Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Η χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες:

"Συμπατριώτες μου Μακεδόνες,

Τα λόγια δεν μπορούν να αποδώσουν τα αισθήματα της στιγμής. Οι Σέρρες, ο τόπος αυτός σημαίνει πολλά για μένα. Εδώ είναι οι ρίζες της οικογένειάς μου. Εδώ είναι η γενέτειρα του πατέρα μου. Εδώ γεννήθηκε και από εδώ ξεκίνησε τη διαδρομή του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από εδώ εμπνεύστηκε την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Από εδώ στέλνουμε σήμερα, σ’ ολόκληρη τη Χώρα, μήνυμα σιγουριάς και σταθερότητας. Μήνυμα ελπίδας και προοπτικής.

Η εμπιστοσύνη σας με δεσμεύει. Η στήριξή σας μου δίνει δύναμη. Η κινητοποίησή σας είναι μήνυμα νίκης. Παλέψτε για την αλήθεια. Παλέψτε για τη νίκη. Παλέψτε για το μέλλον. Με πάθος, με ψυχή, με πίστη. Η Πατρίδα μας έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. Σας βεβαιώνω, όμως! Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Φτάνει να πάρουμε σήμερα τις αποφάσεις που απαιτούν οι καιροί. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τις προσδοκίες των Ελλήνων.

Από εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, στέλνουμε σήμερα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ασκούμε πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική. Πιστεύουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική γειτονιά σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. Οι λαοί της να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά και να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά.

Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας. Και η επιλογή αυτή, ισχύει για όλους τους γείτονές μας. Όμως! Η πορεία του καθενός εξαρτάται, πρωτίστως, από τις δικές του επιλογές. Εάν η ηγεσία των Σκοπίων επιλέγει, πράγματι, τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ένα έχει να κάνει:

- Να κοιτάξει στο Χάρτη των Αρχών και των Αξιών της Ευρώπης.

- Να βρει το δρόμο που οδηγεί σε σχέσεις καλής γειτονίας.

- Να αποκτήσει διαβατήριο με πλήρη και οριστικά στοιχεία. Αυτή είναι η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Άλλοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Άλλα διαβατήρια δεν γίνονται δεκτά. Δεν περνούν - δεν πρόκειται να περάσουν - ανιστόρητες κραυγές. Συγχωροχάρτι στους εθνικιστές των Σκοπίων δεν μπορεί να δώσει κανένας. Καμιά Κυβέρνηση, καμιά Αντιπολίτευση. Τα μισόλογα που ακούγονται, τον τελευταίο καιρό, από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να διευκρινιστούν άμεσα. Αυταπάτες να μην υπάρχουν πουθενά. Στην υπόθεση αυτή τραβήξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Οι Μακεδόνες, όλοι εμείς, το λέμε σταθερά, προς κάθε κατεύθυνση.

Ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης. Η Πατρίδα μας διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας.

Η Οικονομία μας...

- δέχεται έντονη την πίεση της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας.

- Σηκώνει τεράστια βάρη από το δημόσιο χρέος.

- Αντιμετωπίζει χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Οι περιστάσεις απαιτούν άμεσα δύσκολες αποφάσεις.

Ξέρουμε όλοι ότι έχουμε δύσκολες καταστάσεις μπροστά μας. Είπα ξεκάθαρα ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα, αλλά και καθοριστικά για την πορεία του Τόπου μας.

Ανέπτυξα με παρρησία, χωρίς στρογγυλέματα και ωραιοποιήσεις, τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες όλη την αλήθεια. Να ξέρουν πού βαδίζουν και τί προγραμματίζουν. Το ΠΑΣΟΚ, ενώ τραγικοποιεί τις δυσκολίες, παρουσιάζει ευχάριστες συνταγές. Δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δύσκολα μέτρα που θα έπαιρνε εάν ερχόταν στην εξουσία.

Εμείς δηλώνουμε ευθέως ποιοί είναι οι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε:

- Είναι ο δραστικός έλεγχος της δημόσιας σπατάλης.

- Είναι ο πόλεμος στη φοροδιαφυγή.

- Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, που δημιουργούν νέες δομές.

Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει την ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος. Δεν λέει, όμως, ούτε πώς θα το μείωνε, ούτε πού θα έβρισκε τους πόρους. Αντιθέτως, μάλιστα! Εξαγγέλλει δαπάνες δισεκατομμυρίων, που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους. Μοιράζει υποσχέσεις, που είναι πέρα από τα όρια αντοχής της Οικονομίας. Πέφτει σε αντιφάσεις, που αποδεικνύουν απόλυτη αναξιοπιστία.

Εμείς προτείνουμε να ληφθούν, άμεσα, τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Όχι μόνο γιατί τα απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και, κυρίως μάλιστα, διότι τα έχει ανάγκη ο Τόπος. Αν δεν τα κάνουμε, ο Τόπος κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες.

Το ΠΑΣΟΚ δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Το μόνο που υπονοεί το δήθεν σχέδιό του είναι ο ανεξέλεγκτος δανεισμός και, στη συνέχεια, η δραματική αύξηση των φόρων που θα καταστεί αναπόφευκτη. Υπόσχεται καταστάσεις που δεν μπορεί να τις αντέξει ο Τόπος.

Εμείς παραμένουμε σταθερά στο δρόμο της ευθύνης. Προσωπικά, αισθάνομαι βαρύ το χρέος απέναντι στο παρόν και το αύριο της Πατρίδας μας. Αισθάνομαι ευθύνη απέναντι στις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Η σκέψη μου, η έγνοιά μου, το μόνο μέλημά μου είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες. Είναι το εθνικό συμφέρον. Αυτό έκανα σ’ ολόκληρη την πολιτική διαδρομή μου. Αυτό κάνω και τώρα. Αυτό θα κάνω πάντα.

Εργαζόμαστε με σχέδιο και πρόγραμμα για να είναι η Πατρίδα μας ανάμεσα στις πρώτες χώρες, που θα ξεφύγουν από τη διεθνή κρίση. Εργαζόμαστε για να έρθει ακόμα πιο γρήγορα η ανάκαμψη. Πήραμε σειρά μέτρων και καταθέσαμε, με παρρησία, όσα χρειάζεται να γίνουν.

Θεμελιώσαμε πολυσήμαντες αναπτυξιακές υποδομές και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά.

Βασικό μοχλό για την ανάπτυξη, στα χρόνια που έρχονται, αποτελούν τα έργα υποδομών (19 δις ευρώ) που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

- Είναι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, που αλλάζουν τον οδικό χάρτη της Χώρας και μικραίνουν τις αποστάσεις.

- Είναι το σχέδιο για την εξέλιξη των περιφερειακών αεροδρομίων σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης.

- Είναι η αναβάθμιση λιμανιών και σιδηροδρομικών δικτύων.

Πολυσήμαντο πλαίσιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης προσφέρει και ο Ολοκληρωμένος Χωροταξικός Σχεδιασμός, που θεσπίσαμε με συστηματική προσπάθεια. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που διευκολύνει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Η αναπτυξιακή στρατηγική μας περιλαμβάνει, προ πολλού, και την επένδυση στην «πράσινη οικονομία». Ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει διάπλατα, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξαγγέλλει, σαν δήθεν δικές του, πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται. Θυμίζω ότι, από το 2004 έως σήμερα, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ τριπλασιάστηκε.

Κεντρική θέση στον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας κατέχει η επένδυση στην Οικονομία της Γνώσης, τις Νέες Τεχνολογίες, την Καινοτομία, την Ψηφιακή Ελλάδα. Το χάσμα που άφησε πίσω του το παρελθόν, άρχισε ήδη να γεφυρώνεται.

Βασικό εργαλείο στην αναπτυξιακή διαδικασία αποτελεί η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και των στρατηγικών συμμαχιών. Πετύχαμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα:Ολυμπιακή - ΟΤΕ - Εμπορευματικός Σταθμός στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι πολιτικές που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο και στην ανάπτυξη. Είμαστε έτοιμοι για δυναμική συνέχεια, ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν ξέρουν τί θα έκαναν. Τη μια μιλούν για επανακρατικοποίηση και την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση. Ασάφειες, παλινωδίες και αντιφάσεις.

Βασικά στοιχεία της πολιτικής μας, ικανά να φέρουν την ανάπτυξη πιο γρήγορα αποτελούν:

· Το άνοιγμα όσων κλειστών επαγγελμάτων θεωρούνται κρίσιμα για την Οικονομία.

