Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ" - μέρος Β'

Προληπτικές προσαγωγές...

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις - "σκούπα" σε βάρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Τον περασμένο Νοέμβρη 1.543 άνθρωποι συνελήφθησαν για παραβίαση του νόμου περί αλλοδαπών και απελάθηκαν. Πρόκειται για αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας. Στη συνέχεια διευρύνθηκαν οι αστυνομικές επιχειρήσεις για να "καθαρίσουν" περιοχές της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια. Μάλιστα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν "είδε" επιχειρήσεις που διεξάγονται με καθεστώς εκτάκτων αστυνομικών μέτρων, αλλά συνηθισμένα αστυνομικά μέτρα. Στην ουσία, είναι μέτρα που εφαρμόζονται αυθαίρετα και αδιάκριτα σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι αντιδρούν στην αστυνομική πρακτική του σωματικού ελέγχου στον οποίο υποβάλλονται χωρίς λόγο. Αυτό έχει αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό προσαγωγών στις αστυνομικές υπηρεσίες.

Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της προληπτικής δράσης των δυνάμεων καταστολής.

Για το τελευταίο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει βρει και τις απαραίτητες δικαιολογίες. Σε δηλώσεις του τόνιζε ότι "η προσαγωγή σε ένα αστυνομικό τμήμα δεν αποτελεί κάποιο αδίκημα. Δεν αποτελεί παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος. Εάν εσείς με βρείτε στο δρόμο ως αστυφύλακας και μου πείτε "παρακαλώ ελάτε στο τμήμα μαζί μου", είμαι υποχρεωμένος να έρθω".

Βέβαια, παραδέχτηκε ότι "η πρόληψη ενδεχομένως να ταλαιπώρησε ορισμένους πολίτες". Επιπλέον επικαλέστηκε το Σύνταγμα και την υπάρχουσα νομοθεσία, ξεχνώντας πως τέτοιες πρακτικές "ήπιες" στην αρχή, στη συνέχεια "αγριεύουν" και επεκτείνονται...

Πατούν στην προβοκατόρικη δράση!

Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες με πρόσχημα την προβοκατόρικη δράση ομάδων κουκουλοφόρων, η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει περισσότερο προληπτικά.

Αστυνομικές περιπολίες έλεγχαν μαζικά πολίτες που "κινούσαν υποψίες" και βρίσκονταν σε δρόμους οι οποίοι κατευθύνονταν σε χώρους συλλαλητηρίων. Επίσης, ο υπερβάλλων ζήλος ορισμένων αστυνομικών οδήγησε ακόμα και σε εφορμήσεις δικυκλιστών σε σημεία όπου βρίσκονταν διαδηλωτές, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό μιας διαδηλώτριας και μιας δημοσιογράφου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, με αφορμή τις περισσότερες από 800 προσαγωγές που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, δήλωσε πως "αν χρειαστεί θα κάναμε και 2.000 προσαγωγές και συλλήψεις".

Είναι φανερή η επιδίωξη της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την προβοκατόρικη δράση των ομάδων κουκουλοφόρων προκειμένου να εμφανίσει σαν αναγκαίο κακό τη γενικευμένη δράση των δυνάμεων καταστολής, των ΜΑΤ, των καμερών παρακολούθησης, των προληπτικών συλλήψεων μακριά από επεισόδια, των τρομονόμων. Η δράση προβοκατόρων δεν πρέπει να οδηγήσει το λαό να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών, διότι ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος και τα δικαιώματα του.

Παράλληλα μόνο η ανάπτυξη ενός μαζικής και περιφρουρημένης δημοκρατικής, κοινωνικά, ανατρεπτικής κίνησης, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει την παρούσα πολιτική που κλιμακώνεται σε βάρος των πολιτών!

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ"

Σε "ασκήσεις ακριβείας" των Σωμάτων Ασφαλείας στην προληπτική καταστολή επιδόθηκε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση.

Με πρόσχημα τη δράση των κουκουλοφόρων, η Ελληνική Αστυνομία τέθηκε σε γενική επιφυλακή, εφαρμόζοντας και δοκιμάζοντας τακτικές που διαμορφώνουν το έδαφος για την ένταση της καταστολής, με στόχο να χτυπηθεί η δραστηριοποίηση των πολιτών.

Η μαζική εφαρμογή αυτών των μέτρων έγινε για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών η δράση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και να δοθεί το μήνυμα ότι θα εφαρμοστούν, όταν και όποτε χρειαστεί προκειμένου η κυβέρνηση να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της. Αλλωστε, στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τονίσει ότι "κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας".

Την υλοποίηση του κυβερνητικού οράματος έχει αναλάβει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Από τις πρώτες μέρες της θητείας του, ήταν σαφής. Το κράτος με τα όργανά του δεν μπορεί να "ακουμπά" παράνομα ή αυθαίρετα οποιονδήποτε πολίτη. Αυτό μπορεί να το πράττει νόμιμα.

Για παράδειγμα...

