Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τα ΜΑΤ ανεχώρησαν πριν από λίγο, από το λιμάνι του Πειραιά. Έτσι λοιπόν το βασικό, όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, έτυμα των αγροτών έγινε πράξη. Μετά από αυτήν την εξέλιξη οι αγρότες αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κρήτη.

Η κατάληψη στο κτήριο της περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, τερματίστηκε όπως και ανάλογες κινητοποιήσεις στους άλλους νομούς του νησιού.

Οι αγρότες δεν αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι για τα μέτρα που πάρθηκαν γι αυτούς, από οικονομικής πλευράς. Αισθάνονται όμως δικαιωμένοι για τον αγώνα τους, διότι τα δίκαια αιτήματα τους γνωστοποιήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, ενώ μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες στο λιμάνι του Πειραιά, στάθηκαν στο πλευρό τους όλες οι "γωνιές" τις χώρας!

Η μαντινάδα που σας παραθέτουμε παρακάτω λέει τα πάντα..
.



Κρατάμε την τελευταία φράση του καλλιτέχνη: "πως τίποτα δεν αποκτήθηκε χωρίς αγώνα"!
Διαβάστε τη συνέχεια...

«ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκήρυξε τις πρώτες 159 θέσεις, κατ' εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Μια από τις πιο αντιδραστικές σελίδες του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ μπαίνει σε εφαρμογή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ): Οι λεγόμενες «ανταποδοτικές υποτροφίες», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «μαύρη εργασία» των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο! Το ΑΠΘ εφαρμόζει το Προεδρικό Διάταγμα 160/2008 (που αφορά τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΙ) και προκηρύσσει σχετικές θέσεις «μαύρης εργασίας» για φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο, το ίδρυμα καλύπτει πολύ φθηνά διάφορες διοικητικές ανάγκες του, ενώ ο όγκος των υποτιθέμενων «υπότροφων» θα λειτουργούν ως μοχλός πίεσης και για τα εργασιακά δικαιώματα όλων των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος. Παράλληλα, θεωρείται ως δεδομένο ότι για να μπορέσει να παρακολουθήσει κάποιος τις σπουδές του, θα πρέπει να δουλεύει και να πληρώνει! Η πλήρης διαστρέβλωση ακόμα και του όρου «υποτροφία», δηλαδή!

Το ΑΠΘ προκηρύσσει 159 θέσεις «υπότροφων» φοιτητών, που κατανέμονται σε όλα του τα Τμήματα με 2 έως 6 θέσεις σε κάθε Τμήμα. Καλεί έτσι τους φοιτητές να γίνουν εποχιακοί ωρομίσθιοι υπάλληλοι στα Τμήματα του ιδρύματος, δουλεύοντας μέχρι 40 ώρες το μήνα (για τους μήνες Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη, Μάη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη) και αμειβόμενοι με 8 ευρώ την ώρα. Φυσικά, ούτε λόγος δε γίνεται για ασφάλιση ή ένσημα, πρόκειται καθαρά για μαύρη εργασία, που μπορεί να αποδώσει στο φοιτητή ένα βοήθημα κατ' ανώτατο όριο έως 320 ευρώ το μήνα. Αν τύχει να αρρωστήσει ή του τύχει π.χ. μια σοβαρή οικογενειακή υπόθεση, δε θα δικαιούται άδεια, ούτε φυσικά θα δικαιούται το ωρομίσθιό του. Ο ορισμός της «μαύρης εργασίας»! Μάλιστα, στη σχετική προκήρυξη του πανεπιστημίου αναφέρεται ότι «συνεχείς και αδικαιολόγητες απουσίες από τους καθορισμένους χώρους εργασίας, μπορούν να επιφέρουν ακόμα και τη διακοπή της χορηγούμενης υποτροφίας».

Επίσης, σε μια σκόπιμα ασαφή διατύπωση, το ΑΠΘ αναφέρει στην προκήρυξη ότι «σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του/της υποτρόφου, η Επιτροπή Σπουδών θα διακόπτει με απόφασή της την υποτροφία η οποία αυτομάτως θα παραχωρείται σε επόμενο αναπληρωματικό μέλος». Αναρωτιόμαστε αν π.χ. η απεργία και γενικότερα η συνδικαλιστική δράση «συμβιβάζονται» με την ιδιότητα του υποτρόφου...

