Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΙΣΗ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ;

Το ενδεχόμενο να μην μπορεί να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον η Λέσχη σίτισης του ΑΠΘ λόγω οικονομικών προβλημάτων ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ εκ μέρους του Πρυτανικού Συμβουλίου, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Η ανακοίνωση του ενδεχόμενου κλεισίματος της Λέσχης δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", αφού πριν από δύο μήνες περίπου ο πρύτανης και πρόεδρος του Συμβουλίου της Λέσχης, Αν. Μάνθος, είχε μεταφέρει σε συνεδρίαση του ΔΣ την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει φέτος την ετήσια έκτακτη επιχορήγηση του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη χτεσινή Σύγκλητο ο πρύτανης είπε ότι το πανεπιστήμιο θα δώσει από τα αποθεματικά του 2 εκατομμύρια ευρώ, για να ξεκινήσει η Λέσχη να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Λέσχης...

...Γ. Παπαδογιάννη, κάθε χρόνο συσσωρεύονται χρέη που καλύπτονται από τις ετήσιες έκτακτες επιχορηγήσεις του ΥΠΕΠΘ και με την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει φέτος τα χρήματα, δυσχεραίνεται σοβαρά η λειτουργία της Λέσχης. H Λέσχη χρωστάει σε προμηθευτές και εργολάβους και τα χρήματα που θα δώσει το ΑΠΘ αντί του ΥΠΕΠΘ φέτος, θα χρησιμεύσουν για να καλύψουν τις επιπλέον ανάγκες της Λέσχης μέχρι τα Χριστούγεννα...

Είναι γεγονός ότι την τελευταία πενταετία περίπου, το ΑΠΘ παίρνει κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια ευρώ για τη Λέσχη, εκ των οποίων τα 4.300 εκατομμύρια ευρώ παίρνουν οι εργολάβοι, που διαθέτουν στη Λέσχη το προσωπικό. Κι όπως είναι γνωστό από καταγγελίες, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες έχουν πολλά προβλήματα πληρωμών, εργασιακών σχέσεων κ.τ.λ. παρά τα λεφτά που τσεπώνουν οι εργολάβοι.

Από την άλλη μεριά, για τη σίτιση των φοιτητών (δηλαδή για τις πρώτες ύλες του καθημερινού φαγητού) και την υγειονομική τους περίθαλψη περισσεύουν μόλις τα 600 με 700 χιλιάδες ευρώ από το σύνολο των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά αναλογούν σε 1,80 ευρώ την ημέρα για να σιτίζεται κάθε ένας από τους 5.000 φοιτητές, που μπορεί να σιτίσει η Λέσχη βάσει των δυνατοτήτων της, δηλαδή το 10% του φοιτητικού πληθυσμού (σύνολο φοιτητών ΑΠΘ γύρω στους 80.000).

Διαβάστε τη συνέχεια...

"ΨΥΧΡΟ" ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ

Διαβάζουμε την κατακλείδα της στήλης, "Ο τύπος των ήλων"(Μοιραία διαδρομή), της σημερινής Ελευθεροτυπίας:

"...Στα λαϊκά καφενεία του θέρους μονάχα ένας πολιτικός σχηματισμός είχε την ισοϋψή με την κυβέρνηση τιμητική του σε επίπεδο αρνητικών σχολίων: ο ΣΥΡΙΖΑ... Είχαν εύκολο έργο οι Κασσάνδρες. Για τον Καραμανλή έβλεπαν ότι χάνει την εξουσία. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα δυσκολευτεί να μπει στη Βουλή... Και ως γνωστόν, η Κασσάνδρα ουδέποτε αστοχούσε στις προβλέψεις της..."

Σωστό συμπέρασμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται σε μια από τις πλέον δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους.

Τις δημοσκοπήσεις που έρχονται, κανένας τους δε θέλει να τις δει...

Οι φθορά των δυο κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ανεπανόρθωτη. Το καλοκαίρι που φεύγει θα ήθελαν να ξεχαστεί γρήγορα.

