Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ...1973-2009

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ (μέρος Γ)

Σάββατο 17 Νοέμβρη

01:45 Η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική. Τα πρώτα τανκ κυκλώνουν το Πολυτεχνείο, ενώ ήδη έχουν καταφτάσει στρατιώτες και ΛΟΚατζήδες. Πια κάθε προσπάθεια αναίμακτης εξόδου από τον χώρο είναι μάταιη.

02:00 Τρία τανκ σταματούν μπροστά από την κεντρική πύλη. Οι φοιτητές φωνάζουν: "μην πυροβολείτε, είμαστε αδέλφια σας", "ο στρατός είναι λαϊκός". Ενώ οι πυροβολισμοί συνεχίζονται, οι φοιτητές αρχίζουν να τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο.

03:00 Ύστερα από εντολή, ένα από τα τανκ πέφτει πάνω στην πύλη του Πολυτεχνείου, ενώ πάνω της κρατιούνται φοιτητές. Ομάδες των ΛΟΚ και αστυνομικοί εισβάλουν μέσα και κτυπούν τους φοιτητές. Αρκετοί κατορθώνουν να διαφύγουν με την βοήθεια και ορισμένων φαντάρων.

05:00 Η μετάδοση του παράνομου Σταθμού συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα. 11:00 Η χούντα επιβάλλει στρατιωτικό νόμο. Οι διαδηλώσεις όμως θα συνεχιστούν όλο το Σάββατοκύριακο.

Αύριο στο Πειρατικό ένα αφιέρωμα για τις συνθήκες που έφεραν την κοινωνική εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου του 1973.


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ...1973-2009

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ(μέρος Β)

Πέμπτη 15 Νοέμβρη


Το πρωί έχει πέσει κάπως ο ενθουσιασμός. Όμως τις επόμενες ώρες το κλίμα αντιστρέφεται καθώς μετά και από κατεύθυνση των προοδευτικών δυνάμεων, η λαϊκή συμπαράσταση φουντώνει απότομα.

Ο κόσμος που αρχίζει να συγκεντρώνεται στους γύρω δρόμους συγκρούεται με την αστυνομία που τους εμποδίζει να ενωθούν με τους φοιτητές. Παρόλαυτά γυναίκες, άντρες και παιδιά μαζεύονται έξω από το κτίριο.

Ειδικά το μεσημέρι, πλήθος μαθητών και εργαζομένων που μόλις έχουν σχολάσει συρρέουν γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ο ενθουσιασμός και η οργανωτικότητα ανεβαίνουν. Εγκαθίσταται νέος πομπός, πιο ισχυρός αυτή τη φορά, που στέλνει τη φωνή των φοιτητών ακόμα πιο μακριά. Κόσμος συνεχίζει να έρχεται.

Το απόγευμα 300 φοιτητές από την Πάτρα ξανασπάνε τον κλοιό της αστυνομίας και, μέσω της Στουρνάρη, μπαίνουν στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Τα συνθήματα που ρίχνονται είναι αντιχουντικά, ξεσκεπάζοντας τον ρόλο των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ.

Αργά το βράδυ εκλέγεται νέα, 32μελής αυτή τη φορά, Συντονιστική Επιτροπή. Σε αυτήν, 7 είναι από την Αντι-ΕΦΕΕ, 8 από το Ρήγα Φεραίο και οι υπόλοιποι είναι αριστεριστές ή ανοργάνωτοι.

Παρασκευή 16 Νοέμβρη

Tην ίδια ώρα (Παρασκευή πρωί) που στην Αθήνα η αλληλεγγύη του κόσμου κορυφώνεται, φοιτητές στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα προχωρούν με τη σειρά τους σε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια.

12:00 Μέλη της επιτροπής Μεγαρέων αγροτών επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ).

15:30 Στην πρώτη της συνεδρίαση, η νέα ΣΕ καταλήγει στη διακήρυξη με την οποία προσδιορίζεται ο χαρακτήρας της κινητοποίησης ως αντιφασιστική - αντιιμπεριαλιστική, απαιτεί άμεση πτώση της χούντας και εγκαθίδρυση λαϊκής κυριαρχίας. Ο κόσμος που βρίσκεται σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας φτάνει τους 150.000.

