Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Δημόσια Παιδεία μόνο στα χαρτιά! (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

Την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, με αιχμή τη στέγη, καλούνται να πληρώσουν γονείς και φοιτητές, αντιμετωπίζοντας την εκμετάλλευση μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο

Με το «καλημέρα» της έναρξης των σπουδών τους, οι πρωτοετείς φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλούνται μαζί με τις οικογένειές τους να «χρυσοπληρώσουν» τη στέγη εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε φοιτητικές εστίες.

Μόλις το 9,5% του συνολικού αριθμού φοιτητών - που φτάνουν περίπου τις 10.000 - καλύπτεται από τις δυο εστίες, στη Δόμπολη και στην Πανεπιστημιούπολη (διαθέτουν 250 και 700 δωμάτια αντίστοιχα). Ειδικά για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές που στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεπερνούν τις 3.000 - κατά 30% παραπάνω σε σύγκριση με πέρσι - αναλογούν μόλις 115 δωμάτια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, οι αιτήσεις των πρωτοετών φοιτητών για στέγη αναμένεται να φτάσουν τις 250, που σημαίνει ότι πάνω από 50% των φοιτητών που ζητούν δωμάτιο θα μείνει απ' έξω. Ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, γνωρίζοντας την κατάσταση, δεν μπαίνει καν στον κόπο να κάνει αίτηση.

Η πλειονότητα των φοιτητών καταφεύγει στα νοίκια. «Σκάνε» ποσά 300 με 350 ευρώ το μήνα σε γκαρσονιέρες ή 400 με 450 ευρώ για μικρά δυάρια. Με τα έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, αλλά και τα τρέχοντα έξοδα για φαγητό και μετακίνηση (το φοιτητικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες είναι 0,70 λεπτά), γίνεται δυσβάσταχτο το κόστος σπουδών. Σαν αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι φοιτητές ψάχνουν για δουλειά προκειμένου να καλύψουν μαζί με τις οικογένειές τους τις ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα.

Και ενώ η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της αντιμετωπίζουν, από τα πρώτα βήματα των σπουδών, τις ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες, η Πρυτανεία που, εκλέχτηκε με τη στήριξη ΔΑΠ και ΠΑΣΠ , εμφανίζεται ικανοποιημένη για τον αριθμό των φοιτητών που καλύπτουν οι φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια, όπως λένε. Και περιορίζονται ...να «διευκολύνουν» τους φοιτητές στην ανεύρεση στέγης με πληροφορίες σε σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου για τις τιμές και τα νοίκια που κυκλοφορούν στην «πιάτσα».

Παράλληλα, σε πλήρη σύμπλευση με την κυρίαρχη πολιτική που επιτάσσει τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η Πρυτανεία διατηρεί το ανταποδοτικό «χαράτσι» των 45 ευρώ το μήνα για κάθε φοιτητή που διαμένει στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης. Οι φοιτητές καλύπτουν το 35% του συνολικού κόστους λειτουργίας κάθε δωματίου που προσδιορίζεται στα 110 ευρώ. Αντίστοιχα, στις εστίες της Δόμπολης, όπου η εγκατάλειψη είναι ορατή «διά γυμνού οφθαλμού» (παλιά κτίρια, κακοτεχνίες, δωμάτια κλουβιά, κοινά μπάνια και τουαλέτες), οι φοιτητές καταβάλλουν 50 ευρώ το χρόνο.

Η «μέριμνα» για το φοιτητή περιλαμβάνει, επιπλέον, «ταρίφα» 2,5 ευρώ για «πάσο», αγορά συγγραμμάτων και βιβλίων, έξοδα για σημειώσεις και υλικά στα εργαστήρια. Για παράδειγμα, στο Ιστορικό Αρχαιολογικό οι φοιτητές πληρώνουν τα βιβλία αγγλικών, «Βαλκανικές Σπουδές», «Βαλκανική Ιστοριογραφία», «Ηρόδοτος» κ.ά. Ενώ στο Οικονομικό, πληρώνουν για σημειώσεις στα μαθήματα: «Εισαγωγή στα Οικονομικά 2», «Μακροοικονομία 1», «Οικονομική Πολιτική» κ.ά. Αντίστοιχα συμβαίνουν και στα άλλα Τμήματα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Ορέστης Χαραλαμπάκος (αναγνώστης)

Διαβάστε τη συνέχεια...