Επίσης, επειδή ο αριθμός των θέσεων 2-6 είναι πολύ μικρός για Τμήματα που έχουν κάθε χρόνο 100, 300 και 400 εισακτέους, σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο βάζει τους φοιτητές από τα λαϊκά στρώματα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μια τέτοια θέση «μαύρης εργασίας».

«Οι υπότροφοι θα προσφέρουν έργο σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου (όχι προσώπων) καλύπτοντας γενικές ανάγκες της Σχολής ή του Τμήματος που φοιτούν», λέει το ΑΠΘ στη σχετική προκήρυξή του και παραδέχεται έτσι ότι προσλαμβάνει τους φοιτητές ως φθηνό εργατικό δυναμικό για να καλύψει υπαρκτές ανάγκες, δηλαδή εκεί που θα έπρεπε να προσλάβει μόνιμο διοικητικό προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΑΛΙ

Πλέον το Πειρατικό διαθέτει το δικό του web κανάλι στο YouTube, το peiratiko89

Εκεί θα παρουσιάζονται καθ' εβδομάδα τα πλέον προβεβλημένα video, που έχουμε δει στην τηλεόραση και φυσικά στα υπόλοιπα blogs.

Το κανάλι παρουσιάζεται στην δεξιά στήλη του blog και στόχος μας είναι να το βελτιώνουμε κατά το πέρασμα του χρόνου, προκείμενου να σας προσφέρει τις όσο των δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες.
Διαβάστε τη συνέχεια...

Βόλεϊ ... μποξ!



Εφτιαξαν τους ιδιωτικούς τους στρατούς, τους εκπαίδευσαν να κυκλοφορούν «με τα μυαλά στα κάγκελα» και τώρα που το δημιούργημά τους απέκτησε τη σχετική του αυτοτέλεια νίπτουν τας χείρας τους!

Η μόνη αγωνία που είχαν οι παράγοντες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, προχτές που οι «Ούνοι» τους τα έκαναν «γης Μαδιάμ» στην Πάτρα, ήταν να κατακυρωθεί υπέρ τους ο αγώνας του τελικού του βόλεϊ, ένας αγώνας που ποτέ δε διεξήχθη, αλλά εκείνοι διεκδικούσαν να αναδειχτούν «νικητές» στα χαρτιά!

Κατά τα λοιπά, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του νεαρού στη Λαυρίου (όπου και πάλι το βόλεϊ αφορμή ήταν για τις εκτεταμένες συμπλοκές), είναι τέτοια η αποθράσυνση, που οι μεγαλοπαράγοντες όχι μόνο έχουν στήσει στο όνομα του «αθλητισμού» ένα άθλιο εμπόριο, αλλά και κάθε είδους απόβλητό τους το έχουν πλέον μετατρέψει σε μέρος της βιτρίνας του «θεάματος» που προσφέρουν...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ!

...και απαιτουν
  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που προκάλεσε η κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα. Βαμβάκι 0.60 λεπτά/κιλό, Σιτάρι 0.40 λεπτά/κιλό, Καλαμπόκι 0.27 λεπτά/κιλό, πρόβειο γάλα 1.40 ευρώ/κιλό, γίδινο στα 2/3 της τιμής του πρόβειου, αγελαδινό 0.70 λεπτά/κιλό, αιγοπρόβειο κρέας 8 ευρώ/κιλό, βοδινό κρέας 6 ευρώ/κιλό.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, χαμηλότοκα δάνεια, εκτέλεση από το κράτος βασικών αγροτικών έργων υποδομής κ.ά.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων.
  • Πάγωμα δανείων και τόκων για τους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια, κατάργηση των πανωτοκίων και μείωση των επιτοκίων.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επιχορήγησή του από το κράτος για να καλύπτει το σύνολο των ζημιών που προκαλούνται από φυσικά αίτια τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο. Αποζημίωση των καλλιεργειών για την ξηρασία από τον ΕΛΓΑ.
  • Εκδημοκρατισμό και στήριξη των συνεταιρισμών, για να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη διακίνηση των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Σταμάτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στους ιδιώτες.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα. Σταμάτημα των αγροτοδικείων και της ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com