Η λαϊκή συμπαράσταση γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και σε άλλους χώρους της Αθήνας είναι πιο μαζική παρά ποτέ. Ο σταθμός των φοιτητών δονεί την ατμόσφαιρα με συνθήματα όπως "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, Λαϊκή Κυριαρχία - Εθνική Ανεξαρτησία", "Κάτω η χούντα", "Έξω οι Αμερικανοί", "Ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός".

Από το μεσημέρι διαδίδεται πως η αστυνομία σκοπεύει να κτυπήσει το βράδυ. Παρόλαυτά, δεν παίρνονται μέτρα από τη ΣΕ για μια οργανωμένη έξοδο από το Πολυτεχνείο.

18:30 Οι αστυνομικοί χτυπούν διαδηλωτές στα Χαυτεία. Οι συγκρούσεις γενικεύονται. Η αστυνομία δεν διστάζει να ρίξει(εκτός από δακρυγόνα) και πραγματικά πυρά.

19:00 Τα μεγάφωνα μεταδίδουν το όνομα του πρώτου νεκρού (ενός αγοριού). Η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα είναι αποπνικτική. Στην πλατεία Βάθη διαδηλωτές σωριάζονται νεκροί. Τα μεγάφωνα προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά το ηθικό του κόσμου.

Έχει ήδη καταληφθεί το Δημαρχείο ενώ ο λαός επιτίθεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Νεκροί και τραυματίες μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο. Η ΣΕ, τις ηρωικές εκείνες στιγμές στήνει οδοφράγματα και αυτοσχέδιο νοσοκομείο για τους τραυματίες.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ...1973-2009

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ!(μέρος Α)

Σας υποσχεθήκαμε ειδικά αφιερώματα για την εξέγερση της 17 Νοέμβρη του 1973.

Ξεκινάμε λοιπόν με το χρονικό της εξέγερσης και το πως φτάσαμε στο αποκορύφωμα της, με το τανκ να εισβάλει στο πολυτεχνείο και να σκοτώνει δεκάδες εξεγερμένους, δείχνοντας το αληθινό πρόσωπο της Χούντας:

Τετάρτη 14 Νοέμβρη

Πρωί και στο Πολυτεχνείο πραγματοποιείται φοιτητική συγκέντρωση με αίτημα να δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων. Την ίδια ώρα γίνεται παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική.

14:00 Οι φοιτητές από τη Νομική, ακούγοντας ότι στο Πολυτεχνείο γίνονται επεισόδια, κατηφορίζουν προς την Πατησίων όπου έχουν αρχίσει οι συνελεύσεις. Υπάρχει αναβρασμός, όχι όμως επεισόδια. Η αστυνομία έχει ήδη πάρει θέση γύρω από το κτίριο.

18:00 Οι συνελεύσεις τελειώνουν. Ήδη κόσμος έχει αρχίσει να μαζεύεται και έξω από το Πολυτεχνείο. Καταφτάνει εισαγγελέας και απειλεί με μηνύσεις αν το πλήθος δεν διαλυθεί.

19:00 Περίπου 800 φοιτητές παραμένουν μέσα στο Πολυτεχνείο. Κάπου εκεί η κατάληψη αρχίζει για τα καλά...


21:00 Οι έγκλειστοι έχουν φτάσει τους 1500. Απ’ έξω έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες λαού. Ανακύπτει η ανάγκη του συντονισμού. Έτσι συγκροτείται 13μελής Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) από αντιπροσώπους των σχολών. Από αυτούς, 8-9 πρόσκεινται στην Αντι-ΕΦΕΕ ενώ οι υπόλοιποι είναι από τον Ρήγα Φεραίο.