Πληροφορίες μας λένε πως πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ(μετά τις δηλώσεις Κοροβέση και κυρίως μετά τις αντιδράσεις που κατεγράφησαν) κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής, με μετρήσεις να το αποτυπώνουν, πρώτη φορά, ξεκάθαρα.

Για την κυβερνώσα παράταξη, οι απώλειες που καταγράφονται είναι τέτοιες που δίνουν στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, από κει που φαίνονταν σαν όνειρο απατηλό.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΛΑΡΚΟ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ "ΚΕΛΙ" ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ

Η συνειδητή πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και η εργοδοτική ασυδοσία, είναι οι αιτίες δύο θανατηφόρων εργατικών "ατυχημάτων" που σημειώθηκαν μέσα σε 24 μέρες στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Λάρυμνα.

Τα στοιχεία που καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων "βοούν". Και πιστοποιούν ότι όσο κυριαρχούν οι δυνάμεις που υπηρετούν τα κέρδη των οικονομικών δυνάμεων, οι εργαζόμενοι δε θα πάψουν να μετρούν νεκρούς και τραυματίες.

Μόνο από το 2000 μέχρι σήμερα, τα θανατηφόρα "ατυχήματα" ξεπερνούν τα 1.290 (σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, που δεν καταγράφει όσα "ατυχήματα" σημειώνονται στον κλάδο των μεταλλεργατών και των ναυτεργατών). Ενώ η ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Μεταλλείων του υπουργείου Ανάπτυξης καταγράφει για το διάστημα 1987-2000 81 θανατηφόρα "ατυχήματα" σε λατομεία - ορυχεία - μεταλλεία.

Το νέο "ατύχημα" που σημειώθηκε προχτές στη ΛΑΡΚΟ και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 26χρονου Κώστα Ντελή ήταν το δεύτερο θανατηφόρο "ατύχημα" μέσα σε μόλις 24 μέρες. Το "ατύχημα" οδήγησε ακόμα στον τραυματισμό τεσσάρων εργαζομένων, οι δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, όπου και συνεχίζουν να νοσηλεύονται (ο ένας βρίσκεται ακόμα σε σοβαρή κατάσταση).

Η ασφάλεια των εργαζομένων τούς "κοστίζει"!...

...Η ίδια η λειτουργία του εργοστασίου μαρτυρά τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι εργζόμενοι. Οπως λένε, υπάρχουν περιπτώσεις που τα καμίνια μπορεί να παρουσιάσουν βλάβη, αλλά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να τα επισκευάζουν εν λειτουργία. Εδώ και μήνες δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου. Οι εργάτες αναφέρουν ακόμα ότι δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης.

Για πολλούς εργαζόμενους η εργοδοσία δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όσον αφορά τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Οπως η λήψη ατομικού ιατρικού ιστορικού, η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων με στόχο να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο βλαπτικοί παράγοντες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας έχουν επηρεάσει και πώς την υγεία τους. Ενώ μας λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ να γίνονται μετρήσεις στους ίδιους τους χώρους δουλειάς για να διαπιστωθούν οι συνθήκες μέσα στους οποίους απασχολούνται οι εργαζόμενοι (όπως θόρυβος, σκόνη και άλλα). Κι αυτό όταν στην περιοχή υπάρχουν αρκετά κρούσματα καρκινοπάθειας και πνευμονοπάθειας.

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας συμπληρώνουν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που διατηρεί τρεις "κατηγορίες" εργαζομένων. Στο εργοστάσιο απασχολούνται περίπου 520 "μόνιμοι" (έχουν προσληφθεί απευθείας στο εργοστάσιο), 180-200 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολάβων και περίπου 100 εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες και με δελτίο παροχής υπηρεσιών παίρνουν μικρότερους μισθούς, δουλεύουν ακατάστατα ωράρια και άλλα.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως λένε οι εργαζόμενοι, ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια "ο εργολάβος μπορούσε να σε πάρει τηλέφωνο ακόμα και στις δύο τη νύχτα και να σου πει έλα τώρα για δουλειά. Αν δεν πήγαινες, σε έβαζαν σε αργία, ακόμα και για μέρες. Αυτό, μετά την ίδρυση του κλαδικού Συνδικάτου της Φθιώτιδας, αντιμετωπίστηκε σε ένα μεγάλο βαθμό". Ομως και οι λεγόμενοι μόνιμοι αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές υπερωρίες λόγω της έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

