Πειρατικό Press * Ενημέρωση χωρις Κατευθύνσεις * Ενημέρωση με Ουσία * peiratiko_press@yahoo.gr * www.sync.gr/Peiratikos*

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η πείνα «θερίζει» εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη

Η πείνα «θερίζει» εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν διεθνείς οργανισμοί, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Μέρα Διατροφής.

Σήμερα 923 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης, δηλαδή 75 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2007. Ο οξύς υποσιτισμός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται κάθε χρόνο για το θάνατο 5.000.000 παιδιών κάτω των 5 ετών. Στις αναπτυσσόμενες χώρες 146 εκατομμύρια παιδιά είναι ελλιποβαρή, ενώ 60 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών παρουσιάζουν απίσχανση Την ίδια στιγμή τις αναπτυγμένες χώρες μαστίζουν τα διατροφικά σκάνδαλα («τρελές αγελάδες», κοτόπουλα με διοξίνες κ.ά.).

Τροφές, βέβαια, υπάρχουν ικανές να θρέψουν όλους τους κατοίκους της Γης. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εξηγούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό την αιτία πείνας. Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης τιμών στα βασικά είδη διατροφής παρουσίασε μια αύξηση που εκτοξεύτηκε πάνω από 50% κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2008, ενώ η αντίστοιχη αύξηση το 2006 ήταν 12% και το 2007 ήταν 24%!

Κοινός παρονομαστής, λοιπόν, και για τα δεινά αυτά το σημερινό παγκόσμιο σύστημα - στο οποίο ο καθένας είναι ελεύθερος να ...πεθάνει από την πείνα - και η ακόρεστη «πείνα» του κεφαλαίου για τρελά κέρδη...

Διαβάστε τη συνέχεια...

Nα σταματήσει τώρα η μαύρη προπαγάνδα ενάντια στους μαθητές! ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Το ένα μετά το άλλο, 15μελή μαθητικά συμβούλια ή ακόμα και ολόκληρα σχολεία, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, σε όλη τη χώρα, συζητούν και αποφασίζουν: Στις 21 του Οκτώβρη βγαίνουμε στους δρόμους!

Τα αιτήματά τους, αποστομωτικά για όσους σπεύδουν από πολύ νωρίς να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν ή να χειραγωγήσουν τον αγώνα τους: Δημόσια σχολικά κτίρια, σύγχρονα κατάλληλα και ασφαλή. Βιβλία που θα μορφώνουν, θα λένε την αλήθεια και θα είναι όλα για όλους δωρεάν. Να μην πληρώνουν για εξοπλισμό και αναλώσιμα που είναι απαραίτητα για να μάθουν. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Να μην πληρώνουν τις ξένες γλώσσες. Να τις μαθαίνουν στο σχολείο. Η αισθητική και η φυσική αγωγή να είναι αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης. Οι εκδρομές να είναι δωρεάν... Ποιος μπορεί να αρνηθεί αυτό το δίκιο του κάθε μαθητή; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά που απαιτούν οι μαθητές μπορούν να υλοποιηθούν με κάποιον «άλλο» τρόπο, αν όχι με μαζικούς συντονισμένους αγώνες μαζί με όλο το λαό;

Οι μαθητές, μέσα από τις δικές τους αγωνιστικές συλλογικές διεργασίες, αποφασίζουν και το «τι» θα διεκδικήσουν και το «πώς».

Ετσι, ήδη 30 σχολεία στην Αθήνα κι άλλα 6 σχολεία στον Πειραιά έχουν πάρει απόφαση για μαζικές κινητοποιήσεις στις 21 του Οκτώβρη. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει 12 σχολείαΠάτρα, 3 στο Ηράκλειο Κρήτης και 2 στη Λακωνία. κι άλλα 6 σχολεία αποφάσισαν για την κινητοποίηση σε πόλεις της Μακεδονίας. Επίσης, 3 σχολεία αποφάσισαν στην

Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί μαθητικά Συντονιστικά σε Αθήνα, Πειραιά, Μενίδι, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη, Φλώρινα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Πτολεμαΐδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Πρέβεζα. Ενώ αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο σχεδιάζεται η συγκρότηση Συντονιστικών σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Ηράκλειο Κρήτης, Πύργο, Αρτα, Κέρκυρα και Χίο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ 76 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

Σε άθλιες συνθήκες στεγάστηκαν οι 59 μετανάστες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, στο ακριτικό Αγαθονήσι, την Τρίτη το βράδυ. Συγκεκριμένα, οι μετανάστες κατέφτασαν με βάρκες το πρωι της Τρίτης στο νησί, όπου δεν υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις υποδομές για να διαμείνουν, με αποτέλεσμα να «φιλοξενηθούν» αργά το βράδυ στην... αποθήκη του αγροτικού συνεταιρισμού, δηλαδή, σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες.

Η παντελής έλλειψη πρόνοιας από την Πολιτεία έγινε φανερή αφού αντί να μεταφερθούν στο κοντινότερο Κέντρο Υποδοχής, αντίθετα, παρέμειναν σχεδόν δύο μέρες στο ακριτικό αυτό νησί. Μάλιστα, ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε, αφού την επόμενη μέρα, έφτασαν άλλοι 17, φτάνοντας συνολικά τους 76. Για την άμεση μεταφορά των μεταναστών σε χώρο που θα εκπληρώνει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με τη βουλευτή Βέρα Νικαλαΐδου, προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Η φιλοξενία των μεταναστών βασίστηκε, ουσιαστικά, στους ίδιους τους κατοίκους του Αγαθονησίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Κοινότητα προμηθεύτηκε «σάντουιτς» και νερά για να έχουν τουλάχιστον οι μετανάστες κάτι να φάνε. Επιπλέον, δώρισαν δύο κρεβατάκια για τα μωρά, ώστε να κοιμηθούν όσο γίνεται πιο ανθρώπινα.

Οι κάτοικοι σημειώνουν την παντελή έλλειψη υποδομών στο νησί για τις πρώτες βοήθειες που μπορεί να χρειαστεί να παρασχεθούν στους μετανάστες. Αλλωστε, όπως είπαν, φαινόμενα σαν το προχτεσινό είναι πολύ συνηθισμένα στο Αγαθονήσι, όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τελικά, η μεταφορά των μεταναστών έγινε χτες το απόγευμα στην Πάτμο και από εκεί, το αργότερα σήμερα, υπολογιζόταν ότι θα φτάσουν στην Αθήνα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ...

.Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να "διατάξει" αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ την Τετάρτη κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Είναι προφανές ότι αυτό συζητείται γιατί υπάρχει ο φόβος των διαρροών από βουλευτές της ΝΔ που μπορεί να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής Επιτροπής.
Ως γνωστόν η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Πώς όμως θα ...δικαιολογηθεί η αποχώρηση;
Διαβάστε τη συνέχεια...

SYNC

Bloggers

GreekBloggers.com