· Το Σχέδιο εγκατάστασης Δικτύου Οπτικών Ινών στο Σπίτι, για να δώσουμε νέες δυνατότητες στους νέους.

· Η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, που μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς το πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο.

· Η εφαρμογή σειράς προγραμμάτων, που ενισχύουν τη νέα επιχειρηματικότητα.

Κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας αποτελεί και η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση:

- Ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία για την αναβάθμιση του Λυκείου και την καθιέρωση ενός νέου εκπαιδευτικού Συστήματος.

- Ανοίξαμε το δρόμο στην Ψηφιακή Εκπαίδευση.

- Δίνουμε, δωρεάν, σε όλους τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου φορητούς Η/Υ.

Δύναμη ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια αποτελεί και η προώθηση των μεγάλων ενεργειακών συμφωνιών που πετύχαμε.

- Αναβαθμίζουν το στρατηγικό ρόλο της Πατρίδας μας.

- Δίνουν νέα δυναμική στη συνεργασία μας με τη Ρωσία και τους γείτονές μας.

- Φέρνουν επενδύσεις, μόνιμα έσοδα και θέσεις δουλειάς.

Απορρίπτουμε όσα ισχυρίζεται ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Η άποψή του ότι ο αγωγός αυτός υπηρετεί, τάχα, τα συμφέροντα της ρωσικής πλευράς, είναι ακατανόητη και περίεργη. Ένα είναι βέβαιο: Πλήττει τα συμφέροντα του τόπου.

Από την πρώτη στιγμή της παγκόσμιας κρίσης, βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο Σχέδιο:

· Δώσαμε άμεση προτεραιότητα στη ρευστότητα της Οικονομίας.

· Αναπτύξαμε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της πραγματικής Οικονομίας.

· Πήραμε δύσκολα μέτρα για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών.

· Εφαρμόσαμε πακέτα δράσεων για τους τομείς και τους κλάδους, που επηρεάζονται πιο άμεσα και πιο έντονα: Τον Τουρισμό, τις κατασκευές, τις εξαγωγές.

· Δρομολογήσαμε προγράμματα 2,6 δις ευρώ, για την ενίσχυση ΜμΕ και των ελεύθερων επαγγελματιών.

· Δώσαμε αποζημιώσεις 500 εκ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο.

· Δώσαμε άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις.

Αναπτύξαμε Εθνικό Σχέδιο (3,2 δις ευρώ) για την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των πιο αδύναμων:

- Έκτακτα επιδόματα στους οικονομικά ασθενέστερους.

- Επιδοτήσεις για την πρόσληψη ανέργων.

- Δράσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σήμερα ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και τα έκτακτα μέτρα της τελευταίας περιόδου, ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας και θωράκισαν την Κοινωνία μας.

- Η ανάπτυξη, παρά την υποχώρησή της, δεν πέρασε στη βαθιά ύφεση, που σημειώνεται σε πολλές άλλες οικονομίες.

- Ακόμη και στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η ανεργία στην Πατρίδα μας είναι πιο χαμηλά από ό,τι το 2004, όταν δεν υπήρχε καμία διεθνής κρίση.

Αποδεικνύουμε, με χειροπιαστά αποτελέσματα, ποιοι μπορούν να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά, πιο ανθρώπινα, τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης. Αποδεικνύουμε καθημερινά ποιοι μπορούν να εγγυηθούν την προοπτική και την ελπίδα στην Πατρίδα μας.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, στις Σέρρες, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, το τοπίο αλλάζει μέρα με τη μέρα. Η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων, από το 15% που ήταν το 2004, έχει ξεπεράσει το 115%. Ξαναβάλαμε την, έως τότε, ξεχασμένη Περιφέρεια στο Χάρτη της Ανάπτυξης. Κατευθύνουμε το 80% των κοινοτικών πόρων της νέας Προγραμματικής περιόδου εκτός Αττικής. Από αυτά, τα 4,8 δις έρχονται εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία.

