Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

29 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Από το 1980 έως και σήμερα, πολλά αλλάξαν. Τα στοιχεία που σας παρουσιάζουμε το αποδεικνύουν:
  • Από το 1980 μέχρι το 2008 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας, απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, σχεδόν εννιαπλασιάστηκε! Ετσι (σε τρέχουσες τιμές), από τα 5,2 δισ. ευρώ έφτασε στα 44 δισ. ευρώ.
  • Το 1980, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 3,3 δισ. δρχ. στο γεωργικό ισοζύγιο, αλλά το 1981, πρώτη χρονιά της ένταξης στην ΕΟΚ, παρουσιάστηκε έλλειμμα ύψους 290 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η εικόνα καταγράφεται πλέον δραματική: Το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου έφτασε το 2008 στα 3 δισ. ευρώ. Αύξηση 934% από το 1981. Ενα ακόμα στοιχείο ως προς το γεωργικό ισοζύγιο: Μόνο μέσα στον πρώτο χρόνο του ευρώ, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του ελλείμματος του γεωργικού της ισοζυγίου με όλες τις χώρες του κόσμου (κοινοτικές και μη) της τάξης του 74%!
  • Ενα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας. Ο εξωτερικός δανεισμός από τα 236,6 δισ. δραχμές (694 εκατ. ευρώ) το 1990, έφτασε το 1997 στα 1.229 δισ. δραχμές και το 2000 στα 2.440 δισ. δραχμές (δηλαδή 7,16 δισ. ευρώ). Δηλαδή, την περίοδο που, κατά τ' άλλα, «έρρεαν» στην Ελλάδα τα «πακέτα», η υποθήκευση του μέλλοντος του τόπου την περίοδο 1990-2000 αυξήθηκε κατά 931%. Οσο για το τι συμβαίνει σήμερα, προσέξτε: Ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας έχει ανέλθει ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2009 στα 50 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι Ελληνες είναι σήμερα τουλάχιστον κατά 600% πιο φεσωμένοι από το 2000, πριν δηλαδή την εισαγωγή του ευρώ, και κατά 7.100% πιο φεσωμένοι από το 1990, πριν δηλαδή τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
  • Το 1994 - πρώτη χρονιά του Β΄ ΚΠΣ - το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών ήταν 93 εκατ. ευρώ. Τρία χρόνια μετά, το 1997, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αυξήθηκε κατά ...3.866% και ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ. Οσο για το 2000, το έλλειμμα έφτασε τα 7 δισ. ευρώ και σήμερα (στοιχεία 2008) έκλεισε (...κρατηθείτε) στα 35 δισ. ευρώ. (Αύξηση μέσα σε μια δεκαετία της τάξης του ...400%).
  • Προσέξτε αυτό το στοιχείο: Το συνολικό χρέος της χώρας ήταν το 1980 στα 600 εκατ. ευρώ. Μετά από 29 χρόνια ένταξης στην ΕΕ το χρέος έχει εκτιναχτεί (βάσει των προβλέψεων για το 2009) στα 280 δισ. ευρώ! Δηλαδή από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ μέχρι σήμερα, το χρέος της χώρας αυξήθηκε (σε τρέχουσες τιμές) κατά 466 φορές!
Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

Με αλχημείες και... «παρατηρητήρια» επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιδράσεις και την αγανάκτηση των λαϊκών νοικοκυριών που γονατίζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της λεηλασίας που υφίστανται τα εισοδήματα τους από την κερδοσκοπία των μονοπωλίων.

Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο στο εξής θα καταγράφει κάθε μήνα το εύρος των τιμών σε 160 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι της ΕΣΥΕ, με βάση το οποίο διαμορφώνεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να κομπάσει ότι τον προηγούμενο Απρίλη σε σύγκριση με το Μάρτη στα συγκεκριμένα προϊόντα καταγράφτηκε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 0,2%.

