Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

EKΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με αγωνία «υπαλλήλου» απέναντι στο θυμωμένο αφεντικό του αντιμετωπίζει, όπως κάθε χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατία. Η έκθεση δημοσιεύτηκε χτες και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να ανακοινώσει πως θα μελετήσει την έκθεση και θα προβεί, αν χρειαστεί, στις δέουσες ενέργειες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επικεντρώνεται στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης και στους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ισχυρή πορεία αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία καλύπτει τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο για το 2008.

Στο τμήμα της έκθεσης για την Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «η Ελλάδα όλο και εντονότερα αποτελεί πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία προς την ΕΕ, και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Προστίθεται ότι «το 2008 αυξήθηκαν δραματικά οι δίοδοι παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο και συνελήφθησαν περίπου 100.000 άτομα».

Μνημονεύεται και εφέτος η συνεργασία με τις ΗΠΑ μέσω προγραμμάτων όπως το CSI (Container Security Initiative) και η συμμετοχή της χώρας μας στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

Για τη «17 Νοέμβρη», στην έκθεση αναφέρει ότι συλληφθέντα μέλη της συνέχισαν να προβαίνουν σε «εξτρεμιστικές δημόσιες δηλώσεις» από τη φυλακή, όπως ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος, μέσω του Τύπου, «κάλεσε σε άμεση δράση κατά του καπιταλιστικού συστήματος», ενώ για τον «Επαναστατικό Αγώνα» μνημονεύονται τα περιστατικά της 23ης Δεκέμβρη, όταν βλήθηκε λεωφορείο των ΜΑΤ στο Γουδή, και της 24ης Οκτώβρη, όταν τοποθετήθηκε βόμβα στην εταιρεία «Shell», η οποία εντοπίσθηκε και εξερράγη από την αστυνομία.

Στην τελευταία παράγραφο διατηρούνται οι αναφορές περί επιθέσεων με εμπρηστικούς μηχανισμούς αυτοαποκαλούμενων αναρχικών εναντίον «ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών στόχων» και αμερικανικών εταιρειών.

Τέλος, στο παράρτημα 44 των ορισθέντων από τις ΗΠΑ ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, περιλαμβάνονται, όπως κάθε χρόνο, οι γνωστές πληροφορίες για τους «Επαναστατικούς Πυρήνες» (ΕΛΑ) και τη «17Ν».

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την αμερικανική έκθεση αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάσσει ετησίως, κατ' εφαρμογή σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, έκθεση για την τρομοκρατία, η οποία αναφέρεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Από μία πρώτη ανάγνωση της φετινής έκθεσης συγκρατείται ότι το απόσπασμα που αφορά στην Ελλάδα είναι σύντομο, προστίθεται στην ανακοίνωση, και αναφέρεται ότι η έκθεση «επισημαίνει τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και επαναλαμβάνει προηγούμενες επισημάνσεις, ενημερωμένες με σύντομες αναφορές σε πραγματικά περιστατικά του 2008».

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ -Γ'-

Ακριβώς αυτή η επιδίωξη των κεφαλαιούχων κάνει και το ασφαλιστικό πρόβλημα «άλυτο». Γιατί πάντα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του θα μηχανεύονται «θεωρίες» και προσχήματα, για να προωθούν χειρότερους όρους για τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα του «Ασφαλιστικού». Πρόβλημα βαθιά πολιτικό και κοινωνικό. Δεν είναι ούτε πρόβλημα «γήρανσης του πληθυσμού», ούτε «ελλειμμάτων», όπως το παρουσιάζουν οι απολογητές του συστήματος. Και από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, δεν μπορεί παρά να είναι πεδίο κοινωνικής πάλης, οργάνωσης και διεκδίκησης για την ικανοποίηση των αναγκών της.

Να γιατί, είκοσι χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «λύνουν» το Ασφαλιστικό και αυτό - όπως μας λένε τώρα - παραμένει άλυτο. Και δε θα το «λύσουν», αφού ο πραγματικός τους στόχος είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας της κυρίαρχης τάξης. Αυτή η εξασφάλιση προϋποθέτει σήμερα για το καπιταλιστικό σύστημα, και μείωση συντάξεων, και αύξηση των ορίων ηλικίας, και μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, και το χρηματιστηριακό τζόγο.

