Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τριάντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή, στη διχοτόμηση του νησιού. Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και τα συμφέροντα που συγκρούονται στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι παράγοντες - κλειδί στην αποτίμηση των αιτιών της διχοτόμησης, αλλά και της διατήρησης της κατοχής, που μόνο βάσανα επιφυλάσσει για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Η βρετανική διπλωματία αξιοποίησε την πολιτική τού "διαίρει και βασίλευε" στο νησί, από τη γέννηση του λαϊκού κινήματος το 1945 εφαρμόζοντας την πολιτική των "μητέρων πατρίδων". Με την ανάληψη της ηγεμονίας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα από τις ΗΠΑ, αυτές ενέταξαν την Κύπρο στο στρατηγικό σχεδιασμό, το δικό τους και του ΝΑΤΟ.

Τη δεκαετία του 1950, ο Γεώργιος Γρίβας ίδρυσε την ΕΟΚΑ και ο Ραούφ Ντενκτάς την ΤΜΤ. Τυπικά η ΕΟΚΑ έκανε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, έχοντας ωστόσο στις τάξεις της πέρα από τους αγνούς αγωνιστές και φασιστικά στοιχεία τα οποία επιδίδονταν των Τουρκοκυπρίων. Η Βρετανία από πολύ νωρίς έκανε χρήση της απειλής της διχοτόμησης, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Τουρκία.

Σε αυτές τις συνθήκες κρίσης με τους φόνους της ΤΜΤ και της ΕΟΚΑ να δίνουν το ρυθμό των εξελίξεων, η Κυπριακή Δημοκρατία "ανεξαρτητοποιήθηκε" από τη Βρετανία το 1960. Παράλληλα υπογράφτηκαν οι Συνθήκες Ζυρίχης - Λονδίνου, οι οποίες και έθεσαν τις βάσεις για τη διχοτόμηση του νησιού, διατηρώντας στο ακέραιο τις βρετανικές βάσεις και προβλέποντας εγγυήτριες δυνάμεις. Ετσι γεννήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, με προίκα από την αρχή τη διχοτόμηση.

Κορύφωση το πραξικόπημα

Ο Πρόεδρος Μακάριος το 1963 πρότεινε τις αλλαγές των 13 σημείων στο Σύνταγμα του '60, τροποποιώντας τις συμφωνίες και την ισορροπία στην κατανομή της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους. Ξέσπασαν ενδοκοινοτικά επεισόδια, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το Σύνταγμα το '64 και να σχηματιστεί κυβέρνηση που αποκλείει τους Τουρκοκύπριους. Σ' αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν τουρκοκυπριακοί θύλακες. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και μ' αυτό το πρόσχημα η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε περιοχές της Κύπρου, ενώ εγκαταστάθηκαν και τα πρώτα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ.

Από το 1960 έως και το 1974 οι ΗΠΑ προωθούν πολιτική αποδιεθνοποίησης - ΝΑΤΟποίησης του Κυπριακού, χωρίς αντιδράσεις από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Κατά τη διάρκεια της επταετούς χούντας στην Ελλάδα οι ΗΠΑ προσανατολίζονται στη διχοτόμηση και λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα. Ετσι αποχωρεί η ελληνική μεραρχία από τη Μεγαλόνησο ούτως ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

Το αποκορύφωμα των σχεδίων της διχοτόμησης αποτέλεσε το πραξικόπημα της δικτατορίας του Ιωαννίδη ενάντια στην κυβέρνηση του Μακαρίου, στις 15 Ιούλη 1974, το οποίο δεν ακολούθησε η παραμικρή προσπάθεια προκειμένου να εμποδιστεί η τουρκική εισβολή. Το πραξικόπημα είχε την έγκριση και τη στήριξη των ΗΠΑ. Για να φτάσουμε στα τραγικά γεγονότα, όπου στις 20 Ιούλη 1974 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισβάλλουν στο νησί, ενώ στις 14-16 Αυγούστου πραγματοποιείται ο δεύτερος Αττίλας και το 36,3% της Κύπρου τίθεται υπό κατοχή μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΙΣΒΟΛΗ!

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στον καταυλισμό των προσφύγων στην Πάτρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πάσης φύσεως, υπό το βλέμμα του Περιφερειάρχη Σπυρίδωνος Σπυρίδωνος (ΝΔ), του Νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και του Δημάρχου Αντρέα Φούρα (ΠΑΣΟΚ) συνέλαβαν και εκδίωξαν όσους μετανάστες είχαν απομείνει. Τη σκυτάλη πήραν, στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και του Δήμου που με τις μπουλντόζες τους ισοπέδωσαν το χώρο. Λίγο αργότερα, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη φωτιά που προκλήθηκε από ...άγνωστους λόγους.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες που πέρασαν από τον καταυλισμό, είτε συνελήφθησαν, είτε προωθήθηκαν σε κέντρα - στρατόπεδα, είτε διέφυγαν και κρύφτηκαν, προκειμένου να γλιτώσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα, για να μεταβούν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό είναι το "στεγνό" ρεπορτάζ για τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Πάτρα.

