Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ε.Ε.-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ «ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ» ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (Γ')

...και οι νόμοι των κομμάτων της

Από αυτήν την άποψη είναι τουλάχιστον προκλητικά για τους εργαζόμενους τα όσα ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων, μαζί και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αυτές τις μέρες. Αυτοί που νομοθέτησαν την εκ περιτροπής εργασία στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ, όπως έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και εκείνοι που είχαν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση της αντιδραστικής νομοθεσίας σε βάρος των εργαζόμενων, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκαν να σκίζουν δήθεν τα ρούχα τους για τις «συστάσεις» της ΕΕ, δηλώνοντας με ένα στόμα ότι είναι με την πλευρά εκείνων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική:

Με το νόμο 1892/90 της κυβέρνησης της ΝΔ, υιοθετήθηκε ο θεσμός της μερικής απασχόλησης, που άνοιξε το δρόμο για το χτύπημα, έως και την πλήρη κατάργηση της σταθερής και πλήρους εργασίας. Πατώντας σ' αυτόν το νόμο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 2639/98, καθιέρωσε την εκ περιτροπής εργασία ως μια πρόσθετη μορφή μερικής απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ προβλέπει (άρθρο 2, παράγραφος 2): «Επίσης, κατά τη σύσταση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της, ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα (...). Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητάς τους, ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, μόνον εφόσον προηγουμένως προβεί σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι συμφωνίες ή οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής γνωστοποιούνται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτιση ή τη λήψη τους στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας».

Με άλλα λόγια, με το συγκεκριμένο νόμο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέταξε την εκ περιτροπής εργασία στη μερική απασχόληση, την οποία εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1990 με το νόμο 1892. Εκ περιτροπής εργασία, σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου, σημαίνει μειωμένη απασχόληση, κατά την οποία ο εργαζόμενος απασχολείται μεν με πλήρες ημερήσιο ωράριο, αλλά λιγότερες από τις ισχύουσες στην επιχείρηση μέρες εργασίας.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε παρά να αφήσει τη σφραγίδα της στη διαμόρφωση της αντιδραστικής νομοθεσίας, συνδράμοντας τους εργοδότες - «κοινωνικούς εταίρους» στη μάχη που δίνουν για τα συμφέροντά τους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η παράταξη της ΠΑΣΚΕ πρωτοστάτησαν στη διαμόρφωση του 2639/98 του ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχοντας στον πρώτο «κοινωνικό διάλογο» το 1997, η συνδικαλιστική πλειοψηφία είχε υπογράψει το λεγόμενο «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στην πορεία προς το 2000».

Αυτό το «Σύμφωνο» μνημονεύει η εισηγητική έκθεση του νόμου 2639, όπου αναφέρεται: «Τα μέτρα του νομοσχεδίου αποτελούν προϊόν του κοινωνικού διαλόγου που κατέληξε στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000"». Για την υπογραφή του Σύμφωνου, μάλιστα, χρειάστηκε η διπλή ψήφος του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ, στελέχους της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πολυζωγόπουλου. Οι δυνάμεις των εργαζωμένων, από την πρώτη στιγμή, είχαν καταδικάσει το «διάλογο» και διοργάνωσαν κινητοποιήσεις εναντίον του. Αντίθετα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ επέλεξαν να συμμετάσχουν. Προς το τέλος του «διαλόγου», ΔΑΚΕ και ΑΠ (κατά την προσφιλή της τακτική η δεύτερη) αποχώρησαν, αρνούμενες να υπογράψουν το «Σύμφωνο».

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ε.Ε.-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ «ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ» ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (Β')

Οι «συστάσεις» της ΕΕ...