Αλλωστε, όλες αυτές οι ανατροπές δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε όλες τις χώρες, σε όλα τα κράτη της ΕΕ προωθούνται οι ίδιες αλλαγές και πάντα σε βάρος των εργαζομένων. Πώς μπορεί, άραγε, να εξηγηθούν οι ανατροπές στα ασφαλιστικά συστήματα στην πιο ισχυρή οικονομία της ΕΕ - και πριν ακόμα την κρίση - όπως είναι η Γερμανία; Πώς ερμηνεύονται ανατροπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να προωθούνται σε εύρωστες οικονομίες όπως η Γαλλία, η Σουηδία και αλλού; Με έναν και μόνο λόγο: Την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τον παραμερισμό κάθε εμποδίου στο δρόμο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας που κινείται με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και μέσω του κέρδους.

Ας αναρωτηθούμε: Γιατί, άραγε, η πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου, η χώρα με τις πιο ισχυρές εταιρείες, όπως είναι οι ΗΠΑ, έχει σήμερα 47 εκατομμύρια ανασφάλιστους, χωρίς καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεκάδες εκατομμύρια μισοασφαλισμένους; Πώς γίνεται μια οικονομία, που κρατάει «γονατισμένες» ολόκληρες χώρες και λαούς, να μην μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας ούτε για το δικό της λαό;

Για τον απλό λόγο, γιατί και εκεί, όπως και στην ΕΕ και στη χώρα μας, η «ανάπτυξη» είναι για τους κεφαάιούχους. Γιατί και εκεί, όπως και εδώ, έχει οικοδομηθεί μια οικονομία και μια κοινωνία που στηρίζεται στη σκληρή εκμετάλλευση της πλειοψηφίας. Γι' αυτό και εδώ - δε θα «λύσουν» - όπως και εκεί τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους δεν «έλυσαν», το Ασφαλιστικό. Αν θέλουμε να δούμε πού πηγαίνει η ΕΕ, πού σπρώχνουν τη χώρα μας στο Ασφαλιστικό, κοιτάτε τις ΗΠΑ.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Παρακάτω θα δείτε κάποιες ενθαρρυντικές εικόνες από την πλατεία Συντάγματος και την χθεσινή, απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ. Πάνω από 5000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και διαδήλωσαν.






Η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ τιμωρήθηκε αυστηρά, ακόμη μια φορά και όπως καταλαβαίνετε αντίστοιχες εικόνες από την δίκη της οργανωμένη κινητοποίηση δεν υπάρχουν. Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι ακόμη μεγαλύτερες, πιο μαζικές, πιο παλμώδεις κινητοποιήσεις από εργαζομένους, συνταξιούχους, φοιτητές, ΧΩΡΙΣ κομματικές ετικέτες!
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ -Β'-

Πενήντα χρόνια η ίδια ιστορία...

Μόνο που δεν πρωτοτυπούν ούτε αυτοί. Τα ίδια ακριβώς προσχήματα επιστράτευε η άρχουσα τάξη από τη δεκαετία του 1950! Ιδού πώς καταγράφει Εκθεση του υπουργείου Συντονισμού το 1959 , εδώ και μισόν αιώνα δηλαδή, τα προβλήματα του Ασφαλιστικού: «Περιορισμένα τα δυνάμενα να διατεθούν διά την κοινωνικήν ασφάλισιν μέσα. Το ποσοστό (της κοινωνικής ασφάλισης εις το ΑΕΠ) δέον να θεωρηθεί ήδη λίαν υψηλό». Και ακόμα: «Το ελλειμμα (...) αποτελεί το πλέον σοβαρόν και επείγον πρόβλημα της κοινωνικής ασφαλίσεως».

Βέβαια, αυτό δεν εμπόδισε την κυρίαρχη τάξη και τις κυβερνήσεις της, για πενήντα χρόνια να λεηλατούν τα αποθεματικά των Ταμείων, να τα παρακρατούν άτοκα για να εξασφαλίζουν τζάμπα χρήμα στις επιχειρήσεις. Τόση ήταν η αγωνία τους για τα οικονομικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και για τα «περιορισμένα μέσα» που διέθετε, ώστε μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, κεφάλαια δηλαδή που είναι δύο φορές η σημερινή περιουσία των Ταμείων, να κάνουν φτερά... Να γίνουν εργοστάσια, επιχειρήσεις, καράβια και τράπεζες στα χέρια των "λίγων".