"Oλα είναι καλύτερα από το να συνεχίσει ο τόπος να βρίσκεται στο έλεος της ουσιαστικής παράλυσης του κυβερνητικού μηχανισμού και με τους υπουργούς να περιμένουν μοιρολατρικά τις πρωτοβουλίες που τους υπόσχεται η ηγεσία του κόμματός τους.

Ούτε πια έχει σημασία συμβολική η Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης και οι προσδοκίες ανανέωσης της νεο-δημοκρατικής εικόνας. Το παιχνίδι μοιάζει έτσι ή αλλιώς χαμένο για τη ΝΔ, με τα στελέχη της να αναγνωρίζουν ότι όσο περνούν οι ημέρες τόσο επιτείνεται η αγκύλωση μιας κυβέρνησης ανίκανης να αντιδράσει, ανίκανης να πάρει πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση.

Ο κοινωνικός αναβρασμός (αυτονόητος και δικαιολογημένος) προδιαγράφει με σαφήνεια το αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα της κάλπης."

Αυτά μας λέει σήμερα...

...στο κύριο άρθρο του, το ΒΗΜΑ.

Εμείς μια παρατήρηση θέλουμε να κάνουμε ως προς την "ανίκανη κυβέρνηση", όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση μπορεί να δείχνει, ανίκανη, μπορεί να δείχνει ανήμπορη, αλλά δεν είναι.

Η κυβέρνηση για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, για τα συμφέροντα τα οποία εκπροσωπεί είναι από τις πλέον ικανές!

Τα δάση κάηκαν, αλλά εκείνοι που θα "κληθούν" να τσιμεντοποιήσουν τις καμένες εκτάσεις είναι οι ίδιοι που θέλουν τα κολέγια ίσα και όμοια με τα Ανώτατα Ιδρύματα και τους απόφοιτους ευέλικτα, αγράμματα ανθρωπάκια.

Είναι οι ίδιοι που κάνουν προτάσεις για μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προκείμενου να μη πληρώσουν εκείνοι την κρίση.

Είναι οι ίδιοι που θέλουν την κυβέρνηση άβουλη να αντιμετώπιση τα λαϊκά στρωματά και τις ανάγκες τους, αλλά δυναμική και αποφασιστική όταν πρόκειται, εις βάρος αυτών των αναγκών, να δράσει για την εξυπηρέτηση τους!

Και αυτή η κυβέρνηση λοιπόν κάνει πολύ καλά αυτό...για το οποίο ήρθε να κάνει!

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ;

Η μεγάλη πυρκαγιά των προηγούμενων μερών κατέστρεψε και τον καταυλισμό των Κούρδων προσφύγων από το Ιράκ, στην Πεντέλη.

Στον καταυλισμό ζουν περίπου 100 πρόσφυγες. Υπάρχουν και 8 οικογένειες με τα παιδιά τους.

Τα «σπίτια» τους ήταν 40 κοντέινερ (σ.σ. έχουν καεί σήμερα) και οι υποδομές ούτε καν οι στοιχειώδεις. Ενώ π.χ. είχαν νερό, δεν είχαν ρεύμα, παρά τις προσπάθειες που έκαναν εδώ και 8 χρόνια για να αποκτήσουν.

Σύμφωνα με καταγγελίες ανθρώπου που ζει στον καταυλισμό, υπήρχαν προστριβές με κατοίκους γιατί δεν τους ήθελαν στην περιοχή, επειδή δεν... ταίριαζαν με το περιβάλλον.

Ισως για αυτό, να μην ερχόταν και το ρεύμα...

Αυτή τη στιγμή, όπως καταγγέλλει δεν τους έχει απομείνει τίποτα και δεν υπάρχει κανένας φορέας που να ενδιαφέρεται για την κατάστασή τους, παρά τα μεγάλα λόγια.


Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com