...για το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής η επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που διεκδικούσαν το δικαίωμα στη δουλειά, ήταν νόμιμη. Μάλιστα, κατηγορήθηκαν οι εργαζόμενοι για πολιτική σκοπιμότητα, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι "εάν υπάρχουν προσπάθειες δολιοφθορών ή σωματικών βλαβών ή παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, όπως γίνεται κάθε μέρα, αυτά είναι ζητήματα τα οποία πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπους όσο γίνεται πιο σοβαρούς και πιο επαγγελματικούς".

Αξίζει προσοχής η ταύτιση των διαδηλώσεων με το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, αλλά και η άθροιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με τις δολιοφθορές και τις σωματικές βλάβες. Πρόσθεσε δε πως "θεωρώ όταν επιχειρεί κάποιος να καταλάβει ένα υπουργείο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η βία, εν πάση περιπτώσει, η παράνομη βία".

Γι' αυτό και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, συνεχίζοντας την αντιμετώπιση της ...παράνομης βίας, δεν επέτρεψαν στους μεταλλεργάτες να διαδηλώσουν μέχρι τη Βουλή βομβαρδίζοντάς τους με χημικά.

Συνεχίζεται...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ "ΧΩΡΑΕΙ" ΤΟ ΑΣΥΛΟ - μέρος Β'

Το "υπάρχον θεσμικό πλαίσιο" για το Άσυλο.

Η βδομάδα τελείωσε με την υπουργό Παιδείας στη Βουλή να μιλάει για το "συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο" του ασύλου, απαντώντας σε Ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος, φυσικά, δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναρωτηθεί σε ποια άλλη χώρα ισχύει "αυτό το πράγμα" (εννοώντας το άσυλο). Τι εννοούσε, όμως, η υπουργός Παιδείας στη Βουλή όταν αναφερόταν στην εφαρμογή "του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου";

Ποιο είναι το "υπάρχον θεσμικό πλαίσιο";

Μπορεί ο οποιοσδήποτε να το βρει στο "γνωστό" νόμο - πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σύμφωνα με αυτόν το νόμο, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μετατρέπονται σ' ένα ατελείωτο πεδίο επενδύσεων για τις επιχειρήσεις, ενώ τα ίδια τα ιδρύματα μπορούν να εμπορεύονται τη γνώση και την επιστημονική έρευνα, αφού λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο χωράει το άσυλο; Χωράει ένας θεσμός που εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ελεύθερη επιστημονική και ερευνητική αναζήτηση; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι αρνητική, γι' αυτό και στο σχετικό άρθρο του νόμου - πλαισίου για το άσυλο έχουν φροντίσει να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ένα απόσπασμα:
"Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι., και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει". Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο για το άσυλο έγιναν κάποιες ...προσθήκες. Στο νόμο του 1982 σημειωνόταν:
"Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελευθερίας της επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το πανεπιστημιακό άσυλο". Με τις προσθήκες περί "προστασίας του δικαιώματος στη μάθηση και στην εργασία" στο νόμο του 2007 "διώκονται" μορφές πάλης των εργαζομένων, των φοιτητών και των σπουδαστών, όπως η απεργία, η κατάληψη, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας. Μάλιστα, με τη γνωστή πρακτική της "διασταλτικής ερμηνείας" του νόμου ακόμα και οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών όταν...

...εμποδίζουν το μάθημα εμπίπτουν στο νόμο!

Ασυλο και επιχειρηματική δραστηριότητα δεν ταιριάζουν!

Είναι φανερό απ' όλα τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθώς και η προηγούμενη της ΝΔ θα ήθελαν πολύ να "διαχειριστούν" το άσυλο με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμποδίζεται η ελεύθερη δράση των επιχειρήσεων στις σχολές. Θα ήθελαν να μην ενοχλείται το πανεπιστήμιο της αγοράς που διαμορφώνουν από τις κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών. Θα ήθελαν, τελικά, να χτυπήσουν ιδέες και αξίες που μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν ιδιαίτερη απήχηση στους νέους.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επανέλθουμε στο θέμα της ελεύθερης επιστημονικής και ερευνητικής αναζήτησης και να σημειώσουμε:

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες τρίβουν τα χέρια τους με τις επενδύσεις στα πανεπιστήμια, δε σκοπεύουν ν' αφήσουν και μεγάλη ελευθερία στους πανεπιστημιακούς και τους ερευνητές. Θα ερευνάται ό,τι "συμβάλλει" στην "αγορά", θα προωθούνται ιδέες και ρεύματα σκέψης που ενισχύουν την "αγορά". Και όλα αυτά δεν αφορούν μόνο σε ένα μέλλοντα χρόνο, συμβαίνουν ήδη και πρόκειται να ενταθούν. Είναι γραμμένα στα κείμενα της ΕΕ για τα πανεπιστήμια και την έρευνα.

Μπορούμε απλά να θυμίσουμε την πρόσφατη νομιμοποίηση διεξαγωγής απόρρητης έρευνας στο πανεπιστήμιο και για στρατιωτικούς σκοπούς, με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης της άμυνας της χώρας. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12 του τελικού σχεδίου του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο οποίος έχει προωθηθεί για συζήτηση στα Τμήματα, αναφερόταν: "Η διεξαγωγή της απόρρητης έρευνας επιτρέπεται με ειδική απόφαση της Συγκλήτου, εφόσον η έρευνα αυτή εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας".