Είναι, βέβαια, προφανές ότι το γεγονός πως μέσα σε ένα μόνο μήνα, ενδεχόμενα δεν επιβλήθηκαν μεγάλες ανατιμήσεις (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) δεν ανατρέπει το καθεστώς της ακρίβειας ή ότι από τον προηγούμενο μέχρι το φετινό Απρίλη σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών μέχρι και 28,7% σε προϊόντα και υπηρεσίες που καθορίζουν την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται ούτε με «παρατηρητήρια» ούτε με επιλεκτικά στατιστικά στοιχεία, ούτε με καταστάσεις που θα δείχνουν το εύρος των τιμών. Η ακρίβεια είναι και θα παραμείνει, γιατί στο επίκεντρο της εφαρμοζόμενης πολιτικής βρίσκεται η προώθηση της «ελεύθερης» αγοράς, δηλαδή η πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων και της δυνατότητας που έχουν λόγω της κυριαρχίας τους να καθορίζουν τις τιμές, έτσι που να συσσωρεύουν κέρδη καταληστεύοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Οταν ο πρόεδρος των βιομηχάνων επιλέγει να τοποθετηθεί δημόσια και να ασκήσει κριτική στους πολιτικούς εκπροσώπους των κομμάτων καλώντας τους σε «συναγερμό ηθικής και πολιτικής ανανέωσης» η παρέμβασή του μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί... «Η μεταπολιτευτική δημοκρατία έχει στομώσει (...). Το πολιτικό σύστημα έχει απεμπολήσει τον καθοδηγητικό ρόλο του». Δυο φράσεις - «κλειδιά» από τον Δ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος από το βήμα του ΣΕΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους πολιτικούς εκπροσώπους της τάξης του, εγκαλώντας τους για την «ικανότητά» τους να χειραγωγούν το λαό στις αντιλαϊκές πολιτικές που επιζητoύν βιομήχανοι και επιχειρηματίες χωρίς λαϊκές αντιστάσεις.

Αντιλαμβάνονται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έβγαλαν τα άπλυτα των σκανδάλων τους στη φόρα, δηλαδή του τρόπου που το κεφάλαιο διαπλέκεται με τα κόμματά του για να κάνει τη δουλειά του, και η δυσωδία που αποπνέει δημιουργεί τάση αποστροφής στο πολιτικό σύστημα. Ο λαός βλέπει την κυβέρνηση του «σεμνά και ταπεινά» να κλείνει ξαφνικά, νύχτα, τη Βουλή, και ποιος ξέρει ίσως και με «υπόγεια» συναίνεση, για να παραγραφούν τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της «Ζήμενς», του «Παυλίδη», των «δομημένων ομολόγων», του «Γερμανού». Ακούει τον Θ. Τσουκάτο να ομολογεί ότι πήρε χρήμα από τη «Ζήμενς» για το ΠΑΣΟΚ όντας κυβέρνηση. Βλέπει ότι εκεί που αρχίζουν τα μπλε σκάνδαλα, τελειώνουν τα πράσινα και μαθαίνει ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής παραιτείται από βουλευτής με δικαιολογία το σκάνδαλο της «ΜΑΝ» και των τρόλεϊ.

Οι εταίροι του δικομματισμού έτσι κι αλλιώς από το 2007 και μετά δεν καταφέρνουν να καναλιζάρουν τη δυσαρέσκεια από τον ένα στον άλλο, έτσι που να λειτουργεί η δικομματική εναλλαγή, αφού ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, δυσαρεστημένα από την αντιλαϊκή πολιτική και αηδιασμένα από τις υποθέσεις των σκανδάλων, τους γυρίζουν την πλάτη. Αυτή η πραγματικότητα όμως προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην προώθηση των πολιτικών που απαιτεί η ντόπια επιχειρηματική αγορά για να διασφαλίσει μέσα στην οικονομική κρίση τη διατήρηση και ενίσχυση της κερδοφορίας της. Αυτό είπε με ωμό τρόπο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ: «Η πολιτική μας λειτουργία χρήζει εξυγίανσης, η οικονομία μας πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε ανταγωνιστική βάση»...

