απληστία των «γκόλντεν μπόις», πρόκειται. Ούτε για ντόμινο που περιορίζεται στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αφήνοντας ανέγγιχτη τη λεγόμενη πραγματική οικονομία. Ούτε για μια «συνηθισμένη» καπιταλιστική κρίση περιφερειακού χαρακτήρα που θα ξεπεραστεί αν, τάχα, λειανθούν κάποιες πλευρές του νεοφιλελευθερισμού και επανέλθουμε σε συνθήκες «καλού» καπιταλισμού.

Το μέγεθος της κρίσης, η διάρκεια και η έντασή της συνιστά (κάτι που δεν κρύβεται πια) μια καθολική καπιταλιστική κρίση, που τα αίτιά της δε βρίσκονται στην αθέτηση των «ηθικών κανόνων» του συστήματος, αλλά ίσα - ίσα στην εφαρμογή αυτών των καπιταλιστικών κανόνων μέχρι τα ακρότατα όριά τους.

Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια κρίση του καπιταλισμού στο σύνολό του, και όχι κάποιων πλευρών του. Είναι κρίση που αφορά το σύστημα εκ θεμελίων. Και που αναδεικνύει ότι ένας τρόπος υπάρχει για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης: Το ξεπέρασμα, η ανατροπή του ίδιου του συστήματος. Αλλος τρόπος για να μπει τέρμα στην αιτία της κρίσης, που δεν είναι άλλη από τη μονοπώληση του παγκόσμιου πλούτου από τους λίγους, δεν υπάρχει.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΣΙΩΠΗ;;;

Πρόκειται για τη σημαντικότερη είδηση των τελευταίων χρόνων. Αποτελεί μια πολιτική κίνηση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Συνιστά επιλογή που αλλάζει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα στη ζωή των μισθωτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κι όμως, κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσει το θέμα στα «ψιλά»!

Ο χρόνος που αφιερώνουν για να πληροφορήσουν το λαό σχετικά με τη σύσταση - απόφαση της Κομισιόν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι (το σύνολο των εργαζομένων) στο καθεστώς της «μερικής ανεργίας» (σ.σ.: δηλαδή «τρεις μέρες εργασία - τρεις μέρες ανεργία» με αντίστοιχη μείωση μισθού) είναι το ένα χιλιοστό του χρόνου προβολής σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που απολαμβάνει ο κύριος Ρουβάς για τα «τραγούδια» με τα οποία θα «μας» εκπροσωπήσει στη «Γιουροβίζιον»! Είναι το ένα εκατομμυριοστό του χρόνου που καταναλώνουν για να ακακυκλώνουν ολημερίς τα βλακώδη περί των δημοσκοπήσεων.

Πού οφείλεται αυτή η σκανδαλώδης υποτίμηση του θέματος; Να πρόκειται περί λάθους εκτίμησης για τη σημασία της είδησης εκ μέρους των ιθυνόντων των εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ; Να διέλαθε της προσοχής των επιτελείων που συντάσσουν τις ομιλίες των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου; Πώς εξηγείται, τέτοιας βαρύτητας ζήτημα, να τους «ξέφυγε», από τον κύριο Τσίπρα μέχρι τον κ. Καρατζαφέρη;

Είναι τόσο βροντώδης και εκκωφαντική η επιχείρηση αποσιώπησης, που καμία αμφιβολία δε χωράει.

Η απόλυτη πρόσδεση των κομμάτων της Ευρωλατρείας στην πολιτική των Βρυξελλών όπως και η συνενοχή του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής, αυτά είναι τα στοιχεία που ορίζουν το εύρος της «δημοκρατίας» και της «δημοκρατίας» της ενημέρωσης στο πλαίσιο των αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ.

Ο,τι αποκαλύπτει το χαρακτήρα της ΕΕ «φιμώνεται». Ο,τι δημιουργεί αυταπάτες και συντηρεί την ανατροφοδότηση της εξαπάτησης του λαού για το ρόλο της ΕΕ, προπαγανδίζεται.

Τι πασχίζουν να κρύψουν, εξαφανίζοντας από τη δημόσια συζήτηση τις «κατευθύνσεις» της Κομισιόν;

Ότι η ΕΕ, την οποία πριν τριάντα χρόνια μας τη διαφήμιζαν σαν «παράδεισο» και που μόλις πριν λίγους μήνες μας την εμφάνιζαν σαν την «Κιβωτό του Νώε» που θα μας σώσει από την κρίση, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ένας στυγνός μηχανισμός του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Τι σημαίνει η πολιτική που «προτείνει» η ΕΕ για την Ελλάδα;

Ότι στη χώρα που:

  • Οι 8 στους 10 μισθωτούς εργάζονται με εισόδημα που κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ το μήνα.
  • Οι 2 στους 3 «ημιαπασχολήσιμους» έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.
  • Το 20% των φτωχότερων Ελλήνων έχουν εισόδημα 6 φορές μικρότερο από το εισόδημα του 20% των εύπορων Ελλήνων.
  • Το μέγεθος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 25% του όγκου της δηλωμένης απασχόλησης.
  • Οι περίφημες νέες θέσεις εργασίας αφορούν κατά 20% στη μερική απασχόληση και κατά 50% σε προσωρινή απασχόληση.

Εδώ, σε αυτή τη χώρα, στην Ελλάδα, τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει πλέον να εργάζονται τις μισές μέρες δουλειάς από αυτές που δούλευαν και να ζουν με τον μισό από τον ψωρομισθό που έπαιρναν!

Εδώ, λοιπόν, σε αυτή τη χώρα, στην Ελλάδα, με τους παραπάνω «κοινωνικούς» δείκτες, με τα 680 ευρώ «βασικό» και τις 42 μορφές «ευέλικτης απασχόλησης», οι κύριοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ, οι «σοφοί» του ΔΝΤ, οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοβιομήχανοι, με τις πλάτες των καρεκλοκένταυρων του «κοινωνικού διαλόγου», υπό την «παρότρυνση» της Κομισιόν και της «ζώνης του ευρώ», θέλουν να επιβάλουν μέτρα τριήμερης ή τετραήμερης ανεργίας με αντίστοιχη μείωση μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων!

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com