Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ(μέρος Γ)

Η διαχρονική πολιτική της "τακτοποίησης"!

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που βρίσκεται στη Βουλή, επιχειρεί να λύσει χρόνιες "εκκρεμότητες" για το τουριστικό κεφάλαιο, "τακτοποιώντας" πολεοδομικές παρανομίες στις οποίες βασίστηκαν γερές κερδοφορίες. Ενα ικανό πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων λειτουργεί επί πολλά χρόνια χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ και χωρίς κανέναν έλεγχο, καθώς έχουν προχωρήσει σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες, με αποτέλεσμα οι άδειες οικοδομής να μη συμπίπτουν με τη υφιστάμενη μορφή τους. Αυτό εμπόδιζε την έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών, όπως της πυρασφάλειας, που απαιτούνται για την ανανέωση του σήματος.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δε θα λαμβάνονται υπόψη οι παρανομίες, όλα θα "τακτοποιούνται" με κάποιες βεβαιώσεις, συμβολικά πρόστιμα θα "τακτοποιούν" και την... εξιλέωση των αυθαιρετούντων. Τα σήματα θα δίνονται αφειδώς και οι επόμενοι παραβάτες θα κάνουν άνετα τις επεκτάσεις που επιθυμούν, προσβλέποντας βάσιμα σε μια ακόμη σχετική διάταξη στο μέλλον.

Οι ρυθμίσεις όπως αυτή της "τακτοποίησης", που έχουν μεγάλη προϊστορία συναφών διατάξεων, τα μέτρα άμεσης και έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης, όπως αυτά που λήφθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση, το νέο χωροταξικό που στρώνει το δρόμο σε νέες ασυδοσίες, το ξεπούλημα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, δεν είναι κάτι νέο ως σύλληψη και πράξη, δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα. Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις, απλά τον επιβεβαιώνουν.

Η λογική της αντιμετώπισης του τουρισμού πρώτα και κύρια ως οικονομικής δραστηριότητας, είναι και η βάση των "κακών" που έχουν συσσωρευτεί. Η "ποιότητα" έχει αναχθεί σε ζητούμενο, επειδή μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές, αλλά και τα περιθώρια κέρδους. Σ' αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται κυρίως για την αύξηση των αφίξεων, αλλά για την αύξηση των εισπράξεων, για όλο και πιο εύπορους πελάτες.

Είναι η λογική που έχει διατυπωθεί από εκπροσώπους των μεγαλοξενοδόχων στο παρελθόν, σύμφωνα με την οποία το θέμα δεν είναι ένα πουκάμισο να στοιχίζει 7 ευρώ και να πωλείται 10, αλλά να στοιχίζει 20 ευρώ και να πωλείται 40 ευρώ.

Τι θα απογίνουν οι μικρομεσαίες οικογένειες; Ηδη έχει παγιωθεί η κατάσταση όπου 3 στους 10 δεν κάνουν διακοπές, η διάρκεια για τους υπόλοιπους πλησιάζει τις 10 - 15 μέρες και ένα μεγάλο τμήμα βρίσκει λύση στο χωριό και στη φιλοξενία από συγγενείς και φίλους.

Ακόμη και τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού αυξάνονται στη βάση της λογικής ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρηματίες και όχι στη βάση των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Ακόμη περισσότερο, η όποια συζήτηση γίνεται και η αντίστοιχη υλοποίηση έργων υποδομής, έχει σαν βασικό κριτήριο την ικανοποίηση των τουριστικών αναγκών, μια διαστρέβλωση που φτάνει μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο εκλαμβάνεται ως τουριστικό "ντεκόρ".

Με τέτοια κριτήρια, οποιαδήποτε αλλαγή προτεραιοτήτων για το τι εξυπηρετεί τον τουρισμό - εμπόρευμα, για το τι φέρνει μεγαλύτερο κέρδος, μπορεί να οδηγήσει στις τραγωδίες του αύριο για όλους αυτούς τους τομείς. Η αντίσταση σε αυτές τις επιλογές είναι μονόδρομος για όποιον ελπίζει και θέλει ένα καλύτερο αύριο.

