Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΡΤΟ ΧΕΡΙ!

Έχετε νιώσει ποτέ ζάλη από το έντονο άρωμα των μαλλιών ενός καπνιστή; Έχετε μπει σε κλειστό χώρο και αναρωτηθήκατε για τη μυρωδιά του καπνού ενώ δε βρίσκεται κανένας καπνιστής στον ίδιο χώρο; Καλωσορίσατε στον κόσμο του «καπνίσματος από τρίτο χέρι»!


«Το κάπνισμα από τρίτο χέρι αναφέρεται στην μόλυνση από τον καπνό που παραμένει στον χώρο ακόμα και όταν το τσιγάρο έχει σβήσει,» αναφέρει ο Jonathan Winickoff, παιδίατρος και συγγραφέας της μελέτης πάνω σε αυτό το φαινόμενο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ειδικότερα καπνιστές, δεν έχουν ιδέα ότι το κάπνισμα από τρίτο χέρι, το κοκτέιλ τοξινών που παραμένει στα χαλιά, τους καναπέδες, τα ρούχα και σε άλλα υλικά για ώρες ή ακόμα και μέρες αφότου ένα τσιγάρο έχει σβήσει, αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τα παιδιά και βρέφη.

Από τους 1,500 καπνιστές και μη, που συμμετείχαν στη μελέτη του Winickoff, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκαν εάν συμφωνούν με τη δήλωση ότι «το να αναπνέεις σήμερα σε ένα δωμάτιο όπου άνθρωποι κάπνισαν χτες, μπορεί να βλάψει την υγεία των βρεφών και των παιδιών», μόνο το 65% από τους μη καπνιστές και το 43% των καπνιστών απάντησε ναι.

«Το κάπνισμα από τρίτο χέρι» είναι ένας όρος που κατασκευάστηκε από την ερευνητική ομάδα του Winickoff. Είναι μια σχετικά καινούρια έννοια, η οποία όμως έχει απασχολήσει τους ερευνητές και τους μη καπνιστές για αρκετά χρόνια.

«Η ανησυχία πάνω στην ιδέα του καπνίσματος από τρίτο χέρι υφίσταται για αρκετό καιρό. Όμως, μόνο πρόσφατα της δόθηκε ένα όνομα και έγινε αντικείμενο μελέτης», δήλωσε ο Stanton Glantz, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Έλεγχο του Καπνού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Τα επίπεδα τοξικότητας στον καπνό ενός τσιγάρου φαντάζουν αστρονομικά όταν συγκρίνονται με άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως είναι τα σωματίδια που βρίσκονται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων,» τονίζει ο Glantz.

Ωστόσο, αναφέρει ότι δεν γνωρίζει κάποιες μελέτες που συνδέουν άμεσα το κάπνισμα από τρίτο χέρι με ασθένειες, σε αντίθεση με το παθητικό κάπνισμα, το οποίο έχει σχετιστεί με αρρώστιες.


Το κάπνισμα από τρίτο χέρι αναφέρεται σε τοξίνες καπνού που αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Ένα τσιγάρο θα προσθέσει ένα επίστρωμα στις επιφάνειες ενός δωματίου, κάθε επιπλέον τσιγάρο και ένα ακόμα επίστρωμα. Το κάπνισμα από τρίτο χέρι αναφέρεται στην ουσία που παραμένει, αφού ο ορατός καπνός έχει εξανεμιστεί.

Δεν γίνεται πρακτικά να προσδιοριστεί η ποσότητα, επειδή εξαρτάται από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται. Οι καπνιστές όχι μόνο μολύνονται αλλά, ακόμα περισσότερο, εκπέμπουν οι ίδιοι τοξίνες από τα μαλλιά και τα ρούχα τους.

Σύμφωνα με μια ιατρική γενική αναφορά, δεν υπάρχει κάποιο επίπεδο έκθεσης σε καπνό που να μην είναι επιβλαβές. Υπάρχουν περίπου 250 βλαβερές τοξίνες στον καπνό ενός τσιγάρου. Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα έκθεσης σχετίζονται με μειωμένη νοητική ικανότητα.

Ο Glantz αναφέρει ότι ένα από τα πιο επικίνδυνα συστατικά του τσιγάρου είναι το κυανιούχο άλας, το οποίο χρησιμοποιείται και σε χημικά όπλα. «Το συστατικό αυτό εμπλέκεται στην απελευθέρωση οξυγόνου στους ιστούς και σχετίζεται με την αιμογλοβίνη. Επίσης, χρησιμοποιείται στο ποντικοφάρμακο.»

Επίσης, ο επιστήμονας επισημαίνει ότι η επίδραση του φαινομένου είναι διαφορετική σε ενήλικες και παιδιά. «Τα επίπεδα των τοξινών, όπως έχουμε ήδη πει, σχηματίζουν επιστρώματα στις επιφάνειες. Ποιος όμως εκτίθεται σε αυτές τις επιφάνειες; Τα μωρά και τα παιδιά βρίσκονται πιο κοντά στις επιφάνειες. Τα μωρά συνηθίζουν να αγγίζουν και να βάζουν το στόμα τους σε μολυσμένες επιφάνειες. Τα παιδιά καταπίνουν τη διπλάσια ποσότητα σκόνης από έναν ενήλικα.

Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξίνες καπνού είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών (Sudden Infant Death Syndrome - SIDS).

Ο Glantz ευελπιστεί η έρευνα του να βοηθήσει πολλούς καπνιστές να κόψουν την κακή συνήθεια. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.»

Διαβάστε τη συνέχεια...

Δολοφονίες εν ψυχρώ

Βέβαια, ο κάθε ξεχωριστός θάνατος, η κάθε ξεχωριστή δολοφονία έχει τη δική της αξία. Οταν ένα 15χρονο παιδί πέφτει από μια σφαίρα ενός ασύδοτου αστυφύλακα, ενός μοχθηρού δολοφόνου, ξεσηκώνεται, δικαίως, ο κόσμος. Η κοινωνία μας δεν αντέχει, δικαίως, τέτοιες στυγερές πράξεις. Είναι κόντρα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Την ίδια στιγμή το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας μας, της ίδιας κοινωνίας που ξεσηκώνεται, δέχεται ή τέλος πάντων δεν αντιδρά με την ίδια οργή και το ίδιο πάθος σε μια εξίσου στυγερή πράξη. Στη δολοφονία ενός εργάτη σε ώρα δουλειάς. Αυτός ο θάνατος, αυτή η δολοφονία έχει υποβιβαστεί σε δυστύχημα και, αυτόματα, μειώνεται η οργή του κόσμου. Ο θάνατος του εργάτη σχολιάζεται από την κοινωνία, απλώς, με ένα πικρό... σχόλιο. Ούτε διαμαρτυρίες, ούτε διαδηλώσεις!

Δεν προσπαθώ συσχετισμούς. Είναι, πράγματι, δύο διαφορετικά πράγματα. Ομως, και τα δυο, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, το βίαιο τέλος μιας ζωής, και, κυρίως, έχουν την ίδια πηγή από την οποία ξεκινάει η διαδικασία της εκτέλεσης. Και τα δύο θύματα είναι θύματα του ίδιου συστήματος. Ο εκτελεστής διαφέρει! Στην πρώτη περίπτωση εκτελεστής είναι ένας κατάμαυρος αστυφύλακας και στη δεύτερη ένας κατάμαυρος εργοδότης! Ο πρώτος χρησιμοποιεί όπλο, ο δεύτερος στήνει παγίδες! Και οι δυο, πάντως, έχουν συνείδηση της πράξης τους. Ο πρώτος γιατί σηκώνει το όπλο του και σημαδεύει εν ψυχρώ, ξέροντας ότι η σφαίρα θα αφαιρέσει μια ζωή, και ο δεύτερος, στο όνομα του κέρδους, αδιαφορεί για τα μέτρα ασφαλείας, ενώ είναι σίγουρος ότι ένας από τους εργάτες του θα πέσει από τη σκαλωσιά και θα σκοτωθεί!


Πάλι δεν κάνω συσχετισμούς, προσπαθώ, όμως, να ευαισθητοποιήσω. Να μοιράσω δίκαια τα δάκρυα και την οργή της κοινωνίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου 30 άτομα έπεσαν από σφαίρες της αστυνομίας! Μεγάλος αριθμός και μεγάλη ντροπή! Στο ίδιο διάστημα, σχεδόν βουβά, περισσότεροι από 3.000 εργάτες έπεφταν από τα βόλια της εργοδοσίας. 3.000 άνθρωποι κάηκαν στις δεξαμενές, τσακίστηκαν πέφτοντας από τις παγιδευμένες σκαλωσιές, πνίγηκαν στα βρώμικα αμπάρια των πλοίων, δηλητηριάστηκαν από αέρια. 3.000 όμορφα, πανέμορφα εργατικά πρόσωπα έπαψαν να χαμογελάνε! 3.000 τίμιες εργατικές οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος. Η αχόρταγη και δολοφονική εργοδοσία έστησε απέναντί τους τα οπλοπολυβόλα και τους θέρισε εν ψυχρώ!

Κάθε τρεις μέρες, λοιπόν, και ένας όμορφος, πανέμορφος άνθρωπος χάνει τη ζωή του. Κάθε 14 λεπτά σημειώνεται και ένα εργατικό ατύχημα. Τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα επιφέρουν μόνιμες βλάβες στους τραυματισμένους. Μόνον το 2005, για να αναφερθούμε σε ένα τυχαίο παράδειγμα, σημειώθηκαν 17.300 εργατικά ατυχήματα, εκατόν πενήντα (150) από τα οποία ήταν θανατηφόρα! Πόσος πόνος, στ' αλήθεια! Τι στυγερό έγκλημα! Τι ντροπή!


Χρειάζεται, τάχα, να πούμε πως δε συλλήφθηκε κανένας δολοφόνος; Για τα μάτια του κόσμου, όπως και στις περιπτώσεις των αστυνομικών δολοφονιών, πέσανε κάποια πρόστιμα, έγιναν κάποιες συστάσεις. Ωστόσο, τα εργατικά ατυχήματα, οι εν ψυχρώ εργατικές δολοφονίες, χρόνο με το χρόνο αβγαταίνουν. Οι τάφοι για να ταφούν οι εργάτες, και τα 15χρονα παιδιά της αστυνομικής βίας, συνεχώς απαιτούν καινούριες εκτάσεις! Αν δε σταματήσουμε τώρα αυτά τα εγκλήματα σε λίγα χρόνια θα πατάμε πάνω στα πτώματα! Και, το κυριότερο, σε λίγα χρόνια δε θα μας ενοχλεί η μυρουδιά του θανάτου! Οι νεκροί μας έχουν ήδη σχηματίσει βουνό. Το μνημείο των πεσόντων εργατών σε ώρα εργασίας φυλάνε πάνω από μισό εκατομμύριο σακατεμένοι! Για κάθε ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, για κάθε ένα νεκρό, λένε οι στατιστικές, αντιστοιχούν 2.000 μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Για κάθε ένα νεκρό, δηλαδή, αντιστοιχούν τρεις, πέντε, σαράντα, εκατό τραυματίες.

Στις μέρες μας, φωνάζει ο ποιητής, και πρέπει να τον ακούσουμε, «δε φτάνει να διαμαρτύρεσαι μόνον/ για τους επίσημους πολέμους/ που έχουν ξεπεράσει σε θύματα και καταστροφές/ τον πιο θανατηφόρο - στην ιστορία του κόσμου - β' παγκόσμιο πόλεμο./ Δε φτάνει να διαδηλώνεις/ για τις εν ψυχρώ δολοφονίες των παιδιών./ Πρέπει να στέκεσαι απέναντι/ σε όλων των ειδών τα εγκλήματα/ σε κάθε σταγόνα αίμα που χύνεται άδικα./ Πρέπει να αφοπλίσεις - και να τιμωρήσεις - όλους τους γνωστούς δολοφόνους/ακόμα και αυτούς που ισχυρίζονται αμέλεια»!

Δημοσίευση: Δημήτρης(αναγνώστης) Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΠΑΙΤΟΥΝ, ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

Δε φτάνει που δεν έχουν διανεμηθεί ακόμα τα συγγράμματα για την εξεταστική του Φλεβάρη, τώρα οι φοιτητές στη Φιλοσοφική Αθήνας βρίσκονται αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο απώλειας της εξεταστικής, λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διανομή των απαραίτητων συγγραμμάτων! Παράσταση διαμαρτυρίας για το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα έκαναν χτες στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής, φοιτητές της σχολής, απαιτώντας να δοθούν όλα τα συγγράμματα και να προγραμματιστούν οι εξετάσεις για όλα τα τμήματα, υλοποιώντας σχετική

απόφαση του φοιτητικού συλλόγου.

Κατά τη συνεδρίαση της Κοσμητείας με τους προέδρους των τμημάτων, δεν καταλήχτηκε αν και πότε θα γίνουν οι εξετάσεις, αλλά παραπέμφθηκε το θέμα στο κάθε τμήμα. Ετσι αναμένεται να προγραμματιστούν συνελεύσεις τμημάτων και με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των τμημάτων θα καταληχθεί το αν θα γίνει η εξεταστική και πότε.

Οι φοιτητές απαίτησαν να πάρει η διοίκηση της Σχολής μέτρα ώστε να δοθούν μέχρι την επόμενη βδομάδα όλα τα απαραίτητα συγγράμματα και να προγραμματιστεί η εξεταστική σε κάθε τμήμα 10 μέρες μετά τη διανομή των συγγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο μερίδα των καθηγητών όσο και οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ προβάλλουν ως λόγο για τον οποίο κινδυνεύει να χαθεί η εξεταστική τις καταλήψεις που είχαν γίνει στη σχολή. Ωστόσο, οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι με μια μικρή παράταση των μαθημάτων δεν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη της διδακτέας ύλης...

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com