22:00 Η ΣΕ στήνει έναν πρώτο ασθενικό πομπό, παίρνει υπό τον έλεγχό της τα μεγάφωνα, εξασφαλίζει προμήθειες και φροντίζει για την περιφρούρηση των πυλών. Τυπώνονται αμέτρητες προκηρύξεις και κολλούνται αφίσες. Οι χιλιάδες λαού που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μένουν ως τις 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!


Πρώτα από όλα , θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση του κάθε πρωθυπουργού να καταθέσει μερικά λουλούδια στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σαν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την Δημοκρατία.

Έχω όμως την εντύπωση ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που ένας πρωθυπουργός επισκέπτεται τον χώρο του Πολυτεχνείου

Αν θυμάμαι καλά ( μπορεί να κάνω και λάθος ) , ο Κώστας Καραμανλής δεν επισκέφθηκε ποτέ το Πολυτεχνείο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού...

απο την:
Παραπολιτική


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ...1973-2009
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΑΘΑΝΕ ΣΟΚ!

H Απογευματινή έχει πάθει ΣΟΚ με τα μετρά που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, λες και τέτοια μέτρα δεν έχει πάρει πότε καμία άλλη κυβέρνηση.

Σαν να μην υπήρχε 40μέρες πριν η Απογευματινή!

Γιατί δεν είχατε πάθει σοκ με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή, για το πάγωμα των μισθών και όλα τα συναφή, τα οποία διατείνονταν ότι ήταν αναγκαία για την ανάκαμψη της χώρας;

Απάντηση φυσικά δεν περιμένουμε, αλλά καλό θα ήταν οι εφημερίδες να πάψουν να γράφουν σαν να απευθύνονται σε βλακοειδείς οντότητες!

Από την άλλη έχουν κι εκείνοι την έννοια τους...το κόμμα τους δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει αντιπολίτευση μέχρι και το τακτικό συνέδριο και πρέπει κάποιος να την αναλάβει έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Η τιμωρία είναι...τιμωρία διαρκείας!Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ!

Ο Γ. Τράγκας είναι ένας από τους λίγους που δεν έκρυψε από την αρχή την εμπάθεια του προς την Μπακογιάννη.

Έτσι λοιπόν ο "Σαμαράς μπροστά σε όλα τα γκάλοπ", σύμφωνα με την Χώρα.

H Μπακογιάννη πληρώνει σίγουρα αμαρτίες γονέων, αλλά δεν μπορεί να πείσει ταυτόχρονα για τις προθέσεις της, δε μπορεί να πείσει ότι δεν θα είναι όπως οι προηγούμενοι.

Ο μηχανισμός της Ντόρας μπορεί να είναι παρόν, αλλά δεν ψηφίζει μόνος αυτός και σίγουρα όχι μόνο οι επιρροές του!

Ο λαός έχει ωριμάσει το έχουμε ξαναπεί, δεν ανέχεται πολιτικούς - νταβάδες δεν ανέχεται την κοροϊδία των ΜΜΕ, έχει στο νου του πως θα αντιδράσει...

Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε παρέα...!


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ...

Καλή σας μέρα, ακόμη μια εβδομάδα ξεκινά...!

Ξεκινάμε τον σχολιασμό των εντύπων από την Ελευθεροτυπία...

"Πρώτα καρότο μετά μαστίγιο" θα είναι η τακτική της κυβέρνησης σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Αρχικά θα προχωρήσει σε παροχές η κυβέρνηση, στην συνέχεια θα επιβάλει νέους φόρους ενώ θα προχωρήσει και σε περικοπές στο Δημόσιο.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε φιλολαϊκά μέτρα..."φτωχοκομείου" αρχικά, ενώ στη συνέχεια θα πάρει ακόμη κι αυτά που θα δώσει πίσω, με τα νέα φορολογικά μέτρα.

Θεωρείται βέβαιη η αύξησή των ορίων συνταξιοδότησης ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε και πως θα δοθεί από τις επιχειρήσεις η έκτακτη εισφορά, που κωλυσιεργεί πίσω από νομικά γρανάζια!

Όλα κινούνται ακριβός πάνω στην ίδια γραμμή, όπως και επί ΝΔ...τίποτα δεν έχει αλλάξει!


Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com