Κι άλλη... επικίνδυνη ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!

Σε πληρη Ιδιωτικοποιηση
της Μεταφραστικης Υπηρεσιας του,
προχωρα το Υπ.Εξωτερικων...
το οποιο θα δωσει σε "ορκωτους μεταφραστες",
την ευθυνη και την εργολαβια ,
για την μεταφραση οσων κειμενων,εγγραφων κτλ,
του δινονται απο τους αλλοδαπους πολιτες
που μενουν στη χωρα μας!!!

Η Μεταφραστικη Υπηρεσια του Υπ.Εξωτερικων,
ειναι μια υπηρεσια,που οι αλλοδαποι πολιτες,
μπορουν να καταθετουν επισημα εγγραφα της χωρας τους
και να τα μεταφραζουν στην Ελληνικη γλωσσα,
τα οποια επειτα μπορουν να τα χρησημοποιουν
κανονικα και στην Ελλαδα.
Κατι τετοιο,εκτος του οτι θα βαλει σε κινδυνο,
τα ευαισθητα προσωπικα στοιχεια των αλλοδαπων
που θα καταθετουν τα εγγραφα τους...
θα δωσει και επισημη κρατικη σφραγιδα σε ιδιωτες,
(δηλ.Ιδιωτες θα μπορουν να βαζουν
σε εγγραφα,τη σφραγιδα του Ελληνικου Κρατους
και του Υπ.Εξωτερικων),
με ο,τι αυτο συνεπαγεται,
οπως πλαστογραφησεις,δωροδοκιες κτλ...

Το παραπανω νομοσχεδιο
ειναι υπο συζητηση στη Βουλη αυτο το καιρο
και σε λιγες μερες θα γινει και νομος του κρατους.
Δυστυχως,δεν ειναι η πρωτη φορα,
που μια δημοσια υπηρεσια
δινει ευαισθητα προσωπικα δεδομενα
πολιτων σε ιδιωτες...μονο που στη προκειμενη περιπτωση,
η κατασταση εχει ξεφυγει εντελως..
καθως οι κατα τα αλλα "ορκωτοι μεταφραστες",
θα κανουν πολλες διπλοβαρδιες
για να εξασφαλιζουν ετσι,
παραπανω μαυρο εισοδημα...
Διαβάστε τη συνέχεια...

Τα θρανία μιας άλλης εποχής...

Οι εξελίξεις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση "τρέχουν" και η ύπαρξη κομπιούτερ στα σχολεία δεν θεωρείται πια πρωτοποριακή. Το επόμενο project αφορά τα θρανία, που θα θυμίζουν ... επιστημονική φαντασία

Οι εξελίξεις στην αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας στην εκπαίδευση "τρέχουν" διεθνώς και η ύπαρξη κομπιούτερ στα σχολεία δεν θεωρείται πια πρωτοποριακή. Το επόμενο κύμα υψηλής τεχνολογίας στις σχολικές τάξεις θα αφορά τα θρανία, που θα μετατραπούν σε "έξυπνα" και θα θυμίζουν επιστημονική φαντασία.

Η πρώτη αληθινά διαδραστική και διαδικτυωμένη τάξη στον κόσμο δημιουργήθηκε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Durham. Στον πυρήνα της βρίσκεται μια νέα γενιά διαδραστικών θρανίων (interactive), τα οποία μοιάζουν και λειτουργούν με μια μεγαλύτερη εκδοχή του iPhone της Apple. Η όλη λύση της ολοκλήρωσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην τάξη ονομάζεται SynergyNet, για να τονίζει τη συνέργια και συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητών και καθηγητών, μαθητών μεταξύ τους, καθώς και με τον έξω κόσμο (μέσω του Ίντερνετ).

Χρησιμοποιώντας νέο ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και οπτικά συστήματα που μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, τα "έξυπνα" θρανία αναγνωρίζουν πολλαπλά αγγίγματα των μαθητών στην ενσωματωμένη οθόνη-επιφάνειά τους. Τα θρανία επιπλέον είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους, καθώς και με ένα κεντρικό "έξυπνο" πίνακα, προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες για εκπαίδευση, δημιουργικότητα και συνεργασία.