Τα μέτρα που επιζητουν για να διατηρήσουν την «ανταγωνιστική» τους θέση, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ τα έχουν ήδη έτοιμα. Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι ηγέτες των κρατών - μελών, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν 10 «ενέργειες» που χτυπούν κάθε εργασιακό δικαίωμα και μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Στο ίδιο αντεργασιακό πνεύμα κινούνται και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που προτείνει την «επιδοτούμενη εργασία». Αυτό που τώρα επιζητούν είναι να υφαρπάσουν τη «λαϊκή συγκατάθεση» για να τα εφαρμόσουν αλλά δυσκολεύονται να χειραγωγήσουν στον επιθυμητό βαθμό.

Στο χέρι του λαού είναι να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Να τους μειώσει τα εκλογικά ποσοστά, να τους τιμωρήσει και να τους καταδικάσει με την ψήφο του. Διαβάστε τη συνέχεια...

«ΑΙ ΒΟΥΛΑΙ» ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΤΟΥΣ

Για να σκεφτούμε ποιοι είναι. Είναι αυτοί που κάθε τρεις και λίγο μας παραδίδουν μαθήματα περί του «Ναού της Δημοκρατίας» τους. Που ενδύονται το ύφος του περισπούδαστου δημοσιολόγου για να υπεραμυνθούν υπέρ «θεσμών». Που παρουσιάζουν τη Βουλή σαν το πεδίο έκφρασης της «λαϊκής κυριαρχίας», με τους ίδιους να διασφαλίζουν, τάχα μου, την ανεμπόδιστη εκδήλωση της λαϊκής βούλησης.

Αλλά, πότε η λαϊκή βούληση τάχθηκε υπέρ της παραγραφής των σκανδάλων, όπως μαζί έχουν ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του νόμου περί (μη) ευθύνης υπουργών;

Πότε μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας; Οταν, οι «γαλάζιοι», υπόσχονται «μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά», αλλά στέλνουν υποθέσεις (υποκλοπές, απαγωγές, καρτέλ) στο αρχείο και κλείνουν τη Βουλή πριν της ώρας της, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος παραγραφής για Βατοπέδια, «Ζήμενς», «Γερμανός», «υπόθεση Παυλίδη». 'Η όταν, οι «πράσινοι», διακηρύσσουν «όλα στο φως», αλλά δηλώνουν «περήφανοι για τη διακυβέρνηση» της περιόδου με τα Χρηματιστήρια, τα «κότερα», τα C4i, τους Τσουκάτους, τους Μαντέληδες και τους τρολέδες;

Ποιοι βλάπτουν περισσότερο τη χώρα και διαγωνίζονται να αναδειχτούν οι «ικανότεροι» στην εξαπάτηση του λαού;

Αυτοί που κλείνουν τη Βουλή για να λάμψει η αλήθεια ή αυτοί που εδώ και ένα χρόνο ζητούν εθνικές εκλογές, ώστε - αναπόφευκτα - να κλείσει η Βουλή, να επέλθει (νομιμότατα) η παραγραφή και να (ξανα)λάμψει η αλήθεια...

Η Βουλή έκλεισε για να μπορούν αυτοί που διαθέτουν τους ευνοϊκούς για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς να προωθούν την ίδια πολιτική που προωθούν με ανοιχτή τη Βουλή.

Οι τροπολογίες της νύχτας, οι ρυθμίσεις υπέρ εισφοροκλεφτών των ασφαλιστικών ταμείων, οι νόμοι υπέρ «νταβατζήδων», τα επαίσχυντα «αποχωρώ» του ενός από τις ψηφοφορίες για τα σκάνδαλα και τα θεατρινίστικα «αποχωρώ» του άλλου από τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι ρυθμίσεις ενίσχυσης των τραπεζών με 28 δισ., οι από κοινού υπερψηφίσεις των τρομονόμων, αναστέλλονται για ένα μήνα. Μετά πάλι εδώ θα είμαστε...

Είναι προφανές ότι η τακτική με την οποία έκλεισαν τη Βουλή είναι απολύτως συνάδουσα με την τακτική που πολιτεύονται έχοντας ανοιχτή τη Βουλή.