Τέλος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ(μέρος Β)

Το καλοκαίρι μπήκε, επίσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να γεμίσει τον "κουμπαρά" από τον οποίο χρηματοδοτεί συστηματικά άμεσα και έμμεσα, την κυρίαρχη τάξη, ξεπουλώντας κάθε κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που μπορεί να ενδιαφέρει τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου, για τη διάλυση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ), όχι επειδή αποφασίστηκε να διαφυλαχτούν και να αξιοποιηθούν υπέρ του λαού τα πολύτιμα δημόσια τουριστικά ακίνητα, αλλά για να ξεπουληθούν ακόμη καλύτερα. Είναι τόση η βιασύνη της κυβέρνησης, που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει ποια ακίνητα θα περάσουν στην... κτηματομεσιτική εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΕΤΑ με την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) και ποια θα μείνουν στον ΕΟΤ.

Είναι ενδεικτικό, εξάλλου, ότι στις 18 του Μάη παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ ΑΕ Χ. Κοκκώσης. Λίγες μέρες μετά, στις 26 του Μάη, η διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση της ΕΤΑ με την ΚΕΔ. Και στις 5 του Ιούνη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου μαζί με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης αποφάσισαν τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ...ΕΤΑ ΑΕ!

Ο Κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι τα τουριστικά ακίνητα που αυτή τη στιγμή διαθέτουν σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ και είναι εκμισθωμένα ή τα διαχειρίζεται η ΕΤΑ, θα περάσουν στην κατοχή και διαχείριση του ΕΟΤ. Καθησύχασε έτσι τους υφιστάμενους "πελάτες" ότι δε θα διαταραχθεί το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί ως προς την εκμετάλλευση από αυτούς της δημόσιας τουριστικής υποδομής. Εκανε σαφές ότι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη για την πώληση σημαντικών "φιλέτων', όπως του Γκολφ Αφάντου Ρόδου και της Αναβύσσου, θα εξελιχθούν κανονικά για να μην ανατραπούν οι σχεδιασμοί των συμφερόντων που τα έχουν "βάλει στο μάτι".

Με την ΕΤΑ να διαχειρίζεται περίπου 340 ακίνητα συνολικής έκτασης 70.000 στρεμμάτων, είναι σίγουρο ότι η "προίκα" προς την ΚΕΔ θα είναι σημαντική. Ωστόσο, τι θα απογίνουν τα ακίνητα που θα μεταφερθούν στην κυριότητα της νέας εταιρείας; Θα αντιμετωπιστούν ως αμιγώς τουριστικά ακίνητα με ανάλογη χρήση, ή θα πουληθούν ακέραια ή τμηματικά για οτιδήποτε άλλο; Και στις δύο περιπτώσεις θα πουληθούν και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία, καθώς το διαδικαστικό κομμάτι, εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να διέπονται ορισμένα από αυτά από τις ρυθμίσεις των αρχικών απαλλοτριώσεων ή αν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα τα απαλλάξουν από τέτοια "βάρη", είναι επιμέρους ζήτημα.

Εξάλλου, ακόμη και τα εμπορικά κέντρα μεγαθήρια που πολλαπλασιάζονται, με άνεση μπορούν κάποιοι να τα εντάξουν στην τουριστική... υποδομή, ιδίως σε μια φάση όπου η κυβέρνηση προωθεί την αναθεώρηση του "χάρτη" των τουριστικών τόπων, με ευθεία επίπτωση στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και στην κυριακάτικη λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίζεται και η ομαλή εξέλιξη των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.

Συνεχίζεται...

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά, με τις διαρκείς αντιθέσεις σε πλήρη «διάταξη» και τις συνέπειές τους να ταλανίζουν τη σκέψη και τη ζωή κάθε πολίτη, ο οποίος καλείται και φέτος, μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον ακόμη δυσμενέστερο σε σχέση με άλλες χρονιές, να καλύψει τις βασικές ανάγκες του, μεταξύ των οποίων είναι η ξεκούραση του ίδιου και της οικογένειάς του.

Αυτό το σύστημα, αυτή η πολιτική που το υπηρετεί και τα κόμματα που την υιοθετούν, έχουν ολόκληρη την ευθύνη για το αδιέξοδο των καιρών, την σε μεγάλο βαθμό αδυναμία της των φτωχών στρωμάτων να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για ξεκούραση, παραθερισμό, διακοπές.


