Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΠΤΩΣΗ

Ενώ μέχρι πρότινος οι μεγάλες ασιατικές οικονομίες θεωρούνταν πιο ανθεκτικές, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και την αμερικανική, όσον αφορά την εξέλιξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα σημάδια γίνονται πλέον πολύ ανησυχητικά.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 4% σε τριμηνιαία βάση και 15,2% σε ετήσια, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό μείωσης του ιαπωνικού ΑΕΠ από το 1955. Πρόκειται για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης, ενώ πτώση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας και το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Οι επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό σημείωσαν πτώση 10,4%, αντανακλώντας τη μείωση της παραγωγής, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες κατά 1,1%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο του 2009 μειώθηκαν κατά 26%. Ετσι, η προοπτική της ανάκαμψης προϋποθέτει την αύξηση της ζήτησης των ιαπωνικών προϊόντων κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση της χώρας επιμένει ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 8% το 2009, με τη βοήθεια του «πακέτου βοηθείας», ύψους 580 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Κίνα σημειώνουν ραγδαία πτώση, ενώ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 6,1%, το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών στην Κίνα φαίνεται ότι θα κρίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πορεία των οικονομιών στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, στο βαθμό που οι εξαγωγές αυτών των χωρών συναρτώνται με τη ζήτηση των προϊόντων τους στην κινεζική αγορά Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Μόνο ως απειλή πρέπει να εκληφθεί η προαναγγελία εκ μέρους του πρωθυπουργού για «νέο κύμα μεταρρυθμίσεων με καταλύτη την κρίση» αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Απειλή που πρέπει να εξουδετερωθεί από τον εργαζόμενο λαό τόσο με την ταξική συσπείρωση και αντεπίθεση, αλλά και με την ψήφο στις ευρωεκλογές. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ασφαλώς και θυμούνται, ακριβώς γιατί έχουν πληρώσει πανάκριβα, τις επιπτώσεις από «το πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων» που υλοποιήθηκε από τη γαλάζια διακυβέρνηση με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η «μεταρρύθμιση», για παράδειγμα, για το ασφαλιστικό, αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσε τις συντάξεις, διάλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και την περιουσία τους, απάλλαξε το κεφάλαιο από εισφορές, κ.ο.κ. Η εργασιακή «μεταρρύθμιση» οδήγησε σε γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής απασχόληση, 65ωρο - 70ωρο, κ.ο.κ. Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία επιτάχυνε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, όπως και στην Υγεία... Η φορολογική «μεταρρύθμιση» απάλλαξε τις μεγάλες επιχειρήσεις από φόρους πολλών δισ. ευρώ, ενώ φόρτωσε ακόμα μεγαλύτερα βάρη, κυρίως μέσω της σημαντικής αύξησης των έμμεσων φόρων, στους μισθωτούς και συνταξιούχους...Με λίγα λόγια, αν ο λαός στις ευρωκάλπες δεν κόψει το βήχα στους γαλαζοπράσινους διαχειριστές της κρίσης το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα... Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ...ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ενα νέο όργιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση, μέσω της περιβόητης και από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου «Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου» (ΚΕΔ), βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα «πακέτο» 30 ακινήτων, που πρόκειται να παραχωρηθούν για «αξιοποίηση» σε ιδιωτικές εταιρείες, από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,8 εκατ. ευρώ θα τα πληρώσει ως αμοιβή στον ιδιώτη που θα παίξει το ρόλο του συμβούλου της στο μεγάλο αυτό «φαγοπότι».

Ο κατάλογος περιλαμβάνει στρατόπεδα, παραλίες, οικόπεδα, κτίρια ασφαλιστικών Ταμείων και βουνοπλαγιές, σε όλη την Ελλάδα, που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες και θα μετατραπούν σε τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια κλπ. Μεταξύ των προτεινόμενων ακινήτων περιλαμβάνεται η γνωστή και από τις πυρκαγιές παραλία της Ζαχάρως, η έκταση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών Ηρακλείου, παραλιακές εκτάσεις στη Γλυφάδα, τη Λαυρεωτική, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κύμη, στην Καβάλα, στη Χαλκιδική κ.α.

Ετσι, όπως το πάει η κυβέρνηση της ΝΔ, δε θα μείνει δημόσιος ελεύθερος χώρος μέσα στις πόλεις χωρίς να τσιμεντοποιηθεί, ούτε δημόσια παραλία για να κάνει ένα μπάνιο ο λαός χωρίς να πληρώνει. Ολα μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Ολα βγαίνουν στο σφυρί, προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com