Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009

ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Λίγες μέρες πριν την εξεταστική και η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών και σπουδαστών δεν έχει πάρει ακόμα όλα τα βιβλία! Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση καθώς είναι στον αέρα το αν και πότε θα δοθούν. Ειδικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και δεκάδες άλλα Τμήματα σε όλη τη χώρα, οι φοιτητές βρίσκονται εντελώς «ξεκρέμαστοι» μπροστά στην εξεταστική τους, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση και στα ΤΕΙ, που σε πολλές περιπτώσεις εδώ και χρόνια δε δίνονταν καν συγγράμματα και οι σπουδαστές διαβάζουν μόνο από «σημειώσεις».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση ξεκίνησαν μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών σε κάθε σχολή και Τμήμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και απαιτώντας: Να δοθούν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα άμεσα και δωρεάν σε κάθε φοιτητή. Η εξεταστική να ξεκινήσει τουλάχιστον 10 μέρες μετά από τη διανομή των συγγραμμάτων. Να μην εφαρμοστεί καμία λίστα που περικόπτει τα βιβλία για τους φοιτητές.

Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση διανομής των συγγραμμάτων δεν είναι μια γραφειοκρατική παραφωνία, όπως θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι μέρος της προώθησης των ιδιωτικοοικονομικών όρων λειτουργίας των ιδρυμάτων, με τον εκβιασμό ότι πλησιάζει η εξεταστική, σπρώχνουν στο να αγοράσουμε τα βιβλία...

Η κατάσταση περιπλέκεται ακριβώς, επειδή θέλουν να καταργήσουν τα δωρεάν συγγράμματα. Το βασικό μας δικαίωμα έχει μια πολύ απλουστευμένη διαδικασία: Όλα τα συγγράμματα σε όλους δωρεάν, πρέπει να απαιτήσουν σπουδαστες-φοιτητες κόντρα στην κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο νόμος - πλαίσιο.

Επικριτική είναι η στάση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτο το ΠΑΣΟΚ μίλησε για συγγράμματα μόνο από το internet, κάτι που έσπευσε πριν από λίγες μέρες να το ασπαστεί σε ερώτηση για το ζήτημα των συγγραμμάτων και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρ. Ψαριανός κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας λέγοντας: «Στα περισσότερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχει καθιερωθεί η ανάπτυξη ιστοσελίδων για κάθε μάθημα στις οποίες διατίθεται συμπληρωματικό υλικό στους φοιτητές, καθώς επίσης και ελεύθερα προγράμματα για τη δημιουργία ιστοσελίδων μαθημάτων. Χρηματοδοτούνται ανάλογα προγράμματα και στα ελληνικά πανεπιστήμια»; Ο ίδιος βουλευτής δε, αρχές Νοέμβρη του 2007, με άλλη Ερώτησή του ζητούσε από τον υπουργό Παιδείας την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στο σκέλος που αφορά την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι όταν στην αρχή της χρονιάς όταν οι φοιτητές-σπουδαστές αντιδρούσαν στη «λίστα» που περιορίζει τη δωρεάν διανομή, συνάντησαν την υποκρισία της ΔΑΠ, που προσπαθούσε να θολώσει τα νερά και κέρδιζε χρόνο για την κυβέρνησή της, λέγοντας ότι είναι ψέμα η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και την αδιαφορία των ΠΑΣΠ και Αριστερής Ενότητας(ΣΥΡΙΖΑ).

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν όταν εμείς το αποφασίσουμε», δήλωνε προκλητικά η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, με τον πρωθυπουργό Ολμέρτ να συμπληρώνει ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται κοντά στο στόχο τους και θα θεωρηθούν ολοκληρωμένες όταν σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών και ο στρατιωτικός ανεφοδιασμός της Χαμάς». Ενδεικτικές της ισραηλινής προκλητικότητας και οι δηλώσεις του Ισραηλινού Προέδρου Πέρες, ο οποίος τόνιζε ότι «ο ισραηλινός στρατός, δρώντας προσεκτικά και μεθοδικά, έχει πετύχει κατά της τρομοκρατίας σε 16 μέρες ό,τι άλλες χώρες δεν έχουν πετύχει σε 16 χρόνια».

Η συνέχιση των επιχειρήσεων, όμως, οξύνει την ένταση και εντός Ισραήλ. Διογκώνεται καθημερινά ο αριθμός των αρνητών στράτευσης, τόσο στους νεοσύλλεκτους όσο και στους εφέδρους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω, χτες, όταν η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγόρευσε σε δύο κόμματα των Ισραηλινών Αράβων να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές, κατηγορώντας τα για «υποδαύλιση βίας, υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και άρνηση της ύπαρξης του Ισραήλ». Η απαγόρευση αφορά στα αμιγώς αραβικά κόμματα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από αέρος, εδάφους και θαλάσσης. Οπως όλα δείχνουν στο επίκεντρο παραμένουν οι περιφερειακές περιοχές της πόλης της Γάζας, καθώς και ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλιγια, η Μπέιτ Χανούν αλλά και η Ράφα στο νότο. Ο ισραηλινός στρατός έχει σωρεύσει χιλιάδες εφέδρους στα σύνορα, δίνοντας την εντύπωση ότι επίκειται περαιτέρω κλιμάκωση.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για έναρξη «τρίτης φάσης» των επιχειρήσεων, οι οποίες θα είναι και μάχες σώμα με σώμα στο κέντρο κυρίως της πυκνοκατοικημένης πόλης της Γάζας και των προσφυγικών καταυλισμών. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου εκτιμά ότι γίνεται προσπάθεια ν' αποφευχθεί η «τρίτη» φάση, καθώς θα σημάνει μεγαλύτερες απώλειες και για τον ισραηλινό στρατό που επισήμως καταμετρά 10 νεκρούς και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών, στοιχεία που αμφισβητεί η «Χαμάς».

Σταγόνα στον ωκεανό

Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε με το γνωστό «σταγονόμετρο» και, όπως τόνιζε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων στην περιοχή, Τζον Γκιγκ, με «απελπιστικά αργό ρυθμό» λόγω των πολλών ωρών που χρειάζονται για να ολοκληρωθούν οι ισραηλινοί έλεγχοι στα μεθοριακά φυλάκια. Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί δεν επιτρέπουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να διανεμηθεί.


από αραβικές χώρες. Κύριος προορισμός τους τα νοσοκομεία και κυρίως το Σίφα, το οποίο λειτουργεί εδώ και μέρες μόνο με γεννήτριες, που τα καύσιμά τους τελειώνουν. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι περισσότερο από 1.000.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται χωρίς ρεύμα.908 νεκρών και των 4.100 τραυματιών να χαρακτηρίζεται «προσωρινός». Σημείωνε, επίσης, ότι πολλές είναι ακόμη οι συνοικίες όπου δεν έχουν προσεγγίσει ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των

Εκ των 908 νεκρών οι 277 είναι παιδιά και οι 95 γυναίκες, ενώ εκ των τραυματιών οι 1.419 είναι παιδιά και οι 596 γυναίκες. Εκτιμάται, επίσης, ότι τουλάχιστον 25.000 είναι οι εκτοπισμένοι ενώ σε εκατοντάδες μετρούν τους αγνοούμενους οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com