Το καλοκαίρι μπήκε με την παγκόσμια κρίση να περιορίζει το δικαίωμα των
διακοπών για την φτωχότερα στρώματα σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον για εκείνο το κομμάτι της που δεν παλεύει απλώς για την επιβίωση. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση αφίξεων τουριστών, και σε απώλεια εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ουδόλως ενδιαφέρονται για το τι σημαίνει αυτό για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οπως δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση ότι η πολιτική της ευνοεί, ενισχύει και παγιώνει τον αποκλεισμό όλο και περισσότερων πολιτών από το δικαίωμα των διακοπών, που κατακτήθηκε κι αυτό με πολύ κόπο κι αγώνα.

Κι ενώ συμπάσχει με τους επιχειρηματίες λαμβάνοντας μέτρα επί μέτρων για τη στήριξή τους εν μέσω κρίσης, θεωρεί ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι αναπόφευκτες και τους "σκέφτεται" μόνο ως ένα καλό πρόσχημα για τις πολύμορφες ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τα αφεντικά τους.

Συνεχίζεται...
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟ...(ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ)

Αγρια καταστολή με διμοιρίες των ΜΑΤ να χρησιμοποιούν βία, χημικά και να τρομοκρατούν με συλλήψεις ήταν η απάντηση χτες το πρωί της κυβέρνησης στην κινητοποίηση των κατοίκων του Γραμματικού, ώστε να εμποδίσουν μηχανήματα να πάνε στο χώρο όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Ενδεικτικό της απόφασης της κυβέρνησης να καταστείλει οποιαδήποτε κινητοποίηση των κατοίκων, προκειμένου ανενόχλητος ο εργολάβος να εγκαταστήσει τα μηχανήματα στο χώρο, είναι το γεγονός ότι είχε φροντίσει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με εισαγγελέα να βρίσκονται στην περιοχή ώρες πριν.

Αποτέλεσμα, όλη η περιοχή λίγο έξω από το Γραμματικό να μετατραπεί από τις 8.30 το πρωί σε πραγματικό πεδίο μάχης με τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών, τραυματίζοντας κατοίκους και συλλαμβάνοντας τέσσερις, ενώ πολλές μικρές εστίες φωτιές ξεπηδούσαν σε διάφορα μέρη μέσα σε δασική έκταση από τις οποίες αρκετές οφείλονταν στις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευαν οι αστυνομικοί.

Τα χθεσινά γεγονότα, όπως και τα ανάλογα που είχαν εξελιχθεί με δυνάμεις καταστολής στα Ανω Λιόσια πριν από λίγα χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική που μεθοδεύεται τα τελευταία 10 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ), οι οποίες διοικούνται από εκπροσώπους του δικομματισμού. Αυτές οι δυνάμεις έφτασαν την κατάσταση με τη διαχείριση απορριμμάτων στο σημερινό αδιέξοδο με το Θριάσιο να φορτώνεται το 85% με 90% των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φυλής (ο οποίος αντέχει το πολύ δύο ακόμα χρόνια) υλοποιώντας τον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εφάρμοσε η σημερινή της ΝΔ και έχουν εγκρίνει οι εκπρόσωποί τους στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Πατώντας πάνω σε αυτό το αδιέξοδο δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα αιρετοί εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ μεθοδεύουν όλο και πιο έντονα και με συντονισμένα βήματα να επιβληθεί ως μοναδική λύση η καρκινογόνα καύση και, ταυτόχρονα, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα.

Στα πλαίσια αυτά, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων της νομαρχίας ακόμα και με καύση. Η αυτοδιαχείριση προωθείται και από τους δήμους του Θριασίου, ενώ εδώ και καιρό θέση των δημάρχων Αθήνας και Πειραιά είναι η προώθηση της λύσης των εργοστασίων καύσης. Ταυτόχρονα, δεν είναι ξεκομμένη η απόφαση που έχει πάρει η Περιφερειακή Επιτροπή Αττικής του ΠΑΣΟΚ. Να αναλάβει η κάθε νομαρχία να διαχειριστεί μόνη της τα απορρίμματα, ακόμα και με τη μέθοδο της καρκινογόνου καύσης!

Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από υποκριτική η χθεσινή στάση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής και άλλων αιρετών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μαζί με βουλευτές ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο χώρο για να εκφράσουν τώρα "συμπαράσταση", παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ως επιτυχία την πίεση που άσκησαν στον εισαγγελέα, ώστε να σταματήσει τα έργα (προσωρινά) λόγω έλλειψης αδειών!

Χθες οι κάτοικοι του Γραμματικού έκαναν συγκέντρωση μέχρι αργά το βράδυ για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com