Σχεδόν μια εικοσαετία τώρα, όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι κατέληγαν σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης σε μείωση των συντάξεων και χειροτέρευση όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Αυτό «ψήνουν» και τώρα οι διάφορες Εκθέσεις, είτε του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είτε της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Ούτε όμως στις «προτάσεις» τους λένε τίποτα καινούριο. Τούς έχουν προλάβει, οι όμοιοί τους, εδώ και μισόν αιώνα.

Να τι διαπίστωνε η ίδια επιτροπή του υπουργείου Συντονισμού το 1959: «Ανάγκη αναμορφώσεως της όλης νομοθεσίας διά να τεθούν βασικαί αρχαί»! Και μάλιστα «ενδεικτικώς» εστίαζε στο τι έπρεπε να αλλάξει: «υπερβαλλόντως επιεικείς προϋποθέσεις συνταξιοδοτήσεως», «εξαιρετικώς χαμηλά όρια ηλικίας (σ.σ. συνταξιοδότησης)», «ισοπεδωτικός τρόπος υπολογισμού συντάξεως».

Αν όλα αυτά, τα ξαναδιαβάζουμε στις Εκθέσεις που προαναφέραμε, αν σήμερα τα ακούμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, αν τα 'χει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ, αυτό δε συμβαίνει λόγω σύμπτωσης. Γιατί, ανέκαθεν, από την ίδρυση των πρώτων Ταμείων και παρά τους αγώνες των εργαζομένων, το μεγάλο κεφάλαιο δεν έπαψε να αντιμάχεται κάθε κοινωνική κατάκτηση, να εποφθαλμιά τα αποθεματικά και τις εισφορές των εργαζομένων, σταθερά να επιδιώκει να κάνει πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης, είτε αυτό αφορά άμεσα το μισθό, είτε τις άλλες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. Υγεία, Πρόνοια, συντάξεις).

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ -Α'-

Με την παλιά, γνωστή μέθοδο των «Εκθέσεων» και των «Επιτροπών», η κυβέρνηση φτιάχνει το κλίμα για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η ανατροπή του καθεστώτος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας και τη σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Το κόλπο δοκιμασμένο και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 1990 - 1993, το ΠΑΣΟΚ προετοίμασε τη δική του επίθεση και τους μετέπειτα αντιασφαλιστικούς του νόμους (1998 - 1999) μέσα από την «Εκθεση Σπράου». Στη δεκαετία που διανύουμε, την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα το 2002 προετοίμασε η μελέτη των Αγγλων αναλογιστών, ενώ για τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο της ΝΔ, το ρόλο του λαγού ανέλαβε να παίξει η Επιτροπή Αναλυτή και ο «διάλογος» που εξελίχτηκε στις επιτροπές της Βουλής. Και πάντα, βέβαια, μαζί με τις εκθέσεις, τις μελέτες και τις επιτροπές, στην ποδηγέτηση του κινήματος και την κατάπνιξη των αντιστάσεων, ειδική αποστολή είχαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον «κοινωνικό διάλογο».

Τώρα, το σκηνικό ξαναστήνεται. Επιστρατεύουν την άεργη και επί της ουσίας ανύπαρκτη Εθνική Αναλογιστική Αρχή, φέρνοντας στην επικαιρότητα τη σχετική Εκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ στο γήπεδο της τρομοκράτησης των εργαζομένων κατεβαίνει και το βαρύ πυροβολικό, με την Εκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου. Ο τελευταίος κρίνει ότι ο νόμος Πετραλιά ήταν αναγκαίος μεν, αλλά δε φτάνει, αφού - όπως είπε στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη - «η γήρανση του πληθυσμού θα καταστήσει αναγκαία και άλλα τολμηρά βήματα, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

Οταν τον περασμένο Σεπτέμβρη πρωτοδημοσιεύτηκε η Εκθεση της Αναλογιστικής Αρχής, από τότε είχε σημειώθει χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Αρχή, για να ανοίξει και πάλι θέμα Ασφαλιστικού...». Δεν είναι όμως γνωστή και παλιά μόνο η μεθόδευση. Παλιά και διάτρητα είναι και τα «επιχειρήματα» που επιστρατεύουν κάθε φορά αυτοί που επιβουλεύονται τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού, τα ελλείμματα και η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, είναι η αναμασημένη τροφή που σερβίρεται στο πόπολο. Τα ίδια έλεγε η ΝΔ όταν ψήφιζε τους αντιασφαλιστικούς νόμους το 1990 - 1992, τα ίδια το ΠΑΣΟΚ, το διάστημα 2001 - 2002, με το πακέτο Γιαννίτση και το νόμο Ρέππα. Τα ίδια πριν την ψήφιση του νόμου Πετραλιά, τα ίδια και μετά την ψήφισή του, όπως κάνει τώρα ο κ. Προβόπουλος.