Είναι η «Δημοκρατία» τους που χαρίζει δημόσιες εκτάσεις στους «Ναούς» του Αγίου Ορους, που λεηλατεί τα αποθεματικά των Ταμείων στους «Ναούς» του δομημένου τζόγου, που μοιράζει τον πλούτο της χώρας στους «Ναούς» του μονοπωλιακού κέρδους.

Είναι η «Δημοκρατία» τους που, τελικά, καθορίζει και τη στάση τους απέναντι στο «Ναό» της.

Και, φυσικά, αν δεν ήταν αυτές «αι βουλαί» της «Δημοκρατίας» τους, τότε δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη Βουλή σαν το πλυντήριο των ακαθαρσιών τους, σαν «κολυμπήθρα» όπου ξεπλένονται τα ανομήματά τους βάσει του γνωστού «σλόγκαν» που λέει ότι «ο λαός ψήφισε και μας έκρινε».

Αυτή η τοποθέτηση, κάτι αντίστοιχο δηλαδή του «ψήφιζε και μη ερεύνα», σε συνδυασμό με το πώς μεταχειρίζονται τη λαϊκή ψήφο την επομένη των εκλογών, είναι στοιχεία που αξίζει να προσμετρηθούν από το λαό.

Αφ' ενός εκείνο που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι η ψήφος δεν αρκεί. Αφ' ετέρου ότι η ψήφος είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να χαρίζεται σε κείνους που μόλις απομακρυνθείς από το παραβάν το στρέφουν εναντίον τόσο των συμφερόντων όσο και της νοημοσύνης σου.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ...

Βρε κοίτα, που τον είχαμε παρεξηγήσει τον Κ. Καραμανλή! Ο πρωθυπουργός μας δεν έκλεισε την Ολομέλεια της Βουλής πρόωρα για τίποτε πονηρούς λόγους. Οοοόχι...

Αλλωστε, το διατυμπανίζουν τα στελέχη της ΝΔ όπου σταθούν κι όπου βρεθούν. Σε ομιλίες, κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες.

Προκειμένου να συζητήσουμε την ουσία της πολιτικής το έκανε. Για να ανέβει, βρε, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και να ξεφύγει από τη σκανδαλολογία. Δεν άντεχε να βλέπει τέτοια κατάπτωση.

Αυτό που ξέχασε να διευκρινίσει όμως είναι ότι θέλησε να «κόψει» τη σκανδαλολογία που αφορά τη ...ΝΔ και την κυβέρνηση.

Γιατί αν αφορούσε - περισσότερο - το ΠΑΣΟΚ η Ολομέλεια της Βουλής θα έμενε ανοιχτή ως τον αιώνα τον άπαντα.

Αλλωστε, τη σημερινή κυβέρνηση την θυμόμαστε και ως αντιπολίτευση. Δεν είναι δα και τόσο μακρινοί εκείνοι οι καιροί.

Τότε που κατέθετε τη μια πρόταση για εξεταστική μετά την άλλη και το μόνο που είχε στο μυαλό της ήταν να καταγγέλλει σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ χωρίς φυσικά να αγγίζει την πολιτική τους ουσία.

Αντε να τους δούμε τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα συζητήσουν μήπως σοβαρά ενόψει των ευρωεκλογών;

Θα μας πούνε για τις ευρωπαϊκές οδηγίες που και οι δύο στηρίζουν και δε θέτουν ούτε γι' αστείο υπό αμφισβήτηση;

Μήπως θα μιλήσουν για τις συμβάσεις που μας μπλέκουν στα σχέδια του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού και ψηφίζουν αμφότεροι με χέρια και πόδια;

Ισως θα ακούσουμε καμιά κουβέντα για τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ που επί δεκαετίες υπερψηφίζει και η Ελλάδα είτε είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ;

Να είστε βέβαιοι ότι για όλα αυτά δε θα ακουστεί κουβέντα. Αντίθετα, θα ...δώσει και θα πάρει η συζήτηση περί «θεσμικών εκτροπών» και «συνταγματικών ερμηνειών»...

Λες και δεν πρόκειται να πάμε σε ευρωεκλογές αλλά για ...εξεταστική περίοδο στο 3ο έτος της Νομικής.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com