Αρκετοί μαθητές μπορούν να συνεργάζονται πάνω στο ίδιο θρανίο, καθώς αυτό επιτρέπει την πολλαπλή επαφή-εντολή από πολλούς χρήστες, είτε με τη χρήση του χεριού είτε μιας ηλεκτρονικής πένας. Επιπλέον, το "έξυπνο" θεωρείται ότι θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη σχολική εργασία των πιο παθητικών, αδρανών ή προβληματικών μαθητών.

Το όραμα της ερευνητικής ομάδας είναι σε δέκα χρόνια κάθε θρανίο στα βρετανικά σχολεία να είναι "έξυπνο". Αφού το λογισμικό δοκιμαστεί σε σπουδαστές όλων των ηλικιών (από δημοτικό μέχρι πανεπιστήμιο) την επόμενη τετραετία, θα είναι δωρεάν διαθέσιμο στα σχολεία ως προϊόν ελεύθερης πρόσβασης στον πηγαίο κώδικά του (open source code).


πηγή: ΕΡΤ-3

Διαβάστε τη συνέχεια...

Πιάσε τον ένα χτύπα τον άλλο..!

Η νεολαία του ΛΑΟΣ προσπάθησε να "στήσει" τραπεζάκι στην ΑΣΟΕΕ αλλά δεν τα κατάφερε...αφού μόλις τους αντιλήφθηκαν ΕΑΑΚιτες, με τραμπουκισμoύς, όπως συνηθίζουν, τους έδιωξαν από τη σχολή!
Πιάσε τον ένα χτύπα τον άλλο..!
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ!!!!

ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!!!!

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
9.00μμ
Διαβάστε τη συνέχεια...

Προσχολική εκπαίδευση σε απόγνωση!

Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε νοικιασμένα μαγαζιά, σε διαμερίσματα, σε αίθουσες πολιτιστικών συλλόγων, ακόμα και σε κοντέινερ, πάμπολλες περιπτώσεις πληθωρικών τμημάτων και πολλές ακόμα περιπτώσεις όπου τα προνήπια - μη χωρώντας - μένουν εκτός νηπιαγωγείου, καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα, εκθέτοντας την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα δημόσια νηπιαγωγεία και ότι μπορούν να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού.

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) προβλήματα με εντελώς ακατάλληλα, ανεπαρκή και νοικιασμένα κτίρια για νηπιαγωγεία καταγράφονται σε: Ανατολική Αττική, Δάφνη, Υμηττό, Γλυφάδα, Κορινθία, Θεσσαλονίκη (όπου μάλιστα υπάρχουν δυο νηπιαγωγεία σε αίθουσες από αμίαντο και πολλά νηπιαγωγεία σε διπλοβάρδια), Χαλκιδική, Φλώρινα, Γιαννιτσά, Θήβα, Βόνιτσα, Λήμνο, Θεσπρωτία, Ορεστιάδα, Κω, Θήρα και Καρδίτσα.

Περιπτώσεις που έμειναν εκτός όλα τα προνήπια ή μεγάλος αριθμός προνηπίων καταγράφονται σε: Ανατολική Αττική, Κορωπί, Ν. Σμύρνη (όπου υπάρχει λίστα αναμονής για 76 προνήπια), Δάφνη, Υμηττό, Γλυφάδα, Κορινθία. Αντίστοιχα περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί πληθωρικά τμήματα καταγράφονται σε: Λαύριο, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Ν. Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Κω και Θήρα.

Από την καταγραφή της ΔΟΕ, που συνεχίζει να συγκεντρώνει στοιχεία και από άλλες περιοχές, φαίνεται ότι υπάρχουν και κενά εκπαιδευτικών (από το σύλλογο Κορωπίου καταγγέλλεται ότι λείπουν 14 εκπαιδευτικοί σε 30 νηπιαγωγεία) παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας, ότι φέτος τα κενά είχαν προβλεφθεί εγκαίρως και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα ήταν στις θέσεις τους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com