συνεχίζεται...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΦΙΛΟΛΑΪΚΤΗΤΑ

Αν αυτά ήταν τα όρια φιλολαϊκότητας της κυβέρνησης, ομολογουμένως ...δεν εντυπωσιαστήκαμε. Μάλλον για να εκνευρίζεται κανείς κάνουν...

Επέλεξε την Πρωτομαγιά για να ανακοινώσει μια πενιχρή αύξηση στο επίδομα ανεργίας και εκπτώσεις στα εισιτήρια για λεωφορεία και Μετρό σε κάποιες κατηγορίες (ενώ συνολικά έχουν ακριβύνει).

Ακόμη και οι Ισπανοί κατακτητές, που έδιναν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς όταν εποικούσαν την Αμερική, είχαν μεγαλύτερη φαντασία και γενναιοδωρία.

Να υποθέσουμε ότι αυτή είναι η «θωράκιση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ανά την Ευρώπη;

Πολύ ωραίο «μοντέλο». Θαυμάσιο! Ιδίως όταν συνδυάζεται με καμιά 30αριά εκατομμύρια ανέργους και αμέτρητους υποαπασχολούμενους και υποασφαλιζόμενους. Ενα πραγματικό ...«κοινωνικό κράτος»!

Τέτοιο, που οι μόνοι που το υπερασπίζονται είναι οι εργοδότες, οι πολυεθνικές και οι γνωστών απόψεων οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ...

Διαβάστε τη συνέχεια...

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΟΣ

Ο Παυλίδης τους και ο Μανούσης τους. Οι «Πανάγοι» τους και οι «κουμπάροι» τους. Ο Αρσένιος και ο Εφραίμ τους. Οι ανταλλαγές, οι λαμογιές και τα συμβολαιογραφικά. Ο Σίκατσεκ και ο Τσουκάτος τους. Ο ετήσιος τζίρος της «Ζήμενς» και τα ποσοστά της μίζας. Οι «φούσκες» και τα δομημένα ομόλογα, τα «κότερα» και «οι σύντροφοι που πλουτίσανε».

Ο κόσμος τους...

Στον κόσμο τους κάθε τρία δευτερόλεπτα κι ένα ακόμα παιδί πεθαίνει από την πείνα. Κάθε τρεις μέρες κι ένας ακόμα εργάτης χάνει τη ζωή του στα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα.

Στον κόσμο τους οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεργολάβοι, οι εφοπλιστές, κερδίζουν κατά μέσο όρο 40 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα. Κάθε μέρα.

Στον κόσμο τους ο εργαζόμενος πρέπει να ζήσει με 700 ευρώ βασικό, ο συνταξιούχος με «αύξηση» ένα ευρώ.

Στον κόσμο τους το 30% των νέων βουλιάζει στην ανεργία και οι γυναίκες «εξισώνονται» με τους άντρες δουλεύοντας μέχρι τα 65.

Στον κόσμο τους, όταν λένε «ανάπτυξη» εννοούν χλιδή και ξιπασιά για τους λίγους. «Κρίση» στον κόσμο τους σημαίνει νέα βάρη, νέες θυσίες για τους πολλούς.

Ο κόσμος τους δεν είναι αιώνιος. Δεν είναι ο μοναδικός που υπάρχει. Υπάρχει κι άλλος δρόμος. «Ο δρόμος ο πιο μακρινός» που, όπως έλεγε ο Ρίτσος, «είναι ο πιο κοντινός».

Σε αυτόν τον άλλο δρόμο οι άνθρωποι δε σμίγουν τα χέρια τους για να ανταλλάξουν μετοχές, για να μοιράσουν μίζες, για να σφετεριστούν ό,τι δημιούργησαν οι άλλοι.

Σε αυτόν τον άλλο δρόμο το μέλλον γράφει «από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του». Σε αυτό το δρόμο, οι άνθρωποι «Οταν σφίγγουν το χέρι» τότε, ναι, «ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο» που θα 'ρθει.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com