· Στο διάστημα που πέρασε, ολοκληρώσαμε εδώ, στη Βόρειο Ελλάδα, το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών. Η Εγνατία Οδός, ένας υπερσύγχρονος άξονας, συνδέει, ήδη, την Ανατολή με τη Δύση και φέρνει, με τους κάθετους άξονές του, πιο κοντά τους Βόρειους γείτονές μας.

· Εδώ, στις Σέρρες, ο κάθετος άξονας «Δερβένι – Προμαχώνας» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενώ συνεχίζονται δεκάδες άλλα έργα.

· Εκπονούνται, ακόμη, μελέτες για τον άξονα Σέρρες – Μεσοράχη – Καβάλα, καθώς και για τον άξονα Δράμας – Αμφίπολης.

· Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία πάνω από 2.000 έργα, 2 δις ευρώ.

· Από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», δόθηκαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας, σχεδόν 400 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 2.500 έργων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών παίρνει εφέτος 4,5 φορές περισσότερους πόρους, απ’ ό,τι το 2004.

· Εκσυγχρονίζεται το περιφερειακό και τοπικό οδικό δίκτυο.

· Παραδόθηκαν ή υλοποιούνται έργα σε 740 χιλιόμετρα των οδικών αξόνων.

[- Μεσοράχης - Αμφίπολης,

- Ροδολίβους – Μυρίνης,

- Νέας Τυρολόης – Άνω Μητρουσίου,

- Νέας Πέτρας – Δραβίσκου,

- Σερρών – Νέου Σκοπού,

- Ζευγολατιού – Λιθότοπου.]

Από τα έργα στο χώρο της Εκπαίδευσης, σημειώνω:

- Τα νέα κτίρια για το ΤΕΙ και το Δημοτικό σχολείο στην πόλη,

- το ΤΕΕ στο Σιδηρόκαστρο,

- τις επεκτάσεις και τις αναπλάσεις σε δεκάδες σχολεία.

· Εκσυγχρονίστηκαν και εξοπλίστηκαν 13 νοσοκομεία και 3200 κλίνες.

· Έκλεισαν 500 από τις 540 ανεξέλεγκτες χωματερές και δημιουργήθηκαν ΧΥΤΑ.

· Έγιναν εκτεταμένα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά εδώ στην πόλη των Σερρών.

· Προετοιμάζεται η εγκατάσταση της Εταιρίας Παροχής Αερίου στις Σέρρες.

Σημειώνω ακόμη ότι...

· προχωρούν τα έργα για την Περιβαλλοντική Προστασία στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

· Ολοκληρώθηκαν τα έργα στο φράγμα της Κερκίνης και στο αλιευτικό καταφύγιο της Αμφίπολης.

· Προχωρούν τα αρδευτικά έργα στο Αδελφικό και το Σκουτάρι, ενώ ξεκινά το μεγάλο έργο στη Φυλλίδα.

· Εδώ στις Σέρρες ενισχύθηκαν πάνω από 600 νέοι αγρότες και περισσότερες από 540 γεωργικές επενδύσεις.

· Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ενισχύθηκαν πάνω από 250 επιχειρήσεις, για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκ. ευρώ.

· Δόθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πάνω από 600 δάνεια (50 εκ. ευρώ) που διασφαλίζουν περισσότερες από 1.600 θέσεις εργασίας.

· Δόθηκαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας 1.100 δάνεια και επιδοτείται το ενοίκιο 600 οικογενειών.

Παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η εθνική στρατηγική για την ελληνική Περιφέρεια συνεχίζεται εντατικά. Στις αόριστες υποσχέσεις των άλλων, απαντούμε με το χειροπιαστό έργο μας. Απαντούμε με έργο ευθύνης και προοπτικής.

Τα τελευταία χρόνια, το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσε σε όλα! Έλεγε όχι σε όλα! Κατηγορούσε την Κυβέρνηση για όλα. Για το ΠΑΣΟΚ, η οικονομική κρίση δεν υπήρχε. Τώρα, έρχεται να εξαγγείλει όλα εκείνα που υπονόμευε.

- Υιοθετεί την πολιτική για νέο σύστημα είσπραξης βεβαιωθέντων χρεών, αλλά την εξαγγέλλει σαν δική του.

- Δέχεται την απευθείας παροχή εγγυήσεων σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση, αλλά την εμφανίζει σαν καινούρια.

- Αντιγράφει την πολιτική της Κυβέρνησης για την κάλυψη δανειακών αναγκών των επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά ξεχνά ότι την αμφισβητούσε έως πρόσφατα.

- Υπόσχεται «πράσινη ανάπτυξη», αλλά προσποιείται πως δεν αντιλαμβάνεται ότι παραβιάζει «ανοιχτές πόρτες». Με μια φράση: Πολλά απ’ όσα υπόσχεται, είτε έγιναν, είτε ήδη γίνονται.

Πέρα από αυτά, το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει τίποτε άλλο, παρά να αναπτύσσει ευχάριστες συνταγές και να μοιράζει ακάλυπτες υποσχέσεις. Όσες από αυτές μπορούν να κοστοληγηθούν, θα στοίχιζαν το 4% του ΑΕΠ. Θα ξεπερνούσαν δηλαδή τα 10 δις ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν λέει πώς θα τα έβρισκε! Υπονοεί μόνο δύο πράγματα: Ότι θα έβαζε νέους φόρους και ότι θα δανειζόταν τα υπόλοιπα. Όμως! Οι φόροι θα υπονόμευαν την ανάπτυξη και ο δανεισμός θα κόστιζε τεράστια ποσά. Θα κόστιζε πολύ περισσότερα από ό,τι σε χώρες με μικρότερο χρέος. Θα οδηγούσε, τελικά, στο χειρότερο αδιέξοδο, που μπορούμε να φανταστούμε. Θα διέσυρε τη Χώρα διεθνώς και θα έβλαπτε το πραγματικό εισόδημα των πολιτών. Το λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι φορολογούμενοι. Και δυστυχώς, εξαιτίας της ακραίας αντι-κοινωνικής φοροδιαφυγής, θα τον πλήρωναν, κυρίως, τα νοικοκυριά μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

Τελικά μια είναι η αλήθεια: Ο λογαριασμός για όλα όσα ανεύθυνα υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, θα πήγαινε στα ασθενέστερα και μεσαία εισοδήματα. Θα υποθηκευόταν η ευημερία της σημερινής, της αυριανής, αλλά και της μεθεπόμενης γενιάς.

Υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου». Αγνοεί, προφανώς, ακόμη και τα στοιχειώδη. Διότι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας δεν μοιάζουν σε τίποτα με εκείνα της Δανίας. Η Δανία, το 2008, είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα και ελάχιστο δημόσιο χρέος. Η Δανία θα μπορούσε, ίσως, να σκεφτεί αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί. Και δεν μπορεί, σήμερα, διότι οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ άφησαν πίσω τους ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα και ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος. Ήταν λιγότερο από 2 δις ευρώ το 1981 και το παρέδωσαν 100 φορές παραπάνω το 2004. Η Ελλάδα δεν μπορεί, διότι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για 20 χρόνια, δεν έκαναν τίποτα απέναντι στις στρεβλώσεις, που ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών. Διότι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη, αυξάνοντας την κατανάλωση και το δανεισμό.

Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στις εκλογές χωρίς οικονομικό σχέδιο και με υποσχέσεις παροχών έξω από κάθε πραγματικότητα. Και αυτό δεν είναι μόνο λάθος. Είναι, τελικά, έκθεση επικίνδυνων ιδεών. Εάν υλοποιούνταν αυτή η έκθεση ιδεών, η ανάκαμψη για την Ελλάδα θα είναι αδύνατη. Εάν υλοποιούνταν ποτέ, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για τη Χώρα.

Η αισιοδοξία στην αγορά δεν χτίζεται με θεωρίες, γενικολογίες και ευχολόγια. Χτίζεται με έναν και μόνον τρόπο: Με ξεκάθαρες πολιτικές, με δύσκολες αποφάσεις, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η αγορά, οι εργαζόμενοι, οι επενδυτές έχουν μπροστά τους δύο επιλογές:

Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Δεν λέει, όμως, τίποτα συγκεκριμένο. Εμείς δεσμευόμαστε ότι, από το 2011, η ελληνική οικονομία θα έχει τραβήξει το δρόμο της σίγουρης, της ασφαλούς, της στέρεης ανάπτυξης.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλά για μέτρα εξυγίανσης, δεν τα αποκαλύπτει! Περιορίζεται σε αοριστίες. Εμείς λέμε: Η Ελλάδα χρειάζεται δύο χρόνια για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Λέμε, όμως, συγκεκριμένα και τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ανέβει στο κύμα εξόδου από την κρίση, μαζί με τις πρώτες χώρες που θα το πράξουν. Με το Σχέδιό μας, η ανάπτυξη, η ευημερία των πολιτών, θα είναι σίγουρη, θα είναι στέρεη, θα είναι μακροπρόθεσμη και ισχυρή. Σε κάθε περίπτωση, το 2011 θα είναι χρονιά νέας προοπτικής, νέας δυναμικής. Ποιος, λοιπόν, είναι έτοιμος; Ποιος είναι αποφασισμένος; Ποιος είναι αξιόπιστος; Ποιος οδηγεί σε σίγουρο και ασφαλή δρόμο;

Πρότεινα από το βήμα της ΔΕΘ, στις 6 Σεπτεμβρίου, να γίνει δημόσιος πολιτικός διάλογος, όχι μόνο με το σύνολο των πολιτικών Αρχηγών, αλλά και χωριστά με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι, βέβαια, τουλάχιστον αλαζονικό να ορίζει μόνος τις ημερομηνίες, αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις όλων των άλλων πολιτικών Αρχηγών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να τροποποιήσω το πρόγραμμά μου για να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να ακούσουν, να κρίνουν, να αποφασίσουν. Οφείλει, όμως, και ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να σταματήσει την έγερση ανατρεπτικών προϋποθέσεων. Το θέμα δεν κλείνει. Ο διάλογος πρέπει να γίνει.

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα υπεύθυνη δύναμη στο τιμόνι της, που βάζει το εθνικό πάνω από κομματικό συμφέρον. Χρειάζεται, στον αγώνα αυτό, να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας. Μπορούμε να μεταβάλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία. Κανένας να μη λείψει από τον αγώνα αυτό. Κανένας να μη λείψει από τις εκλογές. Καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη. Η νίκη εξαρτάται από εμάς. Από την κινητοποίησή μας, από τη συσπείρωσή μας, από τη συμμετοχή μας. Η νίκη είναι ζήτημα πίστης και ψυχής. Είναι στα χέρια μας"
.

Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ..."

Από την "ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ" των ΝΕΩΝ, διαβάζουμε:

"ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα η απόλυτη δικαίωση της Αλέκας Παπαρήγα. Και το χειρότερο; Η κατάσταση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ το καλύτερο του δικομματισμού επιχείρημα. Με τέτοια Αριστερά καλύτερα να κλίνουμε επί τα αυτά. Μια τέτοια Αριστερά η καλύτερη σύμμαχος της Δεξιάς. Με τέτοια Αριστερά στην εξουσία η χώρα θα κατέληγε στην απόλυτη ανυπαρξία. Μία η αιτία. Καιροσκοπισμός, φιλαρχία και πολυγλωσσία. Είναι και δεν είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι και δεν είναι με τους κουκουλοφόρους. Είναι και δεν είναι με την επανάσταση. Είναι και δεν είναι με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Είναι και δεν είναι αριστερή κατάσταση. Κάθε φορά πορευόμαστε με τον οπορτουνισμό για να ψαρέψουμε από θολά νερά στο κενό. Χωρίς ενιαία πολιτική. Χωρίς κρυστάλλινη προοπτική. Χωρίς πειθαρχία στρατιωτική. Και χωρίς επιδέξια ηγεσία με πυγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται προς την καταστροφή. Οπότε οι συνασπισμικοί καρπαζοεισπράκτορες σ΄ αυτή την εκλογή. Πες αλεύρι, το ΚΚΕ σε γυρεύει!"

Μα το πόσο θα θέλαμε να διαφωνήσουμε, δε λέγετε!

Αλλά πως, που δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει και άδικο η εφημερίδα...

Τι να πει κανένας ποια...;

Το μόνο θετικό, ότι το ΚΚΕ φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του και μετά την 4η Οκτωβρίου.


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ

Αυτό που πέρα από κάθε αμφιβολία επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι oι πολίτες δεν πρέπει, δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο και συμφέρον να εγκλωβιστούν στη λογική των διαχειριστών της κυρίαρχης πολιτικής.

Δέστε το παράδειγμα με τη διαμάχη που ξέσπασε χτες γύρω από το δημόσιο δανεισμό. Το μεν ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του γενναίου δανεισμού στην αρχή της θητείας ώστε "να καθαρίσει η αγορά, να ξεπληρώσει το δημόσιο αυτά που χρωστά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" (Λ. Κατσέλη).

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ πιστεύει ότι βρήκε λαβράκι και κατήγγειλε χτες πως "επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εάν κυβερνήσει θα δανειστεί και μάλιστα θα δανειστεί πολύ". Σιγά τα αίματα.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι αν θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο, αλλά για ποιο σκοπό δανείζεται, πού πάνε τα δανεικά και ποιος τα πληρώνει...

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, για παράδειγμα, ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δανείστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να βελτιώσουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των ελληνων, αφού η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται καθηλωμένη στα επίπεδα του 1984.

Ούτε δανείζονται για την Παιδεία και την Υγεία, αφού οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ που κατευθύνονται στους τομείς αυτούς διαρκώς μειώνονται.

Αντίθετα, είναι γνωστό ότι δανείζονται για να στηρίξουν τις τράπεζες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Και το κάνουν όταν την ίδια ώρα ο παραγόμενος πλούτος φτάνει και περισσεύει για να ζει καλά ο λαός, να ικανοποιούνται όλες του οι ανάγκες.

Αλλά δε φτάνει που τον κλέβουν οι κυρίαρχες δυνάμεις ελέω πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δανείζονται κι από πάνω και τους τα χαρίζουν. Το λογαριασμό βέβαια τον πληρώνει ο λαός, δίχως να ευθύνεται στο παραμικρό.

Αυτή την αλήθεια όμως την κρύβουν οι θιασώτες της "καθαρής πολιτικής".

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ...;

Διαβάζουμε σήμερα στο κύριο άρθρο του ΒΗΜΑτος, τα παρακάτω:

"O καταιγισμός υπαγορευμένων «παραιτήσεων» και διαγραφών βουλευτών και υπουργών από τη Νέα Δημοκρατία, η συμφωνία των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων για τηλεοπτική αναμέτρηση, οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια από τις Βρυξέλλες, η άρνηση του κ. Σημίτη να κατέβει στον Πειραιά συνθέτουν μιαν εικόνα όμοια της οποίας δεν έχομε ξαναδεί στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οτι οι κινήσεις του κ. Καραμανλή, με καθυστέρηση δώδεκα μηνών (από την περυσινή Εκθεση Θεσσαλονίκης), όχι μόνο δεν αποδίδουν πια το προσδοκώμενο αποτέλεσμα αλλά δημιουργούν απειλητικό εκλογικό κλίμα σε βάρος του είναι σαφές.

Αντίθετα, η αισιοδοξία που σφραγίζει τον λόγο του κ. Παπανδρέου για ευνοϊκή εξέλιξη οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων βρήκε τόση απήχηση στον ελληνικό λαό ώστε οι διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2007 και των προβλεπομένων την 4η Οκτωβρίου να αγγίζουν πρωτοφανή όρια, με κάμψη της Νέας Δημοκρατίας στο βορειοελλαδικό της προπύργιο αληθινά πρωτοφανή.

Όλα αυτά τα «εισπράττει» το ΠαΣοΚ, που πρέπει, με τη σειρά του, να υλοποιήσει την υπόσχεση για βασικές μεταβολές στις πρώτες 100 ημέρες της εξασφαλισμένης πια κυβερνητικής του θητείας".

Ένα άρθρο που καταλήγει σε σωστά συμπεράσματα.

Εμάς εκείνο που μας βάζει σε σκέψεις, είναι ότι το Βήμα, "πιέζει" συνεχώς για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ τις πρώτες 100 μέρες.

Και αναρωτιόμαστε:
Αν το ΠΑΣΟΚ κάνει διάφορα πράγματα κι από εκείνα που υπόσχεται κι από εκείνα που δεν έχουμε ακούσει, αλλά στο ΒΗΜΑ και στον κ. Λαμπράκη δεν αρέσουν...το Βημα θα το ρίξει στις γνωστές και μη εξαιρετέες κολότουμπες;



Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com