Το άσυλο δε χωράει στα σχέδιά τους. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Οι προβοκατόρικες πρακτικές συγκεκριμένων ομάδων, οι οποίες εξυπηρετούν τα σχέδια της κυβέρνησης και την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Το άσυλο ήταν και είναι μια μεγάλη λαϊκή κατάκτηση.

Η υπεράσπισή του και η περιφρούρησή του είναι υπόθεση των φοιτητών, των σπουδαστών, των πανεπιστημιακών και πάνω απ' όλα είναι υπόθεση όλων των πολιτών.



Διαβάστε τη συνέχεια...

ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ "ΧΩΡΑΕΙ" ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Η κυβέρνηση της "τάξης" και των "προληπτικών" συλλήψεων, δυο βδομάδες πριν, "άνοιξε" και το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός, η προβοκατόρικη επίθεση στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, Χρήστο Κίττα, το γνωστό "παιχνίδι" μεταξύ αστυνομίας και ομάδων "αντιεξουσιαστών" ήταν το κατάλληλο έδαφος.

Θέση "μάχης" πήραν και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία άρχισαν πάλι να μιλάνε μέχρι και για χτύπημα της εγκληματικότητας, μέσω μιας διαφορετικής διαχείρισης του ασύλου! Ολα αυτά φυσικά δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση στα δικαιώματα των φοιτητών και των σπουδαστών και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να εφαρμοστεί το άρθρο του νόμου - πλαισίου για το άσυλο.

Πριν αναφερθούμε, όμως, στο νόμο ας θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα που αποδεικνύουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και το κλίμα που θέλει να δημιουργήσει. Είχαμε καταπάτηση πανεπιστημιακού ασύλου, για τρεις μέρες, στη Θεσσαλονίκη με την ανοχή των πρυτανικών αρχών, με πρόφαση τα επεισόδια. Είχαμε τα κωμικοτραγικά επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης με το "περιβόητο" έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθήνας στην αστυνομία, την περασμένη Δευτέρα, το οποίο εμφανίστηκε σαν κάλεσμα για επέμβαση!

Χαρακτηριστικός ήταν ο παραπλανητικός τίτλος των "Νέων" την Τρίτη 8 του Δεκέμβρη:

"Πρυτάνεις καλούν ΕΛ.ΑΣ. για το ...άσυλο". Στο έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθήνας, βέβαια, μεταξύ άλλων ...γινόταν υπενθύμιση στην αστυνομία ότι "οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι". Επίσης, ζητήθηκε η λήψη αναγκαίων μέτρων για τη "φύλαξη περιμετρικώς του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών" και όχι άρση του ασύλου! Κι όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πιέσεις για άρση του ασύλου.

Μετά απ' όλα αυτά, στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας και ως διά μαγείας, ήρθε η απόφαση του ΔΣ της Νομικής "εμπλουτισμένη" με τις απόψεις του προέδρου της, Θ. Φορτσάκη, για είσοδο των φοιτητών στο πανεπιστήμιο με επίδειξη κάρτας και για ειδικό σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων.

Παρόμοια πρόταση, για σώμα φυλάκων, έχει διατυπώσει, λιγότερο από ένα χρόνο πριν, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας για "θέμα της φύλαξης των πανεπιστημίων σε μόνιμη βάση και με οργανωμένες από το πανεπιστήμιο υπηρεσίες". Στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός, παλιότερα, έχει μιλήσει για αξιοποίηση της εμπειρίας "στους οργανισμούς και στους εσωτερικούς κανονισμούς αντίστοιχων πανεπιστημίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ".

Συνεχίζεται...


Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ...!

Σήμερα δεν υπάρχουν εφημερίδες να σχολιάσουμε, γι αυτό το λόγο θα σας παρουσιάσουμε δυο εξαιρετικά θέματα.

Το ένα έρχεται σε έμμεση "επαφή" με το άλλο, ενώ θεωρούμε καταλληλότερη στιγμή την συγκεκριμένη περίοδο για την δημοσίευση τους, μιας συμπλοκές και οι προβοκατόρικες δράσεις εντός και εκτός των ακαδημαϊκών χωρών έχουν πάψει.

Το πρώτο θέμα που θα σας παρουσιάσουμε σε λίγα λεπτά έχει τίτλο "Στα πανεπιστήμια της αγοράς δεν "χωράει" το Άσυλο" και πρόκειται να σας παραθέσουμε τις απόψεις μας γύρω από το ζήτημα άρσης ή μη του Ασύλου.

Το δεύτερο θέμα που θα παρουσιάσουμε λίγο αργότερα έχει τίτλο..."Οι στοχεύσεις της προληπτικής καταστολής" και σχετίζεται με τα όσα ακούστηκαν και τα όσα παρακολουθήσαμε πριν δυο εβδομάδες, στους δρόμους της Αθήνας.

Έρχονται σε λίγο...!


Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com