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τη βδομάδα που μας πέρασε, το θέμα επανήλθε με πιο οξυμένο τρόπο στην επικαιρότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε σημείωμα προς τα μέλη του ΕΚΟΦΙΝ, ανάμεσά τους και στον Ελληνα υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο απηύθυνε συστάσεις στα κράτη - μέλη να ενθαρρύνουν τη χρήση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και της μερικής απασχόλησης, ακόμα και με «προσωρινή» αναστολή των συμβάσεων, στο όνομα δήθεν τού να μη γίνονται μαζικές απολύσεις εξαιτίας της κρίσης.

Η υποκρισία και η πρόκληση των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης ξεπέρασε κάθε όριο. Κι αυτό επειδή η ΕΕ είναι αυτή που με την πολιτική της εκτίναξε στα ύψη τα κέρδη των πολυεθνικών και την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων. Η αδυναμία των πολυεθνικών να επενδύσουν αυτά τα κεφάλαια - τα οποία, φυσικά, δεν «εξαϋλώθηκαν» - ξανά στην παραγωγή, με υψηλές αποδόσεις, γεννά την οικονομική κρίση.

Η ΕΕ είναι αυτή που έφτιαξε το νομικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζονται οι εργοδότες για να απολύουν σύμφωνα με όσα επιτάσσει η κερδοφορία τους, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι απολύσεις προκρίνονται ως η πιο αποδοτική διέξοδος προς την άνοδο, τη διατήρηση ή την ανάκαμψη των κερδών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, κύρια από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε χώρες - μέλη της ΕΕ που έχουν ήδη μπει στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι με τις «συστάσεις» της, η Κομισιόν δεν έχει στόχο να προστατέψει τους εργαζόμενους. Αντίθετα, δίνει στις πολυεθνικές ένα επιπλέον εργαλείο για να χτυπήσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, που απειλεί τα κέρδη ή την ίδια τους την ύπαρξη - σαν μεμονωμένες επιχειρήσεις ή όμιλοι - στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ε.Ε.-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ «ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ» ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα κόμματα και οι δυνάμεις της "ευρωλατρείας'', που έσπευσαν, δήθεν, να κρατήσουν αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αυτοί που νομοθέτησαν προκαταβολικά το αντιδραστικό μέτρο προς όφελος των εργοδοτών.



Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εκπροσωπώντας τους εργοδότες της Αθήνας και συνολικά την τάξη του, έριξε στο τραπέζι την πρόταση να δουλεύουν οι εργαζόμενοι τρεις ή τέσσερις φορές τη βδομάδα, με αντίστοιχη μείωση στις αποδοχές τους, προκειμένου να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος την επερχόμενη οικονομική κρίση. Με άλλα λόγια, ο Κ. Μίχαλος ζήτησε από την κυβέρνηση πιο θαρρετά να σπρώξει τους εργαζόμενους στη φωλιά του λύκου, να μετακυλήσει εξ ολοκλήρου στην πλάτη τους τις συνέπειες της κρίσης, για να πάρει ανάσα η εργοδοτική κερδοφορία, τώρα που μπήκε στον κύκλο της οικονομικής κρίσης.

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ συμπληρώθηκαν και ολοκληρώθηκαν λίγες μέρες αργότερα, όταν ο Κ. Μίχαλος ζητούσε να καλύπτει ο ΟΑΕΔ το υπόλοιπο από το μισθό που θα έχαναν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση εφαρμογής της «εκ περιτροπής εργασίας». Δηλαδή, να πληρώσουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι από την τσέπη τους (δικά τους είναι τα λεφτά του ΟΑΕΔ) το δικό τους μισθό, εξασφαλίζοντας επί της ουσίας τζάμπα - πέρα για πέρα - εργατική δύναμη στον εργοδότη τους.

Κι όμως, ο εκπρόσωπος των μεγαλοεργοδοτών δεν κατέβαζε ιδέες από το κεφάλι του. Κι αυτό, επειδή, τόσο η ΝΔ από το 1990, αλλά πιο ολοκληρωμένα το ΠΑΣΟΚ, σαν κυβέρνηση το 1998, είχαν φροντίσει να νομοθετήσουν προκαταβολικά για το μεγάλο κεφάλαιο, κατοχυρώνοντας με κάθε λεπτομέρεια την «εκ περιτροπής εργασία». Αλλωστε, λίγες μέρες μετά την πρώτη δημόσια διατύπωση της πρότασής του, ο Κ. Μίχαλος παραδέχτηκε ότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει και ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πιο αποφασιστική εφαρμογή του.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΦΕΡΝΕΙ...ΚΕΡΔΗ ΑΜΥΘΗΤΑ!

Αν έχεις δουλέψει αυτόν το μήνα έστω και μια ώρα τη βδομάδα, τότε, σύμφωνα με τον τρόπο που μετρούν την ανεργία οι υπηρεσίες της ΕΕ (και της Ελλάδας) δε θεωρείσαι άνεργος! Ποια αξιοπιστία μπορεί, επομένως, να υπάρξει στις ανακοινώσεις που εκδίδουν σχετικά με το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας;

Επιπλέον: Αυτή τη στιγμή, και πέρα από τους 450.000 επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους, στην Ελλάδα εφαρμόζονται 42 μορφές της λεγόμενης «ευέλικτης εργασίας», που αφορούν σε περίπου 1.000.000 ανθρώπους. Με άλλα λόγια, μιλάμε για πραγματική ανεργία που ξεπερνά σε κάθε περίπτωση το 15% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να προστεθεί το εξής: Ολη την προηγούμενη 20ετία, περίοδος που χαρακτηρίστηκε από υψηλούς ρυθμούς «ανάπτυξης» (δηλαδή, από εξωφρενική κερδοφορία για τις μεγάλες επιχειρήσεις) υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο δημιουργούνταν κατ' έτος 35.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο διάστημα, όμως, κάθε χρόνο, οι άνθρωποι που ζητούσαν να μπουν για πρώτη φορά στην παραγωγική διαδικασία ξεπερνούσαν τους 75.000. Με άλλα λόγια, ακόμα και την περίοδο της οικονομικής «άνθησης» και της ευημερίας των αριθμών, τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι κατ' έτος προστίθενται στον εργασιακό Καιάδα, συναπαρτίζοντας το λεγόμενο από τους οικονομολόγους και ως «απόθεμα ανεργίας».

Επιπροσθέτως, οι διάφορες πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο όνομα της «ενεργητικής αντιμετώπισης της ανεργίας», με κύρια την επιδότηση των ...βιομηχάνων μέσω προγραμμάτων για την επαγγελματική επανακατάρτιση ανέργων, είχαν το εξής αποτέλεσμα: Οι 7 στους 10 «επανακαταρτιζόμενους» επέστρεψαν στην ανεργία.

Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους αποτελούν μια «άψυχη στατιστική». Αν, όμως, ιδωθούν σε συνδυασμό με δύο ακόμα στοιχεία

  • ότι είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες που η ΕΕ καλεί τα κράτη - μέλη της να εφαρμόσουν στο σύνολο της οικονομίας το μέτρο της «μερικής ανεργίας», δηλαδή το μοντέλο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Μίχαλου για «τρεις μέρες εργασία - τρεις μέρες ανεργία»
  • και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα στον πλανήτη, όπου όλα αυτά τα χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο παρουσιάζει τα υψηλότερα (μετά το Μεξικό) επιχειρηματικά κέρδη ανά εργαζόμενο,

τότε αυτές οι ουρές της ανεργίας παίρνουν την πραγματική τους διάσταση: Ισοδυναμούν με ένα μαζικό «νεκροταφείο» δικαιωμάτων, με μια «έρημο» ελπίδων, με ένα όλο και διευρυνόμενο «κρεματόριο» στυγνής εκμετάλλευσης για τα χιλιάδες και χιλιάδες θύματα ενός αδυσώπητου πολέμου εναντίον του εργαζόμενου λαού.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com