Η ζωή ξεκινά από δω και πέρα. Και η ιστορία για τη ζωή αυτών των ανθρώπων, λέει, ότι τα χρόνια που βρίσκονταν στην Πάτρα, αντιμετωπίζονταν σαν ποντίκια, τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις τοπικές αρχές. Οι χώροι στους οποίους διέμεναν τα τελευταία δώδεκα χρόνια δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Λωρίδες από χαρτόνι και νάιλον αποτελούσαν τα "σπίτια" τους. Κοιμούνταν πάνω σε ξύλινες παλέτες, αντί για κουβέρτα τυλίγονταν με σακούλες απορριμμάτων, είχαν για μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Ούτε λόγος για πόσιμο νερό, για τουαλέτα, πολύ περισσότερο για ρεύμα. Εκεί που "κατοικούσαν" αρουραίοι, σαύρες και αράχνες, δημιουργήθηκε χώρος για ανθρώπους...

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ότι ισοπεδώθηκε ο καταυλισμός. Το θέμα είναι ότι ο τρόπος που ισοπεδώθηκε και ο λόγος για τον οποίο ισοπεδώθηκε είναι πολιτικό έργο της ίδιας βαρβαρότητας που τον δημιούργησε.

Δεν "εξαφάνισαν" τον καταυλισμό, για να περισώσουν τους ανθρώπους, για να τους στεγάσουν σε κέντρα φιλοξενίας, για να τους αποδώσουν τα απαραίτητα, τα αναγκαία και τα στοιχειώδη.

Η στρατιωτική τους επιχείρηση είχε στόχο να "εξαφανίσει" τους ίδιους τους ανθρώπους και όχι τον Καιάδα όπου τους είχαν ρίξει. Η "μηδενική ανοχή" τους δεν επιδείχτηκε απέναντι στην απανθρωπιά, είναι η απανθρωπιά τους που εκδηλώνεται με μεθόδους "μηδενικής ανοχής" απέναντι στους ξεριζωμένους, στους ικέτες, στους πρόσφυγες.

Η πολιτική τους είναι μια ακόμα "Κίρκη" στην "Οδύσσεια" των οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Των ανθρώπων που μονίμως κινούνται σε ένα απέραντο "ναρκοπέδιο". Που ήρθαν για να γλιτώσουν από τα γιαταγάνια των Ταλιμπάν και τα οπλοπολυβόλα των ναρκεμπόρων. Που ήρθαν για να ξεφύγουν από την κόλαση που προκάλεσε η πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την εισβολή που τα κόμματα του κυρίου νομάρχη, του κυρίου περιφερειάρχη και του κυρίου δημάρχου δεν αρκέστηκαν να την χαιρετίσουν, αλλά φρόντισαν να στείλουν και τμήμα του ελληνικού στρατού για να συνδράμει το στρατό κατοχής.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ!

Τι καλές αυτές οι "μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες"... Αυτοί οι φύλακες - άγγελοι της ανθρωπότητας...

Οσο εμείς κάνουμε διακοπές, αυτές δουλεύουν πυρετωδώς, προσπαθούν να ετοιμάσουν έγκαιρα το εμβόλιο για τον ιό της "νέας γρίπης", που απειλεί κάθε χώρα του πλανήτη.

Με τρεις από αυτές, έχει κάνει συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση για να έχουμε 8 εκατομμύρια εμβόλια το φθινόπωρο και να σωθούμε.

Αλήθεια, τι θα κάναμε, χωρίς αυτές τις πολυεθνικές του φαρμάκου; Στο έλεος των ιών και της αρρώστιας θα ήμασταν.

Μόνο που όλα αυτά είναι με το ...αζημίωτο! Χοντρές "μπίζνες" ψήνονται και όποιες χώρες έχουν να πληρώσουν παίρνουν και εμβόλιο. Οι υπόλοιπες ...βλέπουμε.

Τώρα, τι πρόκειται να κατασκευάσουν, πότε θα το ετοιμάσουν, πότε θα το στείλουν και με ποιους όρους, φανταζόμαστε ότι είναι θέμα δικό τους.

Και ποιο να είναι, άραγε, το κριτήριό τους; Ο ανθρωπισμός; Η επιστημονική γνώση; Η πρόοδος της ανθρωπότητας; `Η, μήπως, τα τεράστια υπερκέρδη που θα αποκομίσουν...

Επειδή μόνο το τελευταίο είναι αληθές, εμείς μάλλον δικαιούμαστε να υποθέσουμε ό,τι θέλουμε. Και ...μάλλον δε θα "